ΛΙΣΤΕΣ

10 ταινίες που πρέπει να δεις φέτος σε θερινό

Γιατί το να βλέπεις την σωστή ταινία, στο σωστό θερινό, είναι μία από τις μεγαλύτερες απολαύσεις του ελληνικού καλοκαιριού.

Ποτέ δεν ξεχνάς την πρώτη φορά που πηγαίνεις σε θερινό σινεμά. Όπως ποτέ δεν ξεχνάς την πρώτη φορά που πηγαίνεις το παιδί σου να δει θερινό. Με τη μόνη, ουσιαστικά, διαφορά ότι, αντί για γρανίτα, εσύ στο χέρι κρατάς μια παγωμένη μπύρα. Η οποία σαφώς και σε δροσίζει περισσότερο.

Συγκεκριμένα την αποδεδειγμένα πιο σινεφίλ μπύρα εκεί έξω, την Fischer, την οποία μεταξύ άλλων θα βρεις στο δίκτυο εξαιρετικών θερινών κινηματογραφών που στηρίζει και στο οποίο συμπεριλαμβάνονται το ολοκαίνουργιο Αριάν στην Γλυφάδα, με τα πουφ, τις πολυθρόνες και το κρεβάτι, το ιστορικό Cine Paris στην Πλάκα και η Cine Δεξαμενή στους πρόποδες του Λυκαβηττού, η Μπομπονιέρα στην Κηφισιά, το καταπράσινο Σινέ Φιλοθέη, το παραλιακό Cine Φλοίσβος στο Φάληρο, το Cine Βοτσαλάκια στον Πειραιά και το Αμαρυλλίς στην Αγία Παρασκευή.

Οπότε, τώρα που το λήξαμε για το σε ποιον θερινό να πας. Ας δούμε και τι μπορείς να δεις όσο είσαι εκεί.

Mamma Mia! Here we go again (19/07)

Εντάξει, μας χάλασε που δεν έγιναν αυτή την φορά τα γυρίσματα στην Ελλάδα (αλλά στην Κροατία). Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα στερήσουμε από τους εαυτούς μας την πιο feelgood ταινία / μιούζικαλ του καλοκαιριού που φιλοδοξεί / προσεύχεται να επαναλάβει την εισπρακτική επιτυχία του πρώτου το οποίο, δέκα χρόνια πριν, θυμίζω ότι ξεπέρασε τα 600 εκατομμύρια δολάρια. Όπλο της το ίδιο best seller cast (Meryl Streep, Amanda Seyfried, Pierce Brosnan, Colin Firth), δυο νέες αφίξεις (η Lily James ως νεαρή Σόφι και η Cher-γιατί πως να έλειπε;), Αμπίστικα τραγούδια στα οποία δεν μπορείς να αντισταθείς και μια ‘έτσι και έτσι’ υπόθεση που βασικά μας δείχνει πως η Σόφι γνώρισε τους τρεις έρωτες της ζωής της και πως κατάφερε να μεγαλώσει την κόρη της μόνη της.

O μαγεμένος πρίγκιπας (26/07)

Υπάρχει μεγαλύτερη απόλαυση από το να πηγαίνεις για πρώτη φορά στο θερινό με το παιδί σου; Εκείνο να μασουλάει το ποπ κορν κοιτάζοντας μαγεμένο τα αστέρια και εσύ, δίπλα, να πίνεις μια παγωμένη Fischer; To μόνο πρόβλημα είναι να βρεις την κατάλληλη ταινία. Η συγκεκριμένη, δια χειρός των παραγωγών του Shrek, είναι ότι πρέπει. Αν φυσικά έχεις κορίτσι. Πρόκειται για μια μοντέρνα παραλλαγή γνωστών παραμυθιών με τον ωραίο -και φουλ νάρκισσο- πρίγκιπα να καλείται να διαλέξει ποια από τις τρεις τσαντισμένες (ένεκα του ότι τα είχε και με τις τρεις) ηρωίδες, τις Ωραία Κοιμωμένη, Σταχτομπούτα και Χιονάτη, θα παντρευτεί προκειμένου να σώσει το βασίλειό του. Μια αξιοπρεπής προσπάθεια από την οποία, δυστυχώς, λείπει ένας χαρισματικός δεύτερος χαρακτήρας όπως ο Γάιδαρος του Eddie Murphy.

Έρωτας στη Σιβηρία (26/07)

Εδώ, δυστυχώς, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα ακόμη John Wick. Ας το ξεκαθαρίσουμε εξαρχής αυτό. Η παρουσία, όμως, του Keanu Reeves, ταυτόχρονα με αυτή του σεναριογράφου του A Simple Plan (Scott B. Smith) και του σκηνοθέτη του Frank & Lola ( Matthew Ross), μας αναγκάζει να το αντιμετωπίσουμε ως κάτι παραπάνω από ένα ρομαντικό θρίλερ της σειράς. Αν και, το μεγαλύτερο selling point στον να βλέπουμε τον Keanu, ως Αμερικάνο έμπορο διαμαντιών, να ταξιδεύει έως μια μικρή πόλη της Σιβηρίας για να βρει τον χαμένο συναίτερό του (μόνο που, τελικά, βρίσκει τον έρωτα) είναι ο καιρός. Δεν ξέρω για εσάς αλλά, βλέποντας μια ταινιά με χιόνια, καθισμένος σε ένα θερινό, εν μέσω Αυγουστιάτικου καύσωνα, με μια παγωμένη Fischer στο χέρι, κάνει την θερμοκρασία του σωματός μου αυτόματα να κατεβαίνει μερικούς βαθμούς πιο κάτω.

Ουρανοξύστης (Παίζεται ήδη)

Ξέχνα για λίγο την γελοιότητα του να βλέπεις τον Dwayne “The Rock” Johnson, πρώην επικεφαλής της Ομάδας Διάσωσης Ομήρων του FBI και πλέον βετεράνο ΜΕ ΕΝΑ ΨΕΥΤΙΚΟ ΠΟΔΙ, να κάνει ένα άλμα Superman από ένα γερανό πάνω στον φλεγόμενο ουρανοξύστη (βλέπε το πιο ψηλό και hi-tech κτίριο του κόσμου), τον πραγματικό δηλαδή πρωταγωνιστή της ταινίας. Ξέχνα το υποτυπώδες σενάριο. Ξέχνα τις υπερβολικά πολλές ομοιότητες με το Die Hard (o ήρωας προσπαθεί να σώσει την οικογένειά του από ένα μάτσο τρομοκράτες, με ξενικές προφορές, που έχουν καταλάβει το κτίριο), την ούγια του οποίου προφανώς και δεν αγγίζει. Και απόλαυσε, συνειδητά ανεύθυνα, την πιο ανεγκέφαλη ταινία του καλοκαίριου (μαζί με το The Meg του Jason Statham που κυκλοφορεί τον Αύγουστο). Γιατί αν δεν επιτρέψεις τον εαυτό σου να δεις κάτι θορυβώδες και ελαφρό σαν πούπουλο μέσα στην ντάλα του καλοκαιριού, πότε ακριβώς σκοπεύεις να το κάνεις;

Σκοτεινές Δυνάμεις (02/08)

Το θυμάστε το κοριτσάκι από το Hunger Games; Tην Rue, ντε. Εκείνη που δεν κατάφερε να σώσει η Katniss της Jennifer Lawrence; Αλλά που έκλεψε την παράσταση; E, λοιπόν, πλέον μεγάλωσε (είναι 19) και ηγείται της δικής της επανάστασης στην κινηματογραφική μεταφορά του best seller young adult μυθιστορήματος The Darkest Minds (δια χειρός των παραγωγών του Stranger Things) που φιλοδοξεί να καλύψει ακριβώς το κενό που μας άφησε (εντάξει, σε κάποιους, όχι όλους) το Hunger Games. Γιατί έτσι είναι η ζωή, κύκλους κάνει. Πέρα από την Amandla Stenberg στην οποία αναφερθήκαμε, το πολύχρωμο και πολυσυλλεκτικό (όπως επιτάσσει η εποχή) cast περιλαμβάνει και άλλα ταλέντα, συν γνωστά πρόσωπα όπως η Mandy Moore του This is Us και η Gwendoline Christie του Game of Thrones. Μια άκρως επίκαιρη ποπ κορν ταινία (ένεκα του ότι ο Trump όντως κλειδώνει αυτή τη στιγμή τα παιδιά των παράνομων μεταναστών σε στρατόπεδα) σχετικά με μια δυστοπική Αμερική όπου 98% των παιδιών έχουν πεθάνει, με τα υπόλοιπα να έχουν αποκτήσει υπερφυσικές ικανότητες. Κάνοντας την κυβέρνηση να θέλει απεγνωσμένα να τα μαντρώσει πίσω από συρματοπλέγματα. Εντάξει, δεν είναι ακριβώς φάση Σπάρτακος. Αλλά για καλοκαιράκι, σε θερινό, μια χαρά είναι.

Mile 22 (16/08)

Η 4η συνεργασία του Mark Wahlberg με τον Peter Berg (μετά τα Lone Survivor, Patriot’s Day και Deepwater Horizon) είναι ιδανική για όσους θέλουν να λένε ότι έδωσαν το παρόν στη γέννηση ενός ακόμη κινηματογραφικού franchise. Γιατί αυτός είναι ο δεδηλωμένος στόχος των δυο παλιόφιλων, με τον Mark στον ρόλο ενός ηγέτη μιας μυστικής ομάδας δράσης της CIA στην οποία επίσης ανήκουν η πρωταθλήτρια του MMA Ronda Rousey και η -πάλαι ποτέ Walking Dead- Lauren Cohan. Η δράση είνα ανελέητη. Ο Iko Uwais (του cult πλέον The Raid) συγκλονιστικός. Και, κάπως έτσι, το Mile 22 κερδίζει το δικαίωμα του να αποκαλεί τον εαυτό του το πρώτο πραγματικά καλό blockbuster του φετινού καλοκαιριού.

Το βιβλιοπωλείο της κας Γκριν (19/07)

Μια ξεχασμένη από το θεό παραθαλάσσια Αγγλική κωμόπολη πίσω στο 1959. Μια τολμηρή γυναίκα (η πάντοτε καλή Emily Mortimer) που αποφασίζει να ανοίξει ένα προχώ βιβλιοπωλείο, παρά την αντίθεση των κατοίκων. Ένας βιβλιοφάγος μισάνθρωπος στο σπίτι πάνω στον λόφο (Bill Nighy) που τα αγοράζει με το τσουβάλι. Μια αποτελεσματική κινηματογραφική μεταφορά του ομώνυμου μυθιστορήματος που, μπορεί να υστερεί σε ρυθμό, αλλά σε κερδίζει λόγω ατμόσφαιρας. Ιδανικό για όσους πάνε στο θερινό για να χαλαρώσουν και όχι για να τσιτωθούν.

O άνθρωπος που σκότωσε τον Δον Κιχώτη (23/08)

Αν δεν ήταν ο Σταργουορικός Adam Driver και η γκέλα που έχει αυτή τη στιγμή, ο Terry Gilliam θα περνούσε χαλαρά άλλα 30 χρόνια προσπαθώντας να ολοκληρώσει την συγκεκριμένη ‘ολημερίς την χτίζανε, το βράδυ γκρεμιζόταν’ ταινία. Tην μοναδική για τα περιπετειώδη γυρίσματα της οποίας γυρίστηκε ολόκληρο ντοκιμαντέρ. Τελικά ο εμμονικός 77χρονος auter τα κατάφερε και τσίμπησε και ένα δεκάλεπτο χειροκρότημα όταν προβλήθηκε στις Κάννες. Οπότε όλα καλά. Σε παρακαλώ μόνο να μην ρωτήσεις λέξη σχετικά με την σουρεάλ χωροχρονική υπόθεση που είναι σχεδόν αδύνατον να περιγραφεί σωστά. Ας πούμε απλά πως ο Adam υποδύεται ένα διαφημιστή τον οποίο ο Δον Κιχώτης μας πιστεύει ακράδαντα ότι είναι ο Σάντσο Πάντσα. Αξίζει να την δεις, έστω μόνο και μόνο από περιέργεια.

Το απίστευτο ταξίδι του φακίρη (23/08)

Μια απίστευτα feelgood ταινία, αν και έχει θέμα την μετανάστευση, με πρωταγωνιστή τον -πραγματικά χαρισματικό- Dhanush έως ένα φακίρη που πείθει τους συγχωριανούς του ότι έχει μαγικές δυνάμεις προκειμένου να του πληρώσουν το εισιτήριο για να ταξιδέψει στο Παρίσι και να αγοράσει ένα κρεβάτι με καρφιά από ένα μαγαζί IKEA. Εκεί όπου γνωρίζει (και τελικά χάνει) τον έρωτα της ζωής του. Φαντάσου κάτι σαν Slumdog Millionaire ή Lion, όσον αφορά την αίσθηση που σου αφήνει, με χαμηλότερο budget, πιο επίκαιρο (τρώει απέλαση λόγω του χρώματος του δερματός του) και σαφώς πιο ‘περιπατητικό’ (πέρα από Γαλλία και Αγγλία, κάνει ένα πέρασμα από Ιταλία και Ισπανία). Προσοχή. Δεν έχει ιδίαιτερη σχέση με το μυθιστόρημα, πάνω στο οποίο βασίζεται. Κάτι που δικαίως δεν ενθουσίασε μερίδα του κοινού. Αλλά συνεχίζει να διαθέτει τη δική του γοητεία, κυρίως εξαιτίας του πρωταγωνιστή.

Επικίνδυνη Αποστολή: H πτώση (30/08)

Ένα ολόκληρο καλοκαίρι χωρίς καθαρόαιμο blockbuster δια χειρός Tom Cruise, μου είναι πραγματικά αδιανόητο. Όπως επίσης μοιάζει αδιανόητο ότι η 6η αυτή ταινιά του ‘δεν το λες ακριβώς και φρεσκαδούρα’ franchise κατάφερε να ενθουσιάσει ήδη τους κριτικούς (και προσεχώς και το κοινό). Η υπόθεση, στη λογική ‘κούρσα ενάντια στο χρόνο’, δεν έχει -κακά τα ψέματα- και ιδιαίτερη σημασία. Αυτό που έχει σημασία είναι ότι όλη η γνώριμη παλιοπαρέα είναι μαζί για άλλη μια φορά (Simon Pegg, Ving Rhames, Michelle Monaghan, Alec Baldwin), ότι τα φρέσκα πρόσωπα είναι πειστικά και αξιόμαχα (Henry Cavill, Wes Bentley, Angela Bassett) και, πάνω από όλα, ότι ο 56χρονος λιλιπούτειος σταρ έβαλε για άλλη μια φορά τα δυνατά του (βλέπε έκανε όλα τα stunt του μόνος του) προκειμένου να τιμήσει το αντίτιμο του εισιτηρίου μας. Τώρα το μόνο που μένει είναι κάποιος να τον πείσει να συμπρωταγωνιστήσει -εννοείται σε ταινία δράσης- μαζί τον Liam Neeson ως οι γηραιότεροι action heroes εκεί έξω.

***

Απόλαυσε κι εσύ μια παγωμένη μπίρα Fischer στο Cine Paris, το Cine Δεξαμενή, τη Μπομπονιέρα, το Σινέ Φιλοθέη, το Cine Φλοίσβος, το Αμαρυλλίς, το Cine Βοτσαλάκια και το άρτι αφιχθέν Αριάν. Τα θερινά σινεμά της πόλης σε περιμένουν.