ΣΙΝΕΜΑ

Λίγα λόγια αγάπης για τον Πρίγκηπα της Ζαμούντα

Πέρασαν 25 χρόνια από την πρώτη ημέρα προβολής μίας από τις καλύτερες κωμωδίες του κινηματογράφου. Το ONEMAN υποκλίνεται.

Ο Αμερικάνικος κινηματογράφος έχει γεννήσει πάρα πολλές κωμωδίες. Άλλες σαχλές και ανιαρές, άλλες υπέροχες και απολαυστικές, όσες φορές κι αν τις δεις. Είχαμε αναφερθεί και παλιότερα σε μερικές από τις αγαπημένες μας. Αλλά το “Coming to America”, όπως είναι ο original τίτλος, έχει μία πάρα πολύ ξεχωριστή θέση στην καρδιά μου.

Και δεν είμαι σίγουρος αν είναι η χαμογελαστή χαζόφατσα του Eddie Murphy όταν πατά για πρώτη φορά το πόδι του στην Νέα Υόρκη, η παιδική σχεδόν αφέλειά του απέναντι στους ανθρώπους της μεγαλούπολης ή το υπέροχα δωσμένο love story με την Shari Headley.

Είναι όλα αυτά και τα δεκάδες στιγμιότυπα που θα αναφέρω παρακάτω που συνθέτουν 117 λεπτά καθαρής, υγιέστατης κωμωδίας. Γιατί το Coming to America ίσως ήταν μία από τις τελευταίες κωμωδίες που δεν πάτησαν καθόλου σε ύβρεις, σε φθηνούς τρόπους χιούμορ, σε τεχνάσματα για να κάνουν τον άλλον να γελάσει. Το Coming to America είναι 25 χρόνια μετά, τόσο αθώο όσο και την ημέρα προβολής του.

 

Βλέπεις το θέμα του ήταν από μόνο του αρκετά ενδιαφέρον. Ένας πρίγκηπας και ο ακόλουθός του βρίσκονται στην Νέα Υόρκη προς αναζήτηση νύφης. Χωρίς την έγκριση του βασιλιά πατέρα ο οποίος έχει έτοιμη την νύφη πίσω στην Ζαμούντα.

 

Ας θυμηθούμε μαζί μερικά υπέροχα στιγμιότυπα, στοιχεία και trivia που με κάνουν να έχω αυτή την ταινία τόσο ψηλά.

Το μαλλί του Eriq La Salle. Γελάω κανονικά, σαν χαζός μόνο και μόνο στην όψη αυτής της φουντωτής καλτίλας. Με τον επίσημο αγαπημένο της Lisa McDowell να προσέχει πάρα πολύ το άφρο μαλλί του για να αρέσει στο κορίτσι του.

 

“Fuck you, fuck you and fuck you. Who’s next?”. Ατμόσφαιρα από Νέα Υόρκη μέσα στο μπαρμπέρικο το οποίο περιέργως γίνεται το μέρος στο οποίο οι δύο νέοι από την Ζαμούντα βρίσκουν τους καλύτερους συμμάχους.

 

Η αναζήτηση νύφης. Και η απλότητα με την οποία αποφάσισαν σε ποια περιοχή της Νέας Υόρκης πρέπει να κινηθούν.

 

Το βασιλικό στιλ. Και στα ρούχα και στο ύφος.

 

Η γνωριμία του Akeem με την Lisa. Ίδια ο Ronaldinho, δεν με νοιάζει που δεν το βλέπετε.

Η σκηνή του Samuel Jackson

 

Η περηφάνια του John Amos για το μαγαζί του. Ο Cleo McDowell μιλά συνέχεια για το μαγαζί του και για τις αψίδες που πρώτος αυτός λάνσαρε, όπως λέει. Προφανές το χιούμορ για τα McDonalds αλλά και μια υπέροχη πατρική φιγούρα που προσπαθεί να κάνει το καλύτερο για την κόρη.

 

Η συζήτηση για το όνομα του Μοχάμεντ Αλί. Θα έδινα πολλά να πηγαίνω κάθε πρωί 20 λεπτά σ’ αυτό το μπαρμπέρικο.

Η προσπάθεια να το παίξουν κουλ. Φοβερά στιγμιότυπα με τους δύο να μιμούνται τον Αμερικανικό τρόπο ζωής. Από τα ρούχα μέχρι την συμπεριφορά.

 

Ο ερχομός του βασιλιά στην Νέα Υόρκη. Για να μαζέψει τον γιο του και τον ακόλουθο ο οποίος τον υποδέχεται στην πόρτα.

 

Οι “sexual chocolate”.

 

Η συνεχής προσπάθεια του Arsenio Hall να περάσει λίγο καλά. Ο άλλος είναι ολόκληρος βασιλιάς. Αυτός μόνο στην Αμερική είχε δικαίωμα να ξεφύγει από το πρωτόκολλο και να απολαύσει τις χαρές. Εξού και η σκηνή με τις βασιλικές υπηρέτριες στο μπάνιο.

 

Το πολύ άβολο τραγούδι του ευνούχου. Πάνω στη γνωριμία του πρίγκηπα με την νύφη, ο ευνούχος αναλαμβάνει να τραγουδήσει για το γεγονός. Free from infection που λέει και το τραγούδι.

 

Βρείτε το. Νοικιάστε το, δείτε το. Δεν γράφω άλλο.

The royal penis is clean your highness…