ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Kodak Ektra, ένα smartphone με φωτογραφική μνήμη

Με κάμερα 21 MPixels και την πιο ρετρό σχεδίαση, το κινητό της Kodak κάνει κλικ στην Ιστορία και στο μέλλον ταυτόχρονα.

Αν σου ζητήσουν να πεις τρεις-τέσσερις λέξεις που σου έρχονται πρώτες στο μυαλό και ταυτίζονται με την έννοια της φωτογραφίας, η Kodak θα είναι πιθανότατα μία από αυτές. Από σήμερα, ο συνειρμός θα είναι ακόμα πιο άμεσος, χάρη στο νεοαφιχθέν Kodak Ektra (παραπέμπει στο κλασικό μοντέλο κάμερας του 1941), ένα smartphone που σχεδιάστηκε με γνώμονα τη φωτογραφία και διαθέτει ενδιαφέρουσες δυνατότητες καταγραφής και επεξεργασίας της εικόνας.

Η Kodak είναι από τα brand που συνδέθηκαν άρρηκτα με την εξέλιξη της φωτογραφίας. Εξάλλου, για πάνω από έναν αιώνα (έχει ιδρυθεί το 1888) κυριάρχησε στην παγκόσμια αγορά.

Με την πάροδο των δεκαετιών και τον εν εξελίξει ψηφιακό μετασχηματισμό, βρέθηκε σε δύσκολη θέση. Διεσώθη πριν από τέσσερα χρόνια χάρη στην εκμετάλλευση των χιλιάδων πατεντών που είχε στο χαρτοφυλάκιο της. Apple, Google, Facebook, Amazon, Microsoft, Samsung και άλλες μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας διαπραγματεύτηκαν έναντι αρκετών εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων την ενσωμάτωσή τους σε δικά τους προϊόντα και υπηρεσίες. Πράγμα που σημαίνει ότι πολλές από τις σχετικές τεχνολογίες, που χρησιμοποιούμε σήμερα στο ψηφιακό περιβάλλον, βασίζονται σε ανακαλύψεις και ιδέες μηχανικών της Kodak.

Εδώ να σημειώσουμε ότι ήδη από το 1975, η Kodak είχε αναπτύξει μια ψηφιακή φωτογραφική μηχανή, την πρώτη στο είδος της, η οποία τελικά δεν βρήκε ποτέ τον δρόμο της προς την αγορά, υπό το φόβο ότι θα απειλούσε τις πωλήσεις των φιλμ, όπως τελικά συνέβη 25 χρόνια μετά.

Σήμερα, το Kodak Ektra επιχειρεί να συνδυάσει τα καλύτερα στοιχεία της πλούσιας ιστορίας της Kodak στον τομέα της εικόνας, με τις πιο πρόσφατες καινοτομίες στον τομέα της φωτογραφίας με smartphone. Και η αλήθεια είναι ότι τα καταφέρνει.

Στην καρδιά του Kodak Ektra υπάρχει ένας ταχείας εστίασης αισθητήρας εικόνας 21 MPixels, με διάφραγμα f/2.0. Επίσης υψηλής ανάλυσης είναι και εκείνος της κάμερας στην εμπρός όψη – που μόνο βοηθητική δεν τη λες πια υπό το βάρος των selfie – με 13 MPixels, αυτόματη εστίαση και διάφραγμα f/2.2.

Η ειδικά σχεδιασμένη εφαρμογή της κάμερας ελέγχεται από ένα εικονικό, περιστροφικό χειριστήριο αφής (θυμίζει αυτά των φωτογραφικών μηχανών). Από εκεί επιλέγεις τύπο ρυθμίσεων λήψης – HDR, τοπίο, πορτραίτο, macro, σπορ, νυχτερινή, πανόραμα και bokeh (το πολυσυζητημένο εφέ που προσομοιώνει το παιχνίδι με το βάθος πεδίου). Για τους λιγότερο μυημένους υπάρχει διαθέσιμη και η έξυπνη λειτουργία, αυτόματης επιλογής των καλύτερων ρυθμίσεων, αναλόγως του θέματος και των συνθηκών φωτισμού.

Σε χειροκίνητη λειτουργία, αν είσαι πιο προχωρημένος, μπορείς να ρυθμίσεις την έκθεση, το ISO, την εστίαση, την ισορροπία του λευκού και την ταχύτητα του κλείστρου, με τα αποτελέσματα να είναι ορατά στην οθόνη καθώς γίνονται οι αλλαγές.

Διαβάζοντας τα τεχνικά χαρακτηριστικά, θα μάθεις ότι μια πιστοποιημένη από την Kodak επίστρωση του φακού επιτρέπει να φθάσει στον αισθητήρα περισσότερο φως, παράλληλα με τη χρήση τεχνολογιών για την αυτόματη μείωση του ‘θορύβου’. Στην πράξη, το Kodak Ektra ανταποκρίνεται φωτογραφικά όπως θα περίμενες από ένα νέας γενιάς premium smartphone, αποτυπώνοντας καθαρές και λεπτομερείς εικόνες. Και θα κάνει τη δουλειά ακόμα και εκεί που ίσως πιστέψεις ότι η κάμερά του δεν βλέπει κάτι περισσότερο από ένα ‘λασπωμένο’, σκοτεινό καρέ.

Ο σχεδιασμός, που προσομοιάζει τη χαρακτηριστική λαβή που έχουν κάποιες φωτογραφικές μηχανές, υπογραμμίζει το στυλ της κάμερας και παρέχει ένα πλήκτρο λήψης δύο σταδίων. Οι φαν του Instagram και των παλιακών φίλτρων του, πιθανότατα θα βρουν ενδιαφέρουσα την εφαρμογή Super 8, η οποία παρέχει εφέ που θυμίζουν τα θρυλικά φιλμ Super 8 της Kodak.

Το Kodak Ektra έρχεται με Android 6.0 (Marshmallow), ενσωματώνει το δεκαπύρηνο Helio X20 SoC της Mediatek, με 3 Gb RAM και 32 Gb ROM επεκτάσιμη μέσω MicroSD καρτών. Η μπαταρία του είναι 3.000 mAh, με λειτουργία γρήγορης φόρτισης μέσω USB type-C (3.0) θύρας.