ΠΟΤΟ

Το cocktail στο σπίτι θέλει τη μεζούρα του

Ξεκινάμε μικρά "μαθήματα" cocktail making με κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Τους τρόπους μέτρησης των ποτών. Καλως ήρθατε στην ιντερνετική τάξη του World Class.

Η Νατάσσα Μποφίλιου είναι μία εξαιρετική τραγουδίστρια αλλά αν προσπαθούσε να δημιουργήσει cocktail βασιζόμενη στο τραγούδι της “Το Μέτρημα”, θα τα έκανε πιθανότατα μαντάρα. Κι αυτό γιατί όταν μετρά, της βγαίνουν λίγοι ή πολλοί. Το να δημιουργείς cocktail είναι θέμα ακρίβειας, ειδικά αν δεν είσαι μετρ του είδους. Οι έμπειροι World Class bartenders μπορούν να δημιουργήσουν και χωρίς τις μεζούρες τους. Θα τους δεις όμως στο 99% των περιπτώσεων να χρησιμοποιούν τις διάφορες μεθόδους μέτρησης ακριβώς από σεβασμό σε αυτό το οποίο θα φτάσει στον τελικό καταναλωτή. Στην περίπτωσή μας, ένα ιδανικό cocktail.

Επιπλέον, το να μετράς με μεζούρα τα ποτά που χρησιμοποιείς σε βοηθά όχι απλά να υπολογίσεις πόσο ποτό θα χρειαστείς σε μια βραδιά αλλά βοηθά και τους φίλους που θα βρεθούν στο σπίτι σου να γνωρίζουν πόσο αλκοόλ έχουν καταναλώσει.

 

Η μέτρηση είναι σημαντικότατο μέρος της δημιουργίας. Αν έχεις φτιάξει ποτέ ένα απαιτητικό γλυκό ή ένα δύσκολο αλμυρό, θα έχεις αντιληφθεί ότι τις περισσότερες φορές, το “με το μάτι” καταλήγει σε καταστροφή. Πόσα κακά τζιν τόνικ έχουν σερβιριστεί, πόσα λάθος cocktail έχουν φτάσει σε πελάτες που έμειναν δυσαρεστημένοι, πόσα premium spirits έχουν σπαταληθεί σε ποτά που δεν πίνονταν. Η ισορροπία είναι ο χρυσός κανόνας των cocktail. Και αν θες να “αντιγράψεις” τους καλύτερους, πρέπει να μένεις πιστός στα συστατικά και τις μετρήσεις που δίνουν για τα cocktail.

Υπάρχουν βέβαια και εμπόδια σε αυτή τη διαδικασία. Αυτό που λένε μεζούρα οι Αμερικάνοι είναι διαφορετικό από αυτό που εννοούν οι Αυστραλοί. Κι ακόμα πιο διαφορετικό από αυτό που εννοούν οι Βρεταννοί. Γι’ αυτό σε αυτό το site όλες οι συνταγές ποτών που δίνουμε είναι σε ml ωστε να μπορείς εσύ είτε με ένα jigger είτε με ένα σφηνάκι να υπολογίζεις σωστά τις δοσολογίες.

Ο απαραίτητος επαγγελματικός εξοπλισμός

Δεν σου λέμε να στήσεις ένα κανονικό bar στο σπίτι σου. Αλλά κάποια από τα παρακάτω θα σου είναι πολύ χρήσιμα αν θες να πάρεις την υπόθεση cocktail πιο σοβαρά.

JIGGER

 

Ένα μεταλλικό αντικείμενο με σχήμα κλεψύδρας με ένα μικρό δοχείο στη μία πλευρά (μονή μεζούρα ή ‘pony shot’) και ένα μεγαλύτερο δοχείο στην άλλη πλευρά (διπλή μεζούρα ή ‘jigger shot’). Οι bartenders χρησιμοποιούν τα jigger σαν γρήγορα εργαλεία για να μετρήσουν τη σωστή ποσότητα spirit – απλά γεμίστε το δοχείο της επιλογής σας κρατώντας το jigger από το στενό σημείο στη μέση και προσθέστε το υγρό στο mixing glass.

 

Το βασικό πλεονέκτημα του jigger είναι η απλότητα και η ταχύτητα – που χρησιμεύουν όταν έχετε πολλούς καλεσμένους. Μόνο να ξέρετε ότι έχουν διαφορές στον όγκο ανάλογα με την περιοχή.

Οι εναλλακτικές

Jigger θα βρεις παντού να προμηθευτείς αλλά αν δεν έχεις, κάποιο από τα παρακάτω εργαλεία θα εξασφαλίσει ότι οι συνταγές σου θα είναι ακριβείς.

ΖΥΓΑΡΙΑ

Ένα millilitre είναι ίσο με ένα γραμμάριο, οπότε αν δεν έχεις κάτι για να μετρήσεις τον όγκο, μπορείς πάντα να μετρήσεις το βάρος. Αν η συνταγή ζητάει 50ml για spirit βάσης, απλά μετράς 50 γραμμάρια. Ένας πολύ ακριβής τρόπος μέτρησης, αλλά όπως και με τη μαγειρική, είναι καλύτερο να προσθέτεις κάθε συστατικό ξεχωριστά, για να αποφύγεις τα λάθη.

ΣΦΗΝΑΚΙΑ

Αν έχεις πάει διακοπές στο εξωτερικό, είναι πολύ πιθανό να έχεις μερικά ποτήρια για σφηνάκια ως σουβενίρ, κάπου κρυμμένα στο πίσω μέρος του ντουλαπιού της κουζίνας. Όπως με το μικρό δοχείο του jigger, ένα σφηνάκι ισοδυναμεί με μια μονή μεζούρα. Αυτός είναι ένας γρήγορος τρόπος να βρεις το σωστό όγκο ενός υγρού. Όμως, όπως ακριβώς και με το jigger, τα σφηνάκια διαφέρουν σε μέγεθος ανάλογα με την τοποθεσία από την οποία προέρχονται.

ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΚΟΥΖΙΝΑΣ Ή ΚΟΥΤΑΛΙΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

Ακόμα και μια εντελώς ανεξόπλιστη κουζίνα είναι πιθανό να έχει μερικά κουτάλια του γλυκού και της σούπας. Όπως και με τα σφηνάκια, όμως, υπάρχουν διαφορές από χώρα σε χώρα. Τα κουτάλια του γλυκού μετράνε συνήθως 5ml (ή λίγο λιγότερο στις ΗΠΑ), ενώ τα κουτάλια της σούπας είναι 15ml στη Βρετανία και τον Καναδά, αλλά 20ml στην Αυστραλία. Μπορεί να θέλουν λίγο περισσότερο χρόνο, αλλά είναι ιδανικά για να μετράς μικρότερες ποσότητες.

ΦΛΙΤΖΑΝΙΑ Ή ΚΑΝΑΤΑ ΜΕΤΡΗΣΗΣ

Όπως τα κουτάλια είναι κατάλληλα για να μετράς μικρότερες ποσότητες, στον αντίποδα βρίσκονται τα φλιτζάνια ή κανάτες μέτρησης, που είναι ιδανικά για να μετράς μεγαλύτερες ποσότητες για συνταγές που σερβίρουν πολλά άτομα, όπως για group serves και punches.

Ακολούθησε πιστά τα μικρά μαθήματα που θα σου δίνουμε συχνά πυκνά μέσα από την ενότητα World Class, για να μάθεις τα μυστικά εκείνων των bartender που κάνουν τη χώρα περήφανη κάθε χρόνο στον Παγκόσμιο Τελικό του World Class. Το Mexico City περιμένει τον Έλληνα World Class Bartender of the Year 2017. Μπορείς να ενημερώνεσαι από την σελίδα του World Class στο Facebook και το hashtag #worldclass2017 για τα νεότερα.