ΣΙΝΕΜΑ

Jeremy Renner: Από τους “Εκδικητές” στο “Bourne Legacy”

Ο νεαρός ηθοποιός ζει μια χρονιά που κάθε ηθοποιός θα ονειρευόταν. Και, σε μια συνέντευξη που εξασφάλισε το ΟΝΕΜΑΝ, μιλάει για τους "Εκδικητές", λίγο πριν την έξοδό τους στις αίθουσες ως νέος Μπορν

Δεν είναι η πρώτη φορά που ασχολούμαστε με τον Jeremy Renner, και δε θα είναι και η τελευταία. Ο Renner μεταπήδησε από τις δύο διαδοχικές του Οσκαρικές υποψηφιότητες σε μια χρονιά που τον είδε να πρωταγωνιστεί σε 3 από τα μεγαλύτερα κινηματογραφικά franchises – ένα εκ των οποίων, οι “Εκδικητές”, είναι πλέον η 3η εμπορικότερη ταινία όλων των εποχών.

Στη συνέντευξη που εξασφάλισε το ONEMAN με αφορμή την κυκλοφορία των “Εκδικητών” σε DVD, O Renner μίλησε για την εμπειρία του στα γυρίσματα μιας τόσο μεγάλης ταινίας (και από αυτά που λέει υποψιαζόμαστε πως το διασκέδασε όσο κι εμείς όταν το βλέπαμε), για τη μητέρα του με την οποία πέρασε παρέα όλο το πάρτι της πρεμιέρας, για τη σχέση του με το μωβ κολάν του Hawkeye (spoiler: δεν το ήθελε) και φυσικά για την επερχόμενη στις ελληνικές αίθουσες νέα του περιπέτεια, “The Bourne Legacy”.

 

Πες πόσο διασκέδασες στα γυρίσματα του “Avengers”!

Τα γυρίσματα ήταν τρομερά διασκεδαστικά. Είναι τιμή μου το να είμαι κομμάτι ενός τόσο μεγάλου franchise και μιας ταινίας που οι άνθρωποι είδαν σε όλο τον κόσμο. Είναι γαμάτο συναίσθημα και μεγάλη ευκαιρία φυσικά. Όπως και το να ανήκω σε ένα τέτοιο καστ.

Τι σου άρεσε πιο πολύ στον χαρακτήρα σου;

Ο παραγωγός Kevin Feige μου έδειξε εικόνες του Hawkeye από το κόμικ “The Ultimates” και ήταν πολύ cool, αλλά αυτό που μου άρεσε περισσότερο ήταν η ιδέα πως είναι ένας απλός άνθρωπος αλλά με εξαιρετικές ικανότητες, και ο οποίος είναι κάπως ελεύθερος πράκτορας. Έχω παίξει εκτελέστές ξανά στο παρελθόν και υπάρχει μια πολύ ενδιαφέρουσα νοοτροπία που ακολουθεί έναν τέτοιο στοχευτή, οπότε το διασκέδασα πολύ.

 

Εκπαιδεύτηκες ως τοξοβόλος πολύ για τον ρόλο;

Ήθελα να κάνω αυτά που έπρεπε. Να γνωρίζω αρκετά για την τοξοβολία και να καταλάβω κάποια βασικά πράγματα. Αλλά είμαστε και στο σύμπαν της Marvel, ένα σύμπαν υπερηρώων και τεράτων. Για να είμαι ειλικρινής, δεν χρειαζόταν να κάνω κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση επειδή χρησιμοποιούσα βέλη από CGI και πυροβολούσα τέρατα από CGI. Όντας υπερήρωας και φοβερός στοχευτής, ο Hawkeye δεν κοιτάζει εκεί που πυροβολάει, οπότε δεν έπαιξε τόσο ρόλο η ικανότητα στην τοξοβολία όσο το να ξέρω πως απλώς τραβάω πράγματα από κάπου και πυροβολώντας 1,000 φορές γρηγορότερα από όσο θα μπορούσε όντως να το κάνει ένας τοξοβόλος.

Τη σωματική εκπαίδευση τη διασκέδασες;

Ω ναι. Ήταν σα να μαθαίνεις μια νέα γλώσσα ή ένα χορό. Δεν είναι τρόπος επικοινωνίας σε καμία περίπτωση, αλλά είναι ένα διασκεδαστικό προσόν να κατέχεις. Δεν ήξερα πως μπορούσα να κάνω οτιδήποτε από αυτά τα πράγματα και κάποια τα κατάφερα πολύ ευκολότερα από άλλους, αλλά δούλεψα σκληρά και το διασκέδασα. Είναι το καλύτερο μέρος του να είσαι ηθοποιός, το να δουλεύεις με ανθρώπους που είναι οι καλύτεροι στον κόσμο σε αυτό που κάνουν. Σε αυτή την ταινία είχαμε τρομερούς εκπαιδευτές πολεμικών τεχνών. Είσαι μαζί τους 8 ώρες τη μέρα επί 5 μήνες και απλώς ελπίζεις να γίνεις καλός σε αυτό το πράγμα που σου δείχνουν, ή έστω να φτάσεις σε ένα αξιοπρεπές επίπεδο. Είναι φανταστικό το να φεύγεις από μια ταινία γνωρίζοντας πως έχεις μάθει να κάνεις κάτι καινούριο.

Σου έκανε εντύπωση αυτή η στολή;

Όλοι οι Εκδικητές μοιάζουν cool και άγριοι, αλλά πραγματικά δεν ήθελα να φορέσω μωβ σπάντεξ για το ρόλο. Μίλησα με τον Kevin Feige πριν καν γραφτεί το σενάριο και ήξερα πως πήγαιναν για την εκδοχή του Hawkeye που βλέπουμε στο “Ultimates”, που είναι κάπως πιο ρεαλιστική. Αλλά αυτό ήταν το μόνο που ζήτησα. Όχι κολάν. Τελικά αυτό που πήρα ήταν άνετο. Κάποια άλλα είναι κι εκείνα cool, αλλά πολύ ζεστά και βαριά, οπότε συγκριτικά την έβγαλα άνετα. Τελείωνα με τα μαλλιά και το μακιγιάζ στα πέντε λεπτά και μετά το μόνο που έπρεπε να κάνω ήταν να φοράω το αλεξίσφαιρο γιλέκο και ένα πραγματικά σφικτό ποδηλατικό σορτσάκι.

 

Η πρεμιέρα της ταινίας και το πάρτι μετά πώς ήταν;

Φοβερά διασκεδαστικό. Ήταν και τα γενέθλια της μητέρας μου, οπότε πέρασα την περισσότερη ώρα εκεί δίπλα στη μητέρα μου αντί να κάνω οτιδήποτε άλλο. Ήταν υπέροχα.

Τι σου λέει η μητέρα σου για την επιτυχία σου ως ηθοποιός;

Όσο είμαι εγώ ευτυχισμένος, είναι κι εκείνη. Αλλά είναι χαρούμενη για μένα εδώ και πολλά χρόνια επειδή κάνω αυτό που μου αρέσει να κάνω. Απλά τώρα ήρθε το κερασάκι στην τούρτα, τα τελευταία χρόνια που μπορεί και βλέπεις να έχω επιτυχίες σαν αυτή.

Προσπάθησε ποτέ να σε πείσει να κάνεις κάτι άλλο εκτός από ηθοποιία;

Όχι, ποτέ. Αρχικά, όλη μου η οικογένεια ήταν τρομοκρατήμένη επειδή δεν ήξεραν τίποτα σχετικά με το πώς είναι να είσαι ηθοποιός – αλλά αυτό που φοβόμαστε έτσι κι αλλιώς όλοι μας είναι το άγνωστο. Κανείς στην οικογένειά μου δεν είναι καλλιτέχνης, αλλά απλά ήξερα πως αυτό που κάνω το αγαπώ. Ήμουν τυχερός, και δούλεψα σκληρά, και τελικά υπήρξε μια ανταπόδωση.

Πώς νιώθεις αποφοιτώντας από μπλοκμπάστερ σαν τους “Εκδικητές”;

Είναι απίστευτο, δεν είναι; Πρώτον, υπάρχει πολύ καλύτερο φαγητό στο σετ. (γελάει) Επίσης είναι ωραίο να ξέρεις ότι έχεις ένα σύστημα στήριξης από το στούντιο πίσω σου. Ξέρεις πως θα προωθήσουν την ταινία και πως οι άνθρωποι θα τη δουν. Συχνά, με τις ανεξάρτητες ταινίες, οι άνθρωποι δε τις βλέπουν ή το περιεχόμενο δεν είναι πάντα αρκετό, οπότε είναι ωραίο να κάνεις μια τόσο μεγάλη ταινία. Είναι διασκεδαστικό. Αγαπώ και τις μικρότερες ταινίες, εκεί όπου έχεις την ευκαιρία να βρωμίσεις κάπως, να χιμήξεις και να κάνεις πράγματα να συμβούν – αλλά υποθέτω πως απλά υπάρχει μεγαλύτερη άνεση στο να κάνεις τόσο μεγάλες ταινίες.

 

Μιλώντας για μπλοκμπάστερ, πώς ήταν το “Bourne Legacy”;

Φοβερή εμπειρία, αλλά διαφορετική από τους “Εκδικητές”. Νομίζω πως οι “Εκδικητές” ήταν ένα τρομερό υπερθέαμα. Τόσο μεγάλο που σχεδόν δεν είδα τους μισούς ηθοποιούς στην ταινία – αλλά το Μπορν είναι αλλιώς. Είναι επίσης ένα τεράστιο franchise, αλλά έμοιαζε με ανεξάρτητη ταινία συγκριτικά.

Τι θα κάνεις τώρα;

Έχω κάνει 5 ταινίες μέσα σε 2 χρόνια και θέλω απλά να καθίσω λίγο. Να είμαι δίπλα στους ανθρώπους που αγαπώ. Ίσως δοκιμάσω να κάνω και κάτι άλλο. Αρχικά θα χτίσω ένα σπίτι. Και μετά θα δω πού θα με πάει ο κόσμος.

 

Οι “Εκδικητές” κυκλοφορούν σε DVD & Blu-ray από τη Sony Pictures Home Entertainment Hellas.