<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

‘Short Fuse’: Από το ‘The Game’ στον Ευλογητό

Είδαμε το πρώτο ελληνικό action thriller και τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα.

Ο Αντρέας Λαμπρόπουλος και ο Κώστας Σκύφτας ήθελαν να φτιάξουν το ελληνικό ‘Die Hard 3, το αγαπημένο του πρώτου από την τριλογία, με σκοπό τους να γίνει μία καλή αρχή για ένα είδος που δεν έχει δοκιμαστεί στο ελληνικό σινεμά. Λίγο μεγαλεπίβολο το σχέδιο, αλλά think big που λέγαμε και στο χωριό μας.

 

Ο Άρης έχει τελειώσει τη Νομική, αλλά δουλεύει σε μεταφορική εταιρεία. Δεν είναι σίγουρος αν θα ήθελε να πιάσει δουλειά σε δικηγορικό γραφείο, πάντως το προσπαθεί. Μεγάλο εμπόδιο αποτελεί ο μεγαλοδικηγόρος πατέρας του που αντιμετωπίζει το βλαστάρι του ως ντροπή με πόδια, αλλά και η δυσκολία που έχει να διαχειρίζεται τον θυμό του. Μετά από μία ημέρα που δοκίμασε ξανά την υπομονή του, αναλαμβάνει να παραδώσει ένα τελευταίο πακέτο σε ένα εγκαταλελειμμένο αρχοντικό. Το πακέτο το τρώει ο ίδιος τελικά, όταν μετά την επίθεση που δέχεται διαπιστώνει πως κάποιος τον έζωσε με εκρηκτικά. Για να παραμείνει στη ζωή πρέπει να ειπακούσει στη φωνή που του δίνει εντολές από ένα ακουστικό, αλλά η δική του επιβίωση δεν εγγυάται και την επιβίωση όσων βρίσκει στον δρόμο του.

 

Όσο βλέπαμε την ταινία, δύο πράγματα περνούσαν συνεχώς από το νου μας. Αφ’ ενός ότι κάθε αρχή και δύσκολη και αφ’ ετέρου ότι αν η ταινία είχε λειτουργήσει πιο πολύ ως παρωδία του είδους, μπορεί και να τα ‘σπαγε. Ας τα πάρουμε με τη σειρά.

Η τίμια προαίρεση των σκηνοθετών της ταινίας μας ρίχνει λίγο στο φιλότιμο. Η μικρού μήκους τους ταινία ‘Dead On Time’, με concept που θυμίζει στατικό ‘Run Lola Run’, είχε κερδίσει βραβεία εντός και εκτός Ελλάδας το 2011. Ήταν ο βασικός λόγος που κέρδισαν την εμπιστοσύνη, όχι μόνο των ελληνικών ονομάτων που δέχτηκαν να παίξουν σε κάτι αρκετά ριψοκίνδυνο, αλλά και της 1821 Media των Πάρι Κασιδόκωστα και Τέρι Ντούγκας που έδωσαν τη στήριξή τους ως executive producers. Ρίχνοντας μάλιστα μια ματιά στο ‘Dead On Time’, μπορείς να πάρεις μια καλή γεύση για το στυλ του ‘Short Fuse’. Η φιλοσοφία τους είναι ίδια.

Το σκηνοθετικό δίδυμο έχει καλό έλεγχο της κάμερας και τα πλάνα από τους φακούς των ‘70s που χρησιμοποίησαν χορταίνουν το μάτι. Επίσης, αν περιμένεις χορογραφία δράσης a la Στάθη Θεοχάρη, μη σκιάζεσαι. Οι πολλές σκηνές βίας και δράσης είναι σε καλό επίπεδο. Πολύ θετική εντύπωση μας έκαναν και οι animated τίτλοι τέλους, παρέα με το επίδοξο λαϊκό χιτάκι “Ανατίναξη” που αντιμετωπίζει ειρωνικά την υπόθεση της ταινίας, αλλά και την pop διάθεσή της. Θα ευχαριστηθείς σίγουρα και τον Τάσο Νούσια που είναι σε μεγάλα κέφια. Ο ρόλος του ως άνθρωπος του υποκόσμου κινείται μεταξύ βλαχομπαρόκ και Scarface και θα σε διασκεδάσει.Μιας όμως που μιλάμε για διασκέδαση, ας μιλήσουμε για τη γνωστή άβολη φάση που γελάς με σκηνές που δε θα έπρεπε να είναι για γέλια. Μας συνέβη συχνά στη συγκεκριμένη ταινία. Όσο χρειαζόταν για να αναρωτηθούμε εάν πρόκειται για παρωδία Αμερικανικών ταινιών τύπου ‘The Game, ‘‘Bourne’ και ‘Premium Rush’.

 

Το έργο συχνά κινείται επίτηδες στα όρια του γέλιου, αλλά τις υπόλοιπες ώρες παίρνει τον εαυτό του σοβαρά, οπότε γύρω στα μισά της ταινίας η απορία μας έπεσε στο κενό. Αυτό σημαίνει πως οι ατάκες που μοιάζουν να έχουν μεταφραστεί στα ελληνικά από φράσεις που θα λειτουργούσαν πιο οργανικά σε ταινία με τον Jason Statham, κάποιοι από τους χαρακτήρες που καρικατουρίζουν και η λύση του μυστηρίου που θυμίζει Ευλογητό, ήταν εκεί για να τα πάρεις στα σοβαρά και όχι ως σχόλιο. Μπορούμε να χάψουμε ότι η ΕΛ.ΑΣ. θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπη με μάχη σε κτίριο γεμάτο εκρηκτικά και μπράβους να πυροβολούν με αυτόματα. Δυσκολευόμαστε κάπου στον Juggernaut τύπο που προκαλεί τον Τότσικα σε πάλη σώμα με σώμα, έτσι απλά για να δούμε ότι ο δεύτερος προπονήθηκε σε krav maga για τις ανάγκες του ρόλου. Μιλώντας για τον Τότσικα, πρέπει σίγουρα να αναφέρουμε ότι η κάμερα τον θέλει, αλλά δυσκολεύτηκε πολύ να δουλέψει με τον επιτηδευμένο διάλογο που του παρείχε το σενάριο. Δε θα τον βάζαμε στα αδύναμα σημεία της ταινίας πάντως. Σ’ αυτά, μαζί με τα παραπάνω, θα βάζαμε τις ευκολίες στο σενάριο και κυρίως κάποιες στιγμές που θα έπρεπε να μπορούσαν να συγκινήσουν, αλλά αντίθετα έμοιαζαν με βήματα που ένιωθε ο σεναριογράφος πως έπρεπε να ακολουθήσει. Κράτησε στο μυαλό σου ένα κίτρινο μπαλάκι και αν δεις την ταινία, θα μας θυμηθείς.

Θα περιμένουμε με πολύ καλή διάθεση να δούμε εάν το ‘Short Fuse’ θα αποτελέσει κίνητρο για άλλους δημιουργούς που θέλουν να ασχοληθούν με το συγκεκριμένο είδος. Όπως είπαμε, κάθε αρχή και δύσκολη.

*Το ‘Short Fuse’ βγαίνει στις αίθουσες στις 21 Απριλίου.

Εν τω μεταξύ, φτιάξαμε για σένα το GoT 6 Pre-Game Show, για να σε κρατήσουμε ζεστό μέχρι την μεγάλη πρεμιέρα του Game of Thrones με καθημερινές ανανεώσεις, τρέιλερ, θέματα και φωτογραφίες για την αγαπημένη σου σειρά. Άντε ακόμα να μπεις;

TAGS
REVIEWS
ADVERTISING
  • top stories
  • BEST OF NETWORK

ΣΙΝΕΜΑ