ΣΙΝΕΜΑ

Κι όμως, τα spoilers κάνουν καλό σε μια σειρά

Σ' αυτό το παράδοξο συμπέρασμα κατέληξε μια νέα έρευνα, αναγκάζοντάς μας να ζητήσουμε συγγνώμη από πολύ κόσμο.

Ένας απ’ τους πιο “first world problems” φόβους της νέας εποχής, είναι ο φόβος του spoiler. Σχέσεις, φιλίες, οικογενειακοί δεσμοί, Twitter follows έχουν καταστραφεί, εξαιτίας spoilers, τηλεθεατές έχουν εγκαταλείψει σειρές, μέχρι και άτυποι κανονισμοί έχουν θεσπιστεί, σχετικά με το πότε μπορεί να γράψει κάποιος spoiler online.

Ωραία. Ξέχνα τα όλα. Ή μάλλον, πριν τα ξεχάσεις, διάβασε ξανά το κοινό μας θέμα για το μεγαλύτερο spolier που έχουμε φάει. Τέλεια. Τώρα, ξέχνα τα όλα.

 

Κι αυτό γιατί μια έρευνα έρχεται να ανατρέψει όσα ξέραμε, υποστηρίζοντας ότι το spoiler βοηθάει τελικά μια σειρά, αφού εντείνει την απόλαυση. Συγκεκριμένα, οι κύριοι Leavitt και Christenfeld ζήτησαν από 819 φοιτητές να διαβάσουν σύντομα διηγήματα, διάσημων συγγραφέων.

Σε μερικούς εξ αυτών, έδωσαν πριν την ανάγνωση μια σύντομη, spoiler περίληψη της ιστορίας. Μετά την ανάγνωση, ζητήθηκε απ’ όλους να δηλώσουν πόσο τους άρεσαν οι ιστορίες, με αυτούς που είχαν δεχτεί τα spoilers, να μοιάζουν να τις απολαμβάνουν περισσότερο. Χα.

Όπως εξήγησαν οι επιστήμονες, για το φαινόμενο αυτό είναι πιθανό να ευθύνεται η λεγόμενη “ευχέρεια” που σημαίνει ότι μας αρέσει περισσότερο αυτό που γνωρίζουμε και καταλαβαίνουμε καλύτερα, κάτι που εξηγεί ταυτόχρονα και την τεράστια επιτυχία πολλών αναλώσιμων pop τραγουδιών. 

Πριν αρχίσεις να μοιράζεις spoliers δεξιά κι αριστερά πάντως, μάθε ότι σύμφωνα με μια άλλη έρευνα, της Judith Rosenbaum και του Benjamin Johnson, το πώς αντιδράς στα spoilers εξαρτάται απ’ την προσωπικότητά σου.

Οπότε καλού κακού, ας μείνουμε σε αυτά που ξέραμε κι ας προσέχουμε τι γράφουμε.