AP IMAGES
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Γιατί το γκολ του Κέιν καταδίκασε την Αγγλία σε αποτυχία

Το απαραίτητο κειμενικό VAR για τα ματς της χθεσινής μέρας.

Καμία Γερμανία, καμία Βραζιλία και καμία Αργεντινή κυρίες και κύριοι. Το Μουντιάλ ξεκίνησε χθες το βράδυ, όταν ξεχύθηκε στο γήπεδο η δημιουργός του αθλήματος, η νόμιμη κληρονόμος του τίτλου, η βασίλισσα χωρίς στέμμα, η καψούρα κάθε αληθινού ποδοσφαιρόφιλου Αγγλία, για να το φέρει σπίτι.

Πριν από την κορύφωση όμως, είχαμε άλλα δύο παιχνίδια. Στο πρώτο χρονικά, το γλυκό, το μεσημεριανό (μακράν τα αγαπημένα μου παιχνίδια, αυτά που το μισό γήπεδο φωτίζεται και το άλλο είναι στη σκιά) η Σουηδία του Μπεργκ και του Όλσεν (γιατί πάντα οι ξένες ομάδες είναι των ‘Ελλήνων’) κέρδισε τους τίμιους Νοτιοκορεάτες με 1-0, χάρη στο εύστοχο πέναλτι του Γκράνκβιστ, το δεύτερο στη διοργάνωση που προήλθε από το VAR. Και σε αυτήν την περίπτωση, η χρήση του ήταν υποδειγματική, ήταν ένα πεντακάθαρο πέναλτι που δεν θα δινόταν ποτέ, μια ξεκάθαρη αλλοίωση αποτελέσματος που αποφεύχθηκε. Όσο και να γκρινιάζουμε για τα νέα ήθη και έθιμα λοιπόν, όταν χρησιμοποιούνται σωστά και με μέτρο κάνουν το παιχνίδι πιο δίκαιο, κι αυτό στα δικά μου μάτια είναι το βασικότερο.

Κατά τα άλλα, ο πανηγυρισμός του αρχηγού των Σουηδών μαρτυρούσε και την πίεση που ένιωθαν για την νίκη στην ‘καταραμένη’ για εκείνους πρεμιέρα, αφού μέχρι και ψυχολόγους επιστράτευσαν για να σπάσουν την παράδοση. Οι φήμες ότι οι ψυχολόγοι απείλησαν με παραίτηση όταν ο Μπεργκ απέτυχε να σκοράρει από μισό μέτρο ελέγχονται. Τέλος καλό όλα καλά πάντως για τους φίλους μας τους Σουηδούς, πήραν το τρίποντο και δεν έδωσαν στον Ζλάταν δικαιώματα.

Στο δεύτερο ματς, το Βέλγιο επιβεβαίωσε το hype και ευχαρίστησε τους Βέλγους και τους δύο εν Ελλάδι υποστηρικτές του, Κώστα Μανιάτη και Θοδωρή Δημητρόπουλο. 3-0 επί του αδύναμου Παναμά, καλή μπάλα, χαίρονται οι χίψτερς που σε κάθε διοργάνωση βλέπουν τους Βέλγους να έρχονται και είμαι βέβαιος ότι η προμενάδα τους θα συνεχιστεί μέχρι να βρουν έναν εντυπωσιακό τρόπο να αποκλειστούν στα νοκ άουτ και να παραπέμψουν τους φαν τους στην επόμενη μεγάλη διοργάνωση.

AP IMAGES

AP Photo/Matthias Schrader

Μιας και είπαμε για αποκλεισμό λοιπόν, ας έρθουμε και στην αγαπημένη του ποδοσφαιρικού σύμπαντος Αγγλία, που με την νεανική της σύνθεση κλήθηκε να καταβάλλει το μεγαθήριο της Τυνησίας. Ήδη από το πρώτο της παιχνίδι, κατάφερε να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα από κάθε άλλη ομάδα: να φτιάξει ιστορίες, να μας διασκεδάσει και να δημιουργήσει ανεδαφικές προσδοκίες τις οποίες θα διαψεύσει στο άμεσο μέλλον. Τρέλα. Ας δούμε όμως γιατί αυτό το γκολ του Κέιν στις καθυστερήσεις είναι κακό για την Αγγλία και ας κάνουμε μερικές τίμιες προβλέψεις για το μέλλον.

Μόλις στο ενδέκατο λεπτό, ο αρχηγός των λιονταριών σκόραρε από κοντά, ισοφαρίζοντας το ρεκόρ του Ρούνεϊ σε γκολ στο Μουντιάλ από το πρώτο του παιχνίδι, ενώ για τον βετεράνο προ της ώρας του Γουέιν, χρειάστηκαν έντεκα. Μυθικά πράγματα. Πανικός, Αγγλάρες αγκαλιάζονται στις παμπ, μπύρες εκτοξεύονται, ‘it’s coming home’. Ιδανικό ξεκίνημα, πάμε για εμφατική πρεμιέρα. Αλλά χέι, για την Αγγλία μιλάμε, τίποτα δεν θα είναι απλό και προβλέψιμο.

22 λεπτά μετά το γκολ, ο Γουόκερ κάνει χαζό πέναλτι, ο Σασί ευστοχεί και οι Τυνήσιοι ισοφαρίζουν. Εδώ είμαστε. Το υπόλοιπο παιχνίδι, κυλάει απολαυστικά. Οι Άγγλοι πιέζουν, φτιάχνουν ευκαιρίες αλλά διαρκώς αστοχούν, γκρινιάζουν για τη μη χρήση του VAR σε δύο περιπτώσεις (και μάλλον έχουν δίκιο) και κάνουν όλους τους haters τους να γελούν χαιρέκακα. Τι πιο Αγγλία από ξεκίνημα με απογοητευτική ισοπαλία με τους Τυνήσιους; Θα σου πω εγώ. Δεύτερο γκολ του Κέιν, αυτό είναι πιο Αγγλία. Ξεπερνάει τον Ρούνεϊ, γίνεται μύθος, βάζει υποψηφιότητα για να μπει στα χαρτονομίσματα και προκαλεί ξέσπασμα στο Νησί. Ερχόμαστε, σημάδι, αυτή είναι η χρονιά μας.

Κι όμως, αυτό το γκολ στις καθυστερήσεις, αυτή η νίκη δεν είναι παρά μια τέλεια εξέλιξη στην πλοκή της βέβαιης αποτυχίας των Άγγλων. Με φουσκωμένο εγωισμό και ενθουσιασμό, οι Άγγλοι θα χτίσουν προσδοκίες, ίσα-ίσα για να απογοητεύσουν τους φαν τους ακόμα παραπάνω. Για τις επόμενες μέρες, θα βλέπουμε πλάνα με έξαλλα πανηγύρια, αναλύσεις για το τι έχει αλλάξει στην ομάδα, πίνακες που παρουσιάζουν την Αγγλία να είναι πάνω από Βραζιλία και Γερμανία. Με κάποιο τρόπο, θα καταφέρει να κερδίσει και τον Παναμά, Χριστέ μου πόσο ανυπομονώ για το παιχνίδι με το Βέλγιο, αλλά η αλήθεια είναι ότι οι πιο υποψιασμένοι ξέρουμε ότι στο πρώτο νοκ άουτ θα αποκλειστεί κι όλοι θα θυμούνται το γκολ του Κέιν στις καθυστερήσεις με την Τυνησία σαν μια ακόμα παντελώς ανούσια μαγική στιγμή που μας χάρισαν οι δημιουργοί του αθλήματος. ΣΙΓΟΥΡΑ θα γραφτούν σοβαρές απόψεις πως εκείνο το γκολ είναι που στην πραγματικότητα στοίχισε την πρόκριση στην Αγγλία αφού δεν τους άφησε να κάνουν αυτοκριτική.

Τουλάχιστον χθες δεν τραυματίστηκε ο φυσιοθεραπευτής τους στους πανηγυρισμούς, είναι κι αυτή μια πρόοδος, όχι; Μέρες Μουντιάλ που οι Άγγλοι ακόμα πιστεύουν ότι είναι η χρονιά τους κι εμείς απλά περιμένουμε χαμογελώντας, είναι όμορφες μέρες. Καλά να είμαστε να τις απολαμβάνουμε για όσο κρατήσουν.

Κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Thanassis Stavrakis

> Από τις 14 Ιουνίου και ως τις 15 Ιουλίου, το Oneman ζει, αναπνέει και γράφει για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Και τρώει μουντιαλικά και πλουσιοπάροχα γεύματα με αυθεντικό γύρο Nostimost, ιδανικά για να συνοδεύουν μεγάλα ποδοσφαιρικά ματς και μεγάλες συζητήσεις για μπάλα.

> Σήμερα, απόλαυσε τους αγώνες σου με λαχταριστή μερίδα γύρο χοιρινό ή γύρο κοτόπουλο, λεπτοκομμένο και ξεροψημένο, έτοιμο σε μόλις 2 λεπτά σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε 6 λεπτά στον φούρνο της κουζίνας. Και αύριο, τα λέμε πάλι εδώ.

Γραφτείτε στο Newsletter του Oneman, για μοναδικό, μουντιαλικό περιεχόμενο που θα λαμβάνετε πρώτοι, πριν ανέβει στο site.