ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Flappy bird: Το πουλάκι πέθανε, το πουλάκι πάει

Το ONEMAN προσπαθεί να συλλάβει το φαινόμενο flappy bird. Και να παίξει δηλαδή προσπαθεί αλλά δεν το βρίσκει στο app store.

Χειρότερο κι από ελληνική τραγωδία. Ένας developer δημιουργεί ένα app φαινόμενο, κερδίζει εκατομμύρια φανατικούς αλλά και εκατομμύρια δολάρια και εν μία νυκτί αποφασίζει να αποσύρει το παιχνίδι από την αγορά. Με μία γελοία υπαρξιακή δικαιολογία περί εθισμού και αναστάτωσης της ζωής των ανθρώπων. Ποιος Ρωμαίος και ποιος Άμλετ;

Ας τα πάρουμε από την αρχή.

 

Με αυτό το απλούστατο λογισμικό, ο 29χρονος Βιετναμέζος σχεδιαστής του παιχνιδιού, Dong Nguyen, κατάφερε να κάνει γύρω στους 50 εκατομμύρια χρήστες iOS και Android συσκευών να το κατεβάσουν. Δεν ξέρω αν είχες δει κανέναν δικό σου φίλο να παίζει και να tweetάρει για αυτό αλλά ήταν παντού.

 

Και να σου πω την αλήθεια δεν ήταν καν εκνευριστικό σαν τα υπόλοιπα apps στα οποία σε καλούν φίλοι να συμμετέχεις και να παίξεις. Εδώ έβλεπες απλά τους δικούς σου ανθρώπους να παίζουν και ήθελες να ξέρεις γιατί τρελάθηκαν. Ήθελες κι εσύ λίγο flappiness (= το happiness σε όρους flappy bird, δεν κάνω καν google search να δω αν τον βρήκα εγώ τον όρο, είναι σίγουρο ότι το έχουν σκεφτεί κι άλλοι).

 

Το flappy bird ήταν κολλητικό. Και προκαλούσε πάθη. Ακραία καμιά φορά.

 

Κι εκεί που λες ότι μιλάμε για το απόλυτο success story, για το app που θα σκίσει το Angry Birds και τα λοιπά κολλητικά games, ο Βιετναμέζος developer αποφασίζει να κατεβάσει τα ρολά και να αφήσει την υφήλιο χωρίς flappy bird.

 

Όλη την υφήλιο; Όχι. Ένα μικρό γαλατικό χωριό στις ακτές της Βρετάννης… ώπα ώπα από αλλού είναι αυτό. Κακό αστείο, ειλικρινά συγγνώμη. Αυτό που ισχύει είναι ότι flappy bird έχει ακόμα όση υφήλιος το είχε ήδη κατεβάσει. Τι; Έχεις ψηθεί τώρα να παίξεις και δεν μπορείς ε; Ξέρω, ξέρω.

 

Ο Nguyen δικαιολόγησε την πράξη του να αποσύρει από τα markets το application με το εξής πανηλίθιο tweet.

 

Τι δεν μπορούσε να αντέξει το αγόρι αυτό; Κάποιοι λένε ότι τρελάθηκε από την ξαφνική επιτυχία. Λίγο νωρίτερα είχε tweetάρει αυτό

 

Λένε ότι είναι σύνηθες φαινόμενο οι developers να το χάνουν το παιχνίδι με το που γίνονται huge. Οι πιο πονηροί σκέφτηκαν ότι αυτό είναι ένα κόλπο marketing για να επαναφέρει το παιχνίδι με ακόμα υψηλότερο κόστος. Αλλά ο Nguyen δεν δείχνει ότι θα το επαναφέρει.

 

Ναι, γιατί κάποιοι σκέφτηκαν ότι είχε προβλήματα, ότι έκλεψε τα γραφικά από την Nintendo και άλλα παρόμοια. Απ’ ό,τι έχω διαβάσει δεν προκύπτει κανένα τέτοιο πρόβλημα. Και ο Nguyen επιμένει ότι δεν θα το ξανανεβάσει. Λένε μάλιστα οι τελευταίες ειδήσεις ότι δεν θα το κάνει γιατί είναι πάρα πολύ εθιστικό και θα καταστρέψει ζωές.

 

Το ότι όπως σε κάθε επιτυχημένο app η ιστορία κύλησε ως εξής:

21:04 – Μμμ, καλή μαλακία κατέβασα πάλι

21:06 – Κάτσε να πάρω τον Γιώργο να τον βρίσω

21:09 – Έλα ρε κωλόπουλο, ούτε τρία δεν μπορείς να περάσεις;

21:15 – Ρε, θα το σπάσω

22:45 – Πού είναι ο φορτιστής;

Σαφέστατα ο Nguyen δεν θα ακούσει τη δική μας κραυγή αγωνίας και εθισμού. Και αν πράγματι επηρεάστηκε από τα tweets και τις όσες οργανώσεις του την έπεσαν επειδή αποχαυνώνει τα παιδιά, πολύ φοβόμαστε ότι δεν είναι και ο πιο σταθερός στις αποφάσεις του τύπος στον πλανήτη γη.

Το τελευταίο μάς κάνει μάλιστα να αισιοδοξούμε ότι το πουλάκι flappy θα ξαναπετάξει ψηλά. Και μετά χαμηλά. Και μετά ξανά λίγο πιο ψηλά. Αρκεί να μην χτυπάει στους σωλήνες.