ΛΙΣΤΕΣ

Πώς θα ήταν πέντε μεγάλοι τηλεοπτικοί ήρωες χωρίς τσιγάρο

Γιατί ένας πραγματικά κουλ τηλεοπτικός χαρακτήρας ποτέ δεν αποχωρίζεται το τσιγάρο του. Σωστά Don Draper; Ή μήπως όχι;

Ο κόσμος χωρίς τσιγάρο, στον οποιό επενδύουν πλέον στα πολύ σοβαρά οι καπνοβιομηχανίες σε Ελλάδα και εξωτερικό, μας δίνει την αφορμή να αναρωτηθούμε πώς θα ήταν οι αγαπημένες μας τηλεοπτικές σειρές χωρίς ίχνος από καύτρα πουθενά.

Κάτι όχι και τόσο αυτονόητο στην περίπτωση του Don Draper, του Mad Men ‘σημαιοφόρου’ του κινήματος των τηλεοπτικών καπνιστών. Ο οποίος, μεταξύ άλλων, μην ξεχνάτε ότι ήταν και υπεύθυνος στο να βρίσκει ο ίδιος τα πιο πετυχημένα σλογκανάκια για να τα πουλάει.

Ένας old time classic άντρας που μοιάζει να έχει ξεπηδήσει από τις σελίδες του GQ, ο οποίος καπνίζει από το πρωί ως το βράδυ, πριν και μετά από μια καλή ιδέα, πριν και μετά από το σεξ, μέσα στο αεροπλάνο, στο ντους, πάνω από τα κεφάλια των παιδιών του όταν τους λέει καληνύχτα. Ακόμη πριν και μετά από το γυμναστήριο.

Στην περίπτωσή του, το τσιγάρο είναι ο φίλος του. Ο μοναδικός φίλος που μπορεί να εμπιστευτεί με το μυστικό που βρίσκεται στον πυρήνα της ‘κατασκευασμένης’ ύπαρξής του. (Όπως, αντίστοιχα, για τις γυναίκες του Mad Men, είναι ο μοναδικός τρόπος να δείξουν ότι είναι απελευθερωμένες και όχι δέσμιες των στερεοτύπων – π.χ. καλή σύζυγος, καλή γραμματέας- που τις περιβάλλουν).

Η μεγάλη ειρωνεία είναι ότι ο Don θα έπρεπε να είναι ο πρώτος που θα έπρεπε να θέλει να σβήσει το τσιγάρο του για τελευταία φορά στο τασάκι. Και μάλιστα με μανία. Θα έπρεπε να είναι ο πρώτος που θα καταλάβαινε ότι κουλ είναι αυτός που βλέπει μπροστά. Που βλέπει πρώτος τον νέο δρόμο που ανοίγεται. Που κάνει αμέσως το επόμενο βήμα και δεν διστάζει να αλλάξει μια παμπάλαιη και ξεπερασμένη συνήθεια για κάτι καλύτερο.

Όπως, στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται ότι εξελίσσεται παγκοσμίως όλη η φάση με τις hi tech συσκευές IQOS μέσα στις οποίες μπαίνουν ράβδοι καπνού οι οποίες θερμαίνονται, δεν καίγονται, με αποτέλεσμα να απελευθερώνονται – σύμφωνα με τους ερευνητές – πολύ λιγότερες τοξικές ουσίες.

Άσε που είναι τουλάχιστον γελοίο να τρως το παραμύθι που εσύ έχεις δημιουργήσει. Να μην καταλαβαίνεις ότι, χωρίς να χρειάζεται να μαζεύεις τις στάχτες που σκορπάς στο πέρασμά σου, χωρίς αυτή την μόνιμη κάπνα (στο γραφείο, το μπαρ, το σαλόνι) να σου ‘θολώνει’ την κρίση, θα μπορούσες να είσαι ακόμη πιο δημιουργικός.

Τουλάχιστον ο Draper έχει δικαιολογία επειδή είναι προϊόν της 60ς εποχής του. Επίσης επειδή, με ένα μαγικό τρόπο, κάνει κάθε ρουφηξιά να μοιάζει με φιλοσοφική αναζήτηση.

Όπως, αντίστοιχα, ο Hank Moody του Californication. Ο μοναδικός που καπνίζει ακόμη και στον πάτο μιας πισίνας. Ένας αγαπημένος αντι-ήρωας που έχει πολλές κακές συνήθειες να κόψει, ξεκινώντας από το να πληγώνει αυτούς που τον αγαπούν (αλλά το να κόψει το τσιγάρο θα ήταν μια πολύ καλή ένδειξη ότι το παλεύει να γίνει άνθρωπος πάλι).

Αντιθέτως ο Chandler από τους Friends, ο αμέσως επόμενος τηλεοπτικός ήρωας που μου ήρθε στο μυαλό, καπνίζει για τον εντελώς λάθος λόγο. Επειδή δηλαδή θέλει να δείχνει κουλ. Επιτυγχάνοντας ακριβώς το αντίθετο.

Άσε που είναι πολύ τυχερός που δεν τον έτρεξαν στα δικαστήρια αφού δεν ντράπηκε να μάθει ένα παιδί (εντάξει, ο Joey ήταν, για χάρη ενός ρόλου, αλλά περίπου το ίδιο πράγμα είναι) πώς να καπνίζει.

Όπως και να ‘χει, η ζωή του Chandler χωρίς τσιγάρο θα ήταν σίγουρα πολύ λιγότερο περίπλοκη. Αν η σειρά γυριζόταν σήμερα, σίγουρα ο Chandler θα χρησιμοποιούσε ηλεκτρονικό τσιγάρο ή IQOS, για να μην προσπαθεί να εξαφανίσει τον καπνό και τη μυρωδιά. Ούτε να κρύβεται θα ήταν απαραίτητο, ούτε να απελπίζει τους φίλους του που θέλουν να του βάλουν μυαλό.

Άλλωστε το τσιγάρο στο χέρι, όσον αφορά τις τηλεοπτικές σειρές, ταιριάζει καλύτερα στους κακούς. Αυτοκράτορας των οποίων είναι ο θρυλικός Cigarette Smokin Man (Cancer Man, για τους φίλους) από τα X-Files.

Γιατί ποτέ πριν ή μετά στην τηλεοπτική ιστορία μια αναμμένη καύτρα, στο πίσω μέρος του δωματίου, δεν ήταν περισσότερο τρομακτική. Σκέψου ότι, στην πρώτη σεζόν, άρθρωσε μόλις τέσσερις λέξεις. Αλλά τη ‘μοχθηρή’ δουλίτσα του την έκανε.

Από την άλλη, το τσιγάρο – υπό μια έννοια – έκανε τη δική του δουλίτσα, αφού στην πορεία ο Darth Vader των X-Files, όπως τον ονόμασε ο σκηνοθέτης τους, κατέληξε σε αναπηρική καρέκλα και με τραχειοτομή. Οπότε, φαντάζομαι, ότι δεν χρειάζεται να σου αναλύσω με ποιον τρόπο θα ήταν η δική του ζωή καλύτερη. Ίσως, μάλιστα, αν δεν κάπνιζε, να μην το είχε βάλει τόσο άχτι να μας κάνει δωράκι στους εξωγήινους.

Η αλήθεια είναι ότι, από τις αρχές των ’90s και μετά, λιγόστεψαν πάρα πολύ οι τηλεοπτικοί ήρωες που καπνίζουν. Ο τελευταίος που θυμάμαι ήταν ο Don Johnson ως Sonny Crockett στις δυο πρώτες σεζόν του Miami Vice (μετά τον ‘ανάγκασαν’ οι φαν να το κόψει). Τότε δηλαδή που οτιδήποτε έκανε γινόταν μόδα. Πιο χαρακτηριστική συνομιλία αυτή όπου λέει ότι “Πρέπει να τα κόψω αυτά τα ρημάδια”, με την Brenda να απαντά “Είναι μάλλον το λιγότερο επικίνδυνο από τα πράγματα που κάνεις”.

Αντιθέτως έχουν πληθύνει οι αντι-ήρωες, όπως ο Jesse Pinkman στο Breaking Bad. Για τον οποίο και ισχύει ακριβώς το ίδιο, ότι δηλαδή το τσιγάρο ήταν όντως το λιγότερο επικίνδυνο πράγμα που έκανε / κάπνιζε.

Και αυτό σε μια σειρά όπου το τσιγάρο κυριολεκτικά σκοτώνει. Συγκεκριμένα εκείνο με τη θανατηφόρα ρικίνη, το οποίο και κουβαλούσε πάνω του ο Jessse με στόχο να ξεπαστρέψει τον Gustavo. Αν και στην πορεία παραλίγο (ή τουλάχιστον, έτσι νόμιζε αυτός) να στείλει στον τάφο τον γιο της της φιλενάδας του.

Στην περίπτωση του Jesse, που καπνίζει για να ντιλάρει την υπόλοιπη κατάσταση, η μοναδική καλή συμβουλή είναι να συνεχίσει να το κάνει και να κόψει μαχαίρι τα υπόλοιπα.

Στην περίπτωση, όμως, της Carol του Walking Dead, που το κάνει είτε για να τιμωρήσει είτε για να επιβραβεύσει τον εαυτό της, όπως έχει δηλώσει σε συνέντευξη η ίδια, είναι μάλλον δόκιμο να της υπενθυμίσει κάποιος πως η ζομπο-αποκάλυψη δεν αποτελεί επαρκή δικαιολογία για να ξεφύγει εντελώς.

Στην τελική, αν μην τι άλλο, θα έπρεπε να προτρέψει και τον Daryl να τον κόψει. Κυρίως γιατί το κάνει να δείχνει τόσο απολαυστικό, που σηκώνουμε τα χέρια ψηλά. Δεν μπορούμε, δηλαδή, να τον φανταστούμε αλλιώς. Εκτός αν το γυρίσει στο να μασουλάει συνέχεια ένα άχυρο, όπως ο Σπαλιάρας στο Survivor.

Έτσι και αλλιώς, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς με τους εαυτούς μας, κανείς από τους παραπάνω δεν πρόκειται να το κόψει μαχαίρι. Γιατί το Hollywood δεν δημιουργεί ήρωες για να ταυτιστούν μαζί τους οι θεατές αλλά χαρακτήρες που θα τραβήξουν το ενδιαφέρον, ενίοτε εξοργίζοντας.

Βέβαια, όσο τα νέα προϊόντα κερδίζουν έδαφος και όσο οι παραγωγοί του Hollywood θέλουν να πρωτοπορούν, δεν θα αργήσει η ώρα που θα δούμε νέους τηλεοπτικούς ήρωες που αντί για τσιγάρο θα κρατούν ηλεκτρονικό τσιγάρο ή IQOS. Όσον αφορά σε εμάς τους κοινούς θνητούς, βάσει της εμπειρίας της δικής μας και των δικών μας ανθρώπων, κάποιοι το έχουν ήδη γυρίσει στο ηλεκτρονικό τσιγάρο, με την καύτρα να είναι πλέον ηλεκτρονική. Και κάποιοι άλλοι, εκείνοι που εκτιμούν και το πόσο κουλ και hi tech δείχνει, θα περάσουν την πόρτα των καταστήματων IQOS στην Πανεπιστημίου, στο The Mall και σε άλλα σημεία της πόλης.

Ένα μικρό βήμα για αυτούς, ένα μεγάλο βήμα προς τον smoke free κόσμο που οφείλουμε να χτίσουμε για τα παιδιά μας.