ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ

Τι Νύχτες Πρεμιέρας να δεις σήμερα: Κυριακή 24/9

Οι Νύχτες Πρεμιέρας ξεκίνησαν κι εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε.

Κάθε μέρα το PopCode θα ξεχωρίζει 5 ταινίες από το πρόγραμμα των Νυχτών Πρεμιέρας.

***

Πάμε να δούμε τα SOS της ημέρας:

FOXTROT

Σκηνοθεσία: Σάμουελ Μαόζ

Ο Μίκαελ και η Ντάφνα χάνουν τον κόσμο όταν τους ανακοινώνεται ο θάνατος του φαντάρου γιου τους. Εκείνο που δεν ξέρουν, όμως, είναι ότι πρόκειται να βιώσουν ένα αδιανόητο μπαράζ ανατροπών το οποίο συναγωνίζεται σε σουρεαλισμό μόνο τις στρατιωτικές εμπειρίες του παιδιού τους. Έχοντας κερδίσει το Χρυσό Λιοντάρι στη Βενετία μόλις με την πρώτη του ταινία, τον καταπληκτικό ‘Λίβανο’, ο Σάμουελ Μαόζ υπογράφει μια εξαίρετη σπουδή πάνω στα απροσδόκητα παιχνίδια του πεπρωμένου στις ζωές των ανθρώπων.

CHASING TRANE: THE JOHN COLTRANE DOCUMENTARY

Σκηνοθεσία: Τζον Σέινφελντ

Υπάρχουν γίγαντες της μουσικής κι έπειτα υπάρχει ο Τζον Κολτρέιν: ένας επαναστατικός σαξοφωνίστας και συνθέτη της τζαζ αλλά και ένας απλός άνθρωπος με αδυναμίες και προσωπικούς δαίμονες. Περισσότερο από μία πολύτιμη βιογραφία, το ντοκιμαντέρ του Σέινφελντ γίνεται το πορτρέτο ενός καλλιτέχνη που επιχείρησε, μέσα από τη μουσική και τη ζωή του, να χτίσει μια αόρατη σκάλα που θα τον οδηγούσε στον Θεό.

MANIFESTO

Σκηνοθεσία: Γιούλιαν Ρόζεφελντ

Το σαρωτικό one woman show της Κέιτ Μπλάνσετ σε δεκατρείς επιθετικά διαφορετικούς ρόλους γίνεται ο ιδανικός καμβάς πάνω στον οποίο ο Γερμανός εικαστικός και σκηνοθέτης Γιούλιαν Ρόζεφελντ αποτυπώνει την ανατρεπτική πραγματεία του. Τα όρια και η ουσία της τέχνης, η ευθύνη του δημιουργού απέναντι στην κοινωνια καθώς και οι αντιλήψεις που διαμορφώνουν τη σύγχρονη κουλτούρα πρωτοστατούν σε ένα ατίθασο ιδεολογικό κολάζ.

THE MIRACLE WORKER

Σκηνοθεσία: Άρθουρ Πεν

Η αληθινή ιστορία της συγγραφέως, πολιτικής ακτιβίστριας και λέκτορος (η ρώτη τυφλοκωφή που πήρε το πτυχίο Καλών Τεχνών) Έλεν Κέλερ, που βρέθηκε σε κατάσταση τυφλοκώφωσης μόλις στον 19ο μήνα της ζωής της και δημιούργησε μέθοδο επικοινωνίας με το περιβάλλον μέσα από την επίμονη προσπάθεια της παιδαγωγού Άνι Σάλιβαν, μετατρέπεται στα χέρια του Άρθουρ Πεν (‘Μπόνι και Κλάιντ’) σε ένα συγκλονιστικό ύμνο στη διάθεση για ζωή. Βραβεία Όσκαρ Α΄και Β΄Γυναικείου ρόλου στις Αν Μπανκρόφτ και Πάτι Ντιουκ.

DOUBLE DATE

Σκηνοθεσία: Μπέντζαμιν Μπάρφουτ

Ο Τζιμ θα ήθελε πολύ να χάσει την παρθενιά του πριν τα 30. Όμως στο ραντεβού που κανονίζει ο κολλητός του με την Κίτι και τη Λούλου, το μόνο που θα εύχεται είναι να μη χάσει τη ζωή του. Σπαρταριστές δόσεις μαύρου χιούμορ, αποκρυφισμός και κοφτερά μαχαίρια στο πιο διασκεδαστικό, αντι-ρομαντικό φιλμ. Το ‘Superbad’ συναντά το slasher αδερφάκι του υπό τους ήχους των Goat.