ΠΟΤΟ

Καραμελωμένα ποπ κορν και όνειρα πάνω από τα σύννεφα

Όσα μαγικά είχε να χαρίσει η Θεσσαλονίκη στην τέταρτη ημέρα judging για το πρώτο burst του World Class Bartender of the Year 2016.

Οι κριτές μας, Tim Etherington-Judge και Thomas Aske, πήραν παρέα με τον Παναγιώτη Αγγελίδη, Brand Ambassador της Diageo Hellas, το αεροπλάνο για Θεσσαλονίκη. Εκεί όπου τους περίμενε μία πολύ γεμάτη ημέρα, η πιο γεμάτη από την αρχή της διαδικασίας. Πλησιάζοντας στην πέμπτη και τελευταία ημέρα, οι κριτές βρέθηκαν μπροστά από 10 συμμετέχοντες στο World Class Bartender of the Year 2016, επιφορτισμένοι με το έργο να ξεχωρίσουν ποιοι από αυτούς έχουν αυτό που χρειάζεται για να πάρουν ένα από τα έξι χρυσά εισιτήρια για τον ελληνικό τελικό.

Να πούμε σε αυτό το σημείο ότι παρά το δεδομένο βαθμό δυσκολίας που έβαλε στους bartenders η θεματική των low ABV cocktails και του “Mindful Drinking”, είναι πολλοί εκείνοι που συμμετέχουν για πρώτη φορά στο World Class, δοκιμάζοντας τις δυνάμεις τους και αναζητόντας εκείνες τις συμβουλές που θα τους κάνει ακόμα πιο δυνατούς για την επόμενη φορά.

Χωρίς χρονοτριβή και επειδή είναι αρκετοί οι συμμετέχοντες της τέταρτης μέρας, πάμε να δούμε τι έκαναν.

Γιώργος Λιόκος με το Christmas Jolly (180 Degrees Sun and Lounge)

 

35 ml BULLEIT® Rye whiskey

100 ml Gluhwein περασμένο από σιφόν με μπαχαρικά και φρούτα

25 ml σιρόπι μελιού με ρόδι

3 dashes Christmas bitters

10 ml λικέρ καρύδι από τη Θάσο

2 bar spoon τσάι λεμόνι

 

Εμπνευσμένος από τις σκανδιναβικές χώρες και γενικότερα τη Βόρεια Ευρώπη όπου το gluhwein είναι παραδοσιακό χριστουγεννιάτικο ποτό, ο Γιώργος δημιουργεί ένα πολύ αρωματικό ποτό με νότες από εσπεριδοειδή, ginger, μαύρο πιπέρι, αστεροειδή γλυκάνισο και κανέλα. Είναι ένα digestif προορισμένο για τα Χριστούγεννα, το οποίο σέρβιρε με σοκαλατένια brownies και αποξηραμένα φρούτα, στολισμένα με καραμελωμένο ποπ κορν και καραμελωμένο ginger πάνω σε μια σάλτσα καραμέλας με χυμό yuzu.

Θεόφιλος Φυσεκίδης με το When Ellie met Zac (Φάμπριcα)

 

30 ml Ron Zacapa®

5 ml Γλυκύς από Βίβλια Χώρα

5 ml φρέσκο χυμό λεμόνι

20 ml σιρόπι μελιού με τσάι του βουνού και δενδρολίβανο

Top up σόδα tuvunu

 

Ο Θεόφιλος παρουσιάζει μία αστεία ιστορία για 2 bartender οι οποίοι περνούν ένα βράδυ μιλώντας για vermouth, παρέα με το αγαπημένο τους ρούμ Zacapa®. Το επόμενο πρωί ο ένας από τους δύο bartender αποφασίζει να δημιουργήσει ένα cocktail. Τα διάφορα ερεθίσματα γύρω του στο bar, από τους πελάτες μέχρι μία κοπέλα που του γκρινιάζει για την συμπεριφορά του, φέρνοντας στο επίκεντρο το λεμόνι και μετέπειτα αφρίζει από το κακό της την ώρα που ο Θεόφιλος κάνει το top up με τη σόδα. Το γαρνίρει με δενδρολίβανο και μία φέτα λεμόνι ενώ σερβίρει δίπλα σε ένα κρύο σάντουιτς με μαρούλι, κεφαλογραβιέρα Άρτας, καπνιστό μοσχαρίσιο σαλάμι και μαρμελάδα ελιάς.

Νίκος Bishas με το Red Angel (Public 69’s)

 

35ml Talisker Skye whisky

2 dashes Angostura Bitter

1 bar spon wild Blueberry marmalade

1 bar spoon μέλι

20 ml σιρόπι από κανέλα και μπισκότο

 

Σε ένα cocktail bar όπου εργάζεται ο μπάρμαν, σκέφτεται την κοπέλα την οποία έχει πρόθεση να παντρευτεί. Αναλογιζόμενος τις στιγμές που ζήσανε μέχρι τότε μαζί, τις ευχάριστες αλλά και τις δυσάρεστες, τις γλυκές αλλά και τις πικρές, τις όμορφες αλλά και τις δύσκολες, το γλυκό αλλά και το καυτερό. Γλυκές και έντονες γεύσεις από τον Νίκο ο οποίος ολοκληρώνει την παρουσίαση με μια πρωτότυπη πρόταση γάμου. Γαρνίρει το ποτό του με μια φλείδα πορτοκαλιού και το καίει ρίχνοντας κανέλα. Σερβίρει δίπλα σε κομμάτια σοκολάτας με στέβια και πιπέρι.

Γιώργος Κιούρτσης με το Underdog (Pride)

 

35 ml Ron Zacapa® 23

30 ml σπιτικό σιρόπι σοκολάτας και μπαχαρικών

1 bar spoon καπνιστό σιρόπι μελιού

Top up με αφρό αρωματισμένο με πορτοκάλι

 

Ο Γιώργος μιλά στους κριτές για την αγάπη του για το ρούμι Zacapa® και εκείνους τους λόγους που τον έκαναν να συμμετάσχει στο World Class. Το όνομα του ποτού του είναι εμπνευσμένο από τη δική του θέση στο World Class καθώς θεωρεί ότι ενώ συμμετέχει για πρώτη φορά, είναι το αουτσάιντερ που έχει να προτείνει κάτι το διαφορετικό. Σερβίρει το ποτό του πάνω σε μια χειροποίητη πλάκα από γρανίτη με βάση σοκολάτα σκόνη και από πάνω ένα stencil με το όνομα του ποτού του το οποίο καλύπτει με άχνη ζάχαρη.

Σάββας Σμάλης με το Remember to smile (Mon frere)

 

35 ml BULLEIT® Bourbon whiskey

60 ml τσάι από ιβίσκο, πετιμέζι και five spices

5 ml lime

2 bar spoons κυδώνι μαγειρεμένο sous vide

20 ml παστεριωμένο ασπράδι αυγού

 

Ο Σάββας παρουσίασε μία ολόκληρη γευστική εμπειρία για τους κριτές μας, πιστός στην άποψή του ότι τα cocktail του μέλλοντος θα λογίζονται ως “υπερτροφές”. Ο Σάββας λέει ότι έχουμε ξεχάσει τον εαυτό μας και ότι το να τον προσέχουμε ακόμα και με τα cocktail που πίνουμε, είναι πολύ σημαντικό. Σερβίρει δίπλα σε πέτρες από αλάτι Ιμαλαίων στις οποίες οι κριτές κλήθηκαν να ψήσουν μόνοι τους ένα χτένι, ταρτάρ τόνου με αβοκάντο και μαύρο σκόρδο αλλά και ένα ραβιόλι με γέμιση κυδώνι σε σάλτσα ποτοκάλι, πετιμέζι και θυμάρι.

Τάσος Βιζυνός με το Dream is destiny (Ernest Herbrandt)

 

20 ml Cardhu Gold Reserve whisky

15 ml σιρόπι από σπιτική μηλόπιτα

Καφέ με μέθοδο brew bar V60

Βούτυρο

 

Ο Τάσος θέλησε να παρουσιάσει στους κριτές ένα πολυτελές σερβίρισμα καφέ. Ένα σερβίρισμα που κατά τη γνώμη του θα μπορούσε να κάνει και η Elizabeth Cumming στους καλεσμένους της, συνδέοντας έτσι το ποτό του με την ιστορία του εκλεκτού single malt whisky Cardhu. Κατάλληλο είτε για κρύο είτε για ζεστό σερβίρισμα, με σιγοβρασμένο βούτυρο στη μία εκδοχή και ένα rim βουτύρου στην άλλη, το low ABV ποτό που δημιούργησε ο Τάσος γεφυρώνει την πολυτέλεια με την τέχνη των bartenders.

Δημήτρης Ραμπιάδης με το Fairytale (Πάνθεον)

 

30 ml Cardhu Gold Reserve whisky

25 ml Saint Germain

20 ml homemade σιρόπι ginger και rhubarb

15 ml λεμόνι

Top up apple cider

 

Η ιστορία της κοκκινοσκουφίτσας ζωντανεύει μπροστά στα μάτια των κριτών μας αλλά αυτή τη φορά από τη μεριά του λύκου. Ο Δημήτρης γαρνίρει το ποτό του με 3 φέτες μήλο, δύο από πράσινο μήλο και μία από κόκκινο μήλο, για να τιμήσει τα χρώματα του Cardhu. Και αφηγείται αυτή την όμορφη ιστορία με τον δικό του μοναδικό τρόπο τονίζοντας τα εποχιακά στοιχεία του μήλου σε κάθε έκφανση του ποτού του.

Νίκος Αρσλάνογλου με το Milkman’s Reserve (Shark)

 

30 ml blended Scotch whisky JOHNNIE WALKER® BLUE LABEL™

1 ml Lagavulin 16YO

4 dashes vanilla cherry bitter

100 ml από ένα clarified γάλα δικής του παρασκευής

 

Ο Νίκος, φορώντας μια ποδιά γαλατά,  θυμάται μερικές παιδικές αναμνήσεις με τους γαλατάδες να πηγαίνουν από γειτονιά σε γειτονιά. Σε σιφόν σαντιγύς με CO2, βάζει 1 λίτρο βουβαλίσιο γάλα, 60 ml οργανικό ανθόμελο και μέλι με άρωμα ελάτου, 60 ml οργανικό σιρόπι ρυζιού, 25 ml σιρόπι κανέλας, 2 bar spoons ελαιοσάκχαρα λεμονιού από τη Σπάρτη, 120 ml clarified χυμό από lime λεμονιού μανταρινού και νεραντζιού. Σερβίρει μέσα από διανεμητή χυμού μέσα σε tetrapak ποτήρι με ένα βρώσιμο λουλούδι και ένα γυάλινο καλαμάκι για την αίσθηση του γυάλινου ποτηριού. Προσφέρει μαζί με φρέσκα μελομακάρονα με BULLEIT® Bourbon whiskey αντί για κονιάκ στην συνταγή τους και φρέσκα rasberries.

Παύλος Ασλανίδης με το The lost innocence (Πλ. Ναυαρίνου)

 

30 ml BULLEIT® Rye whiskey infused με φυστικοβούτυρο

100 ml χυμό μήλου

30 ml τσάι από λουίζα με ένα dash lemon bitters

 

Ο Παύλος μας μεταφέρει σε μια εποχή γύρω στο 1850 και πιο συγκεκριμένα σε ένα πικνίκ με τον Αύγουστο Bulleit, εκείνον που πρώτος δημιούργησε το Bulleit Bourbon whiskey. Στο πικνίκ αυτό, σύμφωνα με την ιστορία του Παύλου, ο Αύγουστος Bulleit του δίνει να δοκιμάσει φυστικοβούτυρο. Εκεί σταματάνε οι αναμνήσεις του και φτάνοντας στο 2011, χρονιά επανακυκλοφορίας των Bulleit, ζητά από τους κριτές να ανοίξουν το κουτί του πικνίκ του για να ξεκλειδώσουν τη χαμένη αθωότητα. Γαρνίρει με μια φλούδα από λεμόνι και συνοδεύει με σπιτικό παστέλι.

Βλάσης Ευλογημένος με το Golden thyme (Calderon)

 

35 ml Cardhu Gold Reserve whisky

25 ml homemade σιρόπι από θυμαρίσιο μέλι αρωματισμένο με κανέλα και μπαχαρικά

20 ml λεμόνι

 

Ο Βλάσης καλεί τους κριτές να κάνουν μαζί του μια κρουαζιέρα στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη, με την έντονη παρουσία του θυμαριού στην ιστορία και το ποτό του. Το θυμάρι αποτελεί σήμα κατατεθέν των ελληνικών νησιών αλλά και το γλυκό κυδώνι που προσφέρει μαζί με το ποτό, προσθέτει στο ελληνικό στοιχείο του ποτού. Ένα ποτό που γαρνίρεται με φλούδα από λεμόνι.

Το Oneman είναι και φέτος δίπλα στο World Class. Στην ενότητα World Class θα βρεις όλες τις ημέρες του judging στην Αθήνα αλλά και μέσα από τα social accounts του Oneman, μπορείς να παίρνεις μία γεύση για όσα θαυμαστά βιώνουμε καθημερινά. Μπορείς ακόμα να παρακολουθείς live την εξέλιξη τόσο από τα social του Oneman όσο και μέσα από τη σελίδα του World Class Greece στο facebook αλλά και από το hashtag #worldclassgreece #WorldClass2016