ΠΟΤΟ

Έχεις τα ιδανικά ποτήρια για τα ποτά σου;

Η κατηγορία που οι περισσότεροι στο χώρο των ποτών παραμερίζουν. Μέχρι να αντιληφθούν την σημασία της σε επίπεδο World Class.

Το να σερβίρεις ένα ποτήρι ρούμι Zacapa σε έναν φίλο σου ή ακόμα περισσότερο, το να σερβίρεις ένα cocktail δικής σου δημιουργίας (μετά τα World Class μαθήματα που έχεις παρακολουθήσει ήδη), είναι κάτι για το οποίο μπορεί να αισθάνεσαι τρομερή άνεση και αυτοπεποίθηση. Ξέρεις τα ποτά σου, ξέρεις τις αναλογίες, ξέρεις τα πάντα. Υπάρχει όμως και μία άλλη κρυφή ικανοποίηση. Εκείνη του να σερβίρεις το κάθε ποτό και το κάθε cocktail στο ιδανικό ποτήρι. Και να βλέπεις στα μάτια των φίλων σου την εμπιστοσύνη στο να είσαι εσύ εκείνος από την παρέα που θα φτιάχνει τα ποτά. Ένας ρόλος αν μη τι άλλο τιμητικός.

Αυτό όμως που έχει τεράστια σημασία να γνωρίζεις είναι ότι το ποιο είναι το δοχείο που επιλέγεις για να σερβίρεις, δεν έχει να κάνει μόνο με την εμφάνιση. Δεν είναι εκεί για εντυπωσιασμό και να αποσπάσει ένα θετικό σχόλιο από τους φίλους σου ή την κοπέλα σου που προσφέρεις κάτι εμφανισιακά ωραίο. Υπάρχουν και μερικοί τεχνικοί λόγοι για τους οποίους τα ποτά λειτουργούν καλύτερα σε συγκεκριμένα σχήματα και είδη ποτηριών.

 

Είναι πιθανό να έχουμε μια αμυδρή εικόνα ότι η Σαμπάνια σερβίρεται καλύτερα σε ποτήρι flute, ότι το να σερβίρουμε λευκό κρασί σε tumbler είναι κακή ιδέα, και ότι το ποτήρι Old Fashioned με το όνομά του και μόνο μας δίνει ένα στοιχείο για το τι να σερβίρουμε μέσα σε αυτό. Αν όμως θες να έχεις ολοκληρωμένη γνώση, υπάρχουν τύποι ειδικών ποτηριών για τεράστια γκάμα ποτών: για αψέντι, για brandy, για juleps, και πολλά άλλα.

Είναι απίθανο να χρειαστεί να επενδύσεις χρήματα σε ένα ποτήρι για cognac (‘snifter’) ή σε ένα πλήρες σετ από γυαλιστερές χάλκινες κούπες για Mule αν τώρα ξεκινάς να πειραματίζεσαι με την προετοιμασία ποτών στο σπίτι, αλλά υπάρχουν μερικοί κανόνες που θα σε βοηθήσουν να αποφασίσεις να προμηθευτείς κάποια από τα πιο κοινά είδη ποτηριών (ή αν χρειάζεται να αντικαταστήσεις αυτά που έχεις ήδη στο σπίτι).

ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΚΑΙ ΚΟΜΨΑ

 

Είναι λογικό ότι οτιδήποτε έχει χερούλι ή πόδι (είναι δηλαδή κολωνάτο), έχει σκοπό να κρατάει τα χέρια μακριά από τον κορμό του ποτού, συνήθως για λόγους θερμοκρασίας. Το χερούλι ενός ποτηριού για Irish coffee θα βοηθήσει στο να μην κάψεις τα δάχτυλά σου, για παράδειγμα, ενώ το πόδι ενός κολωνάτου ποτηριού για λευκό κρασί θα σταματήσει τη θερμότητα από τα χέρια σου από το να ζεστάνει το κρασί (απλά σιγουρέψου να το κρατάς από το πόδι και όχι τον κορμό). Επίσης δεν είναι μυστικό ότι γευόμαστε και με τα μάτια, έτσι τα ποτήρια που θα διαλέξεις είναι πολύ σημαντικά για να απολαύσουν και να αντιληφθούν οι καλεσμένοι σου το ποτό που θα σερβίρεις.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να σερβίρεις γευστικά, ποιοτικά ποτά αν δεν έχεις επενδύσει σε τουλάχιστον 20 διαφορετικούς φανταχτερούς τύπου ποτηριών. Αν μάθεις για ποιο λόγο χρησιμοποιείται το κάθε δοχείο, θα μπορείς εύκολα να βρεις τις καλύτερες εναλλακτικές. Και όσον αφορά την εμφάνιση, ακόμα κι ένα βαζάκι από μαρμελάδα μπορεί να προσθέσει κάτι ιδιαίτερο με τη σωστή εμφάνιση.

 

ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟΙ ΤΥΠΟΙ ΠΟΤΗΡΙΩΝ – ΚΑΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΤΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΤΕ

 

Παρακάτω θα βρεις τα είδη ποτηριών που είναι πιο πιθανό να χρειαστείς για τα περισσότερα cocktails, γιατί χρησιμοποιούνται και με τι μπορείς να τα αντικαταστήσεις.

ΠΟΤΗΡΙΑ TUMBLER , OLD FASHIONED Ή ROCKS

 

Αυτά τα στιβαρά, κοντά ποτήρια χρησιμοποιούνται για ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ που «χτίζονται» (φτιάχνονται) μέσα στο ποτήρι και σερβίρονται συνήθως με πάγο. Αυτά συμπεριλαμβάνουν το Negroni ή, όπως υποδηλώνει και το όνομα, το Old Fashioned. Θα πρέπει να είναι αρκετά ανθεκτικά για να αντέξουν το ανακάτεμα των συστατικών (crushing and muddling), και έχουν μικρότερη χωρητικότητα από τα ποτήρια Collins ή highball γιατί δεν χρειάζεται να διατηρούν χώρο για πολύ mixer.

Ακόμα και ο πιο απροετοίμαστος οικοδεσπότης είναι πιθανό να έχει ένα σετ από αυτά στο ντουλάπι του, αλλά αν τύχει και δεν έχεις, τότε το τι θα χρησιμοποιήσεις για να τα αντικαταστήσεις θα εξαρτηθεί από το ποτό που φτιάχνεις. Ένα ποτήρι του κρασιού θα βολέψει για πολλά είδη ποτών, αλλά αν έχεις να ανακατέψεις ή να διαλύσεις υλικά μέσα στο ποτήρι, το «πόδι» θα είναι πρόβλημα.

Αν χρειάζεται να ετοιμάσεις συστατικά μέσα στο ποτήρι, ένα στιβαρό ποτήρι για χυμό ή ποτήρι Collins – ή ακόμα κι ένα βαζάκι από μαρμελάδα – θα είναι σίγουρα καλύτερη επιλογή.

ΠΟΤΗΡΙΑ COLLINS Ή HIGHBALL

 

Ψηλά, στενά, συνήθως χρησιμοποιούνται για ποτά που χρειάζονται πολύ χυμό ή  mixer, όπως για παράδειγμα ένα Mojito ή ένα Bloody Mary. Η μόνη αξιοσημείωτη διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι το ποτήρι Collins είναι λίγο πιο στενό. Συνήθως χρησιμοποιούνται εναλλακτικά – με εξαίρεση το σερβίρισμα του Tom Collins, όπου προφανώς η πρώτη επιλογή είναι ένα ποτήρι Collins.

Αν δεν έχεις κανένα από τα δύο, τότε ο όγκος θα είναι σημαντικός όταν ψάχνεις για εναλλακτική, καθώς το ποτήρι θα πρέπει να μπορεί να χωρέσει αρκετό πάγο για να διατηρήσει το ποτό κρύο και μεγάλη ποσότητα mixer. Η καλύτερη επιλογή θα είναι ένα μεγάλο ποτήρι κρασιού ή τουλάχιστον ένα tumbler μεγάλου μεγέθους.

Και πάλι, ένα βαζάκι από μαρμελάδα είναι μια διασκεδαστική εναλλακτική.

ΠΟΤΗΡΙ COCKTAIL (MARTINI) Ή COUPE

 

Αυτά τα κολωνάτα ποτήρια με φαρδύ κορμό είναι διαθέσιμα σε διάφορα σχήματα – από το ρηχό μπωλ ένος coupe για σαμπάνια (και την πιο στρογγυλεμένη εκδοχή που είναι το ποτήρι για Margarita) έως το ανάποδο τρίγωνο του ποτηριού Martini. Χρησιμοποιούνται για ποτά που σερβίρονται χωρίς πάγο, καθώς το «πόδι» βοηθάει να τα κρατάει κρύα, ενώ το φαρδύ άνοιγμα προσφέρει στο ποτό επαφή με τον αέρα, που αναδεικνύει τις πιο περίπλοκες γεύσεις.

Σήμερα, οι Μαργαρίτες συχνά σερβίρονται με πάγο σε ποτήρι Old Fashioned ή tumbler, ενώ ένα μικρό ποτήρι κρασιού πιθανόν να είναι η καλύτερη επιλογή για ένα Martini, καθώς είναι κολωνάτο και με φαρδύ άνοιγμα. Μπορεί να φανεί λίγο άδειο, οπότε προσπαθήστε να διαλέξετε το πιο μικρό που έχετε, για καλύτερη εμφάνιση.

ΠΟΤΗΡΙ ΣΑΜΠΑΝΙΑΣ (FLUTE)

 

Η μόνη επιλογή για cocktails με Σαμπάνια, το κυλινδρικό σχήμα και στενό άνοιγμα βοηθούν στη διατήρηση του ανθρακικού για περισσότερη ώρα. Αν δεν έχεις εύκαιρο ένα ποτήρι Σαμπάνιας, ένα coupe ή μικρό ποτήρι κρασιού θα λειτουργήσει καλά ως εναλλακτική, καθώς το «πόδι» θα το διατηρεί δροσερό.

Μείνε πιστός στην στήλη για νέα World Class μαθήματα. Οι 12 φιναλίστ του φετινού World Class Bartender of the Year ανακοινώθηκαν και πλέον είμαστε πανέτοιμοι για τον ελληνικό τελικό του Μαίου. Μπορείς να ενημερώνεσαι από την σελίδα του World Class στο Facebook και το hashtag #worldclass2017 για όλα τα νεότερα.