ΣΙΝΕΜΑ

Η Έμμα Σουάρεζ έκανε την Ούμα Θέρμαν να κλάψει

H αλμοδοβαρική 'Julieta' επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη με το βραβευμένο στις Κάννες 'Η Κόρη της Απρίλ' και μας μιλά για τις δυσκολίες και τις προκλήσεις του ρόλου της.

Λίγα πράγματα μπορούν να αποτελέσουν μεγαλύτερο παράσημο για μια ισπανόφωνη ηθοποιό από το να πρωταγωνιστήσουν σε μια αλμοδοβαρική ταινία- η μαδριλένα Έμμα Σουάρεζ είναι μια από αυτές. Πρωταγωνίστρια της πιο πρόσφατης ταινία του Αλμοδόβαρ (και της καλύτερής του ίσως εδώ και 10+ χρόνια), «Julieta» όπου και έπαιξε τον ομώνυμο ρόλο, η Σουάρεζ επέστρεψε στο ευρωπαϊκό φεστιβαλικό κύκλωμα φέτος με άλλη μια ταινία που απασχόλησε, ενώ βραβεύθηκε και με το βραβείο της Επιτροπής στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα των Καννών.

Στην «Κόρη της Απρίλ» του Μισέλ Φράνκο (του οποίου το φιλμ «Μετά τη Λουτσία» αφορούσε τον εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία κι είχε συζητηθεί πολύ το 2012), μια 17χρονη κοπέλα μένει έγκυος και η αδερφή της καλεί τη μητέρα τους για βοήθεια. Όταν η Απρίλ έρθει κοντά τους, θα αρχίσει σταδιακά να φαίνεται γιατί τόσο καιρό η κόρη την κρατούσε σε απόσταση. Η Σουάρεζ έχει δύσκολη δουλειά εδώ, καθώς η Απρίλ είναι ένας χαρακτήρας που διαρκώς μας αποκαλύπτεται. Είναι χειριστική, αλλά και απεγνωσμένη για ανθρώπινη επαφή.

Με την ταινία να έχει μόλις κυκλοφορήσει στις αίθουσες, μιλήσαμε με την πρωταγωνίστρια Έμμα Σουάρεζ για τις χροιές της Απρίλ, τον Αλμοδόβαρ, τις Κάννες, την Ούμα Θέρμαν αλλά και το κίνημα #MeToo.

 

Τι σε προσέλκυσε σε αυτή την ταινία; Γνώριζες τον Μισέλ Φράνκο από το «Μετά τη Λουτσία» ή είχε να κάνει με τις θεματικές του σεναρίου;

Είχε να κάνει με τον Μισέλ Φράνκο, τον σκηνοθέτη, όπως και το σενάριο και τη δυνατότητα να ερμηνεύσω έναν χαρακτήρα τόσο διαφορετικό από όλους μου τους προηγούμενους. Ο Μισέλ είναι ένας κινηματογραφιστής που δεν γνώριζα και με εξέπληξε η φιλμογραφία του. Ένιωσα την επιθυμία να δουλέψω μαζί του σε ένα πρότζεκτ.

Τι σε δυσκόλεψε περισσότερο στην ταινία, ως ηθοποιό;

Το πιο δύσκολο για μένα ήταν το να διατηρήσω μια συνέπεια, μια συνοχή στην Απρίλ, γιατί είναι ένας χαρακτήρας τελείως αναστατωμένος.

Κάπου στα μισά η ταινία παίρνει μια άγρια στροφή καθώς η Απρίλ γίνεται πιο ξεκάθαρη πρωταγωνίστρια. Πώς διαχειρίστηκες αυτή την μετάβαση;

Η Απρίλ είναι ένα αποπλανητικό, χειριστικό, ανισόρροπο θηλυκό, μια γυναίκα που αποζητά απεγνωσμένα μια αγκαλιά και που, προκειμένου να το πετύχει αυτό είναι ικανή να λάβει ένα ρόλο που δεν ανταποκρίνεται στην ίδια.

Ο σκηνοθέτης Michel Franco (στη μέση) και το καστ της ταινίας ‘Η Κόρη της Απριλ’ (AP Photo/Berenice Bautista)

Πώς ήταν γενικά η εμπειρία;

Κάναμε γυρίσματα στο Πουέρτο Βαγιάρτα, στη Γουαδαλαχάρα και στο Μέξικο Σίτι. Είχα την ευκαιρία να γυρίσω σε μια χώρα που ήδη γνώριζα και που είχα ήδη δουλέψει προηγουμένως, αν και τα γυρίσματα ήταν πολύ δύσκολα και δεν είχα την ευκαιρία για καθόλου τουρισμό.

Είχες έναν πολύ διάσημο ρόλο ως «Julieta» του Πέδρο Αλμοδόβαρ. Τι κρατάς περισσότερο από εκείνη την ταινία;

Το ότι έγινα μέρος του κινηματογραφικού σύμπαντος του Πέδρο Αλμοδόβαρ, ερμήνευσα έναν χαρακτήρα τόσο βαθύ όπως ήταν η Χουλιέτα, ένας χαρακτήρας με τον οποίον πολλές γυναίκες μπορούν να νιώσουν μεγάλη σύνδεση.

Τόσο η «Κόρη της Απρίλ» όσο και η «Julieta» μιλούν για τη μητρότητα και τις σχέσεις γενεών ανάμεσα σε γυναίκες αλλά με ένα πολύ διαφορετικό τρόπο. Τι βρήκες πιο ενδιαφέρον στις διαφορετικές προσεγγίσεις αυτών των δύο σκηνοθετών;

Την δυνατότητα να αντικατοπτριστεί σε αυτές ο κόσμος στον οποίο ζούμε. Στον οποίο μπορεί να περιλαμβάνονται τόσοι πολλοί διαφορετικοί χαρακτήρες ανθρώπων και ο οποίος μπορεί να μιλά για τη μητρότητα από εντελώς διαφορετικές πηγές. Αλλά πάνω από όλα το πώς εξετάσαμε την εγκατάλειψη από τόσο διαφορετικές γωνίες.

Η Emma Suarez φιλά τον Pedro Almodovar στην πρεμιέρα της ‘Julieta’ στο 69ο Φεστιβάλ Καννών (AP Photo/Thibault Camus)

Η ταινία βραβεύτηκε στο τμήμα Ένα Κάποιο Βλέμμα του Φεστιβάλ Καννών. Ποιο είναι το πιο ενδιαφέρον πράγμα που άκουσες εκεί για την ταινία;

Η ταινία ήταν πολύ δημοφιλής στις Κάννες, για μένα ήταν ειδικότερα συναισθηματικό το ότι η Ούμα Θέρμαν [σσ. Πρόεδρος της Επιτροπής στο Ένα Κάποιο Βλέμμα] που είναι μια από τις αγαπημένες μου ηθοποιούς, συγκινήθηκε από την ταινία. Μου άρεσε επίσης όταν ανακάλυψα πως από το κοινό πολύς κόσμος σχολίαζε πως ήξερε πολλές γυναίκες σαν την Απριλ, επειδή στόχος μου ήταν να παίξω όντως έναν αληθινό χαρακτήρα, ήθελα να εξανθρωπίσω αυτό τον χαρακτήρα.

Αυτή η χρονιά σημαδεύτηκε από τις μεγάλες μάχες των γυναικών στη βιομηχανία, από το κίνημα #MeToo μέχρι την επίμονη πίεση σε Φεστιβάλ όπως οι Κάννες και η Βενετία για να συμπεριληφθούν περισσότερες γυναικείες φωνές. Πώς νιώθεις απέναντι σε αυτό το κλίμα;

Πιστεύω πως οι γυναίκες έχουμε ξεκινήσει μια διαδρομή, όπου υπάρχει ακόμα πολλή δουλειά να γίνει. Και σε αυτή τη διαδρομή, η συνεργασία και η κατανόηση των ανδρών θα είναι ανεκτίμητη.

*Η «Κόρη της Απρίλ» προβάλλεται στις αίθουσες από την Weird Wave. Η συνέντευξη αναδημοσιεύεται από την εφημερίδα Έθνος.

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Συνέντευξη: H Lucrecia Martel μας λέει ιστορίες από το τέλος του κόσμου