FOOD & DRINK

Τι πίνουν οι bartenders όταν βγαίνουν για ποτό

Μιλήσαμε με bartenders για να δούμε τι αγαπάνε, τι προσέχουν και κυρίως τι πίνουν όταν βρίσκονται από την άλλη μεριά της μπάρας.

Πολλές φορές έχεις βρεθεί στην δυσάρεστη θέση να σε ρωτάει ο bartender “Τι θα πιείτε;” και να μην έχεις απάντηση. O James Bond έχει το Vodka Martini, ο Don Draper το Old Fashioned, η Carrie Bradshaw το Cosmopolitan και ο Big Lebowski το White Russian. Είναι απόλυτα δεκτό εσύ να μην έχεις κατασταλάξει στο ποιο είναι το ποτό σου, να μην ξέρεις τι να διαλέξεις ανάμεσα σε τόσες επιλογές ή να μην μπορείς να ξεχωρίσεις το καλό από το κακό. Θα ήθελες πολλές φορές να ρωτήσεις τι πίνουν, τι προσέχουν και τι αγαπούν οι bartenders αλλά ντρέπεσαι. Ε το κάναμε εμείς για σένα.

Η αλήθεια είναι ότι τελευταία γίνεται πολλή κουβέντα γύρω από τα ποτά. Έχουμε γυρίσει στα classic cocktails, στα παραδοσιακά long drinks και σε συνταγές με ιστορία και μπόλικη απλότητα. Όμως όσο πιο απλή είναι μια συνταγή τόσο πιο δύσκολη αποδεικνύεται αφού οι μικρές λεπτομέρειες είναι αυτές που κάνουν το απόσταγμα να ξεχωρίζει. Και επειδή αυτές τις λεπτομέρειες τις ξέρουν καλύτερα από όλους οι άνθρωποι που σου σερβίρουν στην μπάρα μερικά από τα καλύτερα ποτά της Αθήνας, τους βρήκαμε και τους ρωτήσαμε και μας είπαν τις προτιμήσεις τους. Φυσικά η πρώτη ερώτηση ήταν τι πίνουν εκείνοι όταν βγαίνουν έξω από την μπάρα και παραγγέλνουν σαν απλοί πελάτες και θα δεις ότι όλες οι απαντήσεις τους έχουν κάτι κοινό.

Ο πρώτος που βγήκε από την μεταλλική μπάρα του και μας απάντησε ήταν ο Μανώλης Λυκιαρδόπουλος. Ένα από τους ιδιοκτήτες του Odori Vermuteria di Atene αλλά και μέσα στην τετράδα του παγκόσμιου τελικού του World Class 2015 ξέρει να κρίνει από πρώτο χέρι τι χρειάζεται ένα ποτό για να χαρακτηριστεί καλό. Όμως τι πίνει εκείνος και τι απολαμβάνει περισσότερο; “Όταν βγαίνω και είμαι από την άλλη μεριά της μπάρας συνήθως το ποτό που πίνω είναι Vermouth με tonic ή Americano με tonic. Θέλω κάτι ελαφρύ δροσερό έτσι ώστε να ξεκινήσει όμορφα η νύχτα. Αγαπημένο κλασικό cocktail είναι το Negroni. Γλυκό πικρό και πολυδιάστατο”. Τι όμως κοιτάζει στο long drink για να δει αν είναι καλό “Αυτό που κοιτάζω πάντα και δίνω μεγάλη σημασία στα ποτά και πιστεύω ότι αλλάζει ένα ποτό προς το καλύτερο είναι η καλή ποιότητα πάγου”. Πριν τον αφήσω να πιει το Americano του δεν μπόρεσα να μην τον ρωτήσω αν οι bartenders πίνουν σφηνάκια ή όχι “Φυσικά και πίνουν Εγώ λατρεύω να πίνω σφηνάκια Mezcal”. Μην ρωτάς τι είναι Mezcal. Θα μιλήσουμε κάποια στιγμή για αυτό. Το αξίζει.

Από την παρέα δεν θα μπορούσε να λείπει μια κυρία. Οι γυναίκες βλέπεις καταλαμβάνουν τις μπάρες ταχύτατα τα τελευταία χρόνια και μια από τις πιο γνωστές παρουσίες είναι εκείνη της Λορέτα Τόσκα. Την έμαθες πίσω από την μπάρα του Theory Bar and More και την άκουσες για τα καλά όταν πέρσι κέρδισε τον ελληνικό διαγωνισμό του Bacardi Legacy. Τι πίνει όμως η Λορέτα; “Daiquiri, Rum Fashioned, Gin&Tonic, Negroni ή κάποιο άλλο κλασικό. Δεν έχω κάποιο συγκεκριμένο όπως καταλαβαίνετε, είναι αναλόγως τη διάθεση. Αυτά όμως που λατρεύω είναι το Rum Fashioned ή το old fashioned”. Classic και η Λορέτα η οποία είναι στο ίδιο μήκος κύματος με τον Μανώλη στο θέμα  του ποτού “Προσέχω πάρα πολύ τον πάγο η τη θερμοκρασία του ποτού αν είναι shaken και φυσικά την ισορροπία των γεύσεων. Αυτά παίζουν τεράστιο ρόλο για να βγουν όλες οι γεύσεις του ποτού που μου σερβίρεται”. Ενώ στην ερώτηση αν οι bartenders πίνουν σφηνάκια ή όχι, αφού έκανε νόημα στην μπάρα να μας κεράσει μας είπε “Οι bartenders πίνουν πάντα σφηνάκια κατά την άποψη μου. Εγώ συνήθως διαλέγω Ρούμι ή Mezcal”

Τρίτος στην παρέα μας ήρθε ο Νίκος Μοσχονάς. Αυτή την περίοδο σου προσφέρει εκπληκτικά long drinks και cocktails με αψέντι πίσω από την μπάρα του Peek a Bloom στο κέντρο της Αθήνας. Αν διαβάσεις τι επιλέγει να πιει  αυτό τον καιρό θα καταλάβεις ότι δεν είναι καθόλου τυχαία η επιλογή του  “Μου ταιριάζει το campari and tonic με 1 dash absinthe. Ίσως επειδή είναι ελαφρύ σε αλκοόλ, δροσερό και έχει μια πολυπλοκότητα στην γεύση.  Ανά χρονικά διαστήματα νομίζω πως αυτό αλλάζει για όλους μας, είτε είμαστε του χώρου και είτε όχι. Το σημαντικότερο από όλα θεωρώ ότι είναι τα ποτά που πίνουμε να είναι καλοφτιαγμενα και καλοδουλεμένα, με την απαραίτητη προσοχή, και όλα γίνονται πιο γευστικά, πιο απολαυστικά. Όσον αφορά τα κλασσικά cocktails, σίγουρα ένα ξεδιψαστικό daiquiri δεν συγκρίνεται με τίποτα άλλο όσο αφορά την δική μου γευστική παλέτα”. Αν δεις τον Νίκο να επιμελείται ένα Gin Tonic θα καταλάβεις ότι αυτός ο άνθρωπος δίνει σημασία στην λεπτομέρεια. Αυτό όμως θα το καταλάβεις και στην πρώτη σου γουλιά η οποία ξεχωρίζει από πολλά ποτά που έχεις δοκιμάσει και ας είναι ένα long drink με μόνο δύο συστατικά. “Μέχρι να φτάσει ένα ποτό στα χέρια σου περνάει από διάφορα στάδια. Σίγουρα η γεύση του ποτού σου είναι καθοριστική. Παρόλα αυτά και το οπτικό κομμάτι παίζει το ρόλο του. Οπότε στο δικό μου ποτό θα κοιτάξω το ποτήρι μου, τον πάγο μου, και θα γευτώ το ζουμι του. Φάτε ματιά ψάρια, λένε άλλωστε” Στην ερώτηση για τα σφηνάκια δεν γλίτωσα και ήπια άλλο ένα. Δεν θυμάμαι τι ήταν αυτή την φορά, αλλά ο Νίκος έκανε νόημα και είπε “ΒΑΛΕ ΣΦΗΝΑΚΙΑ”. 

Ο τελευταίος που ρωτήσαμε ήταν ο Πάνος Καναβέτας. Ιδιοκτήτης του Old Dog στην Νέα Φιλαδέλφεια αλλά και ambassador της Sky Spirits έχει γράψει αρκετά χιλιόμετρα πίσω από τις μπάρες. “Διαλέγω το ποτό μου αναλόγως τη διάθεση. Συνήθως προτιμώ απλά πράγματα, όπως ένα Gin Tonic, ένα κρασί ή ένα ρούμι. Ενώ υπάρχουν και φορές που βγαίνεις με cocktail-ική διάθεση, όπου θα δοκιμάσω τα signature cocktails των bar που θα επισκεφθώ. Από κλασσικά μου αρέσει το Hemingway Daiquiri. Έχει την ένταση και την οξύτητα που μου ταιριάζει”. Πως όμως ξεχωρίζεις ένα καλό gin tonic από ένα κακό; “Γενικά προσέχω βασικά πράγματα όπως το κομμάτι της καθαριότητας (ποτήρια, πάγος, γαρνιτούρα). Εάν ένας bartender σε προσέξει πάντως νομίζω ότι το καταλαβαίνεις”. Και τελικά οι bartenders πίνουν σφηνάκια ή όχι; “Πίνουμε γενικά αλλά προσπαθούμε να το κρατάμε το μέτρο και να μην ξεφεύγουμε. Πίσω από την μπάρα προτιμώ ένα Diplomatico Exclusiva, ή κάποιο βερμουτ”.

Τέσσερις bartenders, τέσσερις απόψεις αλλά με αρκετά κοινά στοιχεία. Ίσως τελικά δεν είναι πολύ δύσκολο να διαλέξεις το signature ποτό σου ή να μάθεις να ξεχωρίζεις το καλό από το κακό. Σίγουρα πρέπει να προσέχεις τον πάγο στο ποτό που σου σερβιρεται αφού και οι τέσσερις συμφώνησαν σε αυτό ενώ αν δεν το κατάλαβες ήρθε η ώρα να αρχίσεις να δοκιμάζεις μερικά από τα κλασσικά cocktails που κυκλοφορούν ώστε να κατασταλάξεις στο δικό σου ποτό. Εγώ πάντα θα σου προτείνω ένα Gin & Tonic. Τόσο απλό, τόσο ιδιαίτερο ανάλογα τα συστατικά του και τόσο παιχνιδιάρικο με τις φουσκάλες να παλεύουν να φτάσουν στην επιφάνεια του ποτηριού.

Στην υγειά μας.