AP Photo/Domenico Stinellis
OSCARS

Δεν τον θυμάσαι καλά, αλλά ο Wes Studi θα πάρει Όσκαρ φέτος

Σ' έχω δει κάπου, κάπου σε ξέρω.

4.6.2019: Το άρθρο γράφτηκε τον Φεβρουάριο του 2018 ως ‘Πού τον Ξέρω Αυτόν: Ο Wes Studi του Hostiles’ και αναδημοσιεύεται με αφορμή την ανακοίνωση του Wes Studi ανάμεσα στους δημιουργούς και ηθοποιούς που θα λάβουν τα τιμητικά Όσκαρ της χρονιάς τον ερχόμενο Οκτώβριο (Governors Awards). Ο David Lynch και η Lina Wertmüller είναι άλλοι δύο καλλιτέχνες που θα βραβευτούν, ενώ η Geena Davis θα βραβευτεί με το Jean Hersholt Humanitarian Award. Ο Studi είναι μόλις ο δεύτερος ιθαγενής που βραβεύεται με Όσκαρ, μετά την Buffy Sainte-Marie που κέρδισε Όσκαρ Τραγουδιού το 1982 για το ‘Up Where We Belong’.

***

Υπάρχει μια ειδική κατηγορία ηθοποιών που περιλαμβάνει ανθρώπους που έχεις δει, και ξαναδεί, και ξαναδεί, και ξαναδεί, ωστόσο αδυνατείς να φέρεις το όνομά τους στο μυαλό σου. Συνήθως δεν μπορείς καν να εντοπίσεις πού ακριβώς τους πέτυχες τελευταία φορά. Απλά είναι τόσο χαρακτηριστικοί – και τις περισσότερες φορές καρατερίστες – που ταυτόχρονα δεν μπορείς και να τους ξεχάσεις. Ο Wes Studi είναι ένας από αυτούς.

Αυτές τις μέρες θα γίνει πιο εύκολη η δουλειά εντοπισμού του, γιατί τον βρίσκεις στο ‘Hostiles’. Τη νέα ταινία του Scott Cooper που έδωσε ένα Όσκαρ στον Jeff Bridges για το ‘Crazy Heart’ και μπόλικο buzz στον Johnny Depp για το ‘Black Mass’.

Ως Chief Yellow Hawk έρχεται αντιμέτωπος με τον Christian Bale και, όπως έχει δηλώσει, είναι από τις λίγες φορές που του δόθηκε η ευκαιρία να χαμογελάσει σε ταινία. Ως Studi θα χαμογελάσει ακόμα περισσότερο τη μεγάλη βραδιά της Ακαδημίας, αφού πρόσφατα ανακοινώθηκε ανάμεσα στους δέκα νέους παρουσιαστές των βραβείων.

Η ευκολία με την οποία τον ξεχωρίζουμε ως ηθοποιό έχει σίγουρα σχέση με την αδυναμία του Χόλιγουντ να προσλάβει Ινδιάνους, δεν μειώνει ωστόσο το ταλέντο του. Αν κάνει κάτι είναι να εστιάζει στο πρόβλημα και να το κοιτάει με μεγεθυντικό φακό.

Και ιδού οι αποδείξεις. Τον έχει δει κάπου, κάπου τον ξέρεις.

Dances With Wolves (1990)

Το ντεμπούτο του Studi έγινε δύο χρόνια πριν το ‘Dances With Wolves’ πρακτικά, αλλά ας μη γελιόμαστε. Αν στην αρχή του βιογραφικού σου βρίσκεται μια ταινία που κέρδισε 7 Όσκαρ, αυτήν θα λογίζεις ως ποδαρικό.

Ο ρόλος του Studi ήταν ο πιο σκληρός από τους Ινδιάνους Pawnee. Όταν δύο μέλη της φυλής του εντόπισαν μια φωτιά των λευκών και υπέθεσαν ότι μπορεί να ήταν “τρεις ή τέσσερις” που την είχαν ανάψει, ο Studi είπε κοφτά πως ξέρει “τρεις ή τέσσερις που δεν θα καταφέρουν να γυρίσουν πίσω”.

Το ‘Dances With Wolves’ έσκισε παγκοσμίως τα ταμεία και χρεώνεται την αναβίωση του western στο Χόλιγουντ.

Last of the Mohicans (1992)

Όπως συνέβη με όλο το εκλεκτό καστ που διάλεξε ο Michael Mann για να μας καταστρέψει τη ζωή, ο Studi έπαιξε τον Magua με τρόπο βουβό. Ξέχνα τον κακό που στρίβει το μουστάκι του. O Magua αιφνιδιάζει αθόρυβα και τους ήρωες και τον θεατή.

Geronimo: An American Legend (1993)

Πρωταγωνιστής εδώ, στην κινηματογραφική μεταφορά των γεγονότων που οδήγησαν στην παράδοση του ηγέτη της φυλής των Chiricahua Apache, Geronimo. Μιλάμε για μια ιστορική, επαναστατική φυσιογνωμία που δεν κατάφερε να επιστρέψει ποτέ στη γενέτειρά του καθώς ήταν κρατούμενος πολέμου μέχρι τον θάνατό του.

Η περίπτωση της ομώνυμης ταινίας είναι λίγο διχαστική. Από τη μία οι κριτικοί και το κοινό δεν το τίμησαν, από την άλλη η κοινότητα των Ινδιάνων στήριξε την προσπάθεια. Βρήκε επίσης κι έναν τεράστιο φαν στον Quentin Tarantino που δήλωσε ότι Walter Hill γύρισε ένα κλασικό western και “η Αμερική δεν ήταν έτοιμη γι’ αυτό το προνόμιο”.

Το ‘Geronimo’ ήταν υποψήφιο για Όσκαρ Ήχου και πλαισίωσε τον Studi με τους Gene Hackman, Robert Duvall και Matt Damon.

Heat (1995)

Δεύτερη συνεργασία με τον Michael Mann, αυτή τη φορά στον ρόλο του ντετέκτιβ Sammy Casals που ερευνά τη ληστεία στην εισαγωγή της ταινίας. Το ‘Heat’ τα πήγε εξαιρετικά σε ταμεία και κριτικές, αποδεικνύοντας ξανά την μαεστρία του Mann.

The New World (2005)

Μιλώντας για μαέστρους, ο Studi υποδύθηκε τον αδελφό του Chief Powhatan στο ‘New World’ του Terrence Malick. Για ακόμη μια φορά δεν χρειαζόταν λόγια για να εκφράσει τη νέα του πραγματικότητα, όπως θα δεις και στην παραπάνω σκηνή. Η ταινία ήταν υποψήφια για Όσκαρ Φωτογραφίας και ο Studi θα έβρισκε ξανά τον εαυτό του στην ιστορία της Pocahontas, ακόμα κι αν της είχαν δώσει διαφορετικό όνομα.

Kings (2009)

Το ‘Kings’ άξιζε μεγαλύτερη ζωή στην τηλεόραση. Μπήκε με bang στην ανοιξιάτικη σεζόν του 2009, μεταφέρθηκε σε σαββατιάτικο slot και αντίο. Επηρεασμένο από τη βιβλική ιστορία του Δαβίδ, το ‘Kings’ ήταν τοποθετημένο σε ένα βασίλειο που τεχνολογικά και πολιτισμικά έμοιαζε με την Αμερική και ο Studi θα ήταν ο Αβενήρ που πρόδωσε τον βασιλιά του. Πώς προδίδει κανείς τον Ian McShane, ιδού η απορία.

Avatar (2009)

Φτάσαμε ξανά στην Pocahontas, μόνο που αυτή τη φορά λεγόταν ‘Avatar’ και θα ήταν μια από τις πιο επιτυχημένες ταινίες όλων των εποχών. Εδώ δεν είδες ακριβώς τον Studi, τον άκουσες όμως στον ρόλο του Na’vi, Eytukan, πατέρα της Neytiri και αρχηγό των Omaticaya. Ο Eytukan ήταν επιβλητικός χαρακτήρας αλλά ταυτόχρονα από τους πιο προσεγγίσιμους για τον Jake Sully.

Hell on Wheels (2011)

Δεν θα το μάντευες εύκολα, αλλά όταν ξεκίνησε το ‘Hell On Wheels’ ήταν το υψηλότερο σε νούμερα σόου του AMC μετά το φρέσκο τότε ‘Walking Dead’. Ο Studi ήταν ανάμεσα στο καστ του πιλότου στον ρόλο του Chief Many Horses και παρέμεινε ως guest μέχρι και το 3ο επεισόδιο της σειράς.

A Million Ways to Die in the West (2014)

 

Δεν άξιζε σε κανέναν το ‘A Million Ways to Die in the West’. Ούτε στον Studi, ούτε στη Charlize Theron, ούτε στον Liam Neeson, ούτε στην Amanda Seyfried, ούτε στον Neil Patric Harris, ούτε στη Sarah Silverman. Ίσως άξιζε στον Seth McFarlane που στην τελική το έγραψε και σκηνοθέτησε. Αν κατά ατυχία το είδες, πέτυχες τον Studi στον ρόλο του Cochise.

Penny Dreadful (2016)

Ο πολυεπίπεδος ρόλος του Kaetenay πάλι δεν του άξιζε απλά, είχε καθυστερήσει κάτι δεκαετίες. Σοφός, πνευματικός, σκληρός και πανέτοιμος για μάχη, ο Kaetenay ήταν από τα highlight της 3ης σεζόν του ‘Penny Dreadful’. Η σειρά θα μπορούσε να είχε τραβήξει την προσοχή των βραβείων αν δεν ήταν genre, αλλά αυτές οι αγκυλώσεις είναι γνωστές. Τουλάχιστον προλάβαμε να χορτάσουμε Studi.

BONUS: Highlander 1.07: MOUNTAIN MEN (1992)

Αυτό για τους μερακλήδες. Αφορμή να μιλήσουμε για το ‘Highlander’ είναι βασικά, οπότε ας κάνουμε ότι κερδίζει με την αξία του τη θέση του στη λίστα. Ο Studi είχε έναν πολύ μικρό ρόλο ως Benson, τον σερίφη δηλαδή που συναντά ο Duncan MacLeod όσο προσπαθεί να βρει και να σώσει την Tessa.

* Το ‘Hostiles’ κυκλοφορεί στις αίθουσες από την Odeon.

|Η ποπ κουλτούρα μέσα από εικόνες| Ακολούθησε το Ιnstagram account του Popcode.