ENTERTAINMENT

Μιλήσαμε με το πιο αγαπημένο ζευγάρι του Westeros

Λίγο πριν την πρεμιέρα της 6ης σεζόν 'Game of Thrones', οι Τζον Μπράντλεϊ και Χάνα Μάρεϊ μιλούν αποκλειστικά στο ΟΝΕΜΑΝ για τον Τζορτζ Μάρτιν και τον Τζον Σνόου.

Που είχαμε μείνει;

Α ΝΑΙ. Ο Τζον Σνόου είναι νεκρός.

Μάλλον.

Και ποιος καλύτερος να μας μιλήσει για τη μοίρα του Τζον Σνόου, από τον καλύτερό του φίλο και συνοδοιπόρο του όλα αυτά τα χρόνια, τον Σάμγουελ Τάρλυ.

Την Κυριακή 24 Απριλίου κάνει πρεμιέρα ο 6ος πολυαναμενόμενος κύκλος του ‘Game of Thrones’ – της σειράς φαινόμενο που φέρνουν στην Ελλάδα, αποκλειστικά και ταυτόχρονα με την Αμερική, τα κανάλια Novacinema.

Το ΟΝΕΜΑΝ εξασφάλισε μια αποκλειστική συνέντευξη με τον Τζον Μπράντλεϊ και τη Χάνα Μάρεϊ, δηλαδή τους ηθοποιούς που ενσαρκώνουν τον Σαμ και τη Τζίλι, γνωστό και ως το μόνο συμπαθές και ανθρώπινο ζευγάρι σε όλο το Γουέστερος. Γεμάτοι αδυναμίες, ο Σαμ κι η Τζίλι μοιάζουν συχνά να ξεχωρίζουν μέσα σε ένα κόσμο μεγάλων πολεμιστών, βασιλιάδων, δράκων, σπουδαίων στρατηγών.

Κι αυτό είναι που τους κάνει τόσο αγαπημένους.

Γι’αυτό και θέλαμε να μιλήσουμε μαζί τους, για τη σχέση τους, για το μωρό-ελπίδα, για το τηλεφώνημα που φοβούνται, για τον Τζορτζ Μάρτιν και, φυσικά, για τον Τζον Σνόου.

 

Δεν ξέρουμε αν μάθατε τα νέα: ο φίλος σας είναι νεκρός…

Τζ.Μπ.: Σωστά, σωστά. Ο Σαμ δεν το ξέρει όμως. Και τώρα όλα μοιάζουν τόσο ειρωνικά: ο Τζον ήταν ο δυνατός, ο Σαμ ήταν ο πιο αδύνατος κρίκος. Κοίτα όμως: ο Σαμ φεύγει και το επόμενο λεπτό ο Τζον σκοτώνεται. Ειρωνικό. Ομως πιστεύω ότι ο Σαμ πάντα είχε την πλάτη του φίλου του. Κι ότι ο Τζον αφήνει τον Σαμ να εγκαταλείψει το Καστλ Μπλακ με την οικογένειά του είναι μία πράξη ανιδιοτέλειας κι αυτοθυσίας. Χάνει το φίλο του, χάνει τον συμβουλάτορά του. Ηταν κάπως η πυξίδα του Σνόου. Τον χρειαζόταν. Τον αφήνει να φύγει και στα μάτια μου είναι μία υπέροχη πράξη καλοσύνης. Για αυτό μου αρέσει πολύ η τελευταία τους σκηνή. Είναι πολύ συγκινητική.

Πράγματι. Οταν τη γυρίζατε οι ηθοποιοί ξέρατε ότι αυτό το αντίο είναι οριστικό. Υπήρχε μία έξτρα συγκίνηση;

Τζ.Μπ.:  Σίγουρα. Γιατί με τον Κιτ ξεκινήσαμε μαζί από τη πρώτη σεζόν και γίναμε φίλοι. Υποστηρίζαμε ο ένας τον άλλον σε αυτή τη φαινομενική, επική εξέλιξη της σειράς. Οπότε το να ξέρω ότι θα τον χάσω και δε θα ξαναπαίξουμε μαζί ήταν σπαραχτικό για μένα. Νομίζω ότι στα βλέματά μας βγάζουμε όλα τα «ευχαριστώ» μας.

 

Χάνα, από την πρώτη στιγμή που σε συναντάμε στη σειρά συμπάσχουμε με την ηρωίδα σου – βιασμοί, απάνθρωπες συνθήκες, ένα μωρό. Πώς προσέγγισες εσύ το ρόλο;

X.Μ.:  Hταν μεγάλη πρόκληση. Θα σας φανεί ειρωνικό, αλλά όταν μου δόθηκε πριν από χρόνια το σενάριο και είδα ποια είναι η κατάσταση της ηρωίδας μου, και παρόλο του ότι πρόκειται για μια σειρά φαντασίας γυρισμένη σε άλλο πλαίσιο κι άλλη εποχή, έκατσα και διάβασα το «Δωμάτιο» – το μπεστ σέλερ βιβλίο στο οποίο βασίστηκε τώρα η οσκαρική ταινία με τη Μπρι Λάρσον. Επρεπε να βρω αυτό το δέσιμο «μάνας-παιδιού». Το παιδί της είναι ο λόγος που ζει και αγωνίζεται. Μπορεί να προήλθε από μια φρικιαστική πράξη, όμως τώρα την κρατά στη ζωή…

H δική σας ιστορία δίνει ανάσες ανθρωπιάς στη βία και την σκληρότητα του «Game of Thrones». Είστε μια πηγή αθωότητας και καλοσύνης μέσα στα μακιαβελικά σχέδια όλων…

X.Μ.:  Ναι, είναι αλήθεια. Αλλά δεν το σκεφτόμαστε έτσι. Δεν το παίζουμε επίτηδες έτσι για να το τονίσουμε. Οπως και οι ήρωές μας εμείς ξέρουμε μόνο όσα συμβαίνουν στο δικό μας κουκούλι. Και είναι αλήθεια ότι είναι πολύ καλογραμμένη ιστορία και εύκολα ταυτίζεσαι με αυτούς τους τρεις και αγωνιάς για το μέλλον τους… 

Τζ.Μπ.:  Nαι, εμείς δεν σκεφτόμαστε το κοντράστ με τον κόσμο του Γουέστερος. Εμείς προσεγγίζουμε τους ρόλους μας με τον καλύτερο τρόπο που μπορούμε. Ομως, ναι, ίσως ο λόγος που ο Σαμ και η εναλλακτική του οικογένεια βρίσκεται ως ιστορία μέσα σε όλο αυτό το μίσος είναι για να θυμίζει λίγο την καλοσύνη και την ανθρωπιά. Ισως για αυτό δεν τον έχουν σκοτώσει ακόμα. Είχαν τόσες ευκαιρίες – ω Θεέ μου, τόσες μα τόσες ευκαιρίες! (γελάει)

 

Φοβάστε για αυτό; Τρέμετε το «τηλεφώνημα» των παραγωγών;

X.Μ.:  (γελάει) Αχ «το τηλεφώνημα». Το αστείο είναι ότι μας είχαν πάρει ένα «τηλέφωνο» και μας κάλεσαν για δείπνο και ήμασταν σίγουροι: πεθαίνουν. Δεν μπορούσαμε να φάμε, δεν είχαμε αγγίξει το φαγητό μας. Το δείπνο τελείωσε, φύγαμε. Κοιταζόμασταν: «ήθελαν, πράγματι, απλά να φάμε μαζί;» (γελάει)

Τζ.Μπ.:  Κοιτάξτε, όταν μία σειρά σκοτώνει τον πρωταγωνιστή της στο πρώτο επεισόδιο του πρώτου κύκλου δεν μπορείς να περιμένεις τίποτα. Ολα είναι ανοιχτά. Επίσης σκεφτείτε πόσοι από τους ήρωες του πρώτου κύκλου υπάρχουν ακόμα – ελάχιστοι. Τους έχουμε όμως εμπιστοσύνη. Ξέρουμε ότι όταν έρθει η ώρα θα το κάνουν με έναν τρόπο που θα δικαιώνει την αγάπη του κοινού για τη σειρά και θα είναι αντάξιος του ήρωα.

Tζον το «Game of Thrones» ήταν η πρώτη δουλειά της καριέρας σου. Πόσο μπορεί μία τέτοια επική εμπειρία να σε εκπαιδεύσει ως ηθοποιό και πόσο μπορεί και να «σε καταπιεί»;

Τζ.Μπ.:  Σίγουρα μπορεί να σε καταπιεί, αλλά αυτό έχει να κάνει με τις προσωπικές σου αντιστάσεις νομίζω. Πράγματι ήταν η πρώτη μου δουλειά μετά τη σχολή. Οι σπουδές μου ήταν πολύ παραδοσιακές, με έμφαση στο θέατρο – στα 3 χρόνια σπουδών κάναμε μόνο 3 ώρες εκπαίδευση με κάμερες. Δεν το λες και σημαντική προπαίδεια (γελάει). Δεν ήξερα τι με περίμενε. Δε γνώριζα πόσο μακριές είναι οι μέρες του γυρίσματος. Δουλεύουμε 12-14 ώρες μερικές φορές. Κι όλο άκουγα ότι το θέατρο είναι το πιο δύσκολο μέσο ενός ηθοποιού. Δεν είμαι τόσο σίγουρος. Ναι απαιτείται μία αμεσότητα και μία συνέπεια στο σανίδι: επί 6 μήνες επιστρέφεις στη σκηνή κάθε βράδυ και πρέπει να ερμηνεύσεις το ρόλο σου με ωριμότητα αλλά και φρεσκάδα, σαν να λες τις ατάκες σου για πρώτη φορά. Δύσκολο.

Για δοκιμάστε όμως να επιστρέψετε 60 φορές σε λήψη και να πείτε τις ατάκες σας 60 φορές σαν να ήταν η πρώτη. Αυτή η επανάληψη μπορεί να παίξει άσχημα παιχνίδια στην ερμηνεία σου, στην συγκέντρωσή σου. Αυτό όμως που βοήθησε πολύ και το θεωρώ μεγάλη τύχη είναι ότι οι δημιουργοί και οι παραγωγοί του «Game of Thrones» είναι εξαιρετικοί με τους ηθοποιούς και γενικότερα το ανθρώπινο δυναμικό. Εχουν χρόνο για σένα, σε φροντίζουν. Αυτό μπορεί και να με κακόμαθε – δεν ακούω τα ίδια από φίλους σε άλλες σειρές ή κινηματογραφικά σετ.

Αληθεύει ότι ο Τζορτζ Ρ. Ρ. Μάρτιν έχει γράψει το ρόλο του Σαμ πάνω στον εαυτό του; Οτι τοποθέτησε τον εαυτό του στο Γουέστερος μέσα από το ρόλο του Σαμ;

Τζ.Μπ.:  Ετσι λέγεται, ναι. Και το καταλαβαίνω… κάπως. Γιατί ο Σαμ είναι ο «απλός άνθρωπος» τον οποίο μπορείς να ακολουθήσεις. Δεν είναι ήρωας, δεν είναι παίκτης. Προσπαθεί να επιβιώσει και να σταθεί αντάξιος των συνθηκών. Νομίζω ότι κι εγώ αν έγραφα κάτι τέτοιο, ένα τέτοιο ρόλο θα έβρισκα για να τοποθετηθώ ανάμεσα στα θεριά. Το βρίσκω ιδιαίτερα κολακευτικό πάντως. Και ίσως, λέω ίσως, να σημαίνει ότι (σταυρώνει τα δάχτυλά του) δε θα με σκοτώσει κιόλας… (γέλια)

 

Ο 6ος κύκλος του Game of Thrones, θα κάνει πρεμιέρα την Κυριακή 24 Απριλίου, ταυτόχρονα με την Αμερική, αποκλειστικά στα Novacinema 1 & Novacinema 1 HD.