ΤΑΞΙΔΙ

Απόβαση στη Βόρειο Κορέα: Ζώντας στην χώρα του Κιμ

Βρεθήκαμε στην απαγορευμένη και στρατοκρατούμενη χώρα και ακολουθήσαμε για λίγο τους ρυθμούς της.

Δεν είναι καθόλου εύκολο να πας ένα ταξίδι στη Βόρειο Κορέα. Σε μια χώρα στρατοκρατούμενη, που με όσα έχεις ακούσει έχεις κάθε λόγο να αποθαρρύνεσαι. Όμως, η ανησυχία του ταξιδιώτη δεν κατευνάζεται με κανένα τρόπο.

Για να φθάσεις στην Πιονγκιάνγκ, την πρωτεύουσα της Βορείου Κορέας, πετάς αποκλειστικά από το Πεκίνο με Air China και Air Koryo ή από τη Μόσχα, τις δύο φιλικά προσκείμενες πρωτεύουσες και συμμάχους.

Η άφιξη στο αεροδρόμιο του Σουνάν, που απέχει 25 χλμ. από την πρωτεύουσα, συνοδεύεται από εξονυχιστικό έλεγχο και παράδοση κινητών τηλεφώνων, tablets και laptops στις Αρχές, αντικείμενα που επιστρέφονται πριν μπεις στην πτήση της αναχώρησης!

Στο αεροδρόμιο δεν χρειάζεται να κοιτάξεις γύρω σου για ανταλλακτήριο χρημάτων. Συνάλλαγμα δεν δίνεται και φυσικά, πιστωτικές κάρτες δεν υπάρχουν. Μόνο ευρώ γίνονται δεκτά (όχι δολάρια) και δίνονται ρέστα, ακόμα και σε λεπτά του ευρώ!

Μετά από την τρίωρη αυτή ταλαιπωρία, με τον έλεγχο στο αεροδρόμιο, αρχίζει η επίσκεψη και απόδοση τιμών στον Αιώνιο Ηγέτη Κιμ Ιλ Σουγκ, παππού του σημερινού δικτάτορα. Καθημερινά, συνεχώς αυτόν βλέπεις και σε αυτόν υποκλίνεσαι και καταθέτεις στεφάνι.

Ο Αιώνιος Ηγέτης λοιπόν, βρίσκεται παντού, μαζί με τα σύμβολα του κράτους (σφυρί, δρεπάνι αλλά και την πέννα), τα προπαγανδιστικά πανό με τα χαρούμενα παιδάκια που τον περιστοιχίζουν (“αφήστε τα παιδία ελθείν προς με…”)  και τα δεκάδες μνημεία των αγώνων του λαού της χώρας.

Το καθοδηγούμενο πρόγραμμα ξεκινά παραδοσιακά με την επίσκεψη στο Μαυσωλείο του Κιμ Ιλ Σουγκ, μαυσωλείο που επισκέπτονται υποχρεωτικά (…) και οι ντόπιοι υπό το άγρυπνο βλέμμα του επιστάτη της επιχείρησης, δημόσιας φυσικά.

Κατόπιν επισκεφθήκαμε το μετρό, χτισμένο βέβαια από τους Ρώσους το 1965, περίτεχνα διακοσμημένο όπως και αυτό της Μόσχας.

Αφήνοντας πίσω την Πιονγκγιάνγκ (καταπράσινη φύση και έρημη Εθνική Οδός), κατευθυνθήκαμε στον 38ο παράλληλο, στα σύνορα Νοτίου και Βορείου Κορέας.

Εκεί υπογράφτηκε η λήξη του -χωρίς αποτέλεσμα- πολέμου. Υπέγραψαν ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Βόρειος Κορέα. Οι ΗΠΑ αρνήθηκαν να υπογράψουν. Το οίκημα της συνθηκολόγησης χτίστηκε σε μια νύχτα και παραμένει εκεί σαν μνημείο, όπως και το τραπέζι της υπογραφής. Στον τοίχο δεσπόζουν οι σημαίες των χωρών που πολέμησαν εναντίον της Β. Κορέας.

Επιστρέφοντας στην πρωτεύουσα, το πρόγραμμα έγραφε Pueblo. Ηταν το κατασκοπευτικό σκάφος των ΗΠΑ που πλησίασε την χώρα παριστάνοντας το ψαράδικο. Ακολούθησε και το μοναδικό ντοκουμέντο όπου η Αμερικανική Κυβέρνηση παραδέχθηκε τον κατασκοπευτικό σκοπό της αποστολής και παρακάλεσε για επιείκια.

Μεταξύ των άλλων εκθεμάτων, υπάρχουν στολές, όπλα και φωτογραφίες Αμερικανών στρατιωτών.

Στην πρωτεύουσα, που ξυπνά το πρωί στις 7 με το Εγερτήριο και κοιμάται τα μεσάνυχτα με το Σιωπητήριο από τα μεγάφωνα της πόλης, όλα είναι σε προσταγή. Ακόμα και τα φώτα της πόλης που σβήνουν τα μεσάνυχτα αφήνοντας να φαίνονται μαύροι όγκοι τα κτίρια με τη σοβιετική αρχιτεκτονική.

Απορήσαμε που δεν υπήρχαν αυτοκίνητα στους δρόμους, έρημοι σαν την καλαμιά στον κάμπο. Ποδήλατα δε πολλά, αφού το 70% του πληθυσμού έτσι μετακινείται, ενώ και οι πεζοί περνούν από τις υπόγειες διαβάσεις, λες και καραδοκεί ο τροχονόμος. Μόνο η παιδική χαρά έχει λίγη ζωή, αλλά και αυτή με αυστηρό πρόγραμμα και ωράριο. Τα πάντα είναι κατευθυνόμενα, ελεγχόμενα και οργανωμένα από τους επιστάτες/τοποτηρητές και φυσικά απόλυτα επιτηρούμενα.

Αν θέλετε να πάτε στην Βόρειο Κορέα

Η μετάβαση γίνεται αεροπορικώς από Πεκίνο (με Air China 650 ευρώ με επιστροφή) ή από Μόσχα.

Για τη διαμονή προτιμήσαμε το Hotel Koryo, ρωρικής αρχιτεκτονικής του 1985, με δύο πύργους ύψους 143 μ. Είναι το δεύτερο μεγαλύτερο της χώρας, με 500 δωμάτια που διαθέτουν μίνι μπαρ, αλλά όχι και αλκοόλ. Ακόμα και στο μπαρ του ξενοδοχείου το ποτό είναι κλειδωμένο, ενώ το κλειδί το έχει ο προϊστάμενος.

Για τη διατροφή σου θα φροντίσουν οι συνοδοί σου, διότι δεν κυκλοφορείς μόνος σου, ενώ αν θέλεις να αγοράσεις ένα μπουκάλι νερό ή ένα παγωτό για τη βόλτα, χρήματα θα μαζέψει και πάλι ο συνοδός, ένας από τους τρεις που έχεις μαζί σου στο πούλμαν για ασφάλεια. Το δε φαγητό είναι κλασικό ασιατικό, χωρίς κάτι το ιδιαίτερο σε γεύση.

Για διασκέδαση και πάλι θα πας σε επιλεγμένους χώρους, αν θέλεις να βγεις εκτός ξενοδοχείου.

(Ο Δημήτρης Μπαλής παρουσιάζει μαζί με την Καλλιστώ Γούναρη την εκπομπή Drive & Travel. Κάθε Σάββατο, 8-10 το πρωί, στον Sport 24 Radio 103,3. Η εκπομπή αναμεταδίδεται από περιφερειακούς σταθμούς και μέσω Διαδικτύου).