<img height="1" width="1" style="display:none" src="https://www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Η αιώνια κόντρα του Mortal Kombat: Subzero vs Scorpion

Κρατάει χρόνια αυτό το μίσος. Κάποιος πρέπει να πεθάνει, δεν υπάρχει άλλη λύση.

Το προηγούμενο versus, Agent 47 εναντίον Kratos, αποδείχθηκε όλιγον τι άνισο. Για το λόγο αυτό, θα πρέπει να βάλουμε στην παρούσα φάση πάγο (Subzero βγαίνεις) σε παρόμοια σχέδια μονομαχιών «ότι να ‘ναι» και να ασχοληθούμε με κάτι πιο κλασικό. Προσωπικά, κρατάω τη θρυλική κόντρα που πρότεινε ένας φίλος, δηλαδή Guybrush Threepwood εναντίον Larry, κι εύχομαι κάποια στιγμή να περάσει από την τρόικα εσωτερικού του site.  

Παρόλα αυτά, ήρθε τώρα η στιγμή να καλέσουμε στην αρένα δύο τεράστιους εχθρούς, δύο μονομάχους που ζουν (λέει ο λόγος) και αναπνέουν για την τελική επικράτηση. Τσεκούρι και φωτιά (Scorpion, η σειρά σου)!

Νερό της φωτιάς

Η ιστορία ανάμεσα σε Subzero και Scorpion δεν είναι απλά ότι πάει χρόνια πίσω, αυτό αποτελεί στοιχείο που θα μπορούσαμε να το συναντήσουμε σε οποιαδήποτε κόντρα. Το πραγματικά περίπλοκο ζήτημα είναι πόσες φορές έχει «σκοτώσει» ο ένας τον άλλον, οι αναγεννήσεις, το γενικότερο γράψε-σβήσε. Όσο κι αν όλο αυτό θυμίζει Δυναστεία, Τόλμη και Γοητεία και Ατίθασα Νιάτα μαζί, ας κάνουμε μια προσπάθεια.

 

Για να αποφευχθεί όσο το δυνατόν το μπέρδεμα, θα πάρουμε υπόψιν το γενικότερο timeline, κι όχι ακριβώς με τη σειρά που μας παρουσιαστήκαν τα γεγονότα σ τα Mortal Kombat games. Βέβαια, έστω κι έτσι, θα αφήσουμε κατά μέρος τις λεπτομέρειες, γιατί διαφορετικά θα τελειώναμε αύριο.

Πριν τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού, ο Subzero σκότωσε τον Scorpion ή Hanzo Hasashi, σε ένα ξεκαθάρισμα αλά κινεζικής μαφίας. Ο Scorpion μετανάστευσε στην κόλαση (Netherrealm) και έθεσε ως σκοπό ζωής να εξαφανίσει όποιον διέλυσε την clan του και σκότωσε την οικογένειά του. Με το σκεπτικό αυτό, παρουσιάζεται μάλλον ως ουδέτερος στη γενικότερη διαμάχη του Mortal Kombat σύμπαντος. Το βασικό είναι να ψοφολογήσει ο Subzero και οι δικοί του, τα υπόλοιπα είναι αδιάφορα. Κάπως έτσι, δεν είχε πρόβλημα να συνθηκολογήσει μεταγενέστερα ακόμα και με το διάολο, λέγε με και Quan Chi.

Νερό κι αλάτι στα μούτρα σου

Συνεχίζουμε. Στο τέλος του πρώτου Mortal Kombat, ο Scorpion παίρνει την πολυπόθητη εκδίκηση και σκοτώνει τον Subzero. Ναι, ε; Στο δεύτερο παιχνίδι, μαθαίνει ότι ο εχθρός του, με κάποιο παραφυσικό τρόπο, λες κι αυτός τα έκανε όλα κανονικά, επέστρεψε. Πώς; Τη θέση του μεγάλου αδελφού Bi-Han, παίρνει ο μικρός Kuai Liang (δεξιά μπακ και οι δύο…), με τον τελευταίο να κρατά την κωδική ονομασία Subzero. Αντίθετα, ο original μετονομάζεται σε Noob Saibot (αναγραμματισμός των δύο δημιουργών του MK, Βοοn και Tobias) κι εμφανίζεται σε πολλά games της σειράς.

 

Σε κάποια φάση, ο Scorpion αντιλαμβάνεται ότι ο Subzero, «δεν είναι ο Subzero», και ας πούμε ότι θάβει το τσεκούρι του πολέμου. Με τούτα και με κείνα, κάνουμε ένα λογικό άλμα στο χρόνο (γιατί αλλιώς θα χάσουμε αυγά και Παναγιές) και οδηγούμαστε στο Mortal Kombat reboot του 2011 με το υπέροχο story mode και την εναλλακτική διάσταση των γεγονότων της αρχικής τριλογίας. Εδώ, παρατηρούμε ότι ο Scorpion αποτελεί εξαρχής θύμα της πλεκτάνης του Quan Chi για το ποιος ευθύνεται περί των δεινών του ήρωα. Με τα πολλά, αδερφός αυθεντικού Subzero και Scorpion ενώνουν δυνάμεις.

Τώρα, στο πρόσφατο MKX, έχουμε τον «μεγάλο και έντιμο συμβιβασμό», καθώς ο Subzero πείθει (μετά από μάχη) τον Hanzo ότι υπεύθυνος για όλα είναι ο Quan Chi. Αλήθεια ξε-αλήθεια, όχι, δεν το δέχομαι, πρέπει να χυθεί αίμα.

Φωτιά στα παγάκια μας

Φοβερό και τρόμερο το background λοιπόν, αλλά οι μονομάχοι πρέπει κάποια στιγμή να μπουν στην αρένα. Στην αριστερή γωνία, έχουμε τον Subzero.

 

Slide kick, ένα Fatality αλά «απαγορευμένα ρεμπέτικα» λόγω αγριότητας με το ξέσκισμα της σπονδυλικής στήλης του αντιπάλου, Shotokan και Dragon Kung Fu επιρροές, τηλεμεταφορά και φυσικά, ότι έχει να κάνει με τον πάγο. Ο τύπος είναι μια κινούμενη κατάψυξη, από παγωμένα χτυπήματα έως ακινητοποίηση του αντιπάλου και Fatality που κρυσταλλιάζει τον απέναντι και έπειτα τον θρυμματίζει. Ζήτησε κανείς τριμμένο πάγο για το κοκτέιλ του;

 

Στη δεξιά γωνία, o μαχητής (της ζωής) Scorpion. Κινείται σε ρυθμούς Hapkido, Pi Gua και Ninjutsu, κουνάει απειλητικά τη λόγχη του, η οποία είναι δεμένη με σκοινί κι επιτρέπει μακρινές και κοντινές επιθέσεις, ενώ είναι κι αυτός οπαδός της τηλεμεταφοράς με μια ξεγυρισμένη γροθιά. Όσο για τα «τελειώματά» του (όχι Καίσαρη, δεν είναι σέντερ-φορ περιοχής), το αρχικό κλασικό του fatality ήταν η πύρινη αναπνοή. Πλέον, δουλεύει περισσότερο με τα όπλα του (λόγχη, σπαθιά), δίχως να χάνει ιδιαίτερα σε ωμότητα. Κι αποτελεσματικότητα.

.......... wins

Προφανώς, όλα τα παραπάνω γράφτηκαν για να καταλήξουμε στο ποιος θα κερδίσει σε μια μονομαχία δίχως κανένα απολύτως αύριο, παρά τα εμπόδια που μας θέτει το storyline του Mortal Kombat. Καταρχάς, να σημειώσω ότι έχω προτίμηση, τάσσομαι υπέρ του Scorpion κυρίως για συναισθηματικούς λόγους. Από μικρό παιδί, δηλαδή στα πρώτα στάδια της ιστορίας, γαλουχήθηκα με την ιδέα και το δράμα του Hanzo, του μαχητή που ψάχνει αντίποινα για τους σωστούς λόγους. Μια ιστορία εκδίκησης είναι πάντα ευπρόσδεκτη, στην καρδιά και στο μυαλό.

 

Πάει αυτό. Όμως θα πρέπει να δούμε τη μονομαχία και με μάτι πιο ψύχραιμο και αντικειμενικό. Το ποιος είναι πιο δυνατός, πιο ευέλικτος, πιο άγριος, πιθανότατα μπαίνει σε δεύτερη μοίρα. Η ιστορία μας δίνει ως πρώτη απάντηση ότι ο Subzero νίκησε τον Scorpion αλλά, προσοχή, δεν τον σκότωσε. Μην ξεχνάμε λοιπόν ότι πρόκειται για απέθαντο στοιχειωμένο νίντζα, ο οποίος στο τέλος του πρώτου MK θανάτωσε τον Bi-Han. Οι αναγεννήσεις μέσω αδελφών και τα λοιπά, είναι σαν την επαναφορά του Τζόι-Drake Ramoray στη σαπουνόπερα Days of our Lives (αγαπάμε Friends).

Με τα δεδομένα αυτά, συν το πασίγνωστο ότι από την αρένα του Mortal Kombat μόνο ένας φεύγει όρθιος και (σχετικά) αρτιμελής, δεν έχω άλλα περιθώρια διαπραγματεύσεων: Scorpion wins. Αν είσαι οπαδός του Subzero ή ουδέτερος με επιχειρήματα, θα χαρώ να σε ακούσω στα σχόλια. Δεν σημαίνει, βέβαια, ότι θα με πείσεις...

ADVERTISING
  • top stories
  • BEST OF NETWORK

GAMES