STAR WARS

Ο Alden Ehrenreich ήταν ο πρώτος που έκανε οντισιόν για τον Han Solo

Μιλήσαμε αποκλειστικά με τον νέο Han Solo λίγο πριν την πρώτη του απογείωση με το Millennium Falcon.

Από την πρώτη στιγμή που έπεσε στο τραπέζι η ιδέα για επέκταση του κινηματογραφικού σύμπαντος Star Wars, στα στόματα όλων υπήρχαν οι ίδιες δύο λέξεις: Han Solo. Ο αγαπημένος ήρωας που ενσάρκωσε εμβληματικά ο Harrison Ford ήταν κάπως αναπόφευκτο πως αργά ή γρήγορα θα αποκτούσε τη δική του, εχμ, σόλο περιπέτεια. Οι νέες Star Wars ταινίες συνέχιζαν τη μυθολογία των Skywalker, όμως εκεί, στα περιθώρια των κεντρικών κεφαλαίων, υπήρχε αυτός ο ήρωας και ο δικός του κόσμος περιπέτειας, χωρίς φωτόσπαθα, χωρίς τη Δύναμη, χωρίς αυτοκράτορες και τζεντάι. Ένας καουμπόης του διαστήματος, κι η πρώτη του μεγάλη περιπέτεια.

Από τη στιγμή που αποφασίστηκε πως ο Han θα αποκτούσε τη δική του ‘Star Wars Story’, το επόμενο μεγάλο ερώτημα ήταν ποιος θα τον ενσάρκωσε στην πιο νεαρή του ηλικία. Το χρίσμα πήρε ο Alden Ehrenreich του ‘Hail, Caesar!’ των αδερφών Coen, που όπως μας είπε ο ίδιος όταν τον συναντήσαμε στο 71ο Φεστιβάλ Καννών, ήταν ο πρώτος που έκανε οντισιόν για τον ρόλο.

Το ‘Solo: A Star Wars Story’ κυκλοφορεί σήμερα στις αίθουσες από την Feelgood όμως εμείς βρεθήκαμε στην ευρωπαϊκή πρεμιέρα της ταινίας στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Καννών. Εκεί μιλήσαμε αποκλειστικά με το καστ και τον σκηνοθέτη του φιλμ. Έχετε ήδη διαβάσει όσα μας είπε ο Donald Glover (Lando Calrissian) κι ο σκηνοθέτης Ron Howard, όμως σήμερα που η ταινία ξεκινά την διαδρομή της στις αίθουσες, δεν υπάρχει καταλληλότερο για να πάρει τον λόγο, από τον ίδιο τον Han Solo.

Ο Alden Ehrenreich μας μιλά αποκλειστικά για το πώς πήρε τον ρόλο, για την πρόκληση και τους προσωπικούς του συμβιβασμούς, για το τι ζητά ο ίδιος από το σινεμά, και για τις αγαπημένες του αναμνήσεις από τον Han Solo όταν ο ίδιος ήταν παιδί.

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ ‘SOLO’

O Donald Glover μας εξήγησε γιατί το ‘Solo’ είναι μια millennial ταινία
Ron Howard, πώς είναι να αναλαμβάνεις μια ταινία ‘Star Wars’ που έχει ήδη αρχίσει να γυρίζεται;

Ι. ΠΑΙΡΝΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΡΟΛΟ

Πρώτα απ’όλα, πώς ένιωσες τη στιγμή που ήξερες πως θα αναλάβεις τα καθήκοντα του νέου Han Solo;

Κάπως ξέρεις όταν συμφωνείς για κάτι τέτοιο πως δεν είναι απλά ένας ρόλος για ένα καλοκαίρι αλλά συμμετέχεις σε μια περιπέτεια για μια ολόκληρη ζωή και αυτό είναι το πιο διασκεδαστικό. Λες ναι σε ένα ολόκληρο ταξίδι και κάνεις αυτή τη διαδρομή και στα καλά και στα κακά της, και η μεγάλη ανταπόδοση του να το κάνεις όλο αυτό είναι πως βγαίνεις στην άλλη πλευρά έχοντας μια σπουδαία αίσθηση εκπλήρωσης,

Ένιωσες τρόμο;

Ναι σίγουρα αυτό ήταν μέρος της διαδικασίας. Αλλά στη διάρκεια της οντισιόν, που όλη η διαδικασία κράτησε 6 μήνες, ήθελα να είμαι σίγουρος πως αυτό ήταν κάτι που διάλεγα εγώ για τον εαυτό μου και δεν ήταν κάτι που έκανα επειδή οι πάντες στη ζωή μου θα πίστευαν πως είμαι παρανοϊκός αν έλεγα πως δε το θέλω. Οπότε πέρασα αρκετό καιρό για να σιγουρευτώ πως είχα δική μου φωνή. Όταν ήρθε ο καιρός, ήξερα πως θέλω να το κάνω. Και μου άρεσε αυτή η εκδοχή του χαρακτήρα, λάτρεψα την όλη πρόκληση και χαίρομαι που το έκανα.

6 μήνες κράτησε η διαδικασία;

Ναι, και έχει πλάκα γιατί ήμουν ο πρώτος που έκανε οντισιόν για τον ρόλο. Από 3000 άτομα, δεν υπερβάλω καν.

Ο πρώτος, αλήθεια;

Ναι, έκανα μια άλλη ταινία στο Μαρόκο και ήξερα πως θα λείπω όταν γίνονταν οι οντισιόν. Οπότε ήταν αρκετά ευγενικοί ώστε να πουν πως ΟΚ, αν πρόκειται να λείπεις τότε γιατί δεν έρχεσαι νωρίς να κάνεις το τεστ σου.

Και πώς ήταν το τεστ;

Έπρεπε να μιλήσω γούκι για το screen test μου! Δυο φορές. Για την ακρίβεια στο δεύτερο τεστ είχαν ένα σκύλο μαριονέτα και ένα κουμπί που το πάταγαν κι έκανε… [κάνει ασαφείς ήχους]. Κάνουν ψεύτικες σκηνές για αυτές τις ταινίες για λόγους μυστικότητας οπότε δεν είχαν εκεί τον Chewbacca, αν και ήμουν σε φάση, ποιον κοροϊδεύτετε παιδιά, ξέρουμε ποιος είναι αυτός. [γελάει] Οπότε έκανα τη σκηνή με ένα σκύλο, ήταν πολύ αστείο. Έμαθα γούκι και τα μίλησα σε αυτό το screen test.

Vianney Le Caer/Invision/AP / Vianney Le Caer/Invision/AP

O Alden Ehrenreich, η Emilia Clarke κι ο Chewbacca στο photo call της πρεμιέρας της ταινίας στο 71ο Φεστιβάλ Καννών (Vianney Le Caer/Invision/AP)

ΙΙ. Ο ΗΑΝ, Ο HARRISON ΚΑΙ Η ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑ

Ο Harrison Ford σου παρέδωσε τη σκυτάλη;

Ναι ναι, μου παρέδωσε τη ζώνη του [γελάει]. Όχι, δειπνήσαμε επειδή δεν ένιωθα πως θα ήταν σωστό να μην τον γνωρίσω πριν αρχίσω να παίζω τον ρόλο, και ήταν όλο υποστήριξη και υπέροχος γενικά, ήταν πολύ κουλ που τον γνώρισα. Έχει δει την ταινία δύο φορές ως τώρα και την αγαπάει, έχει υπάρξει τρομερά διαχυτικός για αυτήν. Το οποίο σημαίνει τα πάντα για μένα και για όσους εμπλεκόμαστε. Θέλω να πω, υπάρχει το κουτάκι που αφορά όλο τον κόσμο που πρέπει να τσεκάρουμε, και υπάρχει το κουτάκι του Harrison Ford. Και είναι εξίσου μεγάλης σημασίας.

Αλλά μιλήσατε για τον χαρακτήρα; Επειδή στην ταινία αυτή είναι κάπως πιο αφελής, πιο αισιόδοξος…

Οπωσδήποτε, νομίζω εδώ είναι ακόμα πιο ιδεαλιστής. Ο Harrison μου είπε πως αν ρωτήσει κανείς, να πω ότι μου είπε όλα όσα χρειαζόταν να ξέρω, και πως δεν μου επέτρεψε να πω σε κανέναν τι ήταν αυτό. [γελάει]

Ποια είναι η πρώτη σου Star Wars ανάμνηση;

Ήμουν 5 χρονών όταν είδα πρώτη φορά τις βιντεοκασέτες στο σπίτι ενός φίλου και το ένα πράγμα που θυμάμαι πολύ καθαρά είναι ο Han να έρχεται στο τέλος της μάχης του Yavin και να σώζει τον Luke, ακόμα θυμάμαι το πόσο με είχε ενθουσιάσει η όλη… [κάνει «woohoo!!!»] αίσθηση όλου αυτού του πράγματος.

Ο Han ήταν ο αγαπημένος σου χαρακτήρας;

Ναι, αυτός κι ο Luke. Σαν παιδί όποιον κουλ χαρακτήρα βλέπαμε σε ταινία θέλλαμε να τον μιμηθούμε και θέλαμε να γίνουμε σαν αυτόν. Αλλά όσο μεγαλώνω σε ηλικία μου αρέσει ο Yoda όλο και περισσότερο. [γελάει] Αλήθεια, μάλλον επειδή είναι ο σοφός.

Η αγαπημένη σου στιγμή Han Solo;

Όταν έρχεται και σώζει τον Luke, αλλά και όταν είναι… είναι στο Death Star; Νομίζω είναι στο Death Star, ναι, όταν είναι αποκλεισμένος σε μια γωνία και δεν ξέρει τι να κάνει οπότε αρχίζει και ΟΥΡΛΙΑΖΕΙ με όλη του τη δύναμη και αρχίζει να τρέχει προς τους Stormtroopers. Αυτό είναι κάπως… είναι η πεμπτουσία, αυτό κάπως είναι η επιτομή του πνεύματος του Han.

Arthur Mola/Invision/AP / Arthur Mola/Invision/AP

Ο Alden Ehrenreich με τον Donald Glover και την Emilia Clarke στο κόκκινο χαλί του Φεστιβάλ Καννών (Arthur Mola/Invision/AP)

ΙΙΙ. ΖΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΝ HAN SOLO

Το να παίζεις κάτι που έχει το βάρος μιας προϋπάρχουσας μυθολογίας πώς το αντιμετώπισες;

Η πίεση είναι πάντα εκεί και είναι πιο έντονη επειδή είναι ‘Star Wars’. Όμως η πίεση η ίδια είναι το ίδιο είδος σε ό,τι κάνεις. Είναι διαφορετικής έντασης αλλά στη φύση της είναι ίδια σε κάθε ταινία. Θέλω πάντα να αρέσει στον κόσμο και να κάνω μια καλή δουλειά. Και μάλιστα για μένα το να ξεκινώ χωρίς κάτι προϋπάρχον είναι ακόμα πιο έντονο. Γιατί το έχω κάνει πια κάποιες φορές αυτό το πράγμα στην καριέρα μου και έχω κάποια εργαλεία για να ανταπεξέλθω. Σκέφτομαι, σε τι έχω έλεγχο; Στο ρόλο μου, στη δουλειά μου, και στο πόσο πολύ δουλεύω. Δεν έχω έλεγχο πάνω στο πόσο καλό καταλήγει το έργο, στο τι θα σκεφτεί ο κάθε θεατής, στο τι θα σκεφτεί κάθε άνθρωπος που δουλεύει στην ταινία. Οπότε το να είμαι καθαρός απέναντι στον εαυτό μου είναι η μεγαλύτερη βοήθεια που μπορώ να μου δώσω.

Ο Donald Glover μίλησε για ενθουσιασμό σε όλο το συνεργείο.

Είναι φανταστικό να είσαι μέρος ενός πράγματος για το οποίο νοιάζονται οι άνθρωποι και όλοι ήταν ενθουσιασμένοι να είναι εκεί. Σε κάποιο επίπεδο όταν κάνεις μια μεγάλη ταινία υπάρχει η άλλη πλευρά αυτού του πράγματος, που όλοι το κάνουν απλά για να το κάνουν και για την επιταγή, πιο κυνικά. Εγώ ευτυχώς δεν είχα ως τώρα μια τέτοια εμπειρία. Σε αυτή την ταινία δηλαδή όλοι είναι ενθουσιασμένοι να βρίσκονται μες στο Millennium Falcon! Από την κορυφή προς τα κάτω, όσοι δημιουργούν αυτές τις ταινίες το κάνουν από αγάπη και αυτό το νιώθεις στα πάντα.

Πώς βλέπεις την επόμενη μέρα σου;

Δεν ξέρω, έχω να πάω και στην Ιαπωνία τον Ιούνιο για να προμοτάρουμε την ταινία εκεί. Αλλά για τώρα…

Περιμένεις τεράστιες αντιδράσεις κι εκεί; Κόσμος να σε αναγνωρίζει στο δρόμο…;

Ναι, είναι τελείως άλλη κλίμακα πια. Δεν ξέρω. Δεν ξέρω! Το πώς δουλεύει… δεν ξέρω δηλαδή πότε ακριβώς είναι που συμβαίνει όλο αυτό το πράγμα. Είναι τη μέρα που βγαίνει η ταινία; Είναι η μέρα που ανεβαίνουν παντού τα τεράστια πόστερ; Δεν ξέρω πότε συμβαίνει όλο αυτό, δεν ξέρω πώς συμβαίνει. Και μάλιστα είναι κάτι που δε μου φαίνεται καθόλου ελκυστικό από μόνο του σαν γεγονός. ΑΝ συμβεί κάτι τέτοιο, είναι κάτι το οποίο δεν προσμένω καθόλου.

Αλλά και πάλι… αποφασίζει να κάνεις μια τέτοια ταινία οπότε συμφωνείς σε όλα αυτά που έρχονται μαζί. Και νιώθω πως αυτό είναι κάτι που θέλω να κάνω για πάντα, οπότε πρέπει να ζήσω με όλο το πακέτο.

Joel C Ryan/Invision/AP / Joel C Ryan/Invision/AP

Ο Alden Ehrenreich με την Emilia Clarke στις Κάννες (Joel C Ryan/Invision/AP)

IV. ΟΙ COEN, O COPPOLΑ KAI TO ΟΝΕΙΡΟ ΤΗΣ ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑΣ

Είχες ιδρύσει μια θεατρική κομπανία κάποια στιγμή στην καριέρα σου, θεωρείς τον εαυτό σου περισσότερο θεατρικό τύπο από ό,τι Star Wars τύπο;

Όχι ιδιαίτερα, κάπου στη μέση πιθανότατα. Δεν έχω κάνει πολύ Shakespeare ας πούμε, είχα μια κομπανία όταν ήμουν στο κολέγιο και καναδυό χρόνια μετά. Ήταν ένας τρόπος να δημιουργήσουμε πρωτότυπα έργα. Ήμασταν μαθητές των σαιξπηρικών έργων, και θέλαμε να κάνουμε πράγματα πιο σύγχρονα. Κάθε Κυριακή πειραματιζόμασταν με αυτά τα πράγματα. Όπου φάνηκε και η επιρροή της πρώτης ταινίας που έκανα με τον Coppola, το ‘Tetro’, όπου έμαθα τόσα πολλά. Επηρεάστηκα βαθιά από αυτό, και ήθελα να συνεχίσω να δουλεύω έτσι, να διαλέγουμε ηθοποιούς και να γράφουμε θεατρικά για αυτούς.

Που μιας και το ανέφερες, τρελό η πρώτη ταινία σου να είναι Coppola.

Ναι είναι τρελό, ήμουν παρανοϊκά τυχερός.

Και μετά Coen…

Ναι, το ότι έχω δουλέψει με τόσους πολλούς… Η αληθινή ικανοποίηση είναι το ότι όντως ΔΟΥΛΕΥΕΙΣ με όλους αυτούς. Ώμο με ώμο. Σε κάθε σκηνή. Είναι ευεργετικό το να δέχεσαι όλη τους την ιδιοφυία. Η διαδικασία του να κάθεσαι με όλους αυτούς τους σπουδαίους δημιουργούς και να δουλεύεις όλες τις σκηνές μαζί τους είναι η μεγαλύτερη ικανοποίηση.

Πώς βρεθήκατε με τον Coppola;

Άρχισα να δουλεύω όταν ήμουν 14 και έκανα συνέχεια οντισιόν για τα πάντα, για 4 χρόνια. Και όταν γνώρισα τον Coppola έκατσα μαζί του, έκανα οντισιόν γι’αυτόν για 5 μήνες και μετά με έβαλε στην ταινία του. Κάναμε γυρίσματα στην Αργεντινή μαζί, χωρίς τρέιλερ για τους ηθοποιούς, χωρίς τίποτα, απλά ήμουν εκεί, καθόμουν δίπλα του και ρώταγα ερωτήσεις για τα πάντα. Ήταν εκπληκτικό.

Σαν κινηματογραφική σχολή.

Πραγματικά σαν κινηματογραφική σχολή! Όλοι αυτοί οι τύποι. Και με τον Ron τώρα, ακόμα και μέχρι χτες τον ρώταγα πράγματα, επειδή θέλω να σκηνοθετήσω κι εγώ μές στον επόμενο ένα χρόνο περίπου. Είναι πολύ ανοιχτός και με βοηθάει και έχει διάθεση να μοιραστεί πράγματα μαζί μου.

Τι είδους ιστορίες θα σε ενδιέφεραν να σκηνοθετήσεις;

Πιθανότατα θα το προσέγγισα με τον ίδιο τρόπο που το κοιτάω ως ηθοποιός. Ψάχνεις για κάτι που νιώθεις πως έχει μέσα αληθινούς χαρακτήρες. Μάλλον κάτι στο οποίο θα αγαπούσα τους χαρακτήρες. Μπορεί να είναι οποιοδήποτε είδος αν η ιστορία και οι χαρακτήρες είναι σπουδαίοι.

Πότε θα το κάνεις αυτό πιστεύεις;

Τώρα μοντάρω ένα μικρού μήκους που έχω σκηνοθετήσει, νομίζω θέλω να κάνω άλλο ένα και μετά να κάνω μεγάλου μήκους μέσα σε ένα-ενάμιση χρόνο. Είναι θέμα του να βρω τη σωστή ιστορία, κοιτάω μερικές διαφορετικές αυτή τη στιγμή. Πρέπει να βρω και έναν σεναριογράφω και να το ετοιμάσω έτσι. Είχα την ευκαιρία να ζήσω μια αληθινή σχολή κινηματογράφου με όλους αυτούς τους ανθρώπους βρίσκω τον εαυτό μου όλο και περισσότερο. Αγαπώ το σινεμά και θέλω να βιώσω πώς είναι το να εκφράζεσαι μέσα από το σινεμά.

Evan Agostini/Invision/AP / Evan Agostini/Invision/AP

Οι Alden Ehrenreich (Han Solo) και Donald Glover (Lando Calrissian) σε προβολή του ‘Solo’ στη Νέα Υόρκη (Evan Agostini/Invision/AP)

*Το ‘Solo: A Star Wars Story’ κυκλοφορεί στις αίθουσες την Πέμπτη 24 Μαϊου από την Feelgood. Το 71ο Φεστιβάλ Καννών ολοκληρώθηκε στις 19 Μαϊου και όλη η κάλυψη βρίσκεται εδώ.

Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του PopCode.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΗ:

Ron Howard, πώς είναι να αναλαμβάνεις μια ταινία ‘Star Wars’ που έχει ήδη αρχίσει να γυρίζεται;
Αποκλειστική συνέντευξη: O Donald Glover μας εξήγησε γιατί το ‘Solo’ είναι μια millennial ταινία
Φιλιούνται, αγκαλιάζονται στην πρεμιέρα του ‘Solo: A Star Wars Story
Quiz: Πόσο καλά ξέρεις τα Star Wars;
Ξέρουμε τον λιγότερο δημοφιλή χαρακτήρα του Star Wars και δεν είναι ο Jar Jar Binks
Στη σειρά: Και οι ταινίες 9 ‘Star Wars’, από τη χειρότερη στην καλύτερη
Review: Το ‘Solo’ είναι ένα δώρο για τους φαν των Star Wars