FOOD & DRINK

Τρεις bartenders, τρία cocktails, τρεις ιστορίες που αφήνουν το δικό τους legacy

Το ΟΝΕΜΑΝ μίλησε με τους τρεις φιναλίστ του φετινού διαγωνισμού Bacardi Legacy για να μάθει τι κρύβεται πίσω από τα cocktail τους

Πριν από περίπου έναν μήνα έλαβε χώρα ο ελληνικός ημιτελικός του διαγωνισμού Bacardi Legacy και για άλλη μια φορά όλη η αφρόκρεμα του ελληνικού bartending ήταν εκεί για να αναδείξει τους τρεις φιναλίστ. Οι τρεις τους θα διεκδικήσουν την πρωτιά στον ελληνικό τελικό αλλά και μια διάκριση στον παγκόσμιο με σκοπό να χτίσουν την δική τους κληρονομιά γύρω από το όνομα θρύλος της Bacardi. Εμείς μιλήσαμε και με τους τρεις για να μας πούνε ποια είναι η μέχρι τώρα κληρονομιά που κουβαλάνε αλλά και πως θα χτίσουν μέσα από το cocktail τους το μέλλον.

Σε αυτόν τον διαγωνισμό η ελευθερία στους διαγωνιζόμενους είναι μεγάλη με αποτέλεσμα ο κάθε ένας να βγάζει μέσα στο cocktail του την αύρα του, τον εαυτό του, την προσωπικότητα του. Και αυτό είναι κάτι που το καταλαβαίνεις σε κάθε μια γουλιά. Όταν δοκίμαζα το πόνημα του καθενός ενώ μου μιλούσε μπορούσα να καταλάβω για ποιο λόγο χρησιμοποίησε το κάθε συστατικό, για ποιο λόγο επέλεξε να παρουσιάσει αυτό το αποτέλεσμα. Τρεις προσωπικότητες, τρία cocktails, τρεις κληρονομιές.

Η Tina Sardis και το El Anciano

Η επόμενη φιναλίστ είναι γυναίκα. Η Tina έχει καταγωγή από τον Καναδά, δουλεύει στο Mosaiko τα τελευταία 7 χρόνια, αλλά με την εστίαση ασχολούμαι 15 χρόνια περίπου. “Ξεκίνησα δουλεύοντας περιστασιακά ως σερβιτόρος σε ένα μικρό αλλά ιστορικό μπαράκι στη Γλυφάδα, το Moonshine. Μεγαλώνοντας λοιπόν, σπουδάζοντας και ψάχνοντας τα πατήματά μου, η ζωή με τον κλασικό αναπάντεχο τρόπο που τη διακατέχει με έφερε στην πόρτα του Mosaiko, για το οποίο τότε είχε δημιουργηθεί μεγάλο σούσουρο στο προάστιο της Γλυφάδας. Ένα μαγαζί με αισθητική κέντρου, χωμένο σε ενα στενάκι – έπρεπε όλοι να το δούμε. Το ότι πλέον, μετά από αρκετή προσπάθεια κι επιμονή, έχω καταφέρει να βρίσκομαι πίσω από το μπαρ είναι μια κατάσταση που μου δίνει μεγάλο ενθουσιασμό! Περνάω απίστευτα σερβίροντας τους ανθρώπους που κάθονται απέναντί μου, ιδίως όταν βλέπω χαμόγελα να προκαλούνται από την παρουσία μου κι από κάποια πρότασή μου”.

(Φωτογραφίες: Βαγγέλης Πατσιαλός)

Η Tina δεν το σκέφτηκε πολύ για να λάβει συμμετοχή και να στείλει την συνταγή της “Ο Νικήτας Βασιλόπουλος ευθύνεται για το ότι δήλωσα συμμετοχή στο Bacardi Legacy. Με παρότρυνε καιρό να στείλω συμμετοχή, κι ένα απόγευμα που δουλεύαμε μαζί στο Μosaiko αποφάσισα χωρίς πάρα πολλή σκέψη ότι θα στείλω τη συνταγή μου. Δεν ήθελα να το σκεφτώ πολύ, ούτε να το αναλύσω, για να μπορέσω να είμαι όσο πιο κοντά γίνεται στον εαυτό μου. Η έμπνευση ξεκίνησε από ένα κλασσικό cocktail που λέγεται “La Cachanchara” – έχει μια ιστορία η οποία με άγγιξε πολύ. Πρόκειται για ένα ζεστό cocktail το οποίο έπιναν οι αντάρτες κατά τη διάρκεια του πολέμου ανεξαρτησίας μεταξύ Κούβας και Ισπανίας, και λέγεται ότι είναι το πρώτο cocktail που συνδύασε φρέσκο χυμό λαιμ, γλυκαντική ουσία και ρούμι. Έτσι λοιπόν έγινε η επιλογή του ονόματος, El Anciano, που σημαίνει ο αρχαίος και χρησιμοποιείται χαϊδευτικά αντί για το “παππούς”. Μου άρεσε πολύ η ιδέα να ονομαστεί έτσι το καινούριο μέλος στην οικογένεια και στην κληρονομιά αυτών των εξαιρετικά σημαντικών κοκτειλς”.

Πως όμως θα κάνει κλασικό και διαχρονικό τον ‘παππού; “Ο τρόπος με τον οποίο ελπίζω να γίνει η καινούρια παρουσία στην οικογένεια των Bacardi cocktails είναι κάτι το οποίο δουλεύεται ακόμα – σίγουρα θα εξαρτηθεί από την ανταπόκριση του κόσμου στο concept που σκοπεύω να παρουσιάσω στα guest events που έχω κανονίσει και που θα ανακοινωθούν σύντομα. Είναι ζωντανός οργανισμός αυτός ο διαγωνισμός, έτσι αισθάνομαι, so I’m planning to roll with the punches!”

O Αντώνης Μαντζαρίδης και το Semilla

Ο Αντώνης κατάγεται από τις Σέρρες, έζησε αρκετά στο Ηράκλειο της Κρήτης αλλά η πορεία τον έφερε πίσω από την μπάρα του Theory Bar & More. “Στο Ηράκλειο έκανα και τα πρώτα μου βήματα πίσω από το μπαρ. Άμεσα συνειδητοποίησα ότι αυτό είναι που θέλω να κάνω. Ένα επάγγελμα τόσο όμορφο όσο και δύσκολο. Πέρα από τις προφανείς δυσκολίες, για εμένα η μεγαλύτερη δυσκολία έγκειται στην ευθύνη που φέρει κάποιος που βρίσκεται πίσω από την μπάρα.  Ευθύνη γιατί καταρχήν μιλάμε για αλκοόλ και φυσικά ευθύνη για την διασκέδαση του ανθρώπου που θα βρίσκεται απέναντί σου. Κάτι διόλου αμελητέο ειδικά στις μέρες μας”.

Η απόφαση για να λάβει συμμετοχή δεν ήταν κάτι εύκολο για τον Αντώνη. Βλέπεις είναι τύπος που σκέφτεται την κάθε του πράξη και δεν δρα παρορμητικά “Είναι ένας διαγωνισμός με πολύ συγκεκριμένο concept. Το να φτιάξεις ένα κοκτέιλ με ολοκληρωμένη ιστορία γύρω του και που να μπορεί να αναπαραχθεί σε οποιοδήποτε μπαρ του κόσμου είναι σίγουρα πιο δύσκολο από ότι ακούγεται. Όλος αυτός ο προβληματισμός γέννησε αρκετά ερωτήματα στο μυαλό μου. Και στην προσπάθεια να απαντήσω σε αυτά πήρα την απόφαση να δηλώσω συμμετοχή. Το κυριότερο ερώτημα που μου δημιουργήθηκε είναι: “Γιατί κάποιος να δημιουργήσει κληρονομιά;”.

“Η έμπνευση πίσω από το κοκτέιλ μου βρίσκεται σε αυτήν την απλή ερώτηση. Γιατί να προσπαθήσεις να φτιάξεις κάτι που τελικά θα αφήσεις πίσω σου; Η απάντηση είναι εξίσου απλή αλλά και συνάμα σημαντική. Δεν δημιουργείς μια κληρονομιά για εσένα αλλά για αυτούς που θα ακολουθήσουν. Αυτό είναι που το κάνει σπουδαίο. Και για να δημιουργήσεις μια τέτοια κληρονομιά πρέπει να κοπιάζεις καθημερινά. Ό,τι σπέρνεις σήμερα, θα το θερίσεις αύριο και αυτό θα είναι η κληρονομιά σου. Για αυτό αποφάσισα να ονομάσω το κοκτέιλ μου “Semilla” που είναι ο σπόρος στα ισπανικά”.

“Το Semilla είναι ένα κοκτέιλ που μπορεί να γίνει παντού, με υλικά διαθέσιμα στην αγορά (Bacardi 8 Anos, Martini Riserva Speciale Ambrato, Martini Riserva Speciale Bitter, Benedictine D.O.M., Σως Σόγιας) και με ένα concept που σκοπό έχει να μας παρακινήσει να σπείρουμε σήμερα τον σπόρο ενός καλύτερου αύριο. Φυσικά για να συμβεί αυτό υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο με πολλές δραστηριότητες (όπως guest εμφανίσεις σε μπαρ της Ελλάδας και του εξωτερικού αλλά και δράσεις που επεκτείνονται και έξω από το μπαρ) για τις οποίες μπορείτε να ενημερώνεστε από τα social media όσο περνάει ο καιρός”.

Ο Πέτρος Μυτιληναίος και το Lucky Underdog

Ο Πέτρος μεγάλωσε στην Ανάβυσσο αλλά πλέον ζει στον Πειραιά όπου βρίσκεται και το CHE Cocina y Barra Sudamericana, το μαγαζί το οποίο εργάζεται. Ασχολείται με το bartending εδώ και μόνο δύο χρόνια αλλά όπως φαίνεται το απολαμβάνει και με το παραπάνω “Η μητέρα μου μου περιέγραφε πάντα πως ο παππούς μου έκανε μεγάλα τραπέζια σπίτι του και έτριβε τα χέρια του από χαρά όταν έβλεπε τους άλλους να απολαμβάνουν τα φαγητά του και να περνάνε όμορφα. Αυτό μάλλον πέρασε και σε μένα. Η αίσθηση της δηλαδή της ικανοποίησης από την διασκέδαση των άλλων. Αυτή την ικανοποίηση ένιωσα την πρώτη φορά που μπήκα πίσω από το μπαρ και κατάλαβα ότι αυτό θα είναι το επάγγελμα που θα κάνω από εδώ και πέρα”

Είναι ο πρώτος διαγωνισμός που λαμβάνει μέρος και από ότι φαίνεται έκανε πολύ καλά που το δοκίμασε “Ένοιωσα ότι ήμουν έτοιμος. Είναι ο πρώτος διαγωνισμός που συμμετέχω και νομίζω ότι έχω μια πολύ ενδιαφέρουσα ιστορία να πω στον κόσμο και το Legacy πέρα από το μέσο να την εκφράσω αποτελεί και κομμάτι της έμπνευσής μου. To Lucky Underdog αποτελεί ένα παράδοξο. Θέλω να πιστεύω ότι αυτή του η αντίφαση του ονόματος σε προϊδεάζει για το επακόλουθο. Πάντα με εντυπωσίαζαν οι άνθρωποι που αντιμετώπισαν πολλές δυσκολίες και παρόλα αυτά κατάφεραν να κάνουν τα όνειρά τους πραγματικότητα Όλοι εκείνοι που ήταν το αουτσάιντερ στο να πετύχουν, ο καθένας στον τομέα του, και δεν έμειναν στο να μεμψιμοιρούν αλλά δούλεψαν, μόχθησαν και κυνήγησαν μέχρι τέλους τους στόχους τους. Από εκείνο το σημείο και μετά είναι που νομίζω ότι η τύχη ευνοεί τους τολμηρούς και τους φέρνει δίπλα σε ανθρώπους που μπορούν να τους καθοδηγήσουν και να τους στηρίξουν σε όλο αυτό το εγχείρημα”.

“Εκεί είναι που δεν μπορείς να μην ταυτιστείς με την ιστορία της Bacardi. Το Lucky Underdog και η καμπάνια του είναι αμιγώς ταυτισμένη με την υποστήριξη και την ενθάρρυνση τέτοιων ανθρώπων. Δυο ευρώ από κάθε Lucky Underdog στο Che Cocina Y Barra Sudamericana θα δωρίζονται στον οργανισμό Σχεδία με τον οποίο έχουμε άμεση συνεργασία καθώς έσοδα από πολλά guest shifts θα δοθούν και σε άλλους φιλανθρωπικούς οργανισμούς. Αν είναι αυτό το κοκτέιλ καταφέρει να γίνει ένα κλασικό κοκτέιλ τότε θα ήθελα να λειτουργεί έτσι Να ξέρει ο πελάτης ότι κάθε φόρα που το επιλέγει υποστηρίζει έμπρακτα και την ιστορία πίσω από αυτό.

Αυτοί είναι οι τρεις φιναλίστ του ελληνικού διαγωνισμού Bacardi Legacy. Κάθε ένας και μια διαφορετική προσωπικότητα, κάθε cocktail και μια ενδιαφέρουσα ιστορία. Το ΟΝΕΜΑΝ θα παρακολουθεί στενά την πορεία και των τριών προς τον τελικό του Φεβρουαρίου που θα λάβει χώρα στην Αθήνα και θα σου μεταφέρει κάθε νέο. Εσύ μπορείς να κάτσεις στην μπάρα του μαγαζιού που δουλεύει ο καθένας και να μάθεις από πρώτο χέρι την ιστορία τους αλλά και να πιεις το cocktail που σίγουρα θα γίνει κλασικό.