AP IMAGES
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Αυτά είναι -κυριολεκτικά- τα μεγαλύτερα ονόματα που έχουν αγωνιστεί σε Μουντιάλ

Μπορείς να μαντέψεις τον Έλληνα που βρίσκεται στην κορυφή;

Το Μουντιάλ που διεξάγεται στη Ρωσία είναι το 21ο της ιστορίας, κάτι που σημαίνει ότι στη μεγαλύτερη διοργάνωση του πλανήτη, έχουν συμμετάσχει χιλιάδες ποδοσφαιριστές. Από τους μεγαλύτερους σταρ της εποχής, μέχρι άσημους παίκτες που είδαν το μεγαλύτερο όνειρό τους να εκπληρώνεται και κατάφεραν για λίγο να βρεθούν στο προσκήνιο, επιστρέφοντας στη συνέχεια στην κανονικότητά τους. 

Στα Μουντιάλ έχουν επίσης συμμετάσχει παίκτες-φωτοβολίδες που έλαμψαν για μερικές μόνο εβδομάδες, αθλητές σύμβολα, άλλοι με παράξενα χτενίσματα και μερικοί με τεράστια ονόματα. Όχι δεν το εννοώ μεταφορικά, δεν εννοώ τα ‘μεγάλα’ ονόματα, αλλά τα μακροσκελή, αυτά που προκάλεσαν πονοκέφαλο στους αγαπημένους ανθρώπους της Panini για το πώς θα χωρέσουν στα αυτοκόλλητα και στους εκφωνητές για το πώς θα τα προφέρουν σωστά χωρίς να ρεζιλευτούν.

Εμείς, ζητήσαμε από τους καλούς ανθρώπους της Panini να μας ενημερώσουν για το ποια είναι τα 3 ονόματα με τους περισσότερους χαρακτήρες στα άλμπουμ της (δηλαδή από το 1970 και μετά) κι εκείνοι δεν μας απογοήτευσαν, στέλνοντας μια τριάδα ποδοσφαιριστών που το όνομά τους δεν χωράει με τίποτα στο πίσω μέρος της φανέλας. Ας ξεκινήσουμε την αντίστροφη μέτρηση λοιπόν, με την κορυφή να ανήκει σε ένα δικό μας παιδί.

3. Alex Oxlade-Chamberlain

Ο άσος της Λίβερπουλ με τα 21 γράμματά του, εκπροσώπησε τα ‘τρία λιοντάρια’ στο Μουντιάλ της Βραζιλίας. Θα βρισκόταν και στο φετινό, όμως ένας τραυματισμός του κόστισε την συμμετοχή στην ιστορική πορεία της Αγγλίας στα γήπεδα της Ρωσίας. Σαν παρηγοριά, έχει να λέει για την τρίτη θέση στη λίστα με τα πιο μακροσκελή ονόματα.

2. Jan Vennegoor of Hesselink

Ο Ολλανδός με το όνομα που θυμίζει ευγενή αρχιδούκα ή πρωταγωνιστή σε ταινία με βρικόλακες και βαμπίρ, συμμετείχε στην αποστολή της Ολλανδίας στο Μουντιάλ του 2006 στη Γερμανία. Ο ψηλός επιθετικός με καριέρα μεταξύ άλλων σε PSV, Σέλτικ και Χαλ, κερδίζει το ασημένιο μετάλλιο χάρη στα 23 γράμματά του. Μέχρι και ένα ‘of’ επιστράτευσε δηλαδή για να κερδίσει πόντους, αλλά δεν ήταν αρκετό.

1. Sokratis Papastathopoulos

Είναι η νίκη, είναι ο θρίαμβος. Στον έβδομο ουρανό όλοι αδέρφια. Η Ελλάδα που αντιστέκεται, η Ελλάδα που επιμένει. Όταν οι ξένοι χρησιμοποιούν δεύτερο και τρίτο επώνυμο, εμείς κερδίζουμε μόνο με ένα (στα αγγλικά, αυτή τη γλώσσα χρησιμοποιεί η Panini, σόρι ε). 24 γράμματα, κάθε ένα με ελληνική ψυχή, μας χάρισε αυτή τη μεγάλη νίκη, ο Σωκράτης της Ελλάδας. ΟΚ, σταματάω, εύγε Σωκράτη, της Άρσεναλ, με συμμετοχή ήδη σε 2 Μουντιάλ (το 2010 και 2014) και ελπίζουμε να προλάβει να αγωνιστεί και σε τρίτο.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Sergey Ponomarev