ΠΟΤΟ

Ένα Scotch Manhattan είναι ό,τι πρέπει για τα βράδια του χειμώνα

Μπορεί να το γνωρίζεις ως Rob Roy. Το θέμα είναι να μάθεις να το παρασκευάζεις κι εσύ ο ίδιος για εσένα και τους φίλους σου. Ιδού το The Singleton of Dufftown Scotch Manhattan.

Συνεχίζουμε με αυτή τη φανταστική πρωτοβουλία του World Class να μας φέρει πιο κοντά στο Fine Drinking. Και την ονομάζω φανταστική γιατί δίνει πραγματικά στον κάθε έναν την δυνατότητα να μάθουν από την αρχή (ή και για πρώτη φορά) τα κλασικά cocktail αλλά και μερικές δημιουργικές ιδέες. Και το καλύτερο όλων; Είναι όλες οι συνταγές πανεύκολες για να τις κάνεις σπίτι σου στην άνεση της κουζίνας σου και του καναπέ σου.

Αυτή είναι και η ουσία. Να μπορείς κι εσύ στο σπίτι σου να μπορείς να δημιουργήσεις, εμπνευσμένος από τις ιδέες και τις προτάσεις εκείνων των bartender που ανεβάζουν τον πήχη κάθε χρόνο από κάθε bar σε κάθε γωνιά της γης, μέχρι τους εγχώριους και τον παγκόσμιο τελικό του World Class.

Αλλά ας επιστρέψουμε στο cocktail μας. Πολλοί το ονομάζουν Rob Roy αλλά είναι η ονομασία Scotch Manhattan η οποία δηλώνει ξεκάθαρα την παρουσία ενός scotch whisky στη θέση του rye whisky που θα συναντήσουμε σε ένα κλασικό Manhattan. Για το cocktail μας θα χρησιμοποιήσουμε ως βάση το εξαιρετικό  The Singleton of Dufftown.

 

Η οξύτητα του whisky έρχεται να ισορροπήσει ιδανικά με τη γλυκύτητα του βερμούτ και τη δυναμικότητα των Angostura bitters σε ένα cocktail που ενθουσιάζει τους λάτρεις του whisky και συγκεκριμένα του scotch whisky. Για την προετοιμασία, δεν θα πρέπει να ανησυχείς, όπως είπαμε και παραπάνω. Αν δεν έχεις mixing glass, μπορείς να χρησιμοποιήσεις μια κανάτα που έχεις στο σπίτι. Όσον αφορά το ποτήρι στο οποίο θα σερβίρεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα coupe ποτήρι ή ένα ποτήρι martini. Επόμενη επιλογή το ποτήρι κρασιού αν δεν έχεις κάτι από τα παραπάνω.

Γαρνίρουμε όπως θα δεις παρακάτω με ένα κεράσι Maraschino. Αν δεν βρεις, μπορείς να χρησιμοποιήσεις ένα απλό ζαχαρωμένο κεράσι αν και η πολλή γλυκύτητα θα υποβαθμίσει τη γεύση του Scotch, ενώ το ίχνος γεύσης αμυγδάλου που προσδίδει το κεράσι maraschino θα το συμπληρώσει ιδανικά.

 

1. Προσθέτουμε 50ml The Singleton of Dufftown, 25ml γλυκό βερμούτ και ένα dash Angostura bitters σε ένα mixing glass

2. Προσθέτουμε πάγο και ανακατεύουμε για λίγα δευτερόλεπτα μέχρι να παγώσει.

3. Περνάμε το μείγμα από ένα σουρωτήρι μέσα σε ένα ποτήρι Martini ή coupe.

4. Χρησιμοποιούμε έναν αποφλοιωτή λαχανικών για να αφαιρέσουμε ένα κομμάτι από τη φλούδα του πορτοκαλιού (προσπαθούμε να έχουμε όσο το δυνατόν λιγότερο από το λευκό μέρος), το στρίβουμε για να απελευθερωθούν τα έλαια και το τοποθετούμε στο χείλος του ποτηριού.

5. Γαρνίρουμε με ένα κεράσι Maraschino

 

Σε θέλουμε σε εγρήγορση γιατί θα ακολουθήσουν κι άλλες γευστικές προτάσεις από εμάς και το World Class. Μας έχει ανοίξει η όρεξη βλέπεις και περιμένουμε με αγωνία όλες τις ελληνικές συμμετοχές στο World Class Bartender of the Year 2017 στο δρόμο προς τον ελληνικό τελικό και φυσικά τον μεγάλο παγκόσμιο τελικό στο Mexico City. Ακολούθησε πιστά την σελίδα του World Class στο Facebook και το hashtag #worldclass2017 για τα νεότερα.