ΣΙΝΕΜΑ

Νισάφι πια με τους μαθουσάλες action stars

Το Gunman, με τον Sean Penn να προσπαθεί, στα 54 του, να γίνει ο Liam Neeson ήταν η αφορμή να ασχοληθούμε με το ζήτημα.

Έχουν περάσει σχεδόν 28 ακριβώς χρόνια από τότε που ο Danny Glover ξεστόμισε την θρυλική ‘Είμαι πολύ γέρος για αυτά τα σκατά’ ατάκα στο Lethal Weapon. Πλέον είναι πιο επίκαιρη από ποτέ. Κρίμα που κανείς δεν μοιάζει να την ακούει.

 

Ξεκινώντας από τον ίδιο τον Danny, 68 ετών πλέον, που βγάζει το μεροκάματο συμπρωταγωνιστώντας με τον Danny Trejo -ο οποίος πάτησε με το καλό τα 70- στο Bad Ass. Τόσο στο πρώτο, στο trailer του οποίου αναιρεί την ατάκα του λέγοντας ‘Κανένας 20χρονος δεν έχει τέτοια αντανακλαστικά’. Όσο και στο δεύτερο με -έξοχο- τίτλο Bad Asses on the Bayou. Από την άλλη, χαρά στο κουράγιο τους. Ο μαύρος Danny, μέσα στο 2015, συμμετέχει σε 15 ταινίες. Και ο λατίνος Danny σε πάνω από 30.

Ενώ, παρόλο που τον εκτιμώ γενικώς και απεριορίστως (όχι ως άνθρωπο, αλλά για αυτά που μας σερβίρει) είναι μάλλον και ο Mel Gibson στην φάση του ακαταλόγιστου. Μάλιστα η συγκεκριμένη ‘γραφική’ φωτό από τα γυρίσματα του Blood Father, (σ.σ. ένας πρώην κατάδικος προσπαθεί να προστατεύσει την 16χρονη κόρη του από τους εμπόρους που προσπαθούν να την σκοτώσουν), με εκείνον με το τραγίσιο black and white μούσι δίπλα σε ένα 22χρονο πρωταθλητή του MMA, ήταν ένας από τους λόγους που με έκαναν να θέλω να ‘εκτονωθώ’ γράφοντας το συγκεκριμένο κείμενο. Κρίμα που ο 59χρονος δεν κατσικώνεται να σκηνοθετήσει κάτι. Αν και, με όλα όσα έχει πει και όλα όσα έχει κάνει, είναι κομμάτι δύσκολο να βρει χρηματοδότη.

Αν κάτσεις και το σκεφτείς, τα μεγαλύτερα ονόματα στο χώρο των ταινιών δράσης σήμερα είναι ίδια και απαράλλακτα με εκείνα των 80s. Ο μπαμπάς μου δηλαδή, που λάτρευε τέτοιες ταινίες, τις οποίες βλέπαμε μαζί, αν ήταν ακόμη ζωντανός, θα αισθανόταν πραγματικά ότι έχει επιστρέψει στην ‘νιότη’ του.

Εννοείται ότι για όλα ‘φταίει’ ο Liam Neeson. Εκείνος ήταν που, πίσω στο 2008, ‘σταμάτησε να είναι ο τίμιος γκουρού γίγαντας και έγινε ο Jack Bauer 15 χρόνια μετά’, όπως είχαμε γράψει κάποτε.

Προφανώς και ο Liam μας αρέσει. Καταντάει όμως γραφικό ότι, λίγες εβδομάδες μετά το Taken 3, για το οποίο πήρε και 20 εκ. δολάρια, διεκδικεί και πάλι την αμέριστη προσοχή μας με μια ακόμη ταινία, το Run All Night, στο οποίο για μια ακόμη φορά (εδώ ως επαγγελματίας δολοφόνος) καλείται να προστατέψει ένα μέλος της οικογένειάς του (τον γιο του). Μιλάμε για κανονικό οverdose σφαλιάρας και πατρικής υπερ-προστατευτικότητας.

 

Και σκέψου ότι, πάλι φέτος, μας σέρβιρε και το -πολύ καλό, μην γινόμαστε άδικοι- A Walk Among the tombstones όπου και πάλι βρέθηκε να είναι ‘προστάτης’ ενός αφροαμερικανού άστεγου.

Τουλάχιστον ο 62χρονος Ιρλανδός φαίνεται να έχει αυτογνωσία, αφού μόνος του βγήκε και δήλωσε στον Guardian ότι ‘Σε δυο χρόνια θα σταματήσω να παίζω σε ταινίες δράσης και θα αρχίσω να παίζω μπαμπάδες ή παππούδες. Και αυτό, τα δυο χρόνια, πάντα θεού θέλοντος και αν έχω την υγεία μου’.

Πέρα από τον Liam ‘μερίδιο’ ευθύνης στην όλη κατάσταση έχει και ο Bruce Willis ο οποίος το 2010 ‘διέπρεψε’ ως συνταξιούχος πράκτορας της CIA στο πρώτο από τα Red. Εκεί που ήταν όλοι παροπλισμένοι αλλά επικίνδυνοι.

Και, κάπως έτσι, το να είσαι συνταξιούχος πράκτορας της CIA έγινε το Νο1 κινηματογραφικό επάγγελμα. Άντε, δεύτερο, μετά από αυτό της πόρνης. Ενώ μην ξεχνάμε ότι το 2013 ταξίδεψε ως την Ρωσία για να βοηθήσει τον γιο του στο A Good Day to Die Hard.

Τουλάχιστον όμως ο 59χρονος, που είναι σαφέστατα σε παρακμή, το παλεύει να μην εγκλωβιστεί σε τέτοιους ρόλους. Στο The Prince π.χ. ο συνταξιούχος επαγγελματίας δολοφόνος ο οποίος επιστρέφει στην ενεργό δράση όταν κάποιος απαγάγει την κόρη του είναι o Jason Patrick. Ο ίδιος είναι ο κακός. Κάτι είναι και αυτό.

Η αλήθεια είναι ότι τo Gunman είναι μια χαρά. Και ότι ο ίδιος έχει και φοβερό σώμα και τον παίρνει, αν το αποφασίσει, να πάρει την σκυτάλη από τον Liam. Ωστόσο το γεγονός ότι και εκείνος αποφάσισε να βουτήξει στην πισίνα με τους action star επιβεβαιώνει ότι ήρθε η ώρα για τους πιο παλιούς να την κάνουν.

Μα καλά, δεν βλέπει ότι όλες οι θέσεις εργασίας είναι χιλιο-καβατζωμένες; Εκτός και αν προσπαθεί να πείσει τον Stallone να του δώσει ένα ρολάκι στο επόμενο -αν υπάρξει- Expendables.

Αυτός που τα ξεκίνησε όλα

Mε τον Stallone έχω κανονικό έρωτα. Στα 68 του όμως είναι καιρός να σταματήσει να παίζει. Άλλωστε η υποκριτική ήταν πάντοτε το αδύναμο σημείο του. Για αυτό και ελπίζω στο The Expandables 4, που είναι στα ψιλο-σκαριά, η παρουσία του να είναι διακοσμητική.

Όχι τίποτα άλλο, αλλά η συγκεκριμένη φωτό από τα γυρίσματα του Creed, που αναπαριστά την θρυλική πόζα του από το Rocky, με γεμίζει αφάνταστη θλίψη.

Με άλλα λόγια ελπίζω να εννοεί πλήρως την δήλωσή του ‘Με το Expendables 3 θεωρώ ότι φτάσαμε στο maximum το τι μπορούμε να κάνουμε για να συστήσουμε κάποιους χαρακτήρες σε μια νέα γενιά. Δεν είναι ότι σκοπεύω να εγκαταλείψω τις ταινίες δράσης, απλά σκοπεύω να επιστρέψω σε πράγματα με πιο συναίσθημα, όπως τα πρώτα Rocky ή το Copland’.

Στην τελική εκείνος ήταν που, από το 2008 και μετά (όταν μετά το Rambo 4 του μπήκε η ιδέα για το Expendables, για το οποίο έψαχνε για χρηματοδότηση για 2 χρόνια) λειτούργησε ως γραφείο εύρεσης εργασίας σε όλους τους παροπλισμένους πρώην αντιπάλους του. Όλους εκείνους που πλέον μας έχουν κουράσει τραγικά.

Ξεκινώντας από τον 57χρονο Dolph Lundgren, τον πιο έξυπνο άνθρωπο στο Χόλιγουντ, o οποίος δεν ξέρει να κάνει κάτι άλλο, οπότε δεν έχει ιδιαίτερο νόημα να του ζητήσουμε να πάρει σύνταξη.

Τον 62χρονο Mickey Rourke που στο επερχόμενο Skin Traffik προσπαθεί να σώσει μια νεαρή γυναίκα από τον νταβατζή της (ναι, και εκείνος πλέον σώζει) και στο Ashby που είναι ένας ετοιμοθάνατος συνταξιούχος πράκτορας της CIA που γίνεται φίλος με τον μαθητή γυμνασίου γείτονά του.

Tον 54χρονο Jean-Claude Van Damme, που είναι απορίας άξιο γιατί και πως συνεχίζει να κάνει ταινίες. Εκείνον δηλαδή που την είδε πολύ ντίβα για να παίξει στο πρώτο Expendables, αλλά έτρεξε να παίξει στο δεύτερο.

Τον εντελώς κακογερασμένο Jet Li, που -αν εξαιρέσεις τα Expendables- είναι έτσι και αλλιώς σε καθεστώς ημι-συνταξιοδότησης.

Kαι τον -επίσης κακογερασμένο- 52χρονο Wesley Snipes, στον οποίο ο Sly έδωσε (στο Expendables 3) μια ευκαιρία να βγάλει κανένα φράγκο με το που βγήκε από την φυλακή. Δυστυχώς ο Wesley, που δεν θα μας χάλαγε να τον δούμε σε ένα ακόμη Blade, δύσκολα θα κάνει ξανά ταινία. Από την άλλη μόλις έκλεισε τον πρώτο του ρόλο σε σειρά (Endgame). Οπότε κάτι είναι και αυτό.

Ενώ το Expendables 2 ήταν που επέλεξε ως κύκνειο άσμα του ο 73χρονος Chuck Norris. Για μένα η πιο συγκινητική στιγμή όλων.

Ο εντελώς αμετανόητος

Ο Arnold Schwarzenegger (67 ετών) είναι εντελώς τελειωμένη περίπτωση. Θα τον βλέπουμε μέχρι να τα κακαρώσει. To θεωρώ σχεδόν δεδομένο αυτό. Δεν ξέρω τι συμβαίνει. Μάλλον δεν έχει καμία συναίσθηση ότι έχει γεράσει. Αλλιώς δεν εξηγείται το γιατί, πέρα από το Triplets (το σίκουελ των Twins), που δεν μας χαλάει, επιμένει να θεωρεί τον εαυτό του action star. Δες τον στο ‘φρέσκο’ εξώφυλλο του Empire, όπου στέκεται δίπλα στην Emilia Clarke, με την οποία συμπρωταγωνιστεί στο επερχόμενο Terminator Genisys και πες μου τι αισθάνεσαι. Τον φοβάσαι ή θέλεις να του πας μια σουπίτσα;

Και μετά σκέψου πόσο χειρότερος θα είναι στο The Legend of Conan στο οποίο είναι σε φάση post-production. Ο πιο γέρος βασιλιάς-πολεμιστής της ιστορίας.

O ίδιος πάντως λέει ότι ‘Η ηλικία δεν σημαίνει τίποτε για μένα γιατί γυμνάζομαι δυο φορές την μέρα. Το πρωί αερόβια και το βράδυ βάρη. Οπότε το κορμί μου παραμένει νέο. Και μπορώ εύκολα να σηκώσω το σπαθί, να καβαλήσω το άλογο και να κάνω ότι χρειάζεται’

Ενώ δεν μπορείς να παραδεχθείς ότι, μέσα στην αφασία του, το διασκεδάζει πλήρως. Δες τον εδώ π.χ. στα γυρίσματα του Maggie, όπου υποδύεται ένα πατέρα που μένει δίπλα στην έφηβη κόρη του όταν εκείνη ξεκινά να μεταμορφώνεται σε ζόμπι.

Κρίμα που ο Arnold δεν μισεί αρκετά κάποια μειονότητα ώστε να ‘αφοσιωθεί’ πλήρως σε αυτό. Όπως ο 62χρονος Steven Seagal που εδώ και χρόνια κυνηγάει μετανάστες ως βοηθός σερίφη στην Λουιζιάνα. Και στην πραγματικότητα. Και στα πλαίσια του reality του, Lawman.

Επίσης παππούς είναι και ο -τραυματισμένος αυτή τη στιγμή- Ηarrison Ford. Ωστόσο δεν τον συμπεριλαμβάνουμε εδώ αφού θέλουμε να τον δούμε και στο επόμενο Star Wars και στο επόμενο Blade Runner. Για την ακρίβεια δεν μπορούμε να τα φανταστούμε χωρίς αυτόν. Όσον αφορά το επόμενο Indiana Jones, δεν είμαι σίγουρος. Αν κάνει cameo, ΟΚ. Αλλά μέχρι εκεί.

Από την άλλη όλα αυτά είναι σχετικά. Ο Keanu Reeves, στα 50 του, μας πέταξε φέτος έξω τα μάτια με το John Wick. Ποιος να το περίμενε;

Επίσης, ακόμη πιο σημαντικό, το ίδιο έκανε και ο Denzel Washington, στα 60 του, το ίδιο με το Equalizer. Στο οποίο είχε όλα τα κλισέ (ήταν συνταξιούχος, μπήκε στην ενεργό δράση για να σώσει μια έφηβη -ήταν πόρνη, όχι κόρη του, αλλά οκ). Όμως το έκανε με τον πιο φουλ αξιοπρεπή τρόπο θα μπορούσες να φανταστεί κάποιος. Και αυτό είναι που κάνει τη διαφορά. Η αξιοπρέπεια. Το γεγονός ότι το έκανε σωστά. Και για τους σωστούς λόγους.