ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

“Ξέρουμε πού κοιτάς!”

Η ομάδα Loceye που έκοψε πρώτη το νήμα στον 1ο μαραθώνιο διαγωνισμό καινοτομίας που διοργάνωσε η COSMOTE, το COSMOTE HACKATHON, παρουσίασε μια έξυπνη εφαρμογή η οποία εντοπίζει πού ακριβώς πέφτει η ματιά του παρατηρητή όταν κοιτάζει μια οθόνη. Μην τρομάζετε: είναι για καλό σκοπό!

Οι οχτώ νεαροί φοιτητές από τη Θεσσαλονίκη (πλην ενός μέλους, που δεν κατάφερε να βρεθεί στην τελική φάση) ήταν το πιο φασαριόζικο group στο COSMOTE HACKATHON που διοργάνωσε η COSMOTE και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin).  Έκαναν κάτι παραπάνω από αισθητή την παρουσία τους στο διήμερο που κράτησε αυτή η συναρπαστική κούρσα καινοτομίας, χάρη στο κέφι τους, τη διάθεσή τους να περάσουν καλά, να αστειευτούν, να παίξουν και να “τρέξουν” κώδικα. Σε αυτό, το τελευταίο, όμως δεν αστειεύονται καθόλου: η εφαρμογή τους, που ανιχνεύει με ακρίβεια το σημείο όπου πέφτει το βλέμμα ενός χρήστη πάνω στην οθόνη, κατέκτησε το πρώτο βραβείο δίνοντάς τους πόρους, υλικούς και ηθικούς, για να συνεχίσουν την εξέλιξή της.

Το 1ο βραβείο με χρηματικό έπαθλο ύψους €5.000 κατέκτησε η ομάδα Loceye

“Τι ξεχωριστό έχει το δικό σας eye tracking app, σε σχέση με άλλες παρόμοιες υλοποιήσεις;”, ρωτούμε τον 23χρονο Κώστα Αλέξογλου που είναι ο project manager της ομάδας. “Δεν απαιτεί κανενός είδους πρόσθετο hardware. Έχει τη δυνατότητα να λειτουργήσει με την κάμερα που είναι ενσωματωμένη σε μία οθόνη ή και με μια απλή web camera. Επίσης, τρέχει σε οποιοδήποτε λειτουργικό σύστημα. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί από designers και developers για να δοκιμάσουν το interface που σχεδιάζουν.

“Πώς λειτουργεί;”

“Σκανάρει το μάτι του χρήστη, κάνει live preview για το πού ακριβώς έπεσε το βλέμμα του και δείχνει το σχετικό σημείο στην οθόνη, ενώ δημιουργεί και ‘heatmaps’ ώστε να δεις για πόση ώρα έμεινε το βλέμμα σε κάποιο σημείο. Για παράδειγμα, εδώ (σ.σ. δείχνει το πεδίο της τιμής ενός προϊόντος σε ένα πολύ γνωστό site ηλεκτρονικών αγορών), ο χάρτης είναι έντονα χρωματισμένος, κάτι λογικό αφού η τιμή αμέσως ‘χτυπά’ στο μάτι του χρήστη. Χρησιμοποιώντας το Loceye, θα μπορεί να δει κανείς πώς ο χρήστης κινήθηκε μέσα στο site του, πόσα κλικ έκανε, αν είχε νευρικότητα, αν ‘έχασε’ το δρόμο του κλπ”.

Ο Κώστας Αλέξογλου μαζεύει την ομάδα και απαθανατίζει μια μεγάλη στιγμή της διαδρομής της – μέχρι την επόμενη

“Εκτός από όσους έχουν ή φτιάχνουν ιστοσελίδες, ποιοι άλλοι μπορούν να επωφεληθούν από την εφαρμογή σας;”

“Το Loceye μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για τη διάγνωση ασθενειών όπως το Αλτσχάιμερ και το Πάρκινσον, αλλά και για να ανιχνεύσει προβλήματα ελλειμματικής προσοχής σε παιδιά, είτε στο ιατρείο είτε online. Φυσικά -κι αυτό ισχύει για όλες τις πιθανές χρήσεις της εφαρμογής- προτού ανοίξει η κάμερα, ο χρήστης ενημερώνεται και δίνει τη συγκατάθεσή του.

 

“Με ποιο τρόπο θα είναι διαθέσιμη η εφαρμογή;”

“Με απευθείας πώληση του λογισμικού σε εταιρείες. Εφόσον καρποφορήσει σε τοπικό επίπεδο, το όραμά μας είναι να ‘ανέβει’ στο cloud, κάτι που φυσικά απαιτεί μεγάλους πόρους, οικονομικούς, τεχνολογικούς, αλλά και ανθρώπινο δυναμικό”.

Ο Κώστας και η Αναστασία ενώ “τρέχουν” κώδικα… αναπαυτικά!

Προς το παρόν, το δυναμικό αποτελείται από τα ενθουσιώδη μέλη της ομάδας: την Αναστασία Παχνή – Τσιτηρίδου, τον Κώστα, Αλέξογλου, τον Ιάσονα Παρασκευόπουλο, το Στάθη Δημητριάδη, τον Κώστα Ξανθόπουλο, το Νίκο Πάσχο, το Γρηγόρη Γιαννακόπουλο και το Δημήτρη Ράπτη. Ήδη βρίσκονται σε τροχιά επιτυχίας και, αν κρίνει κανείς από το πάθος τους, οι φιλοδοξίες τους θα βρουν στόχο.

Ο διαγωνισμός

Στο COSMOTE HACKATHON προκρίθηκαν 14 ομάδες με τις πιο καινοτόμες ιδέες, με προτάσεις που βελτιώνουν τη ζωή στην ψηφιακή εποχή.  Οι συνολικά 43 διαγωνιζόμενοι είχαν σχεδόν 27 ώρες στη διάθεσή τους για να «τρέξουν» κώδικα, να δεχθούν συμβουλές από εξειδικευμένους μέντορες, να εξελίξουν τις ιδέες τους και να τις παρουσιάσουν στην κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείτο από 10 μέλη μεταξύ των οποίων και οι κ.κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Γ. Αθανασόπουλος, Chief Officer Λειτουργιών και Συστημάτων Πληροφορικής Ομίλου ΟΤΕ, Κ. Γάτσιος, τέως Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ καθώς και ο Γ. Δουκίδης, καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ.