ΤΑΞΙΔΙ

Σε ποιες παραλίες θα πλατσουρίσεις στην Τήνο

Σημειώνουμε στο χάρτη τα μέρη που θα σου δώσουν πρόσβαση στο πιο βαθύ γαλάζιο του Αιγαίου.

Αντικειμενικά μιλώντας, δεν γίνονται διακοπές σε νησί χωρίς θάλασσα, παραλία και άπειρες ώρες κάτω απ’ τον ήλιο με τα πόδια βουλιαγμένα στην άμμο και αμέσως μετά βουτηγμένα στο νερό για να δροσίζονται. Αν μπορούσα να το υπολογίσω, πιθανότατα περνάς το ένα τρίτο των διακοπών σου δίπλα στο νερό – μπορεί να λέω και λίγο. Προφανώς, λοιπόν, σε ενδιαφέρει (και πολύ μάλιστα) το νησί που θα επιλέξεις να έχει ωραίες παραλίες και διαφορετικές επιλογές για το μπάνιο σου. Η Τήνος, χωρίς δεύτερη σκέψη, είναι ένα τέτοιο νησί. Οι παραλίες της είναι πολλές και πολύ διαφορετικές μεταξύ τους και τα νερά της λαχταριστά και γαλαζοπράσινα.

Προσωπικά, είχα για πρώτη φορά την ευκαιρία να γυρίσω τις παραλίες του νησιού και σίγουρα δεν θέλω να είναι η τελευταία. Άσε με να σε ξεναγήσω στις πανέμορφες ακτές που επισκέφθηκα και θα καταλάβεις γιατί.

Άγιος Ρωμανός

Φωτογραφίες: Σύλβια Σαχίνη

Μπορεί ο δρόμος μέχρι εκεί να είναι λίγο δύσβατος και κατηφορικός, αλλά -πίστεψέ με- θα αποζημιωθείς για την όποια ταλαιπωρία. Στον Άγιο Ρωμανό θα βρεις πολύ ψιλή άμμο και καθαρά γαλαζοπράσινα νερά. Και αρκετά δέντρα που θα σου χρησιμεύσουν όταν θα χρειαστείς σκιά, ενώ ταυτόχρονα το μάτι σου θα χορτάσει πράσινο. Στα αριστερά της παραλίας βρίσκεται ένας γραφικός μόλος με έναν φάρο στην άκρη του, για να αισθάνεσαι ακόμα περισσότερο πως βρίσκεσαι σε νησί. Η παραλία δεν είναι οργανωμένη, ωστόσο υπάρχει μια καφετέρια κι ένα ταβερνάκι για μετά το μπάνιο σου.

Καλύβια

Ο δρόμος για τη συγκεκριμένη παραλία είναι χωματόδρομος, με στροφές και αρκετά απότομος. Όταν ρώτησα, μου είπαν ότι προσπαθούν συνεχώς να τον βελτιώσουν. Υπάρχει, πάντως, διαμορφωμένος χώρος για ν΄αφήσεις το αυτοκίνητό σου όταν φτάσεις. Τα σκηνικό στα Καλύβια είναι ειδυλλιακό: αμμουδιά, γαλαζοπράσινα νερά και μια συστάδα δέντρων να παρέχει ανακουφιστική σκιά. Στο beach bar ‘Καλύβια’ θα γευθείς cocktails με ονομασίες όπως ]Ρακοχίτο’ και ‘Μαρκοχίτο’ και θα αράξεις στις ξαπλώστρες, αλλά όχι για πολύ – η μουσική αργά η γρήγορα θα σε ξεσηκώσει!

Όρμος Γιαννάκη

Αν συνεχίσεις στη διαδρομή μετά τα Καλύβια, θα συναντήσεις έναν μικροσκοπικό κόλπο με γαλαζοπράσινα νερά. Όταν φυσάει Βοριάς στον Όρμο Γιαννάκη έχει άμμο, αλλά όταν γυρίζει σε Νοτιά, πέτρες! Είναι μια ήρεμη και όχι οργανωμένη ακτή, με δύο ταβέρνες για να προμηθευτείς τα απαραίτητα και να για να φας στο γυρισμό.

Όρμος Υστερνίων

Δεν είναι η παραλία που θα σου πρότεινα να πας για μπάνιο, αλλά όταν βρεθείς στην Τήνο είναι δεδομένο ότι θα βρεθείς εκεί, επειδή όλο και κάποιος θα σου έχει συστήσει για φαγητό το ‘Θαλασσάκι’. Εννοείται, λοιπόν, ότι πριν το γεύμα, θα ρίξεις και μια βουτιά στη μικρούλα παραλία με τα καθαρά μπλε νερά και τις μεγάλες πέτρες. Έτσι, για να σου ανοίξει η όρεξη για το νόστιμο φαγητό που θα δοκιμάσεις αμέσως μετά.

Πάνορμος

Σε καμία περίπτωση δεν είναι η κορυφαία παραλία του νησιού, αλλά παίρνει πολλούς πόντους χάρη στο παρακείμενο συμπαθητικό λιμανάκι με τις πολλές ταβέρνες στη σειρά. Η παραλία αυτή καθαυτή είναι μικρή και καθαρή, με σκόρπια δεντράκια για λίγη σκιά. Δεν πρέπει να ξαφνιαστείς αν δεις πάπιες να περπατάνε τριγύρω σου, αφού λίγο πιο πίσω υπάρχει μια γεφυρούλα με πολλές πάπιες και μία ταμπέλα που σε προτρέπει να τις ταΐσεις. Όπως και να ‘χει, αν πας μέχρι εκεί για μπάνιο, σίγουρα θα φας ψαράκι, αφού μυρίζει παντού!

Κολυμπήθρα

Δεν θεωρείται τυχαία η καλύτερη παραλία του νησιού. Μιλάμε για μια μεγάλη αμμώδη έκταση με υπέροχα γαλαζοπράσινα νερά, που γειτνιάζει με έναν υδροβιότοπο, ένα καταπράσινο τοπίο με μία λίμνη. Εδώ η εικόνα δεν θυμίζει σε τίποτα νησί των Κυκλάδων. Στην Κολυμπήθρα μπορείς να παρακολουθήσεις μαθήματα surf ή -αν είσαι surfer- να απολαύσεις τα κύματα. Οι αέρηδες εδώ φυσούν όλον το χρόνο.

Λειβάδα

Αν έπρεπε να διαλέξω τη δική μου αγαπημένη παραλία στην Τήνο, αυτή θα ήταν σίγουρα η Λειβάδα. Ο χωματόδρομος μέχρι εκεί θα σε ταλαιπωρήσει για κάμποσα χιλιόμετρα, αλλά αυτό που θα αντικρίσεις στο τέλος της διαδρομής θα σε ανταμείψει στο έπακρο. Το σεληνιακό τοπίο της παραλίας, σε συνδυασμό με τα γαλάζια της νερά, θα σε συγκλονίσει. Η Λειβάδα είναι ένας μικρός κόλπος με πέτρες και βότσαλα, αλλά και μερικά βράχια στη μία της άκρη, ιδανικά για να απομονωθείς ακόμα περισσότερο. Στα θετικά του μέρους, το ότι δεν έχει σήμα. Πίστεψέ με, ένα διάλειμμα από το κινητό σου είναι ο μόνος δρόμος που οδηγεί στην ηρεμία και τη γαλήνη που χρειάζεσαι στις διακοπές σου.