ΤΑΞΙΔΙ

Υπάρχει και η άλλη Ίμπιζα, μακριά από τους ναούς του clubbing

Ένας δημοσιογράφος παρουσιάζει μία λίγο διαφορετική εικόνα της Ibiza από αυτό που έχουμε στο μυαλό μας.

Θα προσπαθήσω να κάνω έναν συσχετισμό για να αντιληφθεί ακόμα και κάποιος που δεν έχει επισκεφεί την Ίμπιζα ποιο είναι το κύριο προϊόν εκεί. Όταν η δική μας παραλιακή είναι γεμάτη από αφίσες καλλιτεχνών που εμφανίζονται στα διάφορα μπουζούκια, οι αυτοκινητόδρομοι στο νησί της Ίμπιζα έχουν μεγάλα billboards με Djs οι οποίοι παίζουν Δευτέρες, Τρίτες ή Πέμπτες σε κάποιο από τα Pacha, Amnesia, Cream και τα υπόλοιπα πασίγνωστα club που έκαναν αυτό το νησί Μέκκα του clubbing και της EDM.

DJ οι οποίοι ζητούν 60 και 70 χιλιάδες ευρώ για να εμφανιστούν ένα μόνο βράδυ στην Ελλάδα, είναι residents σε club των τριών και πέντε χιλιάδων ανθρώπων τα οποία είναι γεμάτα κάθε βράδυ και χρεώνουν από 30 μέχρι 50 ευρώ την είσοδο σε μια απλή βραδιά. Κάνε τα μαθηματικά να ζαλιστούμε παρέα στον ρυθμό της μουσικής.

 

Να σου πω ποια είναι η χειρότερη σύγκριση που γίνεται για την Ίμπιζα; Αυτή με την Μύκονο. Γιατί αν εξαιρέσεις το ότι και τα δύο είναι νησιά και ότι αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς της Μεσογείου, ιδιαίτερη σχέση δεν έχουν. Η Μύκονος έχει τις ομορφιές της και η Ίμπιζα τις (μονα)δικές της ομορφιές. Κι αν την Μύκονο είχε δύο τρεις φορές την ευκαιρία να την επισκεφτώ τα τελευταία δέκα χρόνια, τον Ιούνιο πήγα για πρώτη φορά στην Ίμπιζα παρέα με την αγαπημένη Estrella Damm, για την παρουσίαση του νέου project του Ferran Adria που λέγεται Heart.

 

Τα club είναι εκεί στην ζωή της πόλης, πανταχού παρόντα σε κάθε έκφανσή της. Κάποια μέσα στην κατοικημένη περιοχή, ανάμεσα στα ξενοδοχεία και κάποια έξω από τα στενά όρια της Eivissa, όπως λένε την “χώρα” του νησιού. Και είναι προφανώς ο νούμερο ένα λόγος για να επισκεφτεί κανείς αυτό το πανέμορφο νησί. Με χαρά όμως ανακάλυψα ότι ακόμα κι αν δεν είσαι φαν αυτής της ζωής, ακόμα κι αν δεν ζεις για τον Garrix και τον Guetta, η Ίμπιζα είναι ένας φανταστικός προορισμός διακοπών.

Το εύκολο θα ήταν να πει οποιοσδήποτε ότι είναι ένας ακριβός προορισμός. Και πράγματι είναι οι τιμές των ξενοδοχείων και των θεαμάτων που την καθιστούν ακριβή σε σχέση με την ενδοχώρα της Ισπανίας αλλά τολμώ να πω όχι ακριβότερη από πολλά νησιά των Κυκλάδων.

 

Ποια είναι η πρώτη αίσθηση του τουρίστα; Ότι τον υποδέχονται σε ένα νησί με Μεσογειακή ομορφιά αλλά με την οργάνωση και τις υποδομές της Κεντρικής Ευρώπης. Ένα πραγματικά αξιοθαύμαστο αεροδρόμιο και αυτοκινητόδρομοι για να συνδέουν τις μικρές πόλεις που βρίσκονται πάνω στο νησί, από San Miquel στον Sant Josep και από το Sant Antoni στο Santa Eularia des Riu. Ευρύχωρα πάργκινγκ, άνετοι δρόμοι και πόλεις τόσο καθαρές που αναρωτιέσαι αν πρόκειται για έναν ανεξάρτητο πολυτελές κρατίδιο ή πράγματι ένα νησί έξω από τις όχθες της Ισπανίας.

 

Εκεί όμως που θέλω να σταθώ, αυτό που αποτέλεσε και την αφορμή για το συγκεκριμένο άρθρο, είναι το ίδιο το λιμάνι της Ίμπιζα. Ένα λιμάνι το οποίο το έτρεξα το πρώτο πρωί που ήμουν εκεί. Για να δω τα ιστιοπλοικά να γεμίζουν εφόδια για τους προορισμούς του, τα καφέ να υποδέχονται τους πρώτους πελάτες της ημέρας με θέα τη θάλασσα και τα πλοιάρια για την μαγευτική Formentera να γεμίζουν επιβάτες. Α ναι. Και τα club να μοιάζουν ερμητικά άδεια όταν ο ήλιος άρχισε να σκαρφαλώνει για τα καλά στον ουρανό.

 

Πίσω από το λιμάνι αυτό, στον λόφο της πόλης στέκεται το κάστρο. Μια όμορφη καστροπολιτεία στο εσωτερικό της οποίας θα βρεις πανέμορφες κατοικίες μέσα στις βουκαμβίλιες, πλακόστρωτα στενά και πλίνθινες καμάρες να ενώνουν το μεγάλο μέρος του κάστρου με την πόλη.

 

Κάτω από την καστροπολιτεία, ένα κομμάτι πόλης θυμίζει πολύ την Πλάκα. Με ωραία μαγαζιά ρούχων, κοσμημάτων, σουβενίρ και εστιατόρια. Ένα σύμπλεγμα δρόμων στο οποίο αξίζει να χαθείς και να περιπλανηθείς για πολλές ώρες μέχρι να έρθει το απόγευμα. Μία πραγματικά απολαυστική βόλτα σε μια μεριά της πόλης που θα πίστευες ότι δεν υπάρχει.

παλιά πόλη, παλιά τραγούδια, παλιοζωή #mediterráneamente #estrella

A photo posted by christoschatzi (@christoschatzi) on

 

Η ζωή στο νησί υπακούει στους ρυθμούς του νησιού την ημέρα. Γι’ αυτό και οι παραλίες του νησιού γεμίζουν κόσμο. Χαρακτηριστικό τους η χρυσή άμμος η οποία καλύπτει μεγάλο μέρος της ακτογραμμής. Cala Jondal, Benirras Beach, Cala d’Hort, Cala Boix, Cala Salada και η φημισμένη Las Salinas είναι λίγες μόνο από τις υπέροχες παραλίες που έχει το νησί.

 

Εμείς επιλέξαμε να περάσουμε την μέρα μας στην Cala Bassa, εκεί όπου όλα έμοιαζαν να κυλούν σε ρυθμούς ιδανικούς. Ελεύθερη παραλία για όποιον ήθελε αλλά και οργαωμένο τμήμα της παραλίας, ιδανικά όμως στημένο με σεβασμό στους κέδρους και τους αμμόλοφους. Σε ένα από τα δύο εστιατόρια του CBBC, μας βρήκε το μεσημέρι να δοκιμάζουμε τοπικές λιχουδιές αλλά και δύο είδη paella δίπλα σε Estrella Damm αλλά και την ειδική έκδοση της Estrella In-Edit.

 

Οι γαστριμαργικές απολαύσεις στην Ίμπιζα είναι ένα τεράστιο κομμάτι της εκεί διασκέδασης. Κάτι που αντιληφθήκαμε ακόμα καλύτερα το ίδιο βράδυ όταν επισκεφτήκαμε το Heart, το project για το οποίο άλλωστε μας ταξίδεψε η μπύρα Estrella μέχρι την Ισπανία.

 

Είναι πάρα πολύ ευχάριστο να φεύγεις από έναν τόπο όχι απλά χαρούμενος που τον γνώρισες αλλά ενθουσιασμένος που είχε τόσο πολλά περισσότερα να σου δώσει από εκείνα που είχες διαβάσει ή αντιληφθεί ως τώρα.

Υποσχέθηκα να επιστρέψω στην Ίμπιζα. Για να περάσω μία μέρα απέναντι στην Formentera με τον φίλο μου το Γιώργο που το έχει απωθημένο, για να επισκεφθώ και τις άλλες όμορφες παραλίες του νησιού, για να μυηθώ ξανά στην εκρηκτική εμπειρία που είναι το Heart.