ΣΙΝΕΜΑ

5ο Taratsa International Film Festival

Ακόμα περισσότερο και καλύτερο σινεμά κάτω από τ’ αστέρια.

Η δομή του φετινού πενθήμερου των προβολών του Taratsa International Film Festival διαφοροποιείται σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, με ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην εγχώρια παραγωγή, ακόμα πιο διευρυμένη θεματολογία, πλουσιότερο περιεχόμενο, αλλά και τέσσερα επιμέρους τμήματα, το καθένα με το δικό του ενδιαφέρον και χαρακτήρα.

Πιο συγκεκριμένα, το ως πέρσι Διεθνές Διαγωνιστικό μετονομάζεται σε Wide Lens, ενώ προστίθενται το Greek Scene, η ενότητα που αποτελείται από ταινίες μικρού μήκους αποκλειστικά από Έλληνες δημιουργούς ή παραγωγούς, καθώς και το Student Angle με φοιτητικές ταινίες απ’ όλο τον κόσμο. Στο Parallel Screenings ενδυναμώνεται ουσιαστικά ο χαρακτήρας των παράλληλων προβολών.

Με δεδομένη την ανάγκη για ανάδειξη των καλύτερων δημιουργών και δημιουργιών από τα 3 κύρια τμήματα, συστάθηκαν και οι ισάριθμες επιτροπές που θα επιλέξουν τις φετινές νικήτριες και νικητές.

Την πεντάδα της κριτικής επιτροπής του Wide Lens αποτελούν: Ο Πρόεδρος του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ, σεναριογράφος Παναγιώτης Ιωσηφέλης, η πρόσφατα βραβευμένη στο Φεστιβάλ Καννών σκηνοθέτης Ζακλίν Λέντζου, ο βραβευμένος ηθοποιός Ερρίκος Λίτσης, ο διακεκριμένος film editor Λάμπης Χαραλαμπίδης, καθώς και ο δημοσιογράφος, κριτικός κινηματογράφου, και μέλος του ΔΣ της Παν. Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου, της FIPRESCI και του Online Film Critics Society Ιωσήφ Πρωϊμάκης.

Σε ό,τι αφορά την κριτική τριάδα του Greek Scene, αυτή απαρτίζεται από τον υπεύθυνο Προγράμματος του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και συνιδρυτή του κινηματογραφικού site Flix.gr Γιώργο Κρασσακόπουλο, τη Film PR and Press Professional (Hellas FilmBox Berlin) Σοφία Σταυριανίδου, καθώς και την σκηνοθέτη Μέμη Κούπα.

Τέλος, η επιτροπή του Student Angle αποτελείται από την ηθοποιό Έλλη Τρίγγου, τη διευθύντρια φωτογραφίας και σχεδιάστρια φωτισμού Χριστίνα Μουμούρη, καθώς και τον Επίκουρο καθηγητή του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ., εικαστικό καλλιτέχνη και κινηματογραφιστή Ιωάννη Κολαξίζη.

Φυσικά, υπάρχουν και οι σταθερές αξίες, που αποτελούν πλέον δομικά κομμάτια της καλοκαιρινής κινηματογραφικής γιορτής της πόλης. Και φέτος, οι προβολές θα βρουν φιλόξενη στέγη σε ταράτσες του ιστορικού κέντρου της Θεσσαλονίκης, και κάθε βραδιά θα συνοδεύεται από δροσιστικό παγωμένο μηλίτη, μιας και το Strongbow θα είναι ο γευστικός συνοδοιπόρος μας αυτόν τον Αύγουστο. Πέρα όμως από τα καθιερωμένα στοιχεία, η φετινή διοργάνωση θα έχει και αρκετές εκπλήξεις, που περιμένουν ν’ αποκαλυφθούν. Περισσότερα -και ωραιότερα- στα τέλη Αυγούστου!

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

www.taratsaiff.com

Facebook

Instagram