Ωδή στη Λέσβο - News of the brands - News of the brands
 

Ωδή στη Λέσβο

Η εμψυχωτική ιστορία των νησιωτών που στάθηκαν στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης.
SHARES

Νέο ντοκιμαντέρ

Johnnie Walker Storyline

Στην καρδιά της προσφυγικής κρίσης, οι κάτοικοι της Λέσβου έδειξαν τη διαφορά που οι πράξεις αλληλεγγύης μπορούν να έχουν σε μια ανθρωπιστική κρίση. Με αυταπάρνηση, δύναμη, θέληση και αγάπη, βοήθησαν χιλιάδες πρόσφυγες που βρήκαν καταφύγιο στο νησί τους. Οι πράξεις τους αποτελούν έμπνευση για όλους εμάς και αποτυπώνονται στην ταινία μικρού μήκους Ωδή στη Λέσβο, που παρουσιάζεται από το Johnnie Walker Storyline.

Η Ωδή στη Λέσβο είναι ένα ντοκιμαντέρ μικρού μήκους το οποίο αφηγείται την ιστορία των νησιωτών, μερικοί εκ των οποίων, όπως ο Στρατής Βαλαμιός , ο συνάδελφός του Θανάσης Μαρμαρινός και η 85χρονη Αιμιλία Καμβύση, προτάθηκαν για το Νόμπελ Ειρήνης χάρη στην χωρίς συμβιβασμούς φιλανθρωπία που επέδειξαν.

«Μπορείς στ' αλήθεια να αγνοήσεις αυτό που βλέπεις μπροστά στα μάτια σου; Αύριο μπορεί να συμβεί και σ' εμένα. Μπορεί να είμαι εγώ πάνω σε μια βάρκα με την οικογένειά μου – και θα ήθελα κάποιος να με βοηθήσει», δηλώνει ο ψαράς Στρατής Βαλαμιός στην Ωδή στη Λέσβο.

Πέρυσι τέτοιον καιρό, η ζωή του Στρατή άλλαξε ριζικά, καθώς αφιέρωσε πολλούς μήνες στη διάσωση ανδρών, γυναικών και παιδιών από τη θάλασσα δίπλα στο σπίτι του. Το χωριό του, με 153 μόλις κατοίκους, στάθηκε στην πρώτη γραμμή της προσφυγικής κρίσης, καθώς εκατοντάδες χιλιάδες άτομα έφταναν στις ακτές του για να γλιτώσουν από τον πόλεμο, αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.

Η θετική απόκριση των κατοίκων της Λέσβου, οι οποίοι μόνο πέρυσι βοήθησαν σχεδόν μισό εκατομμύριο πρόσφυγες που πραγματοποιούσαν ένα επικίνδυνο ταξίδι διασχίζοντας το Αιγαίο, καταγράφηκε στην Ωδή στη Λέσβο. Η ταινία δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του Johnnie Walker, στο πλαίσιο του προγράμματος «Storyline», μέσω του οποίου ακούγονται  πραγματικές ιστορίες από ολόκληρο τον κόσμο.

 

Στο πλαίσιο της παρουσίασης της Ωδής στη Λέσβο, το Johnnie Walker υποστηρίζει την Mercy Corps, μια διεθνή οργάνωση που βοηθά άτομα σε ολόκληρο τον κόσμο να επιβιώσουν και να προοδεύσουν μετά από συγκρούσεις, κρίσεις και φυσικές καταστροφές. Από την έναρξη του πολέμου στη Συρία, η Mercy Corps έχει βοηθήσει πάνω από 7,7 εκατομμύρια άτομα που επλήγησαν από την κρίση και έχει επεκτείνει τον σχεδιασμό της έτσι ώστε να περιλαμβάνει την Ελλάδα και τα Βαλκάνια, ανταποκρινόμενη στη μεταναστευτική κρίση.

Ο Simon O’Connell, Executive Director της Mercy Corps Ευρώπης, δήλωσε: «Η μεταναστευτική κρίση συνεχίζει να επηρεάζει σε πολύ μεγάλο βαθμό τον κόσμο στον οποίο ζούμε. Είναι εξαιρετικά σημαντικό να μπορούμε να διηγηθούμε τέτοιες ιστορίες και να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες σχετικά με τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τόσο όσοι απομακρύνονται βίαια από τον τόπο τους, όσο και οι κοινότητες που τους υποδέχονται.

«Ελπίζουμε ότι η συνεργασία μας με το Johnnie Walker για τη διάδοση της αξιοθαύμαστης ιστορίας των κατοίκων της Λέσβου, που περιγράφει πως ανταποκρίθηκαν στα δεινά των προσφύγων το περασμένο καλοκαίρι, θα εμπνεύσει και άλλους να προβούν σε αντίστοιχες ενέργειες. Υπάρχει ένα νήμα ανθρωπιάς που μας συνδέει όλους μεταξύ μας· κάθε φορά που κάποιος χρειάζεται βοήθεια, πρέπει να είμαστε εκεί.»

Ο Guy Escolme, Global Brand Director του Johnnie Walker, δήλωσε σχετικά με την Ωδή στη Λέσβο: «Το φιλμ περιγράφει μια όψη της προσφυγικής κρίσης που ακόμα εξελίσσεται και είναι αυτή που αναδεικνύει πως οι πράξεις καλοσύνης και αλληλεγγύης, κάνουν τη διαφορά στις ζωές εκείνων που πραγματοποίησαν το επικίνδυνο ταξίδι για ένα καλύτερο μέλλον. Ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα εμπνευστεί από αυτά που θα δει στην Ωδή στη Λέσβο. Ενας τρόπος με τον οποίο μπορούν να ανταποκριθούν είναι να υποστηρίξουν την προσπάθεια της Mercy Corps, μιας κορυφαίας διεθνούς οργάνωσης της οποίας το έργο μέσα στην παρούσα κρίση πρόσφερε σε εκατοντάδες χιλιάδες εκτοπισμένα άτομα μια υπόσχεση ελπίδας και νέων ευκαιριών.»

Εκτός από την ενθάρρυνση δωρεών προς την οργάνωση Mercy Corps, το Johnnie Walker συνεχίζει να συνεργάζεται με την τοπική κοινότητα που απεικονίζεται στην ταινία, για την ανεύρεση τοπικών project τα οποία θα έχουν θετική επίδραση στη καθημερινότητα των κατοίκων.

Σκηνοθέτης της Ωδής στη Λέσβο είναι ο βραβευμένος στο φεστιβάλ κινηματογράφου Sundance Talal Derki. «Το συγκεκριμένο project ήταν βαθύτατα προσωπικό, με επιρροές από τις εμπειρίες μου από τη Συριακή και την Ελληνική κουλτούρα», δήλωσε ο Derki, ο οποίος είναι ο ίδιος πρόσφυγας από τη Συρία και τιμήθηκε στο Sundance για το ντοκιμαντέρ του Επιστροφή στη Χομς, το οποίο αναφερόταν στον πόλεμο στην πατρίδα του.

«Μετά από τα γεγονότα του περσινού καλοκαιριού και έχοντας γνωρίσει από πρώτο χέρι την απόγνωση των μεταναστών που αναζητούν καταφύγιο αλλά και ένα καλύτερο μέλλον για τις οικογένειές τους, ένιωσα την ανάγκη να διηγηθώ την εμψυχωτική ιστορία ανταπόκρισης των κατοίκων της Λέσβου.  Η διαρκής αισιοδοξία τους, η προθυμία να βοηθήσουν και κυρίως η ανθρωπιά τους, υπενθυμίζουν στον κόσμο ότι μπορούμε να κάνουμε το αύριο καλύτερο από το σήμερα», πρόσθεσε.

Η Ωδή στη Λέσβο παρουσιάστηκε επίσημα σε παγκόσμιο επίπεδο την 21η Σεπτεμβρίου (Παγκόσμια Ημέρα Ειρήνης). Παρακολουθήσετε το φιλμ:

 

Μπορείτε να κάνετε δωρεά στην Mercy Corps μέσω της ιστοσελίδας www.mercycorps.org/johnniewalker.

Share
Follow
 

Τα καλύτερά μας

Best of Network

ΣτΕ: Συνταγματικό και νόμιμο το σχέδιο ΠΔ για την επένδυση στο Ελληνικό

Δεν προσκρούει σε συνταγματικές και νομοθετικές διατάξεις, το σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος για το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Ανάπτυξης του Μητροπολιτικού Πόλου Ελληνικού-Αγίου Κοσμά, σύμφωνα με το Συμβούλιο της Επικρατείας

Κ.Φίλης: Το μήνυμα Ερντογάν πίσω από τις προκλήσεις

Ο επικεφαλής του Κέντρου Ρωσίας-Ευρασίας & ΝΑ Ευρώπης μιλάει στο News 24/7 για το τι κρύβουν οι κινήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο, το μπλοκάρισμα των εργασιών στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς επίσης για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ αλλά και τις εξελίξεις με την τουρκική επέμβαση στο Αφρίν και το τι κινδύνους εγκυμονεί

 

Ο πόλεμος είναι θέμα ημερών

Μικρές ιστορίες για τυχαίους ανθρώπους από τον Οδυσσέα Ιωάννου.

Πρέπει να ήταν η τελευταία φορά που ρίσκαρε τόσο στη ζωή του. Ή τουλάχιστον έτσι του το είχαν παρουσιάσει. Ήταν Φεβρουάριος του 1996, λίγες μέρες μετά τα Ίμια.

Photos

Η υποψηφιότητα Όσκαρ του 'Mudbound' μέσα από εικόνες

Η Rachel Morrison ('Black Panther') έγινε η πρώτη γυναίκα που προτείνεται για Όσκαρ Φωτογραφίας, για το 'Mudbound: Δάκρυα στο Μισισιπή'. Η ταινία βγαίνει σήμερα στις αίθουσες από την Feelgood κι εδώ ακολουθούν 20 λόγοι για τους οποίους αξίζει να τη δεις στο σινεμά. Είναι άξιος απόγονος της υποψηφιότητας του 'Moonlight' αλλά μετά το 'Moonlight', τι; Και φέτος τα Όσκαρ παίζουν ζωντανά και αποκλειστικά στην COSMOTE TV. Κάνε προθέρμανση για την τελετή που έρχεται στις 4 Μαρτίου, μέσα από το οσκαρικό κανάλι COSMOTE CINEMA OSCARS HD.

Μάθε τα πάντα για φετινά βραβεία
PROMO
Social Man
Newsletter

Το ΟΝΕΜΑΝ επιλέγει και σου στέλνει τα καλύτερα θέματα στο email σου.