<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

'San Andreas': Η ταινία καταστροφής επιστρέφει

Δες ένα αποκλειστικό featurette για την ταινία, γνωστή και ως 'Ο Rock ενάντια στον σεισμό'.

"Tον κοιτάς και είσαι σίγουρος ότι μπορεί να καταφέρει τα πάντα," λέει ο Πολ Τζιαμάτι για τον The Rock. Ακόμα και να τα βάλει με έναν σεισμό;

Ακόμα και να τα βάλει με έναν σεισμό.

Η ταινία καταστροφής ως είδος είχε, ας πούμε, καταστραφεί. Από το "2012" είχαμε να δούμε μια τόσο αγνή disaster movie, όπου δηλαδή δεν υπάρχει εχθρός, δεν υπάρχει αντικειμενικός ευρύτερος στόχος, δεν υπάρχει σωτηρία, δεν υπάρχει ευτυχία που να κόβεται στα τρία. Υπάρχει μόνο η φύση κι εμείς. Όπου 'εμείς', μια τυχαία ομάδα ηρώων με τους οποίους ασχολούμαστε, και τους οποίους θέλουμε να δούμε να τα καταφέρνουν.

Χαλασμοί, καταποντισμοί, τσουνάμι, οργή θεού, φωτιά, παγετός, σμήνη ανεξέλεγκτων ζώων. Τα έχουμε δει όλα κατά καιρούς. Και τώρα, σεισμός. Όχι απλά ένας σεισμός ό,τι νά'ναι, αλλά για να έρθουμε στα λόγια του σεισμολόγου που παίζει ο Τζιαμάτι, είναι ο μεγαλύτερος σεισμός που έχει καταγραφεί ποτέ. Ένας σεισμός που απειλεί να καταπιεί το Λος Άντζελες και το Σαν Φρανσίσκο. Χαμός!

Ας αφήσουμε τους ίδιους τους συντελεστές του "San Andreas" να εξηγήσουν τα βασικά σε αυτό το featurette που εξασφάλισε το ΟΝΕΜΑΝ:

 

Εδώ είμαστε λοιπόν. The Rock ενάντια στον Σεισμό. Γιατί να μη θες να το δεις αυτό; Ο Rock, τον θαυμασμό μου για τον οποίο δεν χάνω ευκαιρία να εκφράσω, είναι το είδος του τεράστιου (σωματικά δηλαδή, αντικειμενικά τεράστιου) action star που τον πιστεύεις με οτιδήποτε κι αν τα βάλει. Αν ζούσε στα '70s θα είχε παίξει στις μισές ταινίες καταστροφής, τώρα χρειάστηκε απλώς να περιμένει κάποιος να τις επαναφέρει.

Το disaster movies χρειάζεται μερικά πολύ βασικά στοιχεία για να δουλέψει, αλλιώς καταρρέει σαν τα κτίρια που βλέπουμε στο "San Andreas" να κάθονται πάνω στα σημεία που κάνει κύματα ο σεισμός. Επειδή η καταστροφή είναι μαζική και δεν υπάρχει ομάδα υπερηρώων που θα σταματήσει το χάος, επί της ουσίας αυτό που ελπίζουμε είναι ένας ατομικός θρίαμβος. Η μαζική εξιλέωση έρχεται μέσα από την επιτυχία των λίγων. Κοινώς, ο εντυπωσιασμός και το χάος θα σε πάνε ως ένα σημείο, αλλά αν δεν σε νοιάξει ένας χαρακτήρας, ένα στοιχειώδες arc, θα εύχεσαι απλά καλή επιτυχία στις καταστροφές και θα αρχίσεις να χασμουριέσαι όταν οι χαρακτήρες αρχίσουν να σώζονται.

 

Στο "San Andreas" αυτό δε συμβαίνει, όχι επειδή είναι κανένα masterclass ανάπτυξης χαρακτήρων ή επειδή κρύβει βαθιές αλήθειες ανάμεσα στους ορόφους των κτιρίων που καταπλακόνονται ο ένας πάνω στον άλλον. Αλλά επειδή κάτι πολύ απλό, βασικό και παλιομοδίτικο, καταφέρνει να το κάνει απλά, σωστά, και με έναν τρόπο που δε σε αφήνει να κοιτάξεις το ρολόι σου. Οι σκηνές δράσης είναι εκεί όταν τις θες, δεν είναι παραφουσκωμένες, και όταν η γη σταματά να βροντοχτυπά τις χάντρες, τα ταξίδια των χαρακτήρων σε νοιάζουν αρκετά ώστε να θες να τους δει να φτάνουν στη γραμμή του τερματισμού.

Εκεί έγκειται η επιτυχία του Rock, καταρχάς, που παρότι κλασικός, αγνός action star, είναι χαρισματικός και συμπαθής ούτως ή άλλως ως περσόνα. Και έχει δραματικές ικανότητες, σίγουρα αρκετές για να σε πείσει ως πατέρας που κουβαλά ακόμα θλίψη και θυμό για την κόρη που έχασε, και που δεν ξέρει πώς ακριβώς να διαχειριστεί την οικογένειά του που διαλύεται. Η οποία οικογένεια, προχωρώντας, αποτελεί μια σειρά από μικρούς θριάμβους του κάστινγκ: Η Κάρλα Γκουτζίνο παίζει την σύντομα-πρώην γυναίκα του, και η χημεία τους δημιουργεί κάμποσα ρίχτερ. Κόρη τους, η Αλεξάντρα Νταντάριο του "True Detective", η οποία διαχειρίζεται με τρομερή αυτοπεποίθηση έναν ρόλο που ξεκινά από το συνηθισμένο (η κοπέλα που παγιδεύεται και κάποιος πρέπει να τη σώσει...) για να εξελιχθεί σε κάτι λίγο περισσότερο (...εξελίσσεται σε μια παρουσία που διευθύνει την ταινία σχεδόν όσο κι ο ίδιος ο Rock).

(Σε μερικούς ακόμα ρόλους συναντάμε την Άρτσι Παντζάμπι του "Good Wife" και τον διασκεδαστικά πλαστικό villain Ίαν Γκράφαντ, όπως φυσικά και τον Πολ Τζιαμάτι ως σεισμολόγο-επεξηγητή στο πιο απολαυστικό ντεμαράζ πανικόβλητου βραχνιάσματος που έχουμε δει τελευταία στο σινεμά.)

Η ουσία είναι μία: Θα ήταν αμαρτία αν ένας ηθοποιός σαν τον Rock δεν γύριζε κάποτε μια ταινία καταστροφής. Αν μη τι άλλο γιατί η φράση "ο Rock ενάντια στο σεισμό" παραείναι απολαυστική για να μη τη δούμε στη μεγάλη οθόνη.

*Το "San Andreas: Επικίνδυνο Ρήγμα" παίζεται στις αίθουσες από την Tanweer.

TAGS
PREVIEWS
ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • BEST OF NETWORK

ΣΙΝΕΜΑ