ΑΦΙΕΡΩΜΑΤΑ

Τα πιο αληθοφανή πιστολίδια του σινεμά

To πολυαναμενόμενο 'Sicario 2: Η μάχη των εκτελεστών' που κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Σπέντζος Film ήταν η αφορμή για να πάρουμε τα όπλα (χωρίς να βγούμε στα βουνά).

Η σχέση του κινηματογράφου με τα όπλα, αν το καλοσκεφτείς, δεν είναι τόσο μονιασμένη όσο φαίνεται σε πρώτη ανάγνωση. Γιατί προφανώς και οι σκηνοθέτες και οι σταρ αγαπάνε τα όπλα. Ειδικά τα μεγάλα, σωστά Machete;

Έλα, όμως, που 9 στις 10 φορές τα χρησιμοποιούν με τρόπο που κάνει όσους γνωρίζουν να βάζουν τα γέλια. Τις περισσότερες φορές απλώς υπερισχύει το τι ‘μοιάζει κουλ’ σε σχέση με τον ρεαλισμό και τους νόμους της φυσικής.

Όπως συμβαίνει στην περίπτωση της Angelina Jolie στο ‘Salt’ που ρίχνει τις σφαίρες με κούρμπα λες και είναι φρίσμπι ή του Clive Owen στο ‘Shoot ‘Em Up’ όπου εξουδετερώνει ένα μάτσο κομάντο έχοντας την γυμνή Monica Bellucci στην ‘αγκαλιά’ του.

Αυτό που δεν καταλαβαίνουν οι περισσότεροι executives στο Χόλιγουντ είναι ότι δεν είναι όλοι οι θεατές τους έφηβοι που εντυπωσιάζονται από τα φύκια που τους πουλάνε ως μεταξωτές κορδέλες. Ότι, για να κάνεις μια σοβαρή ταινία, από αυτές που γίνονται κλασικές και η μια γενιά ‘κληροδοτεί’ στην επόμενη, οφείλεις να επενδύσεις στον ρεαλισμό. Ειδικά όταν έχεις να κάνεις με όπλα.

Αυτός, ο ρεαλισμός (τόσο γενικότερα, όσο και συγκεκριμένα όσον αφορά τα πιστολίδια) είναι, κατά τη γνώμη μου, ένας από τους λόγους που το πρώτο ‘Sicario’ έκανε δικαίως αίσθηση από την πρώτη στιγμή που κυκλοφόρησε και μετέτρεψε το sequel του, το ‘Η μάχη των εκτελεστών’, σε μια από τις πλέον πολυαναμενόμενες ταινίες του καλοκαιριού. Την οποία θα μπορούμε να δούμε στις αίθουσες από αυτή την Πέμπτη, 28 Ιουνίου.

Γιατί, πέρα από το δεδομένο ταλέντο τους, τόσο ο σκηνοθέτης Denis Villeneuve όσο και το τρίο πρωταγωνιστών (Benicio del Toro, Emily Blunt, Josh Brolin) έκαναν το ένα βήμα παραπάνω ρισκάροντας τη ζωή τους ταξιδεύοντας ως την αιματοβαμμένη Juarez για να δουν την κατάσταση από πρώτο χέρι και εκπαιδευόμενοι επί μήνες δίπλα σε ειδικούς επί των όπλων και πρώην πράκτορες.

Εξ ου και τα δυο ‘Sicario’ (ναι, ακόμη δεν το είδαμε το No2, κλασικό το βαφτίσαμε) δικαιούνται μια θέση στη λίστα με τα καλύτερα κινηματογραφικά πιστολίδια όλων των εποχών.

Εκεί όπου στη No1 θέση (είπαμε να το ξεκινήσουμε ανάποδα) βρίσκεται από το 1995 που κυκλοφόρησε το ‘Heat’ του Michael Mann με χαιλάιτ την ληστεία στην τράπεζα και ειδική μνεία στο πόσο γρήγορα αλλάζει γεμιστήρα ο Val Kilmer.

Μια σκηνή υπόδειγμα για το πως πρέπει να αλλάζεις γεμιστήρα εν ώρα συμπλοκής σε τέτοιο σημείο που την έδειχναν επί χρόνια στους νεοσύλλεκτους πεζοναύτες προς παραδειγματισμό.

Λογικό αν σκεφτείς πως ο Mann είχε προσλάβει πρώην μέλη των SAS ως εκπαιδευτές και φρόντισε ώστε να βγουν για φαγητό αληθινοί αστυνομικοί και κλέφτες τραπεζών αντίστοιχα με τους ηθοποιούς που τους υποδύονταν. Η αλήθεια είναι ότι, πέρα από το Heat, όλες οι ταινίες του Mann (που είναι γνωστός για την εμμονή στον ρεαλισμό και την πρόσληψη πάντα των κατάλληλων συμβούλων) έχουν θέση στη λίστα.

Ξεκινώνας από την πρώτη του ταινία, το ‘Thief’ με τον James Caan πίσω στο μακρινό 1981, κάνοντας στάση στο ‘The Kingdom’ (αυτό με τον Jamie Foxx στη Σαουδική Αραβία, στο οποίο ο Mann είναι παραγωγός) και κάνοντας ειδική μνεία στο ‘Collateral’ με τον Tom Cruise ως λιγομίλητο επαγγελματία δολοφόνο.

Στάση τόσο γιατί η ταινία (και η συγκεκριμένη σκηνή με τον χαρτοφύλακα) αξίζει μια θέση στην λίστα όσο και για να επισημάνουμε ότι, σύμφωνα με τους πιο έγκριτους οπλο-ειδικούς στο Χόλιγουντ, ο Tom Cruise είναι ο σταρ με την μεγαλύτερη ευχέρεια στο άθλημα. Μια πραγματική μηχανή που κάνει non stop εκπαίδευση επί μήνες πριν ξεκινήσουν τα γυρίσματα. Κάτι που έχει αποδείξει σε ένα μάτσο ταινίες που οπλοφορεί.

Αν και εξίσου θανατηφόρος (στην πραγματικότητα, όχι μόνο στην μεγάλη οθόνη) είναι και ο Keanu Reeves, όπως φαίνεται στο συγκεκριμένο βίντεο που τον δείχνει να εκπαιδεύεται για το ‘John Wick 2’.

Παρότι και τα δυο ‘John Wick’ είναι εκτός λίστας αφού το gun-fu που μας παρουσιάζουν (συνδυασμός όπλων και πολεμικών τεχνών) είναι τόσο σουρεαλιστικό όσο o Denzel Washington στο ‘Training Day’ (αδελφέ, κανένας αστυνομικός δεν πυροβολεί με το όπλο πλάγια-μόνο οι gangster που δεν ξέρουν ότι αυτό δεν βοηθάει στο σημάδι) και στα δυο ‘Equalizer’.

Και σκέψου ότι, για το ‘Equalizer’, ο Denzel επιστράτευσε πρώην Navy Seals να τον εκπαιδεύσουν. Κρίμα που δεν πήρε τους σωστούς. Συγκεκριμένα τον αδελφό του σκηνοθέτη Christopher McQuarrie που ήρθε και έμεινε για μερικές εβδομάδες μαζί με τους πρωταγωνιστές του ‘The Way of the Gun’, Ryan Phillippe και Benicio del Toro, εξασφαλίζοντας ένα αυξημένο βαθμό αληθοφάνειας και μια καλή θέση στην λίστα.

gun

Πάντως ο γενικός κανόνας είναι ότι όσο πιο πολλοί και πιο ενεργοί Navy Seals μπλέκονται στην προετοιμασία μιας ταινίας, τόσο καλύτερο/ πιο ρεαλιστικό το αποτέλεσμα.

Κάτι φανερό σε εξαιρετικές ταινίες όπως το ‘Black Hawk Dawn’, το ‘Zero Dark Thirty’ και το ‘American Sniper’, αλλά και σε μέτριες ή υπερβολικά προπαγανδιστικές όπως το ‘Lone Survivor’ (όπου τόσο ο Mark Wahlberg όσο και οι υπόλοιποι πρωταγωνιστές είχαν από ένα Navy Seal ο καθένας ‘κάβα’).

Αν και οι καλύτεροι όλων ήταν οι δημιουργοί του ‘Act of Valor’ οι οποίοι, με κάποιο μαγικό τρόπο (σ.σ. είχαν ήδη συμβόλαιο με το Αμερικάνικο ναυτικό για να φτιάξουν ένα διαφημιστικό-αυτό τους επέτρεψε πρόσβαση στις εκπαιδευτικές εγκαταστάσεις των Seals για δυο χρόνια) κατάφεραν να έχουν ως πρωταγωνιστές εν ενεργεία Navy Seals. Με άλλα λόγια, πιο ρεαλιστικό από αυτό, πεθαίνεις.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

*Το ‘Sicario 2: Η Νύχτα των Εκτελεστών’ κυκλοφορεί στις αίθουσες την Πέμπτη 28 Ιουνίου από την Σπέντζος Film.