ΛΙΣΤΕΣ

5 έργα τέχνης που θα σε κάνουν συνωμοσιολόγο

Spoiler: Η λίστα περιλαμβάνει το πραγματικό όνομα του Τζακ του Αντεροβγάλτη.

Κατά καιρούς γράφονται διάφορα κατά των ανθρώπων που πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας. Ακόμα κι εμείς μπήκαμε στο τρυπάκι -χωρίς έστω να τους κατηγορήσουμε- να ψάξουμε τους λόγους για τους οποίους κάποιοι από εμάς πιστεύουν σε θεωρίες συνωμοσίας. Ήρθε η ώρα να μπει ένα στοπ σ΄αυτή την αήθη επίθεση.

Χωρίς θεωρίες συνωμοσίας, δεν θα είχαν κυκλοφορήσει διαμάντια όπως αυτό:

Για αυτό, ας αφήσουμε όσους τις πιστεύουν στην ησυχία τους, όσο τουλάχιστον δεν κάνουν κακό στους συνανθρώπους τους, κι ας ρίξουμε μια ματιά στις σπουδαιότερες θεωρίες συνωμοσίας που σχετίζονται με την τέχνη.

Σημείωση: Έγινε υπερπροσπάθεια να μην απαρτίζεται η παρούσα λίστα μόνο από θεωρίες που σχετίζονται με έργα του Leonardo Da Vinci. Αντίστοιχη με αυτή που είχε γίνει ώστε η λίστα με τις 11 τηλεοπτικές σκηνές σεξ που στοίχειωσαν την εφηβεία μας, να μην περιλαμβάνει αποκλειστικά Παπακαλιάτη.

Ο WALTER SICKERT ΗΤΑΝ Ο ΤΖΑΚ Ο ΑΝΤΕΡΟΒΓΑΛΤΗΣ

Ευτυχώς που δεν ζει ο Sickert, γιατί αν ζούσε σίγουρα θα κινδύνευε από την Patricia Cornwall η οποία έχει βάλει σκοπό της ζωής της ν’ αποδείξει πως ο Βρετανός ζωγράφος ήταν ο Τζακ ο Αντεροβγάλτης.

Ο Sickert έζησε από το 1860 ως το 1942 -η δράση του Αντεροβγάλτη ξεκινά το 1888- και σύμφωνα με τη βιογραφία του στην Tate πρόκειται για έναν άνθρωπο ”παγκοσμίου φήμης του οποίου η γοητεία και ο συναρπαστικός χαρακτήρας αποτέλεσαν καταλύτες για την πρόοδο και τον εκσυγχρονισμό”.

Η Cornwall, Αμερικανίδα συγγραφέας έχει αντίθετη γνώμη, αφού έχει γράψει δύο βιβλία και έχει ξοδέψει πάνω από 6.000.000 δολάρια προκειμένου ν’ αποδείξει τη θεωρία της. Πέρυσι, δήλωσε στην Telegraph: ”Τα τελευταία πέντε χρόνια έχω σπαταλήσει χιλιάδες ώρες ερευνώντας το έργο του Sickert και διάφορα έγγραφα που σχετίζονται με αυτό.

Δούλεψα με σπουδαίους επιστήμονες κι ανθρώπους από το χώρο της τέχνης μελετώντας τόνους υλικού. Το αποτέλεσμα; Δεν ήμουν ποτέ πιο σίγουρη πως Sickert και Τζακ Αντεροβγάλτης ήταν το ίδιο πρόσωπο”.

Το 2013, μάλιστα, η Cornwall αγόρασε ένα έργο του Sickert προκειμένου να βρει στοιχεία επάνω του που θα επιβεβαίωναν τη θεωρία της και στη συνέχεια το κατέστρεψε.

”Στην προσπάθειά της να βρει τις απαντήσεις που θέλει δεν ακολουθεί τους βασικούς κανόνες έρευνας που αρμόζουν σε μια τέτοια περίπτωση. Παρερμηνεύει τα γεγονότα.”, δήλωσε ο Matthew Sturgis, συγγραφέας της βιογραφίας του ζωγράφου ‘Walter Sickert: A Life’, στον Independent.

O ΑΝΤΗΟΝΥ QUINN ΠΡΟΕΒΛΕΨΕ ΤΗΝ 9/11

Δύο είναι τα βασικά πράγματα που πρέπει να θυμάσαι για τον Anthony Quinn. Πρώτον, ότι έχει πρωταγωνιστήσει στον ‘Αλέξη Ζορμπά’ και δεύτερον ότι είχε προβλέψει την καταστροφή της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, 16 χρόνια νωρίτερα.

Σύμφωνα με τον Glen Harte, συγγραφέα του βιβλίου ‘The Prophetic Imagery of Anthony Quinn’, ο ηθοποιός έχει την ικανότητα να προβλέπει το μέλλον, όπως προέβλεψε τα της 9/11 μέσω της λιθογραφίας του (στην από πάνω φωτογραφία).

Σύμφωνα με τον Harte στη λιθογραφία υπάρχουν αναφορές τόσο στους φλεγόμενους δίδυμους πύργους όσο και σ’ έναν αεροπειρατή με μούσια.

Το βιβλίο μεταξύ άλλων υπερφυσικών ικανοτήτων του Quinn αναφέρεται στο ότι το φάντασμα του Paul Gauguin, Γάλλος ζωγράφος, επισκέφτηκε τον ηθοποιό το 1956, στα γυρίσματα του Lust for Life, μιας βιογραφικής ταινίας για τη ζωή του Van Gogh.

Για το συγκεκριμένο ‘γεγονός’ έχει τοποθετηθεί και ο ίδιος ο Quinn στη αυτοβιογραφία του, ‘One Man Tango’. Εκεί γράφεται πως το φάντασμα του Paul Gauguin έδειξε στον Quinn πως να κρατά το πινέλο, οδηγώντας τον σε μια σπουδαία ερμηνεία, η οποία με τη σειρά της χάρισε στον ηθοποιό το Όσκαρ Β Ανδρικού Ρόλου.

Η ΜΑΡΙΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ ΣΤΟΝ ΜΥΣΤΙΚΟ ΔΕΙΠΝΟ

Όσο και να θες ν’ αντισταθείς στις συνωμοσίες γύρω από το έργο του Leonardo Da Vinci δεν σε αφήνει ο Dan Brown και το βιβλίο του ‘The Da Vinci Code’.

Στο βιβλίο αναφέρεται πως το άτομο που κάθεται δεξιά του Ιησού στον Μυστικό Δείπνο δεν είναι ο Απόστολος Ιωάννης, αλλά η Μαρία Μαγδαληνή. Για να μην αδικούμε τον Dan, το συγκεκριμένο άτομο φέρνει όντως πιο πολύ σε γυναίκα από ό, τι σε άντρα.

Σύμφωνα με την ίδια θεωρία, η στάση του Ιησού και της Μαγδαληνής στον πίνακα σχηματίζει ένα ‘V’, το οποίο συμβολίζει την μήτρα ή το ιερό θηλυκό.

Αν πάρουμε ως δεδομένο πως όσα γράφονται παραπάνω έχουν μια δόση αλήθειας, υπάρχει μια θεωρία για την οποία ο da Vinci τα έκανε όλα αυτά. Σύμφωνα, λοιπόν, με αυτή τη θεωρία ο καλλιτέχνης προσπαθούσε ν’ αποκαλύψει όσα η Καθολική Εκκλησία προσπαθούσε να κρύψει.

Υπάρχει ένα έγγραφο στο Βρετανικό Μουσείο, το οποίο κάποιοι υποστηρίζουν ότι αποτελεί ένα από τα χαμένα Ευαγγέλια, με βάση το οποίο ο Ιησούς είχε παντρευτεί την Μαγδαληνή και είχε κάνει μαζί της παιδιά. Ωστόσο, η Εκκλησία υποβάθμισε το ρόλο της στη ζωή του Ιησού λέγοντας πως ήταν πόρνη και αφαίρεσε το ‘ιερό θηλυκό’ από το λόγο του.

Ο ‘Μυστικός Δείπνος΄αποτελεί την προσπάθεια του Da Vinci ν ‘ αποκαταστήσει τη θρησκευτική τάξη.

ΤΟ CAFE TERRACE AT NIGHT ΜΙΜΕΙΤΑΙ ΤΟΝ ΜΥΣΤΙΚΟ ΔΕΙΠΝΟ

Οκ, το παραδέχομαι έχει ένα 50% από Da Vinci κι αυτή η θεωρία, αλλά τι να κάνουμε;

Το ‘Cafe Terrace at night’ ή ‘Βεράντα/Εξώστης καφενείου τη νύχτα’ του Van Gogh απεικονίζει αυτό ακριβώς που λέει το όνομά του. Τι μπορεί, όμως, να κρύβεται από πίσω;

Ο Jared Baxter, μελετητής έργων τέχνης, ισχυρίζεται πως ο συγκεκριμένος πίνακας αποτελεί ένα φόρο τιμής στον ‘Μυστικό Δείπνο’ του Da Vinci. Αν κοιτάξεις προσεχτικά το έργο του Ολλανδού ζωγράφου θα δεις έναν σερβιτόρο με μακρυά μαλλιά, ο οποίος περιβάλλεται από 12 φιγούρες, μεταξύ των οποίων δύο γάτες. Επίσης, υπάρχει ένα ακόμα άτομο, το οποίο χάνεται στο σκοτάδι. Λες να ‘ναι ο Ιούδας;

Ένα άλλο στοιχείο που συγκλίνει προς αυτή τη θεωρία αποτελεί το σημείωμα το οποίο έστειλε ο Van Gogh στον αδερφό του, όταν ο πρώτος ζωγράφισε το συγκεκριμένο έργο. Έγραφε χαρακτηριστικά: ”tremendous need for, shall I say the word-for religion”.

Επίσης, ο Baxter επισημαίνει την ύπαρξη πολλών σταυρών στο συγκεκριμένο πίνακα. Ένας εκ των οποίων βρίσκεται στο παράθυρο πάνω από τον ‘Ιησού’.

Βέβαια, ακόμα κι αν αποδειχθεί αυτή η θεωρία, δεν θα έχουμε κερδίσει τίποτε περισσότερο από το να μάθουμε πως ο Van Gogh είχε θρησκευτικές αναφορές στο έργο του. Not bad, παρ’ όλα αυτά.

ΕΝΑ ΠΕΛΩΡΙΟ ΚΑΤΑΦΥΓΙΟ ΚΡΥΒΕΤΑΙ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ ΤΟΥ DENVER

Το καινούργιο αεροδρόμιο του Denver αποτελεί ένα από τα σημεία του παγκόσμιου χάρτη, γύρω από το οποίο έχουν δημιουργηθεί οι περισσότερες θεωρίες συνωμοσίας. Γεγονός καθόλου παράξενο, αν σκεφτείς πως το αεροδρόμιο είναι γεμάτο από νοσηρά έργα τέχνης όπως ο πίνακας της παραπάνω φωτογραφίας και το παρακάτω άλογο.

Σε αυτά πρόσθεσε ότι το αεροδρόμιο κτίστηκε μολονότι το Denver διαθέτει ένα ακόμα εξίσου λειτουργικότατο αεροδρόμιο, ενώ η κατασκευή του ξεπέρασε κατά 3 δις δολλάρια τον αρχικό προϋπολογισμό.

Τέλος, εντός του χώρου περιλαμβάνεται μία πέτρα στην οποία αναγράφεται πως το αεροδρόμιο έχει κατασκευαστεί από την ‘New World Airport Commission’, η οποία δεν υφίσταται.

Μετά από όλα αυτά θεωρείς πολύ παράξενο το γεγονός πως κάποιοι πιστεύουν ότι από κάτω του κρύβεται το μεγαλύτερο υπόγειο καταφύγιο στον πλανήτη, όπου θα κρυφτούν οι άνθρωποι της New World Order σε περίπτωση πυρηνικής καταστροφής;

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

6 νέοι της Θεσσαλονίκης που ξεχωρίζουν με τις ιδέες και το έργο τους
Πώς ορίζεται το ανθρώπινο στην Ελλάδα της κρίσης
Δύο Ελληνίδες κατακτούν το Ρότερνταμ με τους Αγίους τους
Δύο Θεσσαλονικείς δημιούργησαν επιτραπέζια παιχνίδια με θέμα την Αρχαία Μυθολογία
Μετά τις μάσκες του ‘Game of Thrones’, οι σχεδιαστές τους μας μιλούν για τις υποβλητικές μορφές του Inferno