ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Με 5.000 παραγγέλνεις το πιο γρήγορο ηλεκτροκίνητο αυτοκίνητο

Το πόσο γρήγορα θα το παραλάβεις είναι άλλο θέμα.

Η εταιρεία που οραματίζεται να ανταγωνιστή την Tesla και δεν διστάζει να τα βάλει με τη Ferrari (ή να τα στήσει όπως είδαμε σε ένα από τα βίντεο της παρουσίασης) αποκάλυψε στο CES το πρώτο της μοντέλο. Η σχετικά άγνωστη στην Ευρώπη Faraday Future, η οποία υποστηρίζεται χρηματοδοτικά από την κινεζική LeEcο, έριξε τους προβολείς στο FF 91, ένα μοντέλο που αν τελικά βγει στους δρόμους μπορεί να φέρει σε αμηχανία πολλούς άλλους κατασκευαστές.

 

Στο μεταξύ βέβαια, η Faraday έχει σίγουρα ακόμα κάποια προβληματάκια να λύσει, τόσο σε οικονομικό όσο και τεχνικό επίπεδο: Όπως συμβαίνει πολλές φορές στις μεγάλες παρουσιάσεις, το πρωτότυπο μοντέλο αρνήθηκε να υπακούσει στις εντολές του αφεντικού της LeEco, YT Jia και να παρκάρει μόνο του. Οπότε, αυτό που έμεινε για την ώρα είναι κυρίως οι εξωπραγματικές επιδόσεις του και κάποια βίντεο όπου αφήνει πίσω του κάποια κορυφαία μοντέλα και ένα (επίσης ηλεκτροκίνητο) Tesla Model X.

Με 1050 ίππους και άμεση απόδοση της μέγιστης ροπής (μεταξύ των καλών του ηλεκτροκινητήρα) το FF 91 χτυπάει – σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η Faraday – τα 0-100 χιλιόμετρα σε 2,39 δευτερόλεπτα, επίδοση που το αναδεικνύει σε ένα από τα πιο γρήγορα αυτοκίνητα παραγωγής και πιθανότατα το πιο γρήγορο ηλεκτροκίνητο μέχρι σήμερα.

Στο κομμάτι της μπαταρίας η Faraday Future συνεργάζεται με την LG Chem και σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν το FF 91 θα έχει αυτονομία πάνω από 700 χιλιόμετρα.

Πάντως, τα στελέχη της προτίμησαν να αποκαλύψουν λιγότερα για τα μηχανικά μέρη, ελάχιστα για το εσωτερικό, να πουν κάποια λίγα για τον φουτουριστικό σχεδιασμό του και να επικεντρωθούν στο όραμα τους περί της διασύνδεσης των οχημάτων και της δημιουργίας ενός οικοσυστήματος, μέσα στο οποίο τα μελλοντικά αυτοκίνητα θα αποτελούν κομμάτι της online καθημερινότητάς μας.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να το δηλώσουν on line, να προκαταβάλουν 5.000 δολάρια με δυνατότητα επιστροφής και την ευκαιρία αναβάθμισης της παραγγελίας τους για ένα από τα 300 ειδικής έκδοσης FF 91. Από εκεί και πέρα θα χρειαστεί να περιμένουν μέχρι του χρόνου, οπότε αναμένεται να ξεκινήσουν οι παραδόσεις. Οι τιμές λέγεται ότι θα ξεκινούν από τα 150.000 και θα φτάνουν μέχρι και τις 200.000 δολάρια, ενώ αν όλα πάνε καλά ακούγεται ότι υπάρχει στα άμεσα σχέδια και ένα δεύτερο, πιο προσιτό μοντέλο.