ΠΟΤΟ

Τσάι, αερόστατα, ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς και νοσταλγικά cocktails

Όσα ζησαμε από κοντά στην πρώτη μέρα του World Class Bartender of the Year 2016. Το ταξίδι στο ‘Mindful Drinking’ μόλις ξεκίνησε.

Για τον κόσμο του ποτού στην Ελλάδα, η χρονιά δεν ξεκινά την πρώτη Ιανουαρίου αλλά σήμερα. Κι αυτό γιατί δόθηκε η εκκίνηση στο judging κομμάτι του πρώτου κύματος για το World Class Bartender of the Year 2016. Μία περιπέτεια με πολλούς να διεκδικούν το ρόλο του πρωταγωνιστή, ο οποίος θα βρεθεί στα τέλη του ερχόμενου καλοκαιριού να εκπροσωπεί τη χώρα μας στον μεγάλο παγκόσμιο τελικό του World Class στο Miami. Μέχρι τότε έχουμε αρκετό καιρό μπροστά μας και πάρα πολύ ενδιαφέροντα πράγματα να ανακαλύψουμε από τους συμμετέχοντες.

Ούτως ή άλλως, έχουμε ξαναπεί ότι το World Class δεν είναι απλά ένας διαγωνισμός αλλά η κορυφαία διεθνής πλατφόρμα εκπαίδευσης και συνεχούς εκμάθησης των bartender. Μέσα από την προσπάθεια να φτάσουν στον τελικό της χώρας που συμμετέχουν, από τους πειραματισμούς τους και από την τριβή με τους άλλους συμμετέχοντες, ανεβαίνουν κάθε χρόνο ένα σκαλί ψηλότερα. Είναι εντυπωσιακό ακόμα και για εμάς να βλέπουμε ήδη από την πρώτη μέρα πώς κάποιοι bartenders έχουν εξελιχθεί μέσα σε λίγους μήνες, χάρη στην προσπάθεια και την επιμονή τους.

Οι κριτές μας, Tim Etherington-Judge και Thomas Aske, με την Reserve Brand Ambassador της Diageo για την Ελλάδα, Άντζελα Μαριδάκη.

Οι δύο κριτές του διαγωνισμού, ο Tim και ο Thomas, αποτελούν ιδανικούς συνδετικούς κρίκους ανάμεσα στους bartenders και τη θεματική ενότητα του πρώτου burst. Ο Tim είναι global ambassador του Bulleit Rye & Bourbon whiskey και ήδη από την πρώτη ημέρα φρόντισε η παρουσία του brand να είναι αισθητή. Από τα ξύλινα γυαλιά ηλίου που φορούσε μέχρι άλλες στιλιστικές επιλογές στο πράσινο και το πορτοκαλί χρώμα του Bulleit. Ο Thomas από την άλλη είναι συνιδρυτής του Fluid Movements, μαζί με έναν γνώριμό μας από την περυσινή διαδικασία, τον Tristan Stephenson. Μιλά με τεράστιο ενθουσιασμό για τα bar που επισκεπτόμαστε και δείχνει πάντα ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο να μαθαίνει την ιδέα πίσω από τη χρήση του κάθε spirit στα ποτά των bartenders.

Φέτος στο World Class, η νέα προσέγγιση στο στυλ των ποτών αφορά cocktails με ανάλαφρο χαρακτήρα και χαμηλότερη περιεκτικότητα σε αλκοόλ. Tο “Mindful Drinking”, η θεματική δηλαδή ενότητα του πρώτου κύματος, μιλά για τη νέα τάση του κλάδου που θέλει τους καταναλωτές να αναζητούν cocktails χαμηλότερου δείκτη ABV ή αλλιώς χαμηλότερης περιεκτικότητας αλκοόλ. Έτσι, οι bartenders καλούνται να δημιουργήσουν εποχιακά cocktails που να μπορούν να καταναλωθούν σε διάφορες στιγμές της ημέρας.

Τα World Class Spirits που έχουν στη διάθεσή τους οι συμμετέχοντες bartenders για τις δημιουργίες τους είναι α) Single Malt whiskies που αποτελούνται από το Cardhu Gold Reserve, το Cardhu Amber Rock & το Cardhu 12 ετών, το Talisker Skye και το The Singleton™, β) Blended Scotch whisky στα οποία δεσπόζουν το εορταστικό JOHNNIE WALKER® GOLD LABEL RESERVE™ και το μοναδικά σπάνιο JOHNNIE WALKER® BLUE LABEL™, γ) την κατηγορία του ρούμι στην οποία βρίσκεται το «Παλαιωμένο Πάνω από τα Σύννεφα» Ron Zacapa® και δ) τα αμερικάνικα BULLEIT® Bourbon & BULLEIT® Rye.

Πάμε να δούμε τις δημιουργίες των συμμετεχόντων της πρώτης ημέρας του judging για το πρώτο κύμα.

Παύλος Μπέης με το Princess’s Tea  (TGI Friday’s)

30 ml Ron Zacapa®

15 ml Grand Marnier®

30 σπιτικό μαύρο τσάι με περγαμόντο

5-15 ml σιρόπι αγαύης

Vanilla bitters

Η μέρα των κριτών ξεκινά με ένα πολύ ιδιαίτερο και γευστικό τσάι. Ο Παύλος εξηγεί ότι χρησιμοποιεί το περγαμόντο γιατί σαν αφέψημα βοηθά στην καταπολέμηση της κατάθλιψης το χειμώνα. Προσθέτει επίσης ότι σαν digestive ποτό είναι καλό για το στομάχι μιας και η ζάχαρη βοηθά τους μυς του στομαχιού να χαλαρώσουν. Η θερμοκρασία του ποτού είναι ιδανική για την εποχή ενώ αυτό που επισημαίνει ο Παύλος στους κριτές είναι ότι ήθελε να φτιάξει κατά βάση ένα απλό αλλά ουσιαστικό ποτό.

Τάσος Σούνδιας με το Memorabile pueritia (Artisanal)

35 ml Cardhu Amber Rock

30 ml Mancino Vermouth Rosso Amaranto

15 ml Homemade Syrup Pomegranate and condensed milk

Top up house blueberry soda

Spray με Abbott’s Bitters

Γαρνίρει με παγωτό βανίλια

Παιδικές αναμνήσεις απλωμένες στο bar του Τάσου, με τον bartender να ζητά από τους κριτές να θυμηθούν εκείνη την εποχή που οι γονείς έπιναν τα δικά τους ποτά και τα παιδιά έμεναν απλά να κοιτάζουν αναρωτώμενα πότε θα έχουν και εκείνα την ευκαιρία να τα δοκιμάσουν. Σε μπλε τετράδια με τα ονόματα των κριτών βρίσκονται οι συνταγές για το σημερινό του ποτό ενώ ακόμα και το σπιτικό σιρόπι έρχεται μέσα σε παιδικό παγούρι με τον Μίκυ, μία φιγούρα που θα αναγνώριζαν τα παιδιά σε όλο τον πλανήτη. Ζαχαρούχο γάλα για την ανάμνηση, παγωτό γιατί ποιο παιδί δεν θέλει να φάει παγωτό αλλά και σερβίρισμα σε κουτί για κολατσιό με αποξηραμένα μερικά από τα φρούτα που μας έδιναν όταν ήμασταν μικροί.

Ιάσονας Παπαδόπουλος με το Revellion (Mr. Peacock)

 

20 ml Cardhu Gold Reserve

2,5 ml tincture από αυγοτάραχο

30 ml cordial ρόδι αρωματισμένο με τσάι με γεύση μήλου

Top up Veuve Clicquot Rose

Ένα ρεβεγιόν Πρωτοχρονιάς λίγο νωρίτερα από το συνηθισμένο αλλά με όλα εκείνα τα στοιχεία που απαιτούνται για να μπουν οι κριτές μας στο κλίμα. Εντύπωση κάνει στους κριτές η χρήση του αυγοτάραχου το οποίο σερβίρεται επίσης παρέα με το ποτό και δένει εξαιρετικά μαζί του. Το top up του ποτού γίνεται με ροζέ σαμπάνια ακριβώς για να μας φέρει ο Ιάσωνας ακόμα πιο κοντά στο ρεβεγιόν. Δύο μικρά μπουκάλια κάνουν την εμφάνισή τους, με το όνομα του cocktail τυπωμένο πάνω τους για να έχουν οι κριτές την ευκαιρία να το δοκιμάσουν ξανά και να πάρουν ένα όμορφο ενθύμιο μαζί τους.

Αλέξης Σιμωνίδης με το Open Sky (Theory Bar & More)

25 ml Talisker Skye

20 ml Guinness reduction

20 ml Antica Formula

100 ml Three Cents Tonic Water

Ο Αλέξης παίρνει ένα αγαπημένο theme από το bar στο οποίο εργάζεται, αυτό με το αερόστατο και καλεί τους κριτές να κάνουν τη δικη τους βόλτα με αερόστατο. Ένα πολύ ενδιαφέρον reduction στην Guinness στα 2/3 με φρέσκα κόκκινα μήλα αλλά και πολύ ισορροπημένες γευστικές επιλογές, παντρεύονται ιδανικά με την παρουσίαση και τον μοναδικό συμμετέχοντα της ημέρας που δημιούργησε με Talisker Skye. Το σερβίρισμα γίνεται σε μικρές θήκες που παραπέμπουν άμεσα σε αερόστατο και ολοκληρώνεται φυσικά με ένα μπαλόνι στα χρώματα του Talisker Skye. Το ποτό έρχεται και σε μικρά μπουκαλάκια για να το απολαμβάνει ο καθένας, προσθέτοντας απλά tonic.

Αργύρης Οικονομάκος με το Tongue Spank (Ρολόι)

25 ml Singleton Spey Cascade

40 ml Umeshu

10 ml chamomile infused yuzu liqueur

Top up crodino και σόδα

Ξεκάθαρες ιαπωνικές επιρροές για έναν bartender που πέρασε αρκετά χρόνια στο Λονδίνο και προσπαθεί στο συγκεκριμένο ποτό να δημιουργήσει χρησιμοποιώντας στοιχεία της ιαπωνικής σκηνής. Ξεκινάμε ιδανικά, με τις πετσέτες να έρχονται για τους κριτές πάνω σε αρωματικό τσάι. Στην ίδια βάση θα πάνε μετά και λεπτές φέτες από αρωματισμένο αχλάδι πριν γίνουν το γαρνίρισμα του ποτού φέρνοντας κάτι από τον ελληνικό χειμώνα. Τελευταίο στο γαρνίρισμα και ένα ume για τους κριτές να συνδυάσουν μαζί με το ποτό τους.

Χρήστος Αραμιάν με το Proeortio (Garage)

30 ml Zaccapa

30 ml homemade pimento liquer

30 ml red vermouth Cocchi di Torino

8 ml Campari

5 dash homemade coffee bitters

Καφές, κανέλα, πορτοκάλι, όλα συνθέτουν το σκηνικό που έστησε ο Χρήστος για να γεφυρώσει τη Δύση και την Ανατολή μέσα από το ποτό του. Οι λεπτομέρειες κάνουν τη διαφορά και κάθε τι στο χώρο έχει τη σημασία του. Στα μανίκια του φοράει τα παραδοσιακά για τη Γουατεμάλα “petate”, σαν εκείνο που βρίσκεται στη φιάλη του Zacapa, εμπνευσμένος από την ιστορία των απογόνων των Μάγιας οι οποίοι ζουν στο χωριό Zacapa φτιάχνοντας τα “petate”. Το ποτήρι του είναι αρωματισμένο ακόμα και για εκείνους που θέλουν στα δάχτυλά τους αφού πιάσουν το ποτήρι να μείνει ένα ωραίο άρωμα. Τα στοιχεία της Γουατεμάλα μπλέκονται ιδανικά με μπαχαρικά και αρώματα από την Αρμενία στην οποία ο Χρήστος έχει ρίζες, με το αποτέλεσμα να είναι πέρα για πέρα ικανοποιητικό.

Θάνος Ελμάζης με το M for the King (Sempre)

30 ml JOHNNIE WALKER® GOLD LABEL RESERVE™

7 ml Chinotto liqueur

2,5 ml καφέ μονοποικιλιακό Makoka

60 ml γάλα αμυγδάλου

Bitter σκόνη σοκολάτας

Ο βασιλιάς της pop, Michael Jackson, παρών σε κάθε σημείο της παρουσίασης, από τη μουσική μέχρι τα ρούχα του Θάνου. Η σύνδεση του Johnnie Walker με τη βασιλική οικογένεια αντιπροσωπεύει τον έναν βασιλιά και η ιστορία που έχτισε μέσα από το ποτό του ο Θάνος τον άλλον. Vegan ο Michael Jackson, γάλα αμυγδάλου στο cocktail για να ικανοποιήσει τον βασιλιά. Όλα μπλέκονται όμορφα σε έναν πρότυπο καφέ που σερβίρει ο Θάνος παρέα με μπισκότα που έφτιαξε ο ίδιος. Ένα stencil με τα “πόδια” του Michael Jackson κοσμεί το τελικό γαρνίρισμα του ποτού, παρέα με την προτροπή “Keep walking and keep dancing”. Ο Θάνος έδωσε στους κριτές μία γεύση της δικής του οπτικής για τον έναν και μοναδικό βασιλιά.

Λορέτα Τόσκα – Lady’s Blue Wager (Theory Bar & more)

35 ml Johnnie Walker Blue Label

20 ml sweet vermouth

10 ml Salted Christmas Honey

4 dashes Chocolate & Lapsang bitters

top up Three Cents grapefruit soda

Maraschino Cherry

Βασισμένη στο μοτίβο του “στοιχήματος” που επικρατεί στο Johnnie Walker Blue Label, η Λορέτα έστησε ένα πολύ όμορφο σκηνικό για το ποτό της. Όλα τα στοιχεία που διέπουν το Johnnie Walker Blue Label ήταν εκεί, από τα moto μέχρι τις αξίες και τα ιδανικά. Καρτ ποστάλ για να μπορέσουν όχι μόνο οι κριτές αλλά όλοι οι παρευρισκόμενοι να μοιραστούν την εμπειρία που είχαν σήμερα και σερβίρισμα σε πάγο για ένα ποτό που φέρνει τα Χριστούγεννα λίγο νωρίτερα στη ζωή μας βάσει των συστατικών του.

 

Το Oneman είναι και φέτος δίπλα στο World Class. Στην ενότητα World Class θα βρεις όλες τις ημέρες του judging στην Αθήνα αλλά και μέσα από τα social accounts του Oneman, μπορείς να παίρνεις μία γεύση για όσα θαυμαστά βιώνουμε καθημερινά. Μπορείς ακόμα να παρακολουθείς live την εξέλιξη τόσο από τα social του Oneman όσο και μέσα από τη σελίδα του World Class Greece στο facebook αλλά και από το hashtag #worldclassgreece #worldclass2016