<img height="1" width="1" style="display:none" src="//www.facebook.com/tr?id=625554890944361&ev=PageView&noscript=1" />

Ένας gamer (OneGamer) μετράει τ’ αστροπαίχνιδα

Η λίστα με τ’ αγαπημένα μας space themed videogames κάθε είδους. May Commander Shepard be with us.

Καινούριο Star Wars game στην αγορά (το Battlefront ντε), η ταινία έρχεται στις 24 Δεκεμβρίου (αν και όχι fan, έχω υποσχεθεί στον πνευματικό μου να μην σχολιάσω την αργοπορία για να παραμείνω ψύχραιμος), η εποχή τραβάει ένα αφιέρωμα στα space videogames.

Γιατί όχι μόνο στα Star Wars games; Πρώτον, διότι σε ορισμένες περιπτώσεις η άδεια βιάστηκε κατά συρροή και κατ’ εξακολούθηση, ήταν αρκετοί οι τίτλοι που εκμεταλλεύτηκαν το όνομα και από χάρη ούτε λόγος (σύνηθες στα videogames). Δεύτερον, σου είπα ότι δεν είμαι οπαδός του Star Wars, βλέπε με ως φίλαθλο. Τρίτον, υπάρχουν τόσα σπουδαία space θεματολογίας games εκεί έξω, γιατί να περιοριστούμε; Αυτό πρέπει να σκέφτηκε και ο άνθρωπος όταν έβαλε στόχο να ταξιδέψει στο διάστημα. No limits.

Βέβαια, αντιλαμβάνεσαι ότι αυτή η ελευθερία αναζήτησης, από adventures έως shooters, RPG και μέχρι την άκρη του γαλαξία, αφήνει τεράστια περιθώρια, γι’ αυτό και τα έχω ομαδοποιήσει παρακάτω ως ένα βαθμό. Συνεπώς, έχε υπόψη σου ότι αναφέρουμε τ’ αγαπημένα μας, μπορεί να ξεχάσω και κανένα (άνθρωπος είμαι και γερασμένος, όχι εξωγήινος) και, σίγουρα, δεν μιλάμε για γενικώς sci-fi games (π.χ. post-apocalyptic ή military science fiction) μόνο «διαστημικά». Προσθέτεις, όμορφα και ωραία, τα δικά σου στα σχόλια. Άσχετο: Απορώ γιατί το γράφω αυτό κάθε φορά, αφού πάντα βρίσκεται κάποιος που δεν διαβάζει την εισαγωγή (ίσως και το κείμενο το ίδιο) και μπαίνει να βγάλει τα σώψυχά του...

Star Wars games

ΟΚ, μπορεί να μην αφιερωθούμε πλήρως στον Πόλεμο των Άστρων (sorry για τη μετάφραση) και υπάρχουν αρκετές gaming πατάτες, όμως α) υπάρχουν και καλά games, β) ξεκινάμε από δω τιμής ένεκεν.

 

Οι περισσότεροι παίκτες-Star Wars fans συμφωνούν ότι σαν το Knights of the Old Republic δεν έχει και ποιος είμαι για να διαφωνήσω. Το πρώτο ήταν της BioWare (προσοχή, δεν τελειώσαμε με αυτήν), το δεύτερο της Obsidian, και για το ποιο από τα δύο είναι το καλύτερο υπάρχει μια μικρή διαμάχη, αν και μάλλον υπερισχύει το original. Δεν θα εμπλακώ, το βέβαιο είναι ότι συζητάμε για ένα RPG που σεβάστηκε στο full το όνομα και ότι ακολουθεί το Star Wars, συν ότι διέθετε υπέροχο gameplay. Το MMORPG Old Republic, αποτελεί μια ελαφρώς διαφορετική ιστορία, στα όρια του love to hate.

Από κει και πέρα, μεγάλη εκτίμηση για τη space combat sim σειρά X-Wing, πολύ καλό το ομώνυμο, πιθανώς ανώτερο το TIE Fighter. Λόγια σεβασμού από την gaming κοινότητα μπορεί να έχεις ακούσει (ή βιώσει) για τα Rogue Squadron (action/ shooter), το Dark Forces ή το Jedi Knight II: Jedi Outcast (shooters), για την τριλογία Super Star Wars (run and gun), ακόμα και για το Republic Commando (tactical shooter) ή το original Battlefront της Pandemic (2004, 2005, shooter τρίτου προσώπου), αλλά δεν θα ήταν απίθανο να σημειωθεί και αντίλογος για τα παραπάνω. Όσο για το φρέσκο της DICE που μόλις βγήκε, επιφυλάσσομαι ν’ απαντήσω αυτή τη στιγμή.

Όπως και να ‘χει, μόνο αγάπη για τα LEGO Star Wars games, όπως και για κάθε LEGO videogame. Γιατί έτσι μου αρέσει (επιχείρημα πεντάχρονου).

 

Space combat simulators

Φεύγουμε από τον Star Wars γαλαξία, για να ταξιδέψουμε σε μια συγκεκριμένη κατηγορία παιχνιδιών. Για τα X-Wing μιλήσαμε, όμως τι να πρωτοπεί κανείς για τον παππούλη Wing Commander. Στεκόμαστε προσοχή και σεβόμαστε τα παράσημα.

 

Πέρα από τον κυβερνήτη, η κατηγορία έχει να δείξει κι άλλους αξιόλογους εκπροσώπους όπως τα Space Rogue (και στοιχεία RPG), Freelancer, FreeSpace 2, Tachyon, Independence War 2, Colony Wars, και αρκετά ακόμη, κυρίως PC games. Αν δε προσθέσουμε και το trading στοιχείο, τότε συναντάμε games όπως το παλιό (και κορυφαίο) Elite, για το οποίο σου μίλησα στο αφιέρωμα στα Amstrad games, ή το πιο πρόσφατο μέλος της σειράς το Elite: Dangerous. Α, έχει παίξει κανείς το Escape Velocity; Σε κάθε περίπτωση, όρεξη να ΄χεις, καύσιμα και πυρομαχικά (καλά λόγια έχω ακούσει για τα X games).

MMORPG

Θέλουμε δεν θέλουμε, η αυτοκρατορία του Eve Online δύσκολα ξεκουνιέται από το θρόνο. Δεν μπορώ να πω ότι είμαι σπεσιαλίστας του είδους, πάντως το Battlestar Galactica Online, πόσω μάλλον το Star Trek Online (γενικότερα υπάρχει μια θλίψη για τα Star Trek games, αν εξαιρέσουμε το Elite Force, άντε και το Bridge Commander), υπολείπονται σαφώς. Με δόξα και τιμή, λοιπόν.

 

Strategy

Κάντε χώρο να περάσει το StarCraft, το 1, το 2, το 52, σημασία δεν έχει. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι με την αυστηρή έννοια του «όρου» που θέσαμε στον πρόλογο, πρόκειται περισσότερο για military sci-fi RTS παρά για space. Παρόλα αυτά, είναι το StarCraft, κάνω μια μικρή εξαίρεση, περισσότερο για το τι θα άκουγα αν το άφηνα εκτός αφιερώματος.

 

Αντίθετα, δεν φαίνεται να μπαίνουν εμπόδια για ορισμένα άλλα, πολύ καλά και ενδεχομένως πιο αντιπροσωπευτικά, του θέματος που συζητάμε, strategy games, είτε real-time είτε turn-based, όπως τα Alpha Centauri (και ο πνευματικός του διάδοχος Civilization: Beyond Earth), Homeworld, Imperium Galactica, Endless Space, Galactic Civilizations, Master of Orion, Sins of a Solar Empire, FTL, και πολλά ακόμη. Χαμός στον γαλαξία.

Various

Είναι μια σειρά από δεκάδες παιχνίδια που με προβληματίζουν έντονα, δεν κατηγοριοποιούνται εύκολα για τις ανάγκες του εν λόγω feature. Με άλλα λόγια, με το ένα πόδι βρίσκονται εντός της ευρύτερης space θεματολογίας, με το άλλο (το δεξί) είναι εκτός, δεν χαρακτηρίζονται διαστημικά. Για ορισμένα ισχύει περισσότερο, για άλλα λιγότερο, οπότε ας τα δούμε περιληπτικά και με αστερίσκο ανά περίπτωση. Από την άλλη, κανείς δεν αμφισβητεί ότι εδώ ανήκει το πολύ καλό sandbox Space Engineers της Keen Software (Τσεχία), ή το Kerbal Space Program.

 

Για να επιστρέψουμε όμως στον προβληματισμό μου υπάρχουν, για παράδειγμα, adventures με space εσάνς όπως το Space Quest, ή ακόμα και το The Dig. Προφανώς, το adventure/ RPG Starflight δεν έχει τέτοια ζητήματα, νιώθει σαν το σπίτι του.

Συνεχίζω ακάθεκτος να θέτω διλήμματα τέτοιου είδους με το Red Faction (λατρεία για το υποτιμημένο Guerrilla) και τη στενή του σχέση με τον πλανήτη Άρη, το Zone of the Enders του Kojima, το φουτουριστικό racer Wipeout, ενώ το παιχνίδι μπορεί να χοντρύνει επικίνδυνα με τα Doom, Destiny, Metroid, System Shock κι ένας θεός ξέρει ποιο άλλο.

Πιο κοντά φαίνεται να είναι στο προκείμενο το ιστορικόν SNES game Star Fox ή Starwing στην Ευρώπη (μας) με τις αρκετές συνέχειες, πολύ πιο βαριά το JRPG Star Ocean που κι αυτό μας επισκέπτεται συχνά-πυκνά. Γι’ αυτό θεωρώ φρόνιμο να σταματήσω εδώ, η λίστα θα τεντώσει άσχημα και με μπόλικες αμφιβολίες/ αντιρρήσεις. Αντίθετα, ένα Alien videogame μας κάνει και μας περισσεύει.

 

Προσπαθώντας να τηρήσω τη συμφωνία με τον πνευματικό μου, θα απομακρυνθώ από το απαράδεκτο Colonial Marines. Γενικώς, όπως και στα Star Trek games, η ιστορία είναι πονεμένη και έχει γραφτεί από κακοποιήσεις και μέτριες εκτελέσεις. Για παράδειγμα, το πρόσφατο Alien Isolation είναι απλά συμπαθητικό κι ως εκεί. Αν έπρεπε λοιπόν να διαλέξω, θα πήγαινα προς το Aliens versus Predator 2 του 2001 της Monolith.

Space shooters

 Ένα αφιέρωμα σαν κι αυτό χωρίς τα περίφημα μπλιμπλίκια και δίχως τον κολοσσό Space Invaders ή το θρυλικό Asteroids θα ήταν για να γελάνε οι πάπιες. Κι όμως, δεν θα πρέπει να αγνοήσουμε κι άλλα σπουδαία διαστημικά σουτεράκια κάθε υπο-είδους, όπως τα Nemesis (ή Gradius), Scramble, Galaga, Lunar Lander, Battlezone, Moon Patrol, Defender, Moon Cresta, R-Type, και ελπίζω να μην έχει διαγραφεί από τη μνήμη μου κάποιο σημαντικό. Συγκίνηση.

 

Dead Space

Για το τέλος, θα μου επιτρέψεις δύο συγκεκριμένες, πολύ αγαπημένες αναφορές. Η πρώτη είναι το Dead Space, το sci-fi survival horror game που κράτησε στη ζωή το είδος των παιχνιδιών επιβίωσης όταν τα Resident Evil και Silent Hill έδειχναν ότι δεν έχουν να δώσουν κάτι περισσότερο.

 

Ατμοσφαιρικό, ανατριχιαστικό (σε οπτικό και κυρίως ηχητικό επίπεδο) και με δυνατό gameplay, το Dead Space απέδειξε πως θα μπορούσε να είναι ένα πραγματικό Alien videogame, με τον κρύο ιδρώτα να σε λούζει και το ρίγος να διαπερνά τη σπονδυλική στήλη. Κορυφαίο το original, πολύ καλό το 2 (ενδεχομένως λίγο πιο shooter απ’ όσο θα έπρεπε), τα χάλασε λίγο το 3 (ακόμα πιο shooter), αλλά γενικά παράπονο δεν υπάρχει. Φόβος, ναι.

Mass Effect

Μετά το KOTOR (με ενδιάμεσο σταθμό το ξεχασμένο Jade Empire), η BioWare ένιωσε έτοιμη να παρουσιάσει στο κοινό την ολόδική της space opera, το περίφημο Mass Effect. Η τριλογία που ακολούθησε αποτελεί το δικό μας, στα πλαίσια του gaming, Star Wars, μια ιστορία που πιθανώς δεν είχε το φινάλε που θα θέλαμε (αν και μάλλον έγινε υπερβολικός ντόρος), αλλά το ταξίδι μετρούσε. Κάτι σαν το Lost, ε;

 

Είχα την τύχη/ ατυχία να παίξω ως πρώτο το Mass Effect 2, το κατά κοινή ομολογία κορυφαίο της σειράς, ένα ατόφιο χρυσό δεκάρι. Βίωσα την απόλυτη ισορροπία ανάμεσα σε action και RPG στοιχεία, έκανα mining σαν δαιμονισμένος, χάθηκα στις ιστορικές αναφορές, στις φυλές και στα στοιχεία των πλανητών που επισκέφτηκα, τσιλιμπούρδισα και με την Miranda. Έπειτα, περίμενα σαν εξωγήινο αρρωστάκι το Mass Effect 3 του οποίου, κακά τα ψέματα, το μεγαλύτερο μειονέκτημα ήταν πως το action στοιχείο υπερίσχυσε του RPG.

Κι όταν βρήκα σε προσφορά το πρώτο Mass Effect στο PS Store, το κατάπια σαν χαπάκι, για να έχω την ολοκληρωμένη εικόνα, κάπως ανάποδα, κάπως στραβά, αλλά τουλάχιστον το puzzle είχε πλέον όλα τα κομμάτια του. Μία, πάνω απ’ όλα, υπέροχη και εξαιρετικά δομημένη ιστορία με δυνατούς χαρακτήρες, πρωταγωνιστές ή μη. Αυτό είναι κάτι που σπάνια το συναντάς στο gaming, κι όταν συμβαίνει πρόκειται για ευχή. Και μετά καταριέσαι που δεν το βιώνεις συχνότερα.

ADVERTISING
  • ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
  • top stories
  • BEST OF NETWORK

GAMES