ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

Το σκεπτόμενο bot

H ομάδα Iris κατέκτησε την τρίτη θέση στο COSMOTE HACKATHON, τον πρώτο μαραθώνιο διαγωνισμό καινοτομίας που διοργάνωσε η COSMOTE και υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Κέντρο Στήριξης Επιχειρηματικότητας και Καινοτομίας (ACEin), παρουσιάζοντας ένα chatbot για το messenger.

“Τι ακριβώς κάνει το chatbot σας;” ρωτάμε το Νίκο Βουτούρα, ο οποίος σχημάτισε ομάδα με το Γιώργο Σαραντίτη στην προηγούμενη φάση του COSMOTE HACKATHON.

“Είναι ένα chatbot για το facebook, που μεταξύ άλλων παίζει real time παιχνίδια με τους χρήστες. Ωστόσο, μπορεί να χρησιμοποιηθεί από μια μεγάλη επιχείρηση με πολλούς πελάτες για να χειριστεί αυτόματα την επικοινωνία της μαζί τους. Παρέχοντας ένα κίνητρο, δώρο ή οτιδήποτε άλλο, η επιχείρηση καλεί το χρήστη να μιλήσει με το chatbot κάνοντας registration κι έτσι προσδιορίζεται η ταυτότητά του. Είναι σημαντικό για σελίδες με πολλούς fans να αυτοματοποιήσουν τον τρόπο που αλληλεπιδρούν μαζί τους”.

”Τα δεδομένα που συλλέγονται με ποιο τρόπο θα αξιοποιούνται”;

“Το Chatbot είναι για την αρχική διασύνδεση της επιχείρησης με το χρήστη. Αφού ως επιχείρηση, αναγνωρίσεις το χρήστη, μπορείς χρησιμοποιώντας data analytics να κάνεις στοχευμένα οτιδήποτε σε σχέση με αυτόν.”

Το 3ο βραβείο, μαζί με δωροεπιταγές αξίας €300 από τoν ΓΕΡΜΑΝΟ, απονεμήθηκε στην ομάδα «IRIS» για την ιδέα «Chat Bots & Business Intelligence Solutions»

Μέσω προηγμένων αλγορίθμων τεχνητής νοημοσύνης, δίνεται στην επιχείρηση η δυνατότητα να προβλέψει με αξιοπιστία τον κίνδυνο απώλειας ενός πελάτη, να προτείνει σε πελάτες προϊόντα που είναι πολύ πιθανό ότι θα τους ενδιαφέρουν, να κάνει εκτίμηση των μελλοντικών της πωλήσεων με βάση τη συμπεριφορά των πελατών της και να εξοικονομήσει χρήματα βελτιστοποιώντας τη διαχείριση των προϊοντικών αποθεμάτων της.

“Η επιστήμη δεδομένων”, εξηγεί ο Γιώργος Σαραντίτης, “είναι η νέα έννοια της στατιστικής ανάλυσης, απλά ενσωματώνει κι άλλα πράγματα όπως machine learning, δηλαδή να μαθαίνει το μοντέλο μέσα από αυτά που γίνονται”.

Μέσω του συνδυασμού των δύο τεχνολογιών, η Iris σκοπεύει να εξελίξει λύσεις που αφενός θα βελτιώνουν την εμπειρία του χρήστη και αφετέρου θα επιτρέπουν στην επιχείρηση να προσθέτει επιπλέον αξία στις υπηρεσίες της.

 

Ο διαγωνισμός

Στο COSMOTE HACKATHON προκρίθηκαν 14 ομάδες με τις πιο καινοτόμες ιδέες, με προτάσεις που βελτιώνουν τη ζωή στην ψηφιακή εποχή.  Οι συνολικά 43 διαγωνιζόμενοι είχαν σχεδόν 27 ώρες στη διάθεσή τους για να «τρέξουν» κώδικα, να δεχθούν συμβουλές από εξειδικευμένους μέντορες, να εξελίξουν τις ιδέες τους και να τις παρουσιάσουν στην κριτική επιτροπή, η οποία αποτελείτο από 10 μέλη μεταξύ των οποίων και οι κ.κ. Μιχάλης Τσαμάζ, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΟΤΕ, Γ. Αθανασόπουλος, Chief Officer Λειτουργιών και Συστημάτων Πληροφορικής Ομίλου ΟΤΕ, Κ. Γάτσιος, τέως Πρύτανης του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΟΠΑ) και καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικής Επιστήμης του ΟΠΑ καθώς και ο Γ. Δουκίδης, καθηγητής στο Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας του ΟΠΑ.

(Kείμενο και φωτογραφίες: Χρήστος Αργύρης)