ΣΙΝΕΜΑ

Επιτέλους τώρα μπορείς να δεις Virtual Reality σινεμά και στην Αθήνα

To Flix it στη Στέγη φέρνει το Virtual Reality στο κοινό, για μια άχαστη κινηματογραφική εμπειρία που δεν έχεις ξαναζήσει.

Σας έχουμε γράψει πολλές φορές για virtual reality ταινίες που βλέπουμε στη Βενετία και πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, πάντα στο πλαίσιο μεγάλων κινηματογραφικών φεστιβάλ.

Όμως τώρα, ήρθε επιτέλους η ώρα του κοινού. Το Flix it στη Στέγη παρουσιάζει αυτό το weekend τη μοναδική ευκαιρία να νιώσεις αυτή τη μοναδική εμπειρία από πρώτο χέρι, βουτώντας στους εικονικούς κινηματογραφικούς κόσμους των 360 μοιρών.

Δε μπορούμε φυσικά να γνωρίζουμε τι θα φέρει το μέλλον και ποια θα είναι η θέση του VR σε αυτό, όμως σε κάθε περίπτωση είναι μια τάση που προσφέρει σε δημιουργούς τη δυνατότητα να προσεγγίσουν την κινηματογραφική αφήγηση με νέους όρους, και στο κοινό μια εμπειρία που διαφέρει από τις άλλες. Στις Κάννες παρουσιάσε VR ταινία ο Ινιαρίτου, στη Βενετία ο Τσάι Μινγκ-Λιανγκ. Ανάμεσα σε αυτούς, μια πλειάδα δημιουργών που βρίσκουν στο VR έναν νέο τρόπο έκφρασης, συλλαμβάνοντας ιδέες εξαρχής για αυτό- όπως στην περίπτωση του συνταρακτικού ‘Bloodless’ για το οποίο γράψαμε από το φετινό Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Για να δεις λοιπόν κι εσύ κάποια ή κάποια από τις ταινίες VR που θα παιχτούν αυτό το ΣΚ στη Στέγη πρέπει να κλείσεις εγκαίρως εισιτήρια, καθώς κάθε slot χωράει μόλις 10 θεατές. Θα υπάρξουν δύο διαφορετικά πιθανά προγράμματα, ανάμεσα στα οποία επιλέγεις. Το ένα είναι το ‘Miyubi‘, το οποίο είδαμε φέτος στη Βενετία και γράψαμε πολύ αναλυτικά τα πάντα για αυτό:

“Όπως θα περίμενε κανείς, το αμερικάνικο ‘Miyubi’ επιτίθεται στο VR με μια πιο ποπ, παιχνιδιάρικη διάθεση. Η ιστορία έρχεται μέσα από τα μάτια ενός ρομπότ που η οικογένεια κάνει δώρο στον πιτσιρικά γιο. Στην ουσία είμαστε το ρομπότ και μέσα από διαδικασία συνεχών reboots, παρακολουθούμε ένα χρόνο της ζωής της οικογένειας. Είναι μια κλασική δομή αμερικάνικης dramedy- η πυρηνική οικογένεια που τεστάρεται, ο πατέρας που προσπαθεί να ισορροπήσει τη δουλειά με τον ποιοτικό χρόνο, τα παιδιά που κοντράρονται, ο παππούς βετεράνος πολέμου με την ψυχική υγεία να φθίνει.

Η κάμερα είναι μονίμως ακίνητη, με την έννοια πως η κεντρική δράση συμβαίνει πάντα μπροστά σου, με τους χαρακτήρες να σε πλησιάζουν, να σου μιλάνε, να σε πειράζουν, να σου δείχνουν πράγματα. Το VR στοιχείο μπαίνει στο παιχνίδι με μια τελείως easter egg λογική, γεμίζοντας τα υπόλοια 3/4 του χώρου με αμέτρητες ’80s ποπ αναφορές, αφίσες, παιχνίδια. Περιστασιακά μπορεί να σου μιλούν χαρακτήρες σε διαφορετικά σημεία του χώρου ακόμα και εκείνοι εκτός του κυρίως πλάνου, κυρίως ο παππούς (ο οποίος δε σε συμπαθεί καθόλου).

Σε αυτό το πλαίσιο γεμίσματος του χώρου με παιχνιδιάρικες ποπ αναφορές, το έργο διαθέτει και μια interactive διάσταση. Καθώς εξερευνάς το χώρο γύρω σου σε κάθε σκηνή, συναντάς κάποια αντικείμενα που πρέπει να συλλέξεις, δηλαδή να τα κοιτάξεις για αρκετή ώρα. Αν εντοπίσεις και τα τρία, ξεκλειδώνει μια κρυφή σκηνή που δίνει στο ‘Miyubi’ και την πιο ενδιαφέρουσα αφηγηματική του προέκταση.”

Πέρασα καταπληκτικά με το ‘Miyubi’, ειδικά από τη στιγμή που βρήκα και τον unlockable Jeff Goldblum.

 

Το άλλο πιθανό πρόγραμμα που μπορείς να επιλέξεις, είναι μια συλλογή ταινιών μικρού μήκους με συνολική διάρκεια περίπου 35′, που συμπεριλαμβάνει τις εξής ταινίες:

Kinoscope

DOLPHIN MAN 360

I, PHILIP

PLANET

*Οι προβολές θα γίνουν το Σαββατοκύριακο 18-19 Νοεμβρίου στη Στέγη. Αναλυτικές ώρες και info στο επίσημο site.