PUBLI

Είσαι λάτρης του καφέ; Τότε το KUDU ‘The Workshop’ είναι το μαγαζί σου

Ένα κείμενο αφιερωμένο στο γιατί πρέπει να πας στο νέο μαγαζί  και να μάθεις πώς γεννιέται το 4ο κύμα καφέ.

Κύμα. Καφές. Γκάζι. Ας το βάλουμε σε μία σειρά γιατί και εγώ στη θέση σου θα βραχυκύκλωνα.

Τρίτη 24 Μαΐου βγαίνω από το μετρό στον Κεραμεικό και συναντάω τον κολλητό μου, ο οποίος για πρώτη φορά στη ζωή του δεν με είχε στήσει.

-Για πού είμαστε;

-Θα δεις.

-Πες ρε.

-Θα δεις. Κάτι καινούριο.

-Για καφέ έτσι;

-Σίγουρα για καφέ, αλλά όχι αυτό που νομίζεις. Έχω κανονίσει κάτι special.

Το κόβουμε όλο αριστερά δίπλα στην Τεχνόπολη και βλέπουμε το μαγαζί.

 

-Θέλεις να μου πεις κάτι για την κοπέλα μου; Τι κέρατα είναι αυτά στο σήμα;

-Μην είσαι βλάκας. Αντιλόπη είναι και μάλιστα από την Αιθιοπία.

Και αυτή η αντιλόπη λέγεται KUDU;

-Ναι. Το ζώο που μασούσε κόκκους καφέ και η συμπεριφορά του γινόταν πιο ζωηρή! Αυτήν την αλλαγή την παρατήρησε ένας βοσκός που έμελλε να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που δοκίμασε καφέ!

-Όπα. Δυνατό fact.

-Και που είσαι ακόμα.

-Μπαίνουμε στο μαγαζί. Όμορφος χώρος, ωραίος κόσμος, smooth μουσική, όλα κομπλέ και φυσιολογικά. Έλα όμως που είχαμε plot twist.

-Ενώ πήγαινα να κάτσω στον ξύλινο πάγκο που είχα βάλει στο μάτι, ο κολλητός μου με σηκώνει και με πηγαίνει προς ένα δωμάτιο με τζαμαρίες.

-Δεν ήρθαμε απλά να πιούμε καφέ. Ήρθαμε να μάθουμε να πίνουμε καφέ, μου λέει με συνωμοτικό ύφος.

Πριν προλάβω να καταλάβω τι γίνεται εμφανίζεται ο Θανάσης, barista trainer της KUDU.

Μαζί του μπαίνουμε σε ένα ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο.

Στο κέντρο του δεσπόζει ένα ψηλό τραπέζι φτιαγμένο επιμελώς με κούπες γευσιγνωσίας, βραστήρες νερού και αρώματα καφέ αναδύονται από κάθε γωνιά του δωματίου˙ στον τοίχο υπάρχει ένας μεγάλος γευστικός χάρτης που ταξινομείς τον καφέ αναλόγως των γεύσεων και των αρωμάτων που σου βγάζει.

Κατάλαβα: Συμμετέχω σε workshop!

Η πώρωσή μου ήταν τέτοια που η μισή ώρα που διήρκεσε το όλο workshop μου φάνηκε δύο λεπτά. Έμαθα ωστόσο ποιο είναι το πρωτόκολλο γευσιγνωσίας καφέδων, ποια η διαδικασία αξιολόγησης….και έθεσα τις βάσεις για τη συνέχεια!

Βγαίνουμε από το cupping room και λέω στον κολλητό μου:

-Θέλω κι άλλο.

-Κοίτα. Αυτό που κάναμε ήταν η αρχή. Αν ψήνεσαι κλείνουμε ραντεβού με τα παιδιά από το KUDU για την άλλη βδομάδα να κάνουμε το ολοκληρωμένο Cupping Workshop. Θα μάθεις τα πενταπλάσια πράγματα. Ωστόσο μου αρέσει που μπαίνεις στο κλίμα.

-Tι εννοείς;

-Λοιπόν. Άκου. Δική μου θεωρία:

-Tα κύματα του καφέ. Όπου κύμα, έστω ρεύμα – τάση – λογική.

Πρώτο κύμα του καφέ, άνθρωποι που ζητάνε απλά “φτιάξε μου ένα καφέ” για τις ενεργειακές του δυνάμεις. Κάποιες δεκαετίες πίσω σαν να λέμε.

 

Δεύτερο κύμα του καφέ, άνθρωποι που ψάχνουν κάτι διαφορετικό. Ανοίγουν και οι πρώτες αλυσίδες μεγάλων καφέ, που ετοιμάζουν καφέδες και με διαφορετικά στυλ και τεχνοτροπίες.

 

Στο τρίτο κύμα η διαχείριση του καφέ γίνεται από εξειδικευμένους barista. Η πρώτη ύλη (ωμός κόκκος) εισάγεται απευθείας από τις φάρμες παραγωγής και ο καφές πλέον φτάνει στο φλιτζάνι φρεσκοκαβουρδισμένος και όχι εισαγόμενος.

– Και μετά και μετά;

– Και μετά το 4ο κύμα καφέ το οποίο κάνει την εμφάνισή του στις μέρες μας.

Από την παραγωγή, μέχρι το σερβίρισμα, πλέον οι αληθινοί λάτρεις του καφέ ξέρουν να αξιολογούν και να διαλέγουν την ποιότητα του καφέ τους. Το ιδανικό φλιτζάνι.

Σε ακριβώς αυτή τη μετάβαση συμβάλλει το KUDU “The Workshop”. Μαθαίνοντας στον τελικό καταναλωτή να αποζητά το καλύτερο καφέ μέσα από την γνώση και όχι από την εμφάνιση στην κούπα.

Μάλιστα. Έχω πάθει πλάκα. Κλείνουμε τώρα ραντεβού για την άλλη βδομάδα; Είμαι έτοιμος να σερφάρω σ’ αυτό το 4ο κύμα, γιατί να μην έχω κι εγώ άποψη για τον καφέ μου; Δικός μου είναι στο κάτω κάτω!

Εννοείται πως κλείνουμε τώρα με μία προϋπόθεση

-Τι ρε;

-Πες ο κολλητός σου έχει πάντα δίκιο, τα ξέρει όλα και είναι γαμάτος!

-(facepalm) Για ποτό το βράδυ πού θα πάμε;

-Τι εννοείς; Εδώ θα ξανάρθουμε. Έχει και κοκτειλάρες που σερβίρονται με πολύ ιδιαίτερο τρόπο! Τσέκαρε:

 

-Και φαγητό;

-Και φαγητό!

 

-Αυτά είναι.

Αν λοιπόν είσαι και εσύ ένας λάτρης του καφέ, σου προτείνω ανεπιφύλακτα το Kudu The Workshop είναι από τις ωραιότερες, πληρέστερες και ποιοτικότερες εμπειρίες της πόλης.