ΒΡΑΒΕΙΑ

Τα βραβεία του Σωματείου Ηθοποιών κλειδώνουν τα ερμηνευτικά φαβορί των Όσκαρ

Τα 24α βραβεία του Σωματείου Ηθοποιών προοικονομούν τους μεγάλους νικητές των Όσκαρ.

Τα βραβεία Σωματείου Ηθοποιών (SAG Awards) δίνονται πάντα πριν τα Όσκαρ, αλλά επίσης πάντα έχοντας τις επίσημες υποψηφιότητες των Όσκαρ στα χέρια τους. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι, παρότι είναι ο πιο έγκυρος τρόπος να προβλέψει κανείς τους νικητές του χρυσού αγαλματιδίου στις ερμηνευτικές κατηγορίες (έχουν πέσει μέσα 3,9 φορές στις 5 τα 24 χρόνια που δίνονται), μπορούν να διαφοροποιηθούν σε κάποια σημεία – κάποιες φορές, μάλιστα, με συμβολικό κιόλας νόημα, όπως η νίκη του Idris Elba για το ‘Beasts of No Nation’ όταν τα Όσκαρ σκανδαλωδώς δεν τον είχαν καν ανάμεσα στις υποψηφιότητες.

Με τα Όσκαρ όμως φέτος να λαμβάνουν χώρα τον Μάρτιο για να μην πέσουν μέσα στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες και τις υποψηφιότητές τους να καθυστερούν, τα SAG είχαν λίγο διαφορετική χροιά, μιας που το σωματείο ψήφισε χωρίς να έχουν ανακοινωθεί οι υποψηφιότητες των Όσκαρ. Αυτή δεν ήταν όμως η μοναδική τους διαφοροποίηση.

Για πρώτη φορά τα βραβεία απέκτησαν οικοδεσπότη, με ποδαρικό στη νέα παράδοση να κάνει η Kristen Bell.

Η ηθοποιός δεν απέφυγε τον σχολιασμό για τη συζήτηση των ημερών και τη νέα σελίδα που προσπαθούν να γυρίσουν οι γυναίκες στο Χόλιγουντ με το #MeToo κίνημα, καλώντας όλους να κάνουν το επόμενο βήμα με κατανόηση και συνέπεια, αντί για φόβο και θυμό.

Παρά το γεγονός ότι τα μαύρα και οι καρφίτσες Time’s Up είχαν πιο διακριτική παρουσία στη χθεσινή βραδιά, η κουβέντα συνέχισε μέσα από τους παρουσιαστές των βραβείων που στην πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες. Η Marissa Tomei και η Rosanna Arquette ευχαρίστησαν κάποιες από τις ηθοποιούς που πρωτοστάτησαν ως Silence Breakers, αναφέροντας επίσης και τον Anthony Rapp που μίλησε πρώτος για τον Kevin Spacey.

Η Nicole Kidman, σηκώνοντας άλλο ένα βραβείο για τη δουλειά της στο ‘Big Little Lies’, τόνισε τη σημασία που έχει μια τέτοια τιμή μετά τα 40 της χρόνια όταν συνήθως το Χόλιγουντ ξεφορτώνεται τις γυναίκες ηθοποιούς όταν φτάνουν σ’ αυτήν την ηλικία.

Το γλυκό highlight της βραδιάς ήταν η διάκριση του Lifetime Achievent Award στον Morgan Freeman για την τεράστια καριέρα του, με το βραβείο να του δίνεται από τη συμπρωταγωνίστριά του στη σειρά ‘Electric Company’ απ’ τα ’70s, Rita Moreno.

Έχοντας υπόψιν ότι εκτός από κλειδωμένοι υποψήφιοι στις κατηγορίες τους οι παρακάτω ηθοποιοί είναι πλέον οι φαβορί για τα Όσκαρ, ας δούμε τους χθεσινούς νικητές:

ΤΑΙΝΙΕΣ

Α΄Ανδρικός: Gary Oldman, Darkest Hour

Α΄Γυναικείος: Frances McDormand, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Β΄Ανδρικός: Sam Rockwell, Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

Β΄Γυναικείος: Allison Janney, I, Tonya

ΚΑΛΥΤΕΡΟ ΚΑΣΤ: Three Billboards Outside Ebbing, Missouri

ΚΑΛΥΤΕΡΟ Stunt ensemble: Wonder Woman

ΣΕΙΡΕΣ

Α΄Ανδρικός σε Δραματική Σειρά: Sterling K Brown for This is Us

Α΄Γυναικείος σε Δραματική Σειρά: Claire Foy, The Crown

Καλύτερο καστ σε Δραματική Σειρά: This Is Us

Α΄Ανδρικός σε Κωμική Σειρά: William H Macy, Shameless

Α΄Γυναικείος σε Κωμική Σειρά: Julia Louis-Dreyfus, Veep

Καλύτερο Καστ σε Κωμική Σειρά: Veep

Α΄Ανδρικός σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία: Alexander Skarsgard, Big Little Lies

Α΄Γυναικείος σε Μίνι Σειρά ή Τηλεταινία: Nicole Kidman, Big Little Lies

Stunt ensemble: Game of Thrones

* ΤΙΜΗΤΙΚΟ ΒΡΑΒΕΙΟ LIFETIME ACHIEVEMENT*

Φωτογραφίες: Associated Press

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Χρυσές Σφαίρες: 15 στιγμές που κρατάμε από τη μεγάλη βραδιά
Χρυσές Σφαίρες 2018: Όλοι οι νικητές εδώ