PUBLI

«Ηλεία: 10 Χρόνια μετά την Κόλαση»

Οι φωτιές του 2007 ήταν από τις πιο καταστροφικές στην Ευρώπη, ενώ οι ειδικοί τις θεωρούν σταθμό στην έρευνα για τις πυρκαγιές παγκοσμίως.

Την Πέμπτη 24 Αυγούστου, τα μεσάνυχτα, το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει αποκλειστικά στον ΑΝΤ1, ένα ντοκιμαντέρ για τις πιο καταστροφικές πυρκαγιές στη νεότερη ελληνική ιστορία, που σημειώθηκαν το 2007, πριν από ακριβώς 10 χρόνια.

Το ντοκιμαντέρ προβάλλεται εκτάκτως, ανήμερα της θλιβερής επετείου της έναρξης των πυρκαγιών στην Ηλεία, στη διάρκεια των οποίων τουλάχιστον 30 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, καθώς κάηκαν ζωντανοί, και λίγες μέρες μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές τόσο στον Κάλαμο, όσο και στην Ηλεία για ακόμη μία χρονιά. 

Οι φωτιές του 2007 ήταν από τις πιο καταστροφικές στην Ευρώπη, ενώ οι ειδικοί τις θεωρούν σταθμό στην έρευνα για τις πυρκαγιές παγκοσμίως.

Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, πάνω από 2 εκ. στρέμματα γης έγιναν στάχτη σε όλη την Ελλάδα, 3.000 σπίτια σε 110 χωριά καταστράφηκαν, ενώ 78 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη φωτιά.

Το αποκορύφωμα των πυρκαγιών ήταν ο Αύγουστος του 2007, με επίκεντρο την Πελοπόννησο και κυρίως το νομό Ηλείας. Είναι χαρακτηριστικό ότι από τη συνολική έκταση που κάηκε στη χώρα εκείνη τη χρονιά, η μισή ήταν στην Ηλεία.

Εκεί, λίγο έξω από τα ορεινά χωριά Αρτέμιδα και Μάκιστο, σημειώθηκε το χειρότερο δυστύχημα από πυρκαγιά που έγινε ποτέ στην Ελλάδα. Το μεσημέρι της 24ης Αυγούστου, κάηκαν ζωντανοί στο σημείο 24 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων η Αθανασία Παρασκευοπούλου με τα 4 ανήλικα παιδιά της, 3 εποχιακοί πυροσβέστες και ο αντιδήμαρχος Ζαχάρως, Αντώνης Κρέσπης, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στο νοσοκομείο ένα μήνα αργότερα.

Δέκα χρόνια μετά την τραγωδία, η ομάδα του VICE έκανε ένα οδοιπορικό στην Ηλεία και μίλησε με συγγενείς των θυμάτων, εξασφαλίζοντας συγκλονιστικές μαρτυρίες για το τι έγινε, λεπτό προς λεπτό, εκείνη τη φρικτή μέρα.

Μάλιστα, την ώρα που πραγματοποιούνταν τα γυρίσματα, σημειώθηκε σοβαρή πυρκαγιά την οποία κατέγραψε η κάμερα του VICE, μόλις 3 χλμ. από την Αρχαία Ολυμπία, ενώ διαπιστώθηκαν ελλείψεις τόσο σε μέσα πυρόσβεσης όσο και σε χρηματοδότηση, στην ίδια περιοχή που έπληξε τότε η καταστροφή. Κατά τη διάρκεια της περιήγησης στο αναγεννημένο πλέον δάσος, ο διευθυντής Δασών Ηλείας ανέφερε τους κινδύνους που ακόμα το απειλούν εξαιτίας του μειωμένου κατά 70% προσωπικού, σε σχέση με το 2007, όπως καταγγέλλει.

Τέλος, το VICE αναζητά την τύχη του υπολοίπου των χρημάτων του περίφημου Ταμείου Μολυβιάτη, το οποίο είχε ανοίξει το 2007 η τότε κυβέρνηση υπέρ Πυροπλήκτων και υφίσταται μέχρι σήμερα ως λογαριασμός, αλλά από ό,τι διαπιστώθηκε ακόμα και αρμόδιοι φορείς δε γνωρίζουν με ακρίβεια τι έχει απογίνει.

Έρευνα – Παραγωγή– Παρουσίαση : Αναστασία Μουμτζάκη

Διεύθυνση Φωτογραφίας: Θοδωρής Κωνσταντίνου

Βοηθός Κάμερας: Δημήτρης Ζιβόπουλος

Μοντάζ: Γωγώ Μπεμπέλου

Γραφικά: V PRODUCTIONS

Δείτε όλα τα επεισόδια της σειράς ντοκιμαντέρ VICE Specials εδώ: https://video.vice.com/gr/show/vice-greece-specials