OSCARS

Η πρώτη Ιρανή στο διάστημα παρέλαβε το Όσκαρ Ξενόγλωσσης Ταινίας

H Anousheh Ansari βρέθηκε εκεί αντί του Asghar Farhadi, ο οποίος μποϊκοτάρισε τα Όσκαρ ως διαμαρτυρία εναντίον του muslim ban.

“Το να διαχωρίζουμε τον κόσμο σε ‘εμείς και οι εχθροί μας’ κατηγορίες δημιουργεί φόβο, μια απατηλή δικαίωση της επιθετικότητας και του πολέμου. Αυτοί οι πόλεμοι αποτρέπουν τη δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα σε χώρες που οι ίδιες έχουν υπάρξει θύματα αυτής της επιθετικότητας.”

Αυτό ήταν το highlight του πιο πολιτικά φορτισμένου οσκαρικού λόγου της βραδιάς, η οποία είδε έτσι κι αλλιώς έναν πολύ μεγάλο αριθμό νικητών να αφιερώνουν τις νίκες τους σε μετανάστες, σε πρόσφυγες και σε ανθρώπους που εκπροσωπούν τη διαφορετικότητα. Όμως ο Farhadi ήταν ξεχωριστή περίπτωση, κι όχι μόνο επειδή είναι ένας σπουδαίος σκηνοθέτης κι αυτό ήταν το δεύτερο Όσκαρ του (το πρώτο πριν μερικά χρόνια ήρθε για το αριστούργημά του, ‘A Separation’).

Μη χάσετε στα Novacinema αποκλειστικά μεγάλες κινηματογραφικές επιτυχίες που ξεχωρίζουν στο box office, αλλά και που διακρίνονται σε μεγάλα βραβεία (La La Land, Aστακός).

Αλλά επειδή, ύστερα από την επιβολή του περιορισμού εισόδου στις ΗΠΑ για κατοίκους 7 κατά βάση μουσουλμανικών χωρών, ο Farhadi αρχικά δε θα μπορούσε να μπει στη χώρα. Ακόμα όμως και μετά την άρση του περιορισμού, ο σκηνοθέτης αποφάσισε πως δε θα παραστεί, για λόγους διαμαρτυρίας. Στη θέση του έστειλε την Ιρανοαμερικάνα Anousheh Ansari, την πρώτη Ιρανή αστροναύτη που βρέθηκε στο διάστημα.

H Ansari διάβασε τη δήλωση του Farhadi. Μπορείς να δεις όλη την ομιλία:

 

Νωρίτερα, η ομάδα πίσω από το ‘White Helmets’ που βραβεύτηκε με το Όσκαρ Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ, είχε μιλήσει για τον πόλεμο στη Συρία που μαίνεται. “Έχουμε σώσει πάνω από 82,000 ζωές πολιτών. Προσκαλώ όποιον μας ακούει να δουλέψει στο πλευρό της ζωής, να σταματήσουμε την αιματοχυσία στη Συρία και σε όλο τον κόσμο,” είπε ο σκηνοθέτης Orlando von Einsiedel, διαβάζοντας μια γραπτή δήλωση από τον κινηματογραφιστή της ταινίας στον οποίο απαγορεύτηκε η είσοδος στη χώρα.

“Αυτός ο πόλεμος μαίνεται για 6 χρόνια,” συνέχισε. Αν μπορούσαν όλοι απλά να σηκωθούν και θυμίσουν πως όλοι μας νοιαζόμαστε, ο πόλεμος θα τελείωνε το συντομότερο δυνατό. Σας ευχαριστώ.”

Το ‘White Helmets’ στρημάρει στο Netflix. Το ‘Salesman’ το βρίσκεις στις αίθουσες. Δες το τρέιλερ:

 

ΔΙΑΒΑΣΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πάντα για τα Όσκαρ