PUBLI

Vice Specials: Burn Out

Την Κυριακή 21 Μαΐου, στις 00.15 μετά τα μεσάνυχτα, το ελληνικό γραφείο του VICE παρουσιάζει αποκλειστικά στον ANT1, το ντοκιμαντέρ με τίτλο “Burn Out”.

Όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, η ψυχολογική κατάσταση των επαγγελματιών υγείας που εργάζονται κάτω από εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες στα μεγάλα δημόσια νοσοκομεία της Ελλάδας, σταδιακά χειροτερεύει, με το 40-55% του προσωπικού να δηλώνει πως υποφέρει από το σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout syndrome).

Οι διάφορες ελλείψεις των νοσοκομείων, είτε σε στοιχειώδη υλικά είτε σε εργατικό δυναμικό – με 25.000 γιατρούς να έχουν αποχωρήσει μέσα στην τελευταία επταετία – πιέζουν άνευ προηγουμένου γιατρούς και νοσηλευτές, οι οποίοι νιώθουν «εξαντλημένοι» και «γερασμένοι», κάτι που πολλές φορές τους οδηγεί σε ιατρικά λάθη.

Σύμφωνα με το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα “Organisational Culture and Patient Safety”, που ξεκίνησε το 2009 με τη συμμετοχή εννιά ευρωπαϊκών χωρών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, το 47%-51% των επαγγελματιών υγείας που ρωτήθηκαν, ανέφεραν ότι έκαναν τουλάχιστον ένα λάθος τον τελευταίο μήνα.

Το VICE ακολούθησε έναν καρδιοχειρουργό, ένα γενικό χειρουργό και συντονιστή επειγόντων και μία ειδικευόμενη γιατρό σε μια ημέρα γενικής εφημερίας  σε δύο από τα μεγαλύτερα νοσοκομεία της χώρας, το Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟ» και το Γενικό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο «ΛΑΪΚΟ». Τέλος, συνάντησε τέσσερις τελειόφοιτους φοιτητές της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και μίλησε μαζί τους για το πως βλέπουν τα πράγματα για το επαγγελματικό τους μέλλον στην Ελλάδα της κρίσης.

Έρευνα/ Παραγωγή/ Παρουσίαση: Κατερίνα Βασιλείου

Κάμερα: Τάσος Σκαρρής, Νίκος Βλαχάκης

Ήχος: Παναγιώτης Παπαγιαννόπουλος

Μοντάζ: Στεφανία Γιαννίκου