ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Ποιο smartwatch σου ταιριάζει από όλα όσα κυκλοφορούν εκεί έξω

Επειδή αργά ή γρήγορα θα το βρεις μπροστά σου, κάναμε εμείς για σένα την έρευνα αγοράς.

Το ανδρικό ρολόι είναι μια υπόθεση πολύ προσωπική. Και δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία αν είναι εκείνο το Swatch που πήρες κάποτε χωρίς να το πολυσκεφτείς ή το ρολόι στο οποίο επένδυσες τις (δήθεν) καλές εποχές δυο-τρία μηνιάτικα.

Και αν πάλι έχεις περισσότερα, συνήθως ένα είναι εκείνο που πιστεύεις πως θα φοράς για πάντα. Αυτό που συνήθως έχει τα πιο πολλά χτυπήματα, τα περισσότερα σημάδια, που το έχεις κοιτάξει τόσες φορές με αγωνία, λαχτάρα, ανακούφιση ή από αμηχανία. Μπορεί πάλι να είναι απλά το ρολόι που σου έκανε δώρο η πεθερά στα αρραβωνιάσματά σου. Λόγος αρκετός για να το κρατήσεις μια ζωή και να το φοράς τουλάχιστον μπροστά της, αν θες που και που να τρως ένα πιάτο ζεστό φαΐ.

Το ρολόι μπορεί να έρχεται από το παρελθόν, συνδεδεμένο με μια σημαντική στιγμή, ένα πρόσωπο, μια θύμηση. Για πολλούς το ρολόι είναι το ένα και μόνο (ακριβό) αξεσουάρ-κόσμημα που θέλουν να έχουν πάνω τους. Κάποιοι πιστεύουν ότι τους χαρακτηρίζει.

Για άλλους πάλι, ρολόι είναι μόνο οτιδήποτε μηχανικό, κουρδιστό ή αυτόματο. Δεν νοείται, σου λένε, ρολόι με μπαταρία. Και ίσως έχουν κάπου δίκιο. Γιατί ένα μηχανικό ρολόι έχει φτιαχτεί προκειμένου να ζήσει για πάντα. Είναι ένα μικρό θαύμα της μηχανικής. Στον ελάχιστο χώρο του ενσωματώνει εκπληκτικούς μηχανισμούς και ασύλληπτες επινοήσεις. Και όπως λέει το σλόγκαν ενός ελβετικού οίκου, ένα μηχανικό ρολόι ποτέ δεν σου ανήκει πραγματικά. Απλά το κρατάς για τις επόμενες γενιές.

Όπως και να έχει το πράμα, ας συμφωνήσουμε σε κάτι: Υπάρχουν τα ρολόγια, υπάρχουν και τα smartwatches. Είναι αυτά τα ‘κάτι σαν ρολόγια’ που θέλουν να φέρουν στον καρπό μας αρκετές από τις λειτουργίες των smartphones. Οι κατασκευαστές τους απευθύνονται πρωτίστως σε όσους δεν φοράνε ρολόι. Φαίνεται να γνωρίζουν – τουλάχιστον για την ώρα – πως είναι πιο δύσκολο να πείσουν κάποιον που ήδη φοράει ρολόι (ιδιαίτερα αν είναι μηχανικό) να το βγάλει από το χέρι του. Εκτός από τις φορές που θα πας για τρέξιμο ή λιώνεις στο γυμναστήριο. Εκεί ένα smartwatch μπορεί να σου φανεί πραγματικά χρήσιμο και να αποδειχτεί εξόχως πρακτικό.

Και επειδή αργά ή γρήγορα θα το βρεις μπροστά σου, αυτά είναι μερικά μοντέλα που μπορεί να σου ταιριάζουν, ανάλογα και με το που βλέπεις τον εαυτό σου:

Ο ψαγμένος (aka geek)

Το Pebble 2 παίζει τόσο με iPhone, όσο και με Android smartphones. Είναι σχετικά προσιτό, ενσωματώνει αισθητήρα καταγραφής του καρδιακού παλμού και η μπαταρία του κρατάει με μία φόρτιση επτά μέρες. Συνοδεύεται από χιλιάδες μικροεφαρμογές (στο δικό του appstore), μετράει πόσο περπατάς, πόσο τρέχεις, πόσο κοιμάσαι, σε ακούει, είναι στεγανό σε βάθος μέχρι 30 μέτρα και έχει ePaper LCD οθόνη, η οποία προστατεύεται από γυαλί Gorilla 3.

Ο λάτρης του Android

To Asus ZenWatch 3 «φοράει» Android Wear λειτουργικό σύστημα και η στρογγυλή του κάσα από ατσάλι το κάνει να μοιάζει περισσότερο με ρολόι. Παρουσιάστηκε πριν από λίγους μήνες στην IFA, στο Βερολίνο, και αν είναι κάτι για το οποίο κλέβει τη ματιά είναι η ευκρίνεια της AMOLED οθόνης του. Είναι αδιάβροχο και έχει εφαρμογή για να δημιουργήσεις τα δικά σου ψηφιακά καντράν, αν κανένα από τα κάμποσα διαθέσιμα δεν σε εκφράζει.

Το fanboy (δηλαδή ο οπαδός της Apple)

Ότι και να διαβάσει, ότι και να του πουν, πιθανότατα η επιλογή του είναι μία και μοναδική: Apple Watch και ξερό ψωμί. Τώρα μάλιστα, με το Apple Watch Series 2 να τον περιμένει, έχει ίσως ήδη αποφασίσει τι θα ζητήσει από τον Άι Βασίλη. Το Apple Watch προφανώς συνεργάζεται άψογα με το iPhone και η Apple λέει ότι πρόκειται πλέον για το δημοφιλέστερο brand ρολογιών στον κόσμο. Το Series 2 είναι στεγανό σε βάθος μέχρι 50 μέτρα, με φωτεινότερη οθόνη, δύο φορές ταχύτερο επεξεργαστή, δέκτη GPS και νέα συλλογή λουράκια. Είναι διαθέσιμο σε αλουμίνιο, ατσάλι και κεραμικό, το αγαπημένο υλικό της υψηλής ωρολογοποιίας.

Αυτός που του περισσεύουν

Το πιο… ρολόι από τα smartwatches που έχουν κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα είναι κατά κοινή ομολογία το Tag Heuer Connected. Με εντυπωσιακή κάσα διαμέτρου 46 χιλιοστών, λεπτομέρειες από τιτάνιο και εξαιρετικές επιλογές σε λουράκια. Φοράει Android Wear OS, αλλά «μιλάει» και με το iPhone. Είναι αδιάβροχο και βγάζει κάτι περισσότερο από ένα 24ωρο με μια φόρτιση. Ωστόσο, το πιο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το πρόγραμμα αναβάθμισης που προσφέρει ο ελβετικός οίκος. Με άλλα 1.500 δολάρια, μετά από τη λήξη της διετούς εγγύησης, του φοράς αυτόματο μηχανισμό και έχεις στο χέρι σου μια ειδική έκδοση του Carrera.

Ο σούπερ αθλητικός

Το Garmin fenix 3 HR είναι κατά βάση ένα πολυεργαλείο καταγραφής της αθλητικής σου δραστηριότητας, με διάφορους αισθητήρες, έτοιμο να σε ακολουθήσει στο τρέξιμο, την ποδηλασία, το σκι, το κολύμπι και κάτω από την επιφάνεια του νερού σε βάθος μέχρι 100 μέτρα. Μετρά τον καρδιακό παλμό και μεταφέρει στον καρπό σου τις ειδοποιήσεις από το smartphone. Μπορείς επίσης να του προσθέσεις διάφορα widgets και μικροεφαρμογές. Στη λειτουργία ως smartwatch η αυτονομία του φτάνει τις δύο εβδομάδες.

Ο κλασικός

Το Origin τοποθετείται σχεδόν καταχρηστικά στην κατηγορία των smartwatches, αφού στην ουσία πρόκειται για ένα κλασικό μηχανικό ρολόι με κάποιες έξτρα δυνατότητες. Ως ρολόι είναι open back, στεγανό σε βάθος μέχρι 100 μέτρα, με αυτόματο μηχανισμό και άνοιγμα στο 9 που δίνει οπτική πρόσβαση στον ρότορα. Οι έξυπνες δυνατότητές του εντοπίζονται στο επαναφορτιζόμενο λουράκι, το οποίο ενσωματώνει αισθητήρες καταγραφής της κίνησης, μεταφέρει μέσω δονήσεων ειδοποίησης για κλήσεις και μηνύματα από το smartphone, επιτρέποντας και τον προγραμματισμό χειρισμού κάποιων βασικών λειτουργιών του τηλεφώνου. Το συγκεκριμένο υβρίδιο ρολογιού είναι προϊόν crowdfunding καμπάνιας μέσω του indiegogo.com.