ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκινάει σήμερα. Στο ίντερνετ

Μια διοργάνωση εκτάκτου ανάγκης εξελίσσεται σε κάτι πρωτοποριακό: Αρχικά ακυρωμένο λόγω κορονοϊού, το φετινό Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ μεταφέρεται εξ ολοκλήρου ονλάιν, προσβάσιμο για όλους, δωρεάν.

Από σήμερα Τρίτη 19 Μαϊου ως την Πέμπτη 28 συμβαίνει κάτι πρωτοφανές: Ένα ολόκληρο κινηματογραφικό Φεστιβάλ, μεταφέρεται ονλάιν ως αποτέλεσμα των συνθηκών.

Πίσω στις αρχές Μαρτίου, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης έκανε την παραδοσιακή του συνέντευξη τύπου παρουσιάζοντας το (πολύ ενδιαφέρον) φετινό του πρόγραμμα και τα αφιερώματά του, με τους συντελεστές να αναφέρουν πως παρακολουθούν τις εξελίξεις στην υπόθεση της πανδημίας έχοντας πλάνο για παν ενδεχόμενο. Λίγες μέρες μετά η διοργάνωση ακυρώθηκε- μάλιστα ήταν μια από τις πρώτες, ξεσηκώνοντας διάφορες αντιδράσεις τύπου «ακραίο!». Πού να ξέραμε.

 

Οι συντελεστές όμως πράγματι είχαν πλάνο. Αυτό που η ιδιαιτερότητα ενός τέτοιου Φεστιβάλ επιτρέπει -σε αντίθεση με άλλα Φεστιβάλ, από το εστιασμένο στο ανεξάρτητο σινεμά SXSW μέχρι τις λαμπερές Κάννες- είναι η μεταφορά του προγράμματος σε κάποια εκδοχή ονλάιν παρουσίασης. Αυτό είναι σχετικό βέβαια, γιατί κάθε διοίκηση και κάθε ομάδα διοργάνωσης θα αντιδρούσε διαφορετικά σε κάθε συνθήκη και αν μη τι άλλο οι άνθρωποι του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης έχουν δείξει σε όλο αυτό το διάστημα πως είναι ένα Φεστιβάλ με το δάχτυλο στον παλμό των εξελίξεων και διαρκείς ανησυχίες, δημιουργικότητας, φόρμας, διανομής.

Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί ονλάιν από την Τρίτη 19 ως την Πέμπτη 28 Μαϊου. Πληροφορίες στο επίσημο σάιτ της διοργάνωσης.

Για όλο το διάστημα του lockdown, το κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube παρουσιάζει φιλμογραφίες μικρού μήκους μερικών εκ των σημαντικότερων νέων Ελλήνων δημιουργών- ταινίες που παρουσιάζαμε πολύ συχνά τις Πέμπτες μέσα από τη streaming στήλη του σάιτ. Έπειτα, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ έγινε το πρώτο που μετέφερε εξ ολοκλήρου την Αγορά του ονλάιν, λίγες μέρες μετά την ακύρωση της διοργάνωσης. Τέλος, ανέθεσε σε μερικούς από τους πιο πολυβραβευμένους Έλληνες και ξένους σκηνοθέτες του φεστιβαλικού στερώματος, να γυρίσουν σπιτικά φιλμάκια από την καραντίνα τους, παίρνοντας ένα καλλιτεχνικά αξιοπρόσεκτο αποτέλεσμα για το οποίο έγραψαν από το Mubi μέχρι τους New York Times.

Κάπως έτσι φτάνουμε εδώ. Σε ένα ολόκληρο Φεστιβάλ που, κάπως, έχει μεταφερθεί όλο ονλάιν. Είναι λύση ανάγκης, αλλά είναι και κάπως εντυπωσιακό.

Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για τις επόμενες 9 μέρες, μπορεί οποιοσδήποτε θεατής, μέσω εγγραφής στο σάιτ του Φεστιβάλ, να παρακολουθήσει όποια ή όποιες ταινίες ή αφιερώματα τον ενδιαφέρουν, δωρεάν. Κάθε ταινία έχει 400 “θέσεις” κι από τη στιγμή που εξασφαλίζει κανείς τη θέση έχει 24 ώρες διαθέσιμες για να δει την ταινία- αλλιώς η θέση απελευθερώνεται για τον επόμενο θεατή.

Πηγαίνετε στο επίσημο ονλάιν σάιτ του Φεστιβάλ και δημιουργείτε λογαριασμό. Με το που το κάνετε αυτό, θα εμφανιστεί στην ίδια σελίδα ένα μενού με όλα τα τμήματα και όλα τα ντοκιμαντέρ του προγράμματος. Απλώς επιλέγετε ταινία, και ξεκινάτε την παρακολούθηση.

ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Μια αναλυτική ματιά στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ μπορείτε να βρείτε εδώ. Παραμένει μια περίεργη εμπειρία, το να ψάχνεις ταινίες χωρίς να έχεις έγνοια για μέρες, ώρες, πρόγραμμα ημέρας κλπ. Όμως οι επιλογές είναι πολλές και πλούσιες, όπως πάντα.

Το Φεστιβάλ προσφέρει φέτος 3 Διαγωνιστικά προγράμματα: Ένα το επίσημο Διεθνές, ένα για Newcomers, δηλαδή σκηνοθέτες στην πρώτη ή δεύτερη ταινία τους, κι ένα για το τμήμα >> Film Forward, ένα πιο πειραματικής διάθεσης τμήμα. Πέρα από τα Διαγωνιστικά έχουμε τα βασικά τμήματα που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του προγράμματος, τα Top Docs (με ντοκιμαντέρ που έχουν κυκλοφορήσει και διακριθεί στα Φεστιβάλ του κόσμου), οι Ειδικές Προβολές, Ντοκιμαντέρ για Παιδιά και οι Ανοιχτοί Ορίζοντες (το μεγαλύτερο τμήμα, με πάνω από 50 ταινίες), και φυσικά τα πολύ ενδιαφέροντα φέτος αφιερώματα.

Επίσης μελετώντας κανείς το πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα διαπιστώσει πως η αναζήτηση γίνεται φέτος εκτός από κατηγορίες, και μέσα hashtags, τα οποία χαρακτηρίζουν και κατηγοριοποιούν τις ταινίες της φετινής επιλογής με τρόπους θεματικούς, μέσα από όλα τα τμήματα και τις τεχνοτροπίες: hashtags όπως #youth, #migration, #music, #memory, #lgbtqi+ δίνουν το περιεχομενικό στίγμα του φετινού προγράμματος με μια διαφορετική, γρήγορη ματιά.

ΠΕΝΤΕ ΜΕΓΑΛΑ HIGHLIGHTS

Η αναζήτηση φέτος είναι πιο εύκολη από ποτέ, αλλά θα ξεχωρίσουμε πέντε πολύ μεγάλα highlights.

ANIMATION

To animation μπορεί να πάει εκεί που το live action συχνά αδυνατεί, και μια τάση που έχει αναπτυχθεί ιδιαίτερα τις τελευταίες 2-3 δεκαετίες, είναι τα ντοκιμαντέρ που χρησιμοποιούν το animation ως έκφρασή τους. Αυτό το πολύ ενδιαφέρον υβριδικό υπο-είδος με τις διαφορετικές τους τεχνοτροπίες και προσεγγίσεις αποτελεί το πιο μεγάλο φετινό αφιέρωμα του Φεστιβάλ, με 28 ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους που εξερευνούν το πώς το animation μπορεί να εκφράσει μια αλήθεια με τον πιο προσωπικό τρόπο.

MEMES

Ένα άκρως επίκαιρο αφιέρωμα που μέσα από 7 ντοκιμαντέρ εξερευνά την διάδοση και την επίδραση των memes στη σύγχρονη γλώσσα, κοινωνία και επικοινωνία.

THIS IS NOT A MOVIE + Συζήτηση

Πορτρέτο του Ρόμπερτ Φισκ, πολεμικού ανταποκριτή που πέρασε όλη τη ζωή του στην πρώτη γραμμή του πυρός και ιδιαίτερα κατά την κρίση της Μέσης Ανατολής. Η ταινία αποτελεί αφορμή για μια από τις live ανοιχτές συζητήσεις που διοργανώνει το Φεστιβάλ, με τον Ρόμπερτ Φισκ και τον σκηνοθέτη της ταινίας να μιλούν ζωντανά την Πέμπτη στις 21.00 μέσα από το κανάλι του Φεστιβάλ στο YouTube.

Οι άλλες δύο προγραμματισμένες ομιλίες εστιάζουν σε δύο μεγάλα αφιερώματα του Φεστιβάλ. Την Κυριακή 24 Μαϊου στις 20.00 μια συζήτηση πάνω στην ανθρωπόκαινο εποχή (το άλλο μεγάλο φετινό αφιέρωμα) και την Τετάρτη 27 Μαϊου στις 20.00 μια συζήτηση για τα memes.

THE KINGMAKER

Ένα “σκοτεινό παραμύθι” της εποχής των fake news, η προσπάθεια της Ιμέλντα Μάρκος να χτίσει εξαρχής την αφήγηση του οικογενειακού της ιστορικού, προσπαθώντας να βοηθήσει το γιο της να εξασφαλίσει την θέση του αντιπροέδρου για τον γιο της και την επιστροφή της οικογένειας Μάρκος στην εξουσία των Φιλιππίνων. Ένα ανατριχιαστικό πορτρέτο από την πολύ σημαντική καλλιτέχνη Λόρεν Γκρίνφιλντ.

FOR SAMA

Υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ πάνω στην ζωή στο Χαλέπι που έχει μεταμορφωθεί σε μετα-αποκαλυπτικό τοπίο, δομημένο ως “επιστολή” μιας μητέρας στη νεογέννητη κόρη της. Η ταινία θα κυκλοφορήσει και στις ελληνικές αίθουσες το καλοκαίρι.

*Το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα διεξαχθεί ονλάιν από την Τρίτη 19 ως την Πέμπτη 28 Μαϊου. Πληροφορίες στο επίσημο σάιτ της διοργάνωσης.