PUBLI

Θρίαμβος διακρίσεων για την Μπουτάρη στον 17ο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου Θεσσαλονίκης 

Τρία Xρυσά και τρία Aργυρά μετάλλια αποσπούν οι εκλεκτότερες ετικέτες του ελληνικού αμπελώνα από την Μπουτάρη και δύο ειδικές διακρίσεις για τους μονοποικιλιακούς οίνους της οινοποιίας.

Πρώτη στη σειρά κατάταξης των οινοποιείων με βάση τις βαθμολογίες των κρασιών που συμμετείχαν στο Διεθνή Διαγωνισμό Οίνου & Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης, αναδείχτηκε η οινοποιία Μπουτάρη, αποσπώντας τα σημαντικότερα μετάλλια και διακρίσεις. Η τελετή απονομής του διαγωνισμού πραγματοποιήθηκε στις 11 Μαρτίου στην Αίγλη Ζαππείου, στο πλαίσιο επίσημου δείπνου παρουσία των σημαντικότερων προσωπικοτήτων του ελληνικού, οινικού κλάδου.

Για ακόμα μια φορά το  Grande Reserve Naoussa Boutari ξεχώρισε για δύο εξαιρετικές σοδειές: για τη σοδειά του 2011 που έλαβε το Μεγάλο Χρυσό και ειδική διάκριση ως το ξινόμαυρο με την υψηλότερη βαθμολογία και για τη σοδειά του 2013 που κέρδισε Χρυσό μετάλλιο, αναδεικνύοντας και πάλι τη μεγάλη αξία, την υψηλή ποιότητα και τη συνέπεια που το χαρακτηρίζουν και που δικαίως το κατατάσσουν ανάμεσα στα πιο σπουδαία ελληνικά κρασιά διαχρονικά.

Την πρώτη του ωστόσο μεγάλη αναγνώριση έλαβε και το Οροπέδιο, η πιο πρόσφατη δημιουργία της οινοποιίας Μπουτάρη, αποσπώντας όχι μόνο Χρυσό Μετάλλιο, αλλά και ειδική διάκριση ως το καλύτερο Μοσχοφίλερο της σοδειάς 2016. Το Οροπέδιο αποτελεί μια δυναμική έκφραση της ποικιλίας Μοσχοφίλερο, ένα άριστο λευκό κρασί, από επιλεγμένους αμπελώνες του οροπεδίου της Μαντινείας, αποτέλεσμα 25 χρόνων διαρκούς έρευνας και πειραματισμών της οινοποιίας Μπουτάρη.

Επίσης, Χρυσό έλαβε και ο πρωτοεμφανιζόμενος παλαιωμένος οίνος: Vinsanto Boutari Gold 2002, ενώ αργυρά μετάλλια κέρδισαν: η Santorini Boutari 2016, το νέο Ροζέ Ξινόμαυρο 2016 και το  Boutari Legacy 2012, ένα ακόμα εξαιρετικό ξινόμαυρο, επισφράγισμα του σπουδαίου έργου που έχει κάνει τόσα χρόνια η Μπουτάρη με την ομώνυμη ποικιλία.

Ο Διεθνής Διαγωνισμός Οίνου και Αποσταγμάτων Θεσσαλονίκης είναι ένας σημαντικός θεσμός του παγκόσμιου οινικού στερεώματος, αναγνωρισμένος από τον αμπελοοινικό κόσμο, όπως μαρτυρά και η εξαιρετικά μεγάλη συμμετοχή ελληνικών και ξένων κρασιών και αποσταγμάτων. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο και διοργανώνεται από την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Βορείου Ελλάδος, υπό την αιγίδα και συνεργασία φορέων του κλάδου από την Ελλάδα και το εξωτερικό, με τις προδιαγραφές του Διεθνούς Οργανισμού Αμπέλου και Οίνου (O.I.V.) και σύμφωνα με τη νομοθεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Κριτές του διαγωνισμού είναι καταξιωμένοι γευσιγνώστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οινολόγοι, οινοχόοι και δημοσιογράφοι οίνου και αποσταγμάτων, που δοκιμάζουν και αξιολογούν ετικέτες από όλο τον κόσμο κατά τη διάρκεια τριήμερων γευστικών δοκιμών στη Θεσσαλονίκη.

Συνοπτικά τα βραβεία της Οινοποιίας Μπουτάρη:

ΜΕΓΑΛΟ ΧΡΥΣΟ:  GRANDE RESERVE ΝΑΟΥΣΣΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ 2011

ΧΡΥΣΟ: GRANDE RESERVE NAOYΣΣΑ ΜΠΟΥΤΑΡΗ 2013

XΡΥΣΟ: ΟΡΟΠΕΔΙΟ 2016

ΧΡΥΣΟ: VINSANTO BOUTARI GOLD 2002

AΡΓΥΡΟ: ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ΜΠΟΥΤΑΡΗ 2016

ΑΡΓΥΡΟ: BOUTARI LEGACY 2012

AΡΓΥΡΟ: ΡΟΖΕ ΞΙΝΟΜΑΥΡΟ 2016