To Magista 2 εξελίσσει την επαφή με το έδαφος

Τι θα συνέβαινε αν το πέλμα είχε εξελιχθεί με τέτοιο τρόπο, σαν να ήταν σχεδιασμένο για να παίζει ποδόσφαιρο;
SHARES

To Magista 2 εξελίσσει την επαφή με το έδαφος με ένα ολοκαίνουριο επάνω μέρος από flyknit που γεφυρώνει το χάσμα μεταξύ μπάλας και μυαλού.

Αυτή η ερώτηση είναι βασική για τη δημιουργία του Magista 2. Χάρη στις εξελίξεις των επιστημονικών δοκιμών και της ταχείας ανάπτυξης πρωτοτύπων, ο σχεδιασμός του μοντέλου υπογραμμίζει την εξέλιξη στην επαφή και την κίνηση.

«Πρώτα μελετήσαμε τις έρευνες σχετικά με την εξέλιξη και τη μορφολογία»,διευκρινίζει ο football designer της Nike, Phil Woodman. «Μου τράβηξε το ενδιαφέρον η υπόθεση ότι το 'ρυτίδιασμα' των χεριών όταν μουλιάζουν ήταν αποτέλεσμα της εξέλιξης, για να υπάρχει καλύτερος έλεγχος σε υγρές επιφάνειες και εργαλεία. Άρχισα λοιπόν να σκέφτομαι πώς θα μπορούσε να έχει προσαρμοστεί το πέλμα, αν ο κύριος σκοπός του ήταν να παίζει ποδόσφαιρο».

Έτσι, για το Magista 2, ο Woodman επανασχεδίασε την αρχική σιλουέτα του Magista - ένα σχέδιο που, με το κολάρο μεσαίου ύψους και την τεχνολογία Flyknit της Nike, άλλαξε τη μορφή των παπουτσιών και επαναπροσδιόρισε την αίσθηση και την επαφή με το γήπεδο — για να εξελίξει την αίσθηση της αφής του μοντέλου και να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ μπάλας και μυαλού. «Εστιάσαμε στην ενίσχυση μέσω της αφής», αναφέρει ο Woodman. «Παρέχοντας καλύτερη αίσθηση της μπάλας, οι παίκτες μπορούν να δημιουργούν ευκαιρίες στο γήπεδο απερίσπαστοι και με μεγαλύτερη σιγουριά».

ΤΑ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΑ ΣΚΙΤΣΑ ΤΟΥ PHIL WOODMAN

 

Ο Woodman συνεργάστηκε με το Αθλητικό Ερευνητικό Εργαστήριο της Nike για να προσδιορίσει ποια σημεία του πέλματος είναι πιο ευαίσθητα στην αφή και τα χαρτογράφησε σε σχέση με τις ζώνες με υψηλό ποσοστό αφής.Τα δεδομένα που συλλέχθηκαν στο πλαίσιο αυτής της έρευνας εφαρμόστηκαν οπτικά σε ένα μοντέλο πέλματος με τη μορφή θερμικού χάρτη, αποκαλύπτοντας σημαντικές επικαλύψεις σε περιοχές με υψηλό ποσοστό αίσθησης, αποτελεσματικότητας και συμμετοχής.

Αξιοποιώντας αυτές τις πληροφορίες, ο Woodman ξεκίνησε δοκιμές τρισδιάστατης εκτύπωσης στο επάνω μέρος του παπουτσιού, με κορυφές και κοιλάδες διαφόρων διαστάσεων. Αυτό ήταν το καθοριστικό σημείο μετάβασης από το επάνω μέρους του αρχικού Magista, το οποίο ήταν ομοιόμορφο σε όλη του την έκταση.

«Οραματιστήκαμε το επάνω μέρος του Magista 2 να λειτουργεί ως μια οργανική προέκταση του πέλματος», συνεχίζει ο Woodman. «Η υφή θυμίζει κουκούλι και μαξιλάρι, και σχεδιάστηκε έτσι ώστε να επικοινωνεί με την αίσθηση αφής του παίκτη, όταν η μπάλα έρχεται σε επαφή με αυτό».

«Αυτό είναι το επόμενο βήμα στην εφαρμογή της τεχνολογίας Flyknit της Nike», σχολιάζει ο Woodman. «Η ακρίβεια σε επίπεδο pixel της τεχνολογίας Flyknit μάς επιτρέπει να δημιουργήσουμε διαστάσεις χωρίς να προσθέσουμε βάρος ή επιπλέον στρώματα. Στο παρελθόν προσθέταμε επιπλέον ύφανση στο επάνω μέρος, ενώ τώρα το ίδιο το επάνω μέρος διαθέτει ύφανση».

Αυτές οι εξελίξεις είναι επίσης εμφανείς στο κολάρο με τις ανατομικές καμπύλες και την τεχνολογία δυναμικής εφαρμογής Dynamic Fit, σχεδιασμένο για να προσαρμόζεται στο σχήμα του οστού του αστραγάλου, ενώ παράλληλα αξιοποιεί μια παχύτερη πλεκτή δομή για πρόσθετη κάλυψη. Επίσης, το ανανεωμένο κολάρο κατεβαίνει χαμηλότερα στον τένοντα για μεγαλύτερη άνεση. Η λύση χωρίς γλώσσα διαθέτει τώρα ελαφριά ενίσχυση κάτω από τα κορδόνια, παρέχοντας κάλυψη σε αυτή την περιοχή με υψηλό βαθμό επαφής.

Για πιο σταθερή εφαρμογή, το Magista 2 αξιοποιεί ένα εσωτερικό τακούνι, που βελτιώνει το κράτημα του ποδιού μέσα στο παπούτσι. Η εσωτερική σόλα με κράτημα της Nike ενισχύει ακόμα περισσότερο τη σταθερότητα μέσα στο παπούτσι και είναι μέρος του συνολικού συστήματος πρόσφυσης. Οι τάπες στην εξωτερική σόλα διαμορφώθηκαν με εντελώς καινούριο τρόπο χρησιμοποιώντας τη Μέθοδο Πεπερασμένων Στοιχείων (ΜΠΣ), η οποία εξαλείφει τον απρόβλεπτο παράγοντα από τα μοτίβα πρόσφυσης, καταφεύγοντας σε επιστημονικές δοκιμές για το βέλτιστο μοτίβο ανά τύπο παιχνιδιού.

Το στοιχείο-κλειδί στο νέο μοτίβο πρόσφυσης δεν είναι το πώς αποδίδει μεμονωμένα μια τάπα αλλά πώς αλληλεπιδρά ως ολοκληρωμένο σύστημα. Επίσης τοποθετήθηκαν μεσαίες και πλευρικές ημικωνικές τάπες σχεδιασμένες για επιτάχυνση, καθώς και τάπες πέδησης και 'φυτευτές' τάπες στο τακούνι. Η εξωτερική σόλα με το προηγμένο σύστημα πρόσφυσης είναι πολύ πιο ελαφριά από το προηγούμενο μοντέλο: 60 γρ. αντί για 85 γρ.

«Σε όλα τα πρωτότυπα που κατασκευάσαμε για το Magista 2 τοποθετήσαμε τον θερμικό χάρτη επάνω τους για λόγους δεδομένων», θυμάται ο Woodman, «αυτό όμως δημιούργησε ένα πρότυπο αισθητικής που είναι εντελώς διαφορετικό από οτιδήποτε άλλο υπάρχει στο γήπεδο».

Το Magista 2 θα είναι διαθέσιμο από τις 28 Ιουλίου.

Share
Follow
 

Τα καλύτερά μας

Interviews

Η Βάσω Λασκαράκη δεν είναι το γλυκό κορίτσι της διπλανής πόρτας

Τρώει σαν δυο άντρες. Βρίζει σαν ταξιτζής. Και πραγματικά, μα πραγματικά, δεν θέλεις να την δεις νευριασμένη. Αυτή είναι η άλλη πλευρά της τηλεοπτικής μαμάς που λατρεύουν ταυτόχρονα -για διαφορετικούς λόγους- μπαμπάδες, μανάδες και μικρά παιδιά.

Best of Network

Η πιο "δυνατή" φωτογραφία από τις εξέδρες του Nick Galis Hall

Ο "Ντόκεν" και ο "Κουκ" βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του οπαδικού κινήματος σε Παναθηναϊκό και Άρη, για δεκαετίες. Στο Nick Galis Hall έδειξαν πως ο σεβασμός είναι αμοιβαίος, παρά τα όσα -οπαδικά- τους χωρίζουν όλα αυτά τα χρόνια.

Από την Γκράβα μέχρι τη Νέα Ορλεάνη: τρεις ιστορίες με κοινό παρονομαστή

Ο Μαντέλα, ο Φέιβορ και ο Μπίλι είναι τρία παιδιά που έχουν τα ίδια όνειρα με τον Γιάννη Αντετοκούνμπο, αλλά και πολλά περισσότερα κοινά στοιχεία. Είναι η αρχή του success story του "Giannis" κι αυτά που θυμίζουν σε όλους πως ξεκινάει η ιστορία.

Νίκη τριών βαθμών και ήττα γοήτρου

Τα δεδομένα που έκριναν τον τελικό νικητή στο ΟΑΚΑ, η επόμενη μέρα για τους δύο αντιπάλους και η κουβέντα για τη διαιτησία του Μάνταλου. Ο Τόλης Χορτάτος σχολιάζει το ντέρμπι στο Στάδιο κι εξηγεί τη σημασία του "τριπόντου" για την ΑΕΚ και τις συνθήκες που διαμορφώνονται για τον Ολυμπιακό.

 
comments powered by Disqus
PROMO
Social Man
Newsletter

Το ΟΝΕΜΑΝ επιλέγει και σου στέλνει τα καλύτερα θέματα στο email σου.