AP Images
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

Η κρυφή δυναμική της πρώτης ανατροπής του τουρνουά

Το απαραίτητο κειμενικό VAR για τα ματς της χθεσινής ημέρας.

Όταν στη θεόσταλτη μέρα που ονομάζεται Παρασκευή προσθέτει κανείς ένα μουντιαλικό ματς της Βραζιλίας στις 3 το μεσημέρι, την ώρα δηλαδή που ικετεύεις πιο έντονα από ποτέ για το Σαββατοκύριακο, ο άνεμος γίνεται ούριος, ο ήλιος σου χαμογελάει, η ζωή είναι αίφνης πιο γλυκιά.

Δυστυχώς, στο πρώτο ημίχρονο του Βραζιλία-Κόστα Ρίκα, η ατμόσφαιρα θύμιζε Δευτέρα πρωί, ούτε καν Κυριακή απόγευμα. Με το να παράγουν ένα τίποτα στο χορτάρι, οι Βραζιλιάνοι έκαναν τα πάντα για να μας χαλάσουν αυτό το αυθόρμητο πάρτι στο γραφείο. Για καλή μας τύχη, ο Τίτε κλείδωσε τον Γουίλιαν στα αποδυτήρια κατά τη διάρκεια της ανάπαυλας και έριξε στη μάχη τον Ντούγκλας Κόστα.

Ο Κόστα έκανε πλάκα παίζοντας με ανάποδο πόδι από τα δεξιά, η Βραζιλία άρχισε να παράγει τελικές και ο Κέιλορ Νάβας ήταν ο άνθρωπος με την περισσότερη δουλειά στον κόσμο από τις 4 μέχρι τις 5 ώρα Ελλάδος. Η μπάλα ενέδωσε τελικά στο πρώτο λεπτό των καθυστερήσεων όταν ο Κουτίνιο μπήκε σχεδόν μαζί της στα δίχτυα, ενώ το τελικό 2-0 (και τον αποκλεισμό των Κοσταρικανών) υπέγραψε ο Νεϊμάρ στο 97′.

Το πιο εντυπωσιακό γκολ του ματς ήταν η τούμπα του Τίτε στα πανηγύρια για το 1-0, κατά την οποία υπολογίζεται ότι εκλύθηκαν δώδεκα τόνοι άγχους, πίεσης και απελπισίας. Πριν γελάσουμε με το πάθημα του Τίτε, είχαμε κοντέψει να σπάσουμε τις οθόνες μας εξαιτίας του Νεϊμάρ που συνεχίζει να προπορεύεται στον πίνακα με τους πρώτους σκόρερ της αντιπάθειας.

Μέσα σε ένα ημίχρονο, ο Βραζιλιάνος που θα έδινε και το μισό του ταλέντο για να είναι κάθε μέρα το επίκεντρο του κόσμου, πρόλαβε να χάσει 2-3 άχαστα, να διαμαρτυρηθεί για κράτημα αντί να σκοράρει, με αποτέλεσμα ο Κάιπερς να τσιμπήσει και να δείξει την άσπρη βούλα (το πρώτο πέναλτι που ακυρώθηκε μετά το ριπλέι στο VAR), να γκρινιάζει αδιάκοπα και να βάλει τα κλάματα με το σφύριγμα της λήξης.

Ήταν απλά μια νίκη επί της Κόστα Ρίκα, ρε συ Νεϊμάρ, γιατί να το κάνεις θέμα;

AP Images

(Φωτογραφία: AP Photo/Dmitri Lovetsky)

To απόγευμα η Νιγηρία πήρε μια σπουδαία νίκη απέναντι στους Ισλανδούς βάζοντας εαυτόν για τα καλά στο παιχνίδι της πρόκρισης. Ταυτόχρονα, τα δύο γκολ του Μούσα στο δεύτερο ημίχρονο έβαλαν για τα καλά στο παιχνίδι και την Αργεντινή, η οποία με νίκη επί των Αφρικανών στην τελευταία αγωνιστική περνάει στους ’16’. Αρκεί να μην κερδίσουν οι Ισλανδοί τους Κροάτες. Αν κερδίσουν οι Ισλανδοί, το πράγμα περιπλέκεται. Από την άλλη, με βαθμό ή βαθμούς απέναντι στους Αργεντίνους, οι Νιγηριανοί γίνονται αυτοί που πιθανότατα θα περάσουν στον επόμενο γύρο παρέα με την Κροατία.

Γενικά, ο τέταρτος όμιλος θα κρατήσει την αγωνία μας αμείωτη μέχρι τις καθυστερήσεις. (Υπενθυμίζω ότι τα δύο ματς κάθε ομίλου για την τρίτη αγωνιστική διεξάγονται ταυτόχρονα, με τις ομάδες, ως είθισται, να ασχολούνται περισσότερο με το τι γίνεται στο άλλο γήπεδο, παρά σε αυτό που παίζουν μπάλα).

Και το βράδυ είχαμε ανατροπή. Την πρώτη ανατροπή του φετινού Μουντιάλ. Μετά τη νίκη με 2-1 των Ελβετών επί των Σέρβων, και ο πέμπτος όμιλος έγινε γκρανγκινιολικός όπως θα έλεγε μια ψυχή που μεταδίδει μπάσκετ στην κρατική τηλεόραση. Οι Σέρβοι προηγήθηκαν μόλις στο 5′ με κεφαλιά του Μίτροβιτς, ο οποίος σε αυτό το Μουντιάλ είναι κλάσεις καλύτερος με το κεφάλι απ’ ό,τι με την μπάλα στα πόδια.

Στο ξεκίνημα της επανάληψης, μια οβίδα του Τζάκα έξω από την περιοχή έγραψε το 1-1 και ακριβώς στο 90′, αυτός ο κοντός δαίμονας ονόματι Σακίρι έγραψε το τελικό 2-1 υπέρ των Ελβετών. Οι Ελβετοί έχουν 4 βαθμούς, όσους και η Βραζιλία. Οι Σέρβοι έχουν 3 και οι Κοσταρικανοί έχουν αποκλειστεί.

Σε απλά ελληνικά, παρέταξα τόσους αριθμούς σε λίγες γραμμές για να τονίσω ότι η Σερβία κερδίζει τη Βραζιλία και την αφήνει εκτός Μουντιάλ. Με οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα, οι Βραζιλιάνοι προχωρούν παρέα με τους Ελβετούς.

Και διερωτάται κανείς στο τέλος της ημέρας, καθώς μπάλα είναι και γυρίζει. Ποιος θα φανταζόταν πριν τη σέντρα του ματς Νιγηρία-Ισλανδία ότι η τρίτη αγωνιστική θα κρύβει το -όχι πολύ πιθανό, αλλά σατανικά υπαρκτό- σενάριο να προκριθούν τελικά οι Αργεντίνοι και όχι οι Βραζιλιάνοι στους ’16’;

Είναι το Μουντιάλ της Ρωσίας το απόλυτο παιχνίδι των ανατροπών; Πλάκα θα είχε.

(κεντρική φωτογραφία: AP Photo/Victor Caivano)

~ ~ ~

> Από τις 14 Ιουνίου και ως τις 15 Ιουλίου, το Oneman ζει, αναπνέει και γράφει για το Μουντιάλ της Ρωσίας. Και τρώει μουντιαλικά και πλουσιοπάροχα γεύματα με αυθεντικό γύρο Nostimost, ιδανικά για να συνοδεύουν μεγάλα ποδοσφαιρικά ματς και μεγάλες συζητήσεις για μπάλα.

> Σήμερα, απόλαυσε τους αγώνες σου με λαχταριστή μερίδα γύρο χοιρινό ή γύρο κοτόπουλο, λεπτοκομμένο και ξεροψημένο, έτοιμο σε μόλις 2 λεπτά σε φούρνο μικροκυμάτων ή σε 6 λεπτά στον φούρνο της κουζίνας.