ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5 καλά smartphones που δεν θα ξετινάξουν το πορτοφόλι σου

Εκεί έξω κυκλοφορούν κάποιες low budget συσκευές με χαρακτηριστικά που μέχρι χθες τα έβρισκες μόνο στα premium μοντέλα.

Η ιστορία με τα smartphones θυμίζει λίγο – πολύ αυτή με τα αυτοκίνητα και τα χαρτάκια υπερατού που παίζαμε κάποτε (εμείς οι λίγο μεγαλύτεροι). Ο καθένας, δηλαδή, βλέπει σε μία συσκευή αυτά που θέλει να δει και όλοι μάθαμε να μετράμε το τι ψάρια πιάνει ζυγίζοντας με την οκά – ή αλλιώς με τις ίντσες, τα MegaPixels, τα GigaBytes, τους πυρήνες, τα μιλιαμπερόρια, τα χιλιοστά και πάει λέγοντας.

Γιατί δεν είναι πάντα εύκολο να εξηγήσεις ότι η απόδοση μιας κάμερας δεν εξαρτάται μόνο από το πόσο μεγάλος είναι ο αισθητήρας πίσω από τον φακό και πως σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να έχεις καλύτερα αποτελέσματα (με χαμηλότερο ψηφιακό θόρυβο) ακριβώς επειδή είναι λιγότερα τα ρημάδια τα MegaPixels. Όπως και ότι οι περισσότεροι επεξεργαστικοί πυρήνες δεν εγγυώνται πάντα υψηλότερες επιδόσεις, αφού πρωτεύοντα ρόλο παίζει η αρχιτεκτονική ολόκληρου του κεντρικού τσιπ (System on Chip – SoC). Γι αυτό και θα δεις κάποιες φορές νεότερης γενιάς SoCs να έχουν λιγότερους πυρήνες από προηγούμενα μοντέλα – όντας παράλληλα λιγότερο ενεργοβόρα.

Στο τέλος βέβαια, οι περισσότεροι φαίνεται να διαλέγουν τη συσκευή που κάθεται καλύτερα στο χέρι και την τσέπη τους, κάποιοι δίνοντας βάση και στο τι θα πει ο πωλητής. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, το γεγονός ότι ο μεγάλος όγκος της ελληνικής αγοράς των smartphones κινείται στα θεωρούμενα ως χαμηλά τιμολογιακά στρώματα, δηλαδή από τα 250 ευρώ και κάτω.

Δεδομένου ότι πλέον στα μεσαία ή και χαμηλά της αγοράς βρίσκεις smartphones με χαρακτηριστικά που μέχρι πριν από κάνα χρόνο θεωρούνταν premium, οι ενδιαφέρουσες επιλογές πολλαπλασιάζονται και δεν χρειάζεται να ακουμπήσεις πάση θυσία ολόκληρο το μηνιάτικο σου, για να αποκτήσεις μια συσκευή που σε τελική ανάλυση είναι αναλώσιμη.

Αυτά είναι λοιπόν 3 (+2) smartphones από εκείνα που διεκδικούν την ένδειξη ‘value for money’. Και για να μη συγκρίνουμε μήλα με πορτοκάλια, μπορεί να μην κοιτάζονται οθόνη με οθόνη με τα τοπ μοντέλα, αλλά τη δουλειά τους την κάνουν και με το παραπάνω:

Huawei P9 lite

Ανακηρύχθηκε (βάσει GfK) ως το πιο εμπορικό μοντέλο της ελληνικής αγοράς τον Ιούλιο, με πωλήσεις πάνω από 10.000 κομμάτια. Είναι το ‘ελαφρύ’ αδερφάκι του P9, εκείνου με το σύστημα διπλών φακών και την υπογραφή της Leica. Διαθέτει Full HD οθόνη 5,2 ιντσών, οκταπύρηνο επεξεργαστή, αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, μπαταρία 3.000 mAh και κάμερες με αισθητήρες 13 και 8 MPixels.

Alcatel Pop 4S

Με το σύνθημα “ποτέ μην υποτιμάς τη δύναμη του να είσαι δημοφιλής στην ποπ κουλτούρα”, η Alcatel παρουσίασε πρόσφατα μία νέα σειρά smartphones. Το Pop 4S ενσωματώνει Full HD οθόνη 5,5 ιντσών, οκταπύρηνο Mediatek επεξεργαστή, αισθητήρα ανάγνωσης δακτυλικών αποτυπωμάτων, μπαταρία 2.960 mAh, 13άρια κάμερα πίσω και 5αρα μπροστά.

Lenovo Vibe S1 Lite

Αφού κατέκτησε την κορυφή στα PCs, η κινεζική φίρμα ανεβαίνει και στην αγορά των smartphones. Με Full HD οθόνη 5 ιντσών, οκταπύρηνο Mediatek επεξεργαστή, ζευγάρι καμερών στα 13 και 8 MPixels και μπαταρία 2.700, το συγκεκριμένο μοντέλο παίζει με αξιώσεις.

Και δύο μοντέλα από τη mid-end κατηγορία, τα οποία μπορεί να σε εκπλήξουν:

Coolpad Max

Ίσως να μην την έχεις ακουστά, αλλά πρόκειται για μια από τις μεγάλες κινεζικές εταιρείες, που εμφανίζεται πλέον με αξιώσεις στην ευρωπαϊκή αγορά. Το εν λόγω μοντέλο είναι από αυτά που λες ότι «τα έχει όλα και συμφέρει»: Οθόνη Full HD 5,5 ιντσών, οκταπύρηνο Snapdragon επεξεργαστή, 4 Gb RAM, 64 GB αποθηκευτικού χώρου και υποδοχή για microSD κάρτες, 13 MPixels κάμερα πίσω και 5 MPixels μπροστά, μπαταρία 2.800 mAh και αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων. Επιπλέον, παίρνει δύο κάρτες SIM.

OnePlus 3

Αυτή η εταιρεία έγινε γνωστή χάρη στη στρατηγική της να παρουσιάζει smartphones με κορυφαία τεχνικά χαρακτηριστικά σε τιμές που προκαλούν τον ανταγωνισμό. Το OnePlus 3 εμφανίζεται σε διάφορα συγκριτικά ως το πιο γρήγορο Android smartphone: Διαθέτει AMOLED Full HD οθόνη 5,5 ιντσών, τον νεότερο και ταχύτερο (αν και τετραπύρηνος) Snapdragon επεξεργαστή, υποστηριζόμενο από 6 Gb RAM (για τα οποία πάντως έχει γίνει αρκετή κουβέντα σχετικά με το πως και αν πραγματικά αξιοποιούνται), βασική κάμερα με αισθητήρα 16 MPixels και δυνατότητα λήψης βίντεο σε ανάλυση μέχρι 4K, 8άρα κάμερα μπροστά, 64 Gb αποθηκευτικού χώρου (χωρίς δυνατότητα επέκτασης), αισθητήρα δακτυλικών αποτυπωμάτων και 3.000 mAh μπαταρία.