ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

10 ημιχρήσιμα gadgets που θα θες να αποκτήσεις αύριο κιόλας

Νέες συσκευές που θα προσθέσουν διαστάσεις, ήχους και πολλή πλάκα στην καθημερινότητά σου.

Ο πιο τίμιος σημερινός ορισμός του gadget κρύβεται κάπου ανάμεσα στο ‘εργαλείο’ και στο ‘παιχνίδι’. Κάποτε τα γκατζετάκια ήταν συσκευές σαν όλες τις άλλες. Σήμερα ως gadgets εννοούμε όλα όσα δεν περιγράφει ο όρος ‘συσκευή’. Τα αντικείμενα, δηλαδή, που πέρα από την όποια χρηστικότητά τους έχουν και άλλες ιδιότητες. Η πιο ευεργετική απ’ αυτές είναι ότι σου φτιάχνουν τη διάθεση. Κάνουν τη ζωή σου λίγο καλύτερη χωρίς να παρεμβαίνουν στους κρίσιμους τομείς της.

Τα gadgets που ακολουθούν είναι σίγουρο ότι θα σου φτιάξουν τη διάθεση. Είναι όλα ολοκαίνουρια – παρουσιάστηκαν μαζί με εκατομμύρια άλλες συσκευές στην IFA 2016 πριν από ένα μήνα. Κάποια κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, κάποια αναμένονται να κυκλοφορήσουν σύντομα. Κάποια είναι προσιτά στην τιμή τους κάποια άλλα είναι απλησίαστα. Και τα δέκα, όμως, θα τα λιγουρευτείς. Αν υπήρχε γκατζετάκι ‘σιγουρόμετρο’, θα χοροπηδούσε χαρούμενο από τη σιγουριά του γι’ αυτό.

Σετ φακών για κάμερα κινητού Black Eye

Αργά ή γρήγορα κάποιος θα το σκεφτόταν: Αφού όλοι πλέον φωτογραφίζουμε με τα κινητά μας, γιατί να μην έχουμε και μερικές επιλογές φακών; Η Black Eye έκανε πράξη την πιο αυτονόητη ιδέα της εποχής μας με τον πιο χαριτωμένο τρόπο.

Τέσσερις διαφορετικοί φακοί (τηλεφακός, ευρυγώνιος, υπερευρυγώνιος και macro) που προσαρμόζονται σε κάθε κινητό σαν κλιπσάκι / μανταλάκι και αλλάζουν τον τρόπο που βλέπεις, φωτογραφίζεις και ποστάρεις τα πράγματα. Διατίθενται και όλοι μαζί, συσκευασμένοι σε μια ωραία, φορητότατη κασετινούλα.

Υπερενισχυτής XPump

Το μικροσκοπικό στικάκι XPump υπόσχεται να μετατρέψει κάθε ζευγάρι ηχεία ή ακουστικά σε ηχοσύστημα home theater.

Αυτό που κάνει στην πραγματικότητα, είναι να διαχωρίζει τις λεπτομέρειες ενός οποιουδήποτε ηχητικού σετ (διαλόγους και ήχους περιβάλλοντος από ταινίες, τα όργανα ενός μουσικού κομματιού), να πολλαπλασιάζει την έντασή τους και να τις σερβίρει στο αυτί ενισχυμένες ως και δέκα φορές. Το αποτέλεσμα; Μια 3D ακουστική εμπειρία που δίνει (στην κυριολεξία) άλλη διάσταση στη μουσική, τις ταινίες και τα games.

Το μεγάλο του πλεονέκτημα είναι το μικρό του μέγεθος και – λογικά – η προσιτή τιμή του. Δεν την ξέρουμε ακόμα, γιατί το XPump δεν έχει βγει ακόμα στην παραγωγή, αλλά αυτό θα συμβεί πολύ σύντομα. Η σχετική καμπάνια στο Kickstarter εκπνέει σε λίγες μέρες, οι κατασκευαστές έχουν ήδη συγκεντρώσει ένα ποσό πενταπλάσιο του αρχικού στόχου, οπότε σε λίγο όλοι θα (την) ακούμε λίγο καλύτερα.

Ξυπνητήρι χωρίς ήχο SensorWake

Αυτή η εφεύρεση έρχεται για να απαλύνει τον πόνο που έχει προκαλέσει στην ανθρωπότητα το πρωινό ξύπνημα. Αν πρέπει να σηκώνεσαι από το κρεβάτι σου νωρίς το πρωί, το Sensorwake θα φροντίσει να το κάνεις σαν άνθρωπος. Όχι με το στριγκό ήχο ενός ξυπνητηριού, όχι με το ringtone που το ακούς και θέλεις να σπάσεις το κινητό σου και γενικώς όχι, με κανέναν ήχο. Από αύριο, δικαιούσαι και μπορείς να ξυπνάς επειδή σε πλημμυρίζει το άρωμα ενός κρουασάν σοκολάτα.

Οσφρητικό ξυπνητήρι, λοιπόν. Σε ξυπνάει μέσα σε δύο λεπτά πλημμυρίζοντας τα ρουθούνια σου με ένα διαρκώς εντεινόμενο άρωμα. Στα 99 ευρώ που θα δώσεις για να το προμηθευτείς, συμπεριλαμβάνεται και η κάψουλα με το άρωμα ψωμιού που φρυγανίζεται. Κάθε κάψουλα κοστίζει 4.95 ευρώ και επαρκεί για 30 ξυπνήματα. Τα αρώματα που υπάρχουν διαθέσιμα μέχρι στιγμής (εκτός από αυτό του τοστ) είναι εσπρέσο, κρουασάν, σοκολάτα, μέντα, θάλασσα(!) και κομμένο γρασίδι(κι άλλο !).

Οσφρητικό ξυπνητήρι, λοιπόν. Η απόλυτη εναλλακτική στο Τζόκερ. Θα σου αλλάξει τη ζωή. Μην το φοβάσαι. Έχει και snooze.

Έξυπνο remote control για έξυπνα σπίτια SevenHugs

Η SevenHugs έχει κατασκευάσει ένα πάρα πολύ όμορφο και πάρα πολύ μινιμαλιστικό πραγματάκι, που κάποτε θα γίνει το βασικό εγκεφαλικό κύτταρο κάθε έξυπνου σπιτιού. Προς το παρόν, επειδή τα έξυπνα σπίτια είναι ακόμα ή υπό κατασκευή ή προνόμιο λίγων, το Smart Remote ασχολείται με την κάθε έξυπνη συσκευή ξεχωριστά.

Μπορεί, δηλαδή, να σε απαλλάξει από διάφορα τηλεκοντρόλ αλλά και ξεσηκώματα – αγγαρείες από τον καναπέ στον οποίο μόλις βολεύτηκες. Το στρέφεις προς οποιαδήποτε wi-fi συσκευή, την αναγνωρίζει, αλλάζει την πρόσοψή του ανάλογα με τη συσκευή και σου επιτρέπει να την ελέγξεις. Εναλλακτικά, μπορείς να καστομάρεις την touchscreen ανάλογα με τις ανάγκες σου ή με τις συσκευές που χρησιμοποιείς περισσότερο.

PC πλάτης για Virtual Reality XMG Walker

Ένα προϊόν που δεν περιγράφεται εύκολα, αφού στην πραγματικότητα σχεδιάστηκε για να δώσει λύση σε ένα πρόβλημα που ακόμα δεν έχει εμφανιστεί. Το XMG Walker είναι ένα φουτουριστικό PC που φοριέται στην πλάτη (και όχι ένα οποιοδήποτε laptop μέσα σε ένα backpack, όπως ξεκαθαρίζουν οι κατασκευαστές του) και επιτρέπει απεριόριστη κίνηση σε οποιοδήποτε χώρο για όποιον φοράει κάσκα VR.

Κατά βάση απευθύνεται σε gamers που θέλουν να ζήσουν την εμπειρία σε ένα περιβάλλον εικονικής πραγματικότητας στο φουλ, χωρίς να μπλέκουν τα πόδια τους σε καλώδια ή να περιορίζονται στην εμβέλεια του wi-fi. Κι επειδή δεν υπάρχουν ούτε πολλά τέτοια games ούτε πολλοί τέτοιοι gamers, οι ίδιοι οι άνθρωποι του XMG Walker δηλώνουν στο site τους ότι έχουν περιέργεια να δουν τι θα το κάνει όποιος το αποκτήσει. Η βασική τους ιδέα, πάντως, είναι πολύ πιασάρικη: «Η εικονική πραγματικότητα έκανε μεγάλα βήματα τα τελευταία χρόνια. Τώρα, όμως, θα μάθει να περπατάει».

Ρομποτάκι BB-8 από την Sphero

Το πιο χαριτωμένο αποκύημα ενός πολύ πολύ μακρινού γαλαξία θα μπει στο σπίτι σου και θα αρχίσει να τσουλάει / τρέχει. Κι εσύ δεν θα χορταίνεις να το βλέπεις να τσουλάει / τρέχει.

Μόλις καταφέρεις να ξεκολλήσεις από την τηλεκατεύθυνσή του, θα διαπιστώσεις ότι δέχεται φωνητικές εντολές (στις οποίες απαντάει κιόλας), ότι προσαρμόζεται στο χαρακτήρα σου (ανάλογα με το τι το βάζεις να κάνει καθημερινά αναπτύσσει ρουτίνες) και στο τσακίρ κέφι τραβάει (και προβάλλει) ολογραφικά βιντεάκια. Και είναι και το BB-8. Τι να λέμε τώρα…

Έξυπνο ποδηλατικό κράνος Babaali

Στην πιο πριμιτίφ εκδοχή τους, τα ποδηλατικά κράνη Babaali εστιάζουν στην ενίσχυση της ασφάλειας του ποδηλάτη. Έχουν φλας που προειδοποιούν τους οδηγούς για τις κινήσεις του ποδηλάτη (στροφή δεξιά, αριστερά, φώτα πορείας, φρένο κλπ). Στην premium εκδοχή τους τα έχουν όλα:

Σύνδεση με κινητό; Τσεκ. Φωνητικές εντολές; Τσεκ. Πίσω κάμερα και οθονίτσα που προβάλλει όσα πιάνει η πίσω κάμερα; Τσεκ. GPS και χάρτες με οδηγίες; Τσεκ. Ηχεία για να ακούς μουσική και μνήμη για να την αποθηκεύεις; Τσεκ. Το μόνο που θα χρειαστείς μετά είναι ένα ποδήλατο.

Κάμερα 360° για κινητό Insta360° Nano

Απλά πράγματα, πολύ περίπλοκη τεχνολογία: Προσαρτάς την καμερούλα στο κινητό σου (προς το παρόν η Insta360° ασχολείται κυρίως με iPhone), τη βάζεις στο ‘On’ και απλώς τραβάς μια φωτογραφία. Η οποία, όμως, δεν θα είναι μια απλή φωτογραφία, αλλά μια εικόνα 360°.

Εννοείται ότι η καμερούλα εκτός από στιγμιαίες πανοραμικές φωτογραφίες τραβάει και πανοραμικά βίντεο, εννοείται ότι έρχεται μαζί με εφαρμογή που διευκολύνει την επεξεργασία και τον διαμοιρασμό των εικόνων και εννοείται ότι η τιμή της είναι τσουχτερή, αφού μιλάμε για μια πρώιμη ολοκληρωμένη απόπειρα στο πεδίο που αναμένεται να αποτελέσει το επόμενο El Dorado στη λήψη και την αναπαραγωγή της εικόνας.

Αυτό που δεν εννοείται και δεν είναι εύκολο να το μαντέψεις, είναι ότι η συσκευασία της κάμερας, μετατρέπεται σε κάσκα VR. Την ανοίγεις, αδειάζεις το περιεχόμενο και μόλις ξανακλείσεις το κουτάκι έχεις στα χέρια σου τον πιο σέξι απόγονο του Viewmaster.

Wearables για κατοικίδια Tractive

Το χρειάζεται το σκυλάκι σου, αλλά πιο πολύ το χρειάζεσαι εσύ. Για να ξέρεις που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή, για να παρακολουθείς τις κινήσεις του στο κινητό σου όταν είσαι μακριά του, για να σε ειδοποιεί αν το σκυλάκι / γατάκι / πόνι / ιγκουάνα σου καταπατήσει τον κήπο του στριμμένου γείτονα ή βγει στη λεωφόρο (μπορείς να θέσεις συγκεκριμένα όρια στον χάρτη και όταν το ζωάκι τα παραβεί, ο tracker θα χτυπήσει συναγερμό στο κινητό σου).

Το wearable της Tractive ζυγίζει ελάχιστα (35g), χρειάζεται μόλις μία ώρα για φορτίσει πλήρως και διαθέτει και ενσωματωμένο φωτάκι που λειτουργεί με τηλεχειρισμό από το app. Μπορεί να λειτουργήσει σαν φλασάκι για να εντοπίζεις το κατοικίδιο στο σκοτάδι ή σαν προβολάκι για να βλέπει το ζωάκι που πηγαίνει τη νύχτα.

Samsung Gear S3

Το νέο smartwatch της Samsung κάνει ό,τι κάνουν όλα τα σύγχρονα smartwatches, αλλά – κυρίως – κάνει ό,τι κάνουν τα κλασικά ρολόγια. Είναι, δηλαδή, όμορφο πολυτελές και ακαταμάχητο.

Το smartphone που είναι σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στα πρότυπα της υψηλής ελβετικής ωρολογοποιίας έρχεται σε δυο εκδοχές (Classic & Frontier) και στην πραγματικότητα είναι 365 διαφορετικά ρολόγια σε ένα. Αν θέλεις, μπορείς να αλλάζεις την αρχική οθόνη / καντράν του κάθε μέρα.