ΛΙΣΤΕΣ

10 ηθοποιοί που ‘χάθηκαν’, αλλά επέστρεψαν εντυπωσιακά

Μια λίστα που θα μπορούσε απλά να λέγεται ‘ο Mickey Rourke και 9 ακόμη’.

Πριν από έναν σχεδόν χρόνο, ετοίμασα με βαριά καρδιά μια λίστα με ηθοποιούς οι οποίοι αν και ξεκίνησαν δυναμικά την καριέρα τους, τελικά μας απογοήτευσαν, αφού δεν δικαίωσαν ποτέ τις προσδοκίες που είχαμε απ’ αυτούς.

Και λέω βαριά καρδιά διότι σ’ αυτή βρίσκονταν ηθοποιοί όπως ο Nicolas Cage κι ο Edward Norton, οι οποίοι αποτελούσαν και τους αγαπημένους μου όσο ήμουν παιδί. Άμα κόβει το μάτι σου ρε παιδάκι μου τώρα, τι να λέμε δηλαδή, κυνηγός ταλέντων έπρεπε να γίνω. Τέλος πάντων.

Στη λίστα αυτή όμως βρισκόταν και ο Mickey Rourke, ο οποίος είναι η αλήθεια πως τα τελευταία χρόνια έχει βρει τον τρόπο να επανέλθει στο προσκήνιο, έπειτα από μια πολύχρονη απουσία κατά τη διάρκεια της οποίας τον είχαν κερδίσει τα ρινγκ. Αν κρίνω μάλιστα απ’ τα σημάδια στο όμορφο πρόσωπό του, δεν ήταν μόνο τα ρινγκ που τον κέρδισαν αλλά ΟΛΟΙ οι αντίπαλοί του.

Το παράδειγμα του Mickey (της επιστροφής, όχι του ξύλου που προφανώς έτρωγε) με παρακίνησε να αναζητήσω κι άλλες αντίστοιχες περιπτώσεις, ηθοποιών δηλαδή οι οποίοι εξαφανίστηκαν ξαφνικά απ’ το προσκήνιο, είτε επειδή δεν συμμετείχαν σε ταινίες, είτε επειδή έπαιζαν σε παταγώδεις αποτυχίες και ξαφνικά επέστρεψαν στην κορυφή.

Ποιος ξέρει, ίσως κάποια μέρα διαβάσουν αυτό το κείμενο και τα υπόλοιπα μέλη της περσινής λίστας και εμπνευστούν. Πάμε παιδιά, ποτέ δεν είναι αργά.

MICKEY ROURKE

 

Πότε έλαμψε για πρώτη φορά: Το μεγάλο μπαμ το έκανε δίπλα στην Kim Basinger στις ‘9 ½ Εβδομάδες’, όταν και καθιερώθηκε για πρώτη φορά ως ένας απ’ τους μεγάλους ζεν πρεμιέ του Χόλιγουντ. Εξίσου σημαντικές ταινίες υπήρξαν μεταξύ άλλων και οι ‘Rumble Fish’, ‘Village’ και ‘Barfly’.

Τι του συνέβη: Βασικά ξεκίνησε το μποξ. Και παραδόξως, ΔΕΝ έχανε όλους τους αγώνες του όπως άφησα να εννοηθεί στην εισαγωγή, όμως έφαγε μπόλικο και άσχημο ξύλο, με αποτέλεσμα να αναγκαστεί να υποστεί μπόλικες πλαστικές επεμβάσεις οι οποίες τον παραμόρφωσαν. Πάει ο ζεν πρεμιέ που μάθαμε, τον πάτησαν τα γάντια.

Πότε και πώς επέστρεψε: Οφείλει τη δυναμική του επιστροφή στους Frank Miller και Robert Rodriguez οι οποίοι του έδωσαν έναν ρόλο που του ταίριαζε γάντι (pun intended) στο ‘Sin City’, και στον Darren Aronofsky ο οποίος τον έκανε πρωταγωνιστή του εξαιρετικού ‘The Wrestler’, το οποίο του χάρισε μέχρι και υποψηφιότητα για Όσκαρ αλλά κυρίως τον βοήθησε να δείξει σε όλους ότι δεν έχει ξοφλήσει.

NEIL PATRICK HARRIS

 

Πότε έλαμψε για πρώτη φορά: Στο ‘How I Met Your Mother’ πήγες να πεις; Λάθος φίλε μου! Πολλά χρόνια πριν τον δούμε ως Barney Stinson, ο Neil Patrick Harris υποδύθηκε τον έφηβο γιατρό στο ‘Doogie Howser, M.D’, το οποίο ξεκίνησε το 1989 (με τον ηθοποιό σε ηλικία 16 ετών) και παιζόταν μέχρι το 1993.

Τι του συνέβη: Απλά, κανείς δεν τον πήρε στα σοβαρά κι όλοι θεώρησαν πώς επρόκειτο για ακόμη έναν νεαρό ηθοποιό ο οποίος έκανε μια επιτυχία και χάθηκε, συμμετέχοντας πρώτα με μικρούς ρόλους σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές. Παράλληλα, ασχολήθηκε και με τη μαγεία(!).

Πότε και πώς επέστρεψε: Haaave you met Ted;” Τον είδαμε ως καρδιοκατακτητή Barney στη σούπερ πετυχημένη σειρά ‘How I Met Your Mother’ όπου αν και το κεντρικό θέμα ήταν η ερωτική ζωή του Ted, στο τέλος μας ένοιαζε ο Barney να παντρευτεί τη Robin. Πλέον, είναι ένας κανονικός σταρ, ο οποίος παρουσίασε μέχρι και τα Όσκαρ το 2015. Κάνει ακόμα μαγικά.

DREW BARRYMORE

 

Πότε έλαμψε για πρώτη φορά: Φυσικά στο ‘E.T’ του Steven Spielberg σε ηλικία μόλις 7 ετών, στο ρόλο της μικρής Gertie, ενώ πρόλαβε να λάμψει και στα ‘Differences’ και ‘Firestarter’.

Τι της συνέβη: Βασικά, περίμενε να μεγαλώσει, αφού για να είμαστε ειλικρινείς, είναι λίγο δύσκολο να έχεις καριέρα με συνέπεια σε ηλικία 7 ετών. Το γεγονός ότι εθίστηκε στα ναρκωτικά και το αλκοόλ και μπήκε στην αποτοξίνωση πριν καν κλείσει τα 13, σίγουρα δεν τη βοήθησε.

Πότε και πώς επέστρεψε: Συμμετείχε σε διάφορες ταινίες, όμως ήταν το ‘Scream’ αυτό που την έβαλε ξανά στο χάρτη, χάρη στη θρυλική εναρκτήρια σκηνή. Ταινίες όπως τα ‘Wedding Singer’ και ‘Charlie’s Angels’ την κράτησαν στoν αφρό και σήμερα δοκιμάζει την τύχη της μέχρι και στην παραγωγή.

JOHN TRAVOLTA

 

Πότε έλαμψε για πρώτη φορά: Τη δεκαετία του ‘70 προφανώς, κατά τη διάρκεια της οποίας υπήρξε ένας μεγάλος σταρ, χάρη σε ταινίες όπως τα ‘Grease’, ‘Saturday Night Fever’ και ‘Urban Cowboy’, κερδίζοντας και υποψηφιότητα για Όσκαρ.

Τι του συνέβη: Επέλεξε να συμμετάσχει σε κάποιες ταινίες οι οποίες πάτωσαν τόσο στα ταμεία όσο και στην αντιμετώπιση απ’ τους κριτικούς, κάνοντας τους πάντες να θεωρήσουν ότι πέρασε η μπογιά του.

Πότε και πώς επέστρεψε: Χρωστάει την επιστροφή του στον Quentin Tarantino και την τύχη, αφού για το θρυλικό ρόλο του Vincent Vega στο ‘Pulp Fiction’ είχε αρχικά επιλεγεί ο Michael Madsen. Τελικά τον υποδύθηκε ο Travolta και απογείωσε ξανά την καριέρα του. Τα τελευταία χρόνια είχε παίξει σε αρκετές μέτριες ως κακές ταινίες σαρώνοντας τα Χρυσά Βατόμουρα, η παρουσία του όμως στο ‘American Crime Story’ μας θύμισε πόσο καλός ηθοποιός είναι.

ROBERT DOWNEY JR.

 

Πότε έλαμψε για πρώτη φορά: Στα τέλη της δεκαετίας του ‘80, συμμετέχοντας σε ταινίες όπως τα ‘Chaplin’, ‘Weird Science’ και ‘Natural Born Killers’. Νέος, ωραίος και ταλαντούχος, είχε όλο το Χόλιγουντ μπροστά του.

Τι του συνέβη: Νέος, ωραίος και ταλαντούχος, είχε κι όλα τα ναρκωτικά μπροστά του και βρέθηκε στη φυλακή για κατοχή ναρκωτικών.

Πότε και πώς επέστρεψε: Δειλά-δειλά, τον είδαμε στην ταινία ‘The Singing Detective’ το 2003 στην οποία για να παίξει έπρεπε ο φίλος του Mel Gibson να του πληρώσει την ασφάλεια. Ρόλοι σε ταινίες όπως τα ‘Gothika’, ‘Kiss Kiss Bang Bang’ και Zodiac τον καθιέρωσαν ξανά και ο ρόλος του Toni Stark και το κοστούμι του ‘Iron Man’ τον απογείωσαν σ’ αυτό που είναι σήμερα: ένας εκ των πιο ακριβοπληρωμένων ηθοποιών στον πλανήτη.

JOAQUIN PHOENIX

 

Πότε έλαμψε για πρώτη φορά: Με εξαιρετικές ερμηνείες στα ‘Gladiator’, ‘Walk the Line’ και ‘Quills’, γρήγορα βρέθηκε ανάμεσα στους κορυφαίους ηθοποιούς της γενιάς του, κερδίζοντας και δύο υποψηφιότητες για Όσκαρ. 

Τι του συνέβη: Ανακοίνωσε στην εκπομπή ‘Late Night’ ότι αποσύρεται απ’ την ηθοποιία για να ακολουθήσει καριέρα ράπερ. Τελικά αποδείχθηκε ότι όλο αυτό έγινε για να προωθήσει το mockumentary ‘I’m Still Here’ μαζί με τον Casey Affleck, σχέδιο το οποίο απέτυχε τόσο οικτρά που οδήγησε και την ταινία στον πάτο και τον Phoenix σε αληθινή απόσυρση για μερικά χρόνια. Ο ορισμός της ειρωνείας κυρία μου.

Πότε και πώς επέστρεψε: Το ‘The Master’ του Paul Thomas Anderson το 2012 τον επανέφερε στην κορυφή όπου και βρίσκεται ακόμα χάρη στα ‘Her’, ‘Inherent Vice’ και ‘Irrational Man’.

JASON BATEMAN

 

Πότε έλαμψε για πρώτη φορά: Κι όμως, μπορεί να μην το θυμάσαι, όμως ο Jason Bateman υπήρξε παιδί-σταρ, αφού συμμετείχε με πρωταγωνιστικούς ρόλους στις τηλεοπτικές σειρές ‘Silver Spoons’ και ‘The Hogan Family’, μπαίνοντας στα δύσκολα απ’ τα 13 του.

Τι του συνέβη: Καμία πρωτοτυπία, αλκοόλ και ναρκωτικά. Ο εθισμός στις ουσίες λίγο έλειψε να τον καταστρέψει τη δεκαετία του ‘90, κατά τη διάρκεια της οποίας συμμετείχε σε κάκιστες ταινίες και σειρές οι οποίες κόβονταν μετά από λίγα μόλις επεισόδια.

Πότε και πώς επέστρεψε: Το 2003 πήρε το ρόλο του Michael Bluth στο υπέροχο ‘Arrested Development’, σειρά η οποία απέκτησε φανατικό κοινό και ανέστησε την καριέρα του. Η επιστροφή του στη μεγάλη οθόνη στις ταινίες ‘Juno’, ‘Hancock’, ‘Up in the Air’ και ‘Horrible Bosses’ πιστοποίησε το comeback.

ALEC BALDWIN

 

Πότε έλαμψε για πρώτη φορά: Ξεκίνησε πολύ δυναμικά την καριέρα του, με ρόλους σε ταινίες όπως τα ‘The Hunt for Red October’, ‘Beetlejuice’, και ‘Glengarry Glen Ross’, κερδίζοντας τον τίτλο του γόη του Χόλιγουντ τη δεκαετία του ‘80 και στις αρχές της δεκαετίας του ‘90.

Τι του συνέβη: Βασικά χώρισε. Το πολύκροτο διαζύγιό του με την Kim Basinger (το οποίο τελικά βγήκε το 2002) έστρεψε τα βλέμματα πάνω του για τους λάθος λόγους, αναγκάζοντας τον Baldwin να αποτραβηχτεί απ’ τη δημοσιότητα, περιορίζοντας σημαντικά και τους ρόλους του.

Πότε και πώς επέστρεψε: Ουσιαστικά θα πρέπει να ευχαριστεί την Tina Fey, αφού ο ρόλος του Jack Donaghy στην σειρά ‘30 Rock’ του χάρισε βραβεία, τον έκανε ξανά A-lister και του άνοιξε πόρτες για τη συμμετοχή σε ταινίες όπως τα ‘The Aviator’ και ‘The Departed’.

DAVID DUCHOVNY

 

Πότε έλαμψε για πρώτη φορά: Θα μπορούσαμε να πούμε όταν συμμετείχε σε soft porn παραγωγές αλλά δεν είμαστε τόσο κακοί, οπότε θα θυμηθούμε τα ‘X-Files’ και το ρόλο του ντετέκτιβ Fox Mulder, τον οποίο μάλιστα ερμήνευσε ξανά πέρσι, χωρίς να λάβει ακριβώς διθυράμβους. Τη δεκαετία του ‘90 πάντως, τα ‘X-Files’ ήταν τεράστια κι η αλήθεια βρισκόταν εκεί έξω.

Τι του συνέβη: Μετά την ολοκλήρωση της σειράς έπειτα από 9 σεζόν, δεν κατάφερε να εξασφαλίσει πρωταγωνιστικούς ρόλους, συμμετέχοντας ως guest σε σειρές όπως το ‘Sex and the City’ και ταινίες όπως το ‘Zoolander’. Ο εθισμός του στο σεξ ίσως έπαιξε το ρόλο του.

Πότε και πώς επέστρεψε: Ως Hank Moody στο ‘Californication’ το 2007, ο Duchovny υποδύθηκε σε μεγάλο βαθμό τον εαυτό του κι επέστρεψε με φόρα, κερδίζοντας και Χρυσή Σφαίρα.

BEN AFFLECK

 

Πότε έλαμψε για πρώτη φορά: Φυσικά στο ‘Good Will Hunting’ χάρη στο οποίο όχι μόνο τον γνωρίσαμε ως ηθοποιό αλλά κέρδισε και το Όσκαρ σεναρίου. Με συμμετοχές σε ταινίες όπως τα ‘Armageddon’, ‘Pearl Harbor’ και ‘Reindeer Games’, φρόντισε να μείνει στο προσκήνιο.

Τι του συνέβη: Το 2001 εισήχθη σε κλινική αποτοξίνωσης από το αλκοόλ ενώ απασχόλησε τα ταμπλόιντ για τη σχέση του με τη Jennifer Lopez, φέρνοντας την καριέρα του σε δεύτερο πλάνο. Οι συμμετοχές του σε ταινίες όπως το ‘Gigli’ (μαζί με τη Lopez) και το ‘Surviving Christmas’, σίγουρα δεν βοήθησαν.

Πότε και πώς επέστρεψε: Το γύρισε στη σκηνοθεσία, με εξαιρετικά αποτελέσματα και ταινίες όπως τα ‘Gone Baby Gone’, ‘The Town’ και ‘Argo’, μέσω των οποίων επέστρεψε και στους αξιόλογους ρόλους.